Oulu

Oulun valtuusto haluttaisiin pu­he­kou­lu­tuk­seen: Ongelmana koventunut kielenkäyttö ja keskeyttely – kysyimme val­tuu­te­tuil­ta, missä menee raja

Oulu 5.2.2019 12:53
Antti Ervasti

Oulun kaupunginvaltuutetut käyttävät kokouksissa liian kovaa kieltä ja keskeyttävät. Asian korjaamiseksi suunnitellaan puhekoulutusta.

Puhekoulutusta valtuutetuille esittävän aloitteen tekijä, keskustan valtuutettu Pekka Aittakumpu sanoo, että jatkuva nokittelu ja torailu rasittaa päättäjiä ja viranhaltijoita, hidastaa päätöksentekoa ja etäännyttää kansalaisia päätöksenteosta. KUVA: Jukka Leinonen

Oulun kaupunginhallitus on suunnitellut puhekoulutusta kaupunginvaltuuston jäsenille. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan maanantaina, mutta palautti sen takaisin valmisteluun äänin 10–2.

25 kaupunginvaltuutettua allekirjoitti lokakuussa valtuustoaloitteen, jossa katsotaan politiikan keskusteluilmapiirin puheenvuorojen sävyn koventuneen valtuustossa.

Koulutuksen avulla keskusteluun toivotaan enemmän asiallista, rakentavaa ja eri osapuolia arvostavaa puhetta.

– Mielestäni omaa asiaa pyritään viemään eteenpäin liikaa toisia piikittelemällä, ivailemalla tai jopa halventamalla. Sellainen luo tarpeettomia jakolinjoja ja vastakkainasetteluja. Pitäisi perustella omaa ideaa tai esitystä eikä lytätä toisten ajatuksia tai arvomaailmaa, sanoo aloitteen alullepanija, keskustan valtuutettu Pekka Aittakumpu.

Hän sanoo aloitteen tarkoitukseksi parantaa valtuuston päätöksentekokykyä. Hyvä yhteistyö edellyttää toisia osapuolia kuuntelevaa ja arvostavaa puhetta, vaikka näkemykset olisivatkin erilaisia.

– Kaupunginvaltuuston kokousten tallenteita seuraamalla näkee hyvin, millaista keskustelu on ollut. Esimerkiksi kun käsiteltiin koulutuksen palveluverkkoa, keskustelu sai useinkin mielestäni vääränlaisia sävyjä. Päättävissä elimissä pitäisi pystyä asialliseen ja toisia osapuolia kunnioittavaan keskusteluun, ettei nimitellä tai piikitellä ketään.

Kaupungin hallintosäännössä sanotaan, että valtuuston ja muidenkin toimielinten kokouksissa täytyy toimia asiallisesti ja kunnioittavasti muita ihmisiä kohtaan, täytyy pysyä asiassa ja olla aiheuttamatta häiriöitä.

Käytöksen tulee olla asiallista ja arvokasta. Jos ylilyöntejä tapahtuu, valtuuston puheenjohtajan täytyy puuttua siihen tavalla tai toisella.

– On tietysti aika hankala joskus puheenjohtajan tulkita, onko puhe sellaista, että siihen pitäisi puuttua. Se on aina tulkintakysymys, varsinkin kun tilanteet useimmiten tulevat nopeasti ja menevät ohi saman tien, sanoo Oulun kaupungin konsernipalvelujen johtaja Ari Heikkinen.

Erityisen yksityiskohtaisia ohjeet eivät ole.

Eduskunnassa kielletään esimerkiksi sanomasta, että joku valehtelee. Vastaavanlaisia yhtä tarkkoja kieltoja ei kaupungin hallintosäännössä ole.

Jos puhe tai käytös on häiritsevää, valtuuston puheenjohtajan tulee ensin huomauttaa asiasta ja tarpeen vaatiessa ryhtyä kovempiin toimenpiteisiin.

– Jos ensimmäinen varoitus ei riitä, voi pyytää henkilöä poistumaan tilaisuudesta, mikä se sitten onkaan. Jos henkilö ei poistu, puheenjohtajalla on valtuudet hankkia apua poistamiseen aina poliisia myöten, Heikkinen sanoo.

Omalta ajaltaan Oulun kaupungin palveluksessa hän muistaa yhden tilaisuuden, jossa jouduttiin turvautumaan poliisin apuun.

– Se oli eräs sisäinen tilaisuus, jossa käyttäytymisrike johti siihen, että poliisi kutsuttiin paikalle. Rike saatiin sovittua kuitenkin siten, että poliisi lähti paikalta keskenään. Hallintosäännön mukaan kokous voidaan tarvittaessa keskeyttää tai lopettaa näistä syistä, mutta niin ei ole minun aikanani tarvinnut tehdä – paitsi tässä kyseisessä tapauksessa kokous keskeytettiin.

 

Kysyimme valtuutetuilta, missä menee kovan puheen raja?

