Oulu

Oulun ra­ken­nus­val­von­ta keskeytti poliisitalon remontin

Oulun poliisitalon remontti on keskeytynyt. Arkistokuva. KUVA: Essi Puuri
Oulu 1.2.2017 7:16
Susanna Kemppainen

Oulun kaupungin rakennusvalvonta on keskeyttänyt Oulun poliisitalon remonttityömaan.

Poliisitalolla on ryhdytty vaihtamaan noin 600 uutta ikkunaa, mutta rakennusvalvonta on määrännyt ikkunoiden asennuksen keskeytettäväksi.

Syynä on se, että hankkeesta vastaava Senaatti-kiinteistöt ei ole ilmoittanut valvonnalle ikkunoiden vaihtotyöstä vastaavaa työnjohtajaa vaikka sen saama toimenpidelupa tätä edellyttää.

Poikkeukselliseen päätökseen vaikutti myös se, ettei Senaatti-kiinteistöt ole toimittanut poliisitalosta tehtyä kuntotutkimusta rakennusvalvonnalle hakiessaan kohteen muutostöihin rakennuslupaa viime kesänä.

Rakennusvalvonnan johtajan Pekka Seppälän mukaan myönnetyn rakennusluvan vaativuusluokka olisi noussut selvästi korkeammaksi, jos kuntotutkimus tuloksineen olisi ollut heidän tiedossaan.

– Kohteessa on ilmeisesti vakavia sisäilmaongelmia, joista Senaatti-kiinteistöt ei ole lupaa hakiessa antanut meille riittävästi tietoa.

Rakennushankkeen keskeyttäminen on Seppälän mukaan harvinaista.

– Yleensä asiat etenevät neuvottelemalla. Ammattimaisen kiinteistöjen korjaajan ja ylläpitäjän pitäisi kyllä tietää, millaisilla asiakirjoilla rakennus -ja toimenpidelupia haetaan.

”Inhimillinen erehdys”

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikön Marita Rovamon mukaan tutkimusta ei toimitettu rakennusluvan liitteeksi, koska siinä mainitut toimenpidesuositukset eivät Senaatti-kiinteistöjen mielestä kaikilta osin vaadi rakennuslupaa.

– Kaikki rakennusluvan alaiset työt ovat olleet rakennuslupahakemuksen suunnitelmissa. Muutoin tutkimusraportin työt toteutetaan normaaleina kunnossapitokorjauksina vuosien 2016-2018 aikana.

Rovamon mukaan ikkunaurakasta vastaava työnjohtaja on sama kuin Rata-aukion peruskorjausta koskevassa hankkeessa. Poikkeuksellisesti hankkeella on kaksi lupaa ja vastaavan työnjohtajan ilmoitus tehtiin vain toiseen lupaan. Hän sanoo, että nimeä ei ilmoitettu rakennusvalvontaan inhimillisen erehdyksen vuoksi.

– Senaatti-kiinteistöissä ja kumppaneittemme organisaatioissa ihmiset tekevät työt ja joskus jokaiselle tapahtuu inhimillisiä erehdyksiä.

Lue lisää 01.02.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

Inhimillinen erehdys? Taitaa kuitenkin olla rakennuttajapäällikön kokemuksen puutetta. Ihan perusasiaa hoitaa tämmöiset jutut.
Näillä rakennuttajapäälliköillä