”Kun mennään henkilökohtaisuuksiin ja toisten solvaamiseksi, raja on ylitetty. Nälviminen, mölinä ja päälle puhuminen eivät kuulu valtuustosaliin, ja siinä kaikkien pitäisi mennä omaan itseensä.”
Risto Päkkilä, keskustan valtuustoryhmän varapj.

”Puheiden pitää olla sellaisia, että lapsetkin voivat tulla seuraamaan kokousta, eli pidättäydytään kaikesta rasistisesta, alatyylisestä tai toisten ulkonäköä vertailevasta puheesta. Asioista voidaan käydä kiivasta keskustelua.”
Janne Heikkinen, kokoomuksen valtuustoryhmän pj.

”Puheenvuoro on asiaton, kun se kohdistuu henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kuten ulkonäköön tai puhetapaan. Valtuutettujen perheenjäsenten nostaminen yleiseen keskusteluun on asiatonta.”
Mikko Raudaskoski, vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj.

”En oikein lämpene puhekoulutukselle. Pilkkaaminen ja toisen puheiden halventaminen ei johdu koulutuksen puutteesta vaan halusta loukata muita ihmisiä. Rakentava kritiikki sen sijaan kuuluu politiikkaan.”
Jenni Pitko, vihreiden valtuustoryhmän pj.

”Sananvapaus antaa valtuutetuille laajat oikeudet sanoa mitä ajattelee. Siihen ei pidä puuttua kuin tilanteessa, jossa puhe loukkaa ihmisryhmiä tai ihmisyyden oikeuksia. Vihapuheella ei ole sananvapauden suojaa.”
Pirjo Sirviö, SDP:n valtuustoryhmän pj.

”Kaikki henkilökohtainen nimittely valtuuston sisällä tai ulkopuolella on pahasta. Keskeytykset, eli huudellaan toisten väliin, ei ole myöskään hyvästä. Valtuustossa kielenkäyttö on koventunut ongelmaksi asti.”
Juha Vuorio, PS:n valtuustoryhmän pj.

”Kyseinen aloite on sananvapautta loukkaava. Valtuustopuheiden ongelma ei ole niiden kovuus vaan niiden turhuus. Paljon suurempi ongelma on se, etteivät valtuutetut osaa olla hiljaa, kun jollain on puheenvuoro.”
Junes Lokka, asyl-valtuustoryhmän pj.

”Sopimatonta puhetta valtuuston kokouksessa on, kun esimerkiksi uhataan valtuutettujen lasten turvallisuutta. Kasvatuksen myötä edes jonkinlaiset käyttäytymistavat saanut ymmärtää käyttäytyä kokouksessa asiallisesti.”
Anne Snellman, sinisten valtuustoryhmän pj.

”Kun puheen sisältö ei vastaa valtuutetuilta odotettavaa käytöstä. En usko, että kukaan on meitä valinnut käyttäytymään tuolla tavalla kuin siellä nyt käyttäydytään. Se on epäasiallista, loukkaavaa, siellä huudetaan.”
Marja-Leena Kemppainen, KD:n valtuustoryhmän pj.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Suorapuheisuus ei olisi harvinaista, eikä myyttiin verrattavissa, jos ette tahalleen aina pyrkisi väärinymmärtämään, leimaamaan ja hiljentämään suorapuheisia ihmisiä poliittisen korrekteissa kuplissanne, peloissanne joutua seuraavan somelynkkauksen uhriksi. Osoittelette ja syyttelette muita, mutta ette itse omaa mitään hyveitä, saavutuksia tai velvollisuudentunnetta mihinkään. Te ette ole rohkeita, vaan pelkureita.

Lopettakaa paskanjauhaminen, uuskielen kehittäminen huuhaatermeillä, somelynkkaaminen ja sivistäkää itseänne.

T. Suorapuheinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se olisi puheenjohtajan tehtävä pitää kokoukseen osallistuvat kurissa ja puheenvuorot asiallisina? Puheenjohtajallahan on oikeus keskeyttää puheenvuoro, mikäli se alkaa mennä asiattomuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No valtuusto käyttäytymisessä on kyse sivistyksestä ja hyvistä tavoista. Ikävä kyllä nuo asiat ovat monelta kadoksissa. Valtuuston puheenjohtajalla täytyy olla auktoriteettiä ja itsellä ymmärrystä puuttua valtuutettujen asiattomiin puheisiin. Puheenjohtaja määrittää valtuustokäyttäytymisen, jos hällä olisi itsellä sivistystä ja hyvät tavat. Ongelmasta päätellen ei taida olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on vaan hyvä että joku sanoo ääneen sen mitä iso osa kuntalaisilta ajattelee / puhuu kaffetauolla. Sitten jos koko kaupunki on täynnä pelkkiä sivistysanoilla puhuvia mitäänsanomattomia pukupellejä niin vaatikaa toki sellaista myös edustajiltakin. Niin kovin pitkään nuo kokoukset on olleet pelkkää saunapalaverien tuloskatsausta ja pöytäkirjan täyttöä. Mahtavia puheevuoroja ruvennut tupsahteleen, ei niitä pidä sensuroida. Laste turvallisuuttako uhkaa muiden lasten kanssa yhtenevän kohtelun toivominen? Muiden yläpuolella olevat edustajat pitää äänestää pois tuolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan naurettava idea, jonka ainoa tavoite on saada vaiennettua ääni sellaisilta, jotka uskaltavat sanoa totuuden. Jos siellä on rikottu lakia, niin asianomaiset tehkööt rikosilmoituksen. Jos taas toisen puhe vain loukkaa tai nostaa tunteita esiin niin ei se ole minkään puhekoulutuksen paikka, se kuuluu sananvapauteen saada sanoa asioita jotka järkyttävät ja joskus loukkaavatkin. Ihmisten pitäisi osata olla hiljaa toisten puhevuorojen aikana vaikka sisältö ei miellyttäisikään. Sivistynyt ihminen odottaa omaa vuoroaan puhua ja saakin sen sitten ajallaan ja varmaan itsekin haluaa, että toiset ovat tällöin hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin ja kuka toimittaa koulutuksen? Kumminkaiman vaiko jonkun yhteisön sisälle kuuluva yritys. Aivan naurettavaahan tuollainen ehdotus on sillä kuten niin monet ovat jo kommentoineet niin puhekoulutuksella ei ole mitään vaikutusta käyttäytymiseen sillä lukeneisuus ja sivistys ovat kaksi eri asiaa merkittävin ero on siinä että lukenut ei välttämättä osaa käyttäytyä mutta sivistynyt ihminen kyllä. Ei siis ase kädessä vaan sivistys sydämessä niin asioita tulee hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nyt niin, että se oikea totuus on hankalaa joidenkin valtuutettujen myöntää ja sisäistää?
Jos oma puolue ajaakin valheellista ja virheellistä politiikkaa, niin ristiriitahan siitä omassa päässä syntyy, kun totuuksia kuuntelee.
Sitten alkaa se älämölö.
Kaadetaanko totuudet nyt sitten vihapuheen ja huonon käytöksen piikkiin?
Siellähän on heittäydytty muka ölöviksi, ja kieltäydytty tajuamasta pientä ironiaa.
Sanoisinko, että suurin osa valtuutetuista on itse käyttäytynyt lapsellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun asioista puhutaan oikeilla nimillä niin se on realistista, rehellistä ja suoraa (puhetta tosielämästä). Kun puhutaan realielämästä/tosielämästä niin ei se mitään vihapuetta ole.

Viimeaikojen Oulun kaupungissa tapahtuneet teot ovat tosi/realielämää, tekijät ovat oikeita/real ihmisiä. Mitä niissä teoissa/ihmisissä on niin hyvää ettei niistä saisi puhua voimakkain sanankääntein nii että kansa ja päättäjät ymmärtäisi puuttua asiaan

Nyt olen aistinut et koko ajan pyritään pehmentämään, vähättelemään, unohtamaan teot ja tapahtunut mahdollisimman pian. Ei olla edes tunnustettu et ollaan tehty iso virhe kun vastaanotettiin paperittomia maahanmuuttajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy vähän katsoa millaista ihmistä sinne äänestää. Kyllä sen näkee, kenellä on sivistys ja hyvät tavat hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahan tuhlausta. Valtuutetuilla on oltava sivistys vakiovarusteena. Jos ei ole niin pihalle ja vara paikalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytöskoulu ja omalla ajalla, siitä ei sitten makseta Oulun kaupungin verorahoilla kenellekään mitään. Jos ei opi niin nurkkaan tai koulustakin voidaan sopimattoman käytöksen vuoksi erottaa tietyksi ajaksi.

Sanktioita, poistetaan puhevuoroja ja saliintulo jos ei osaa käyttäytyä.

"Aikuiset" ihmiset :D

No onhan siellä se yksi itseään korostava "sotilas".

Anna mun kaikki kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei se valtuusto ole mikään teinien kokoontumispaikka käyttäytykään asiallisesti ja lopettakaa lapsellisuudet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä olen netissä kokouksia katsonut niin kyllähän siellä melkomoista älämölöä on kesken valtuutetun puheen ja samoin myös ihan turhia välihuuteluja, herää kysymys miksi tuollaista käytöstä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki puhe alkoi muuttua maahanmuuttajien tulon jälkeen 2015 nyt kantasuomalasia opetaan valtiovallan toimesta vihapuheki eritelty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtuustossa on liikaa heikolla koulutuksella ja motivaatiolla olevia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä valtuustossa toimimisen sääntöjä. Populismi tuottaa kaikenlaista haittaa yhteisten asioiden hoitamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kokouksissa on uhkailtu valtuutettujen lapsien turvallisuutta, asiasta kuuluu ilman muuta tehdä rikosilmoitus. Paitsi tietenkin jos väitteessä on hieman lapinlisää syystä tai toisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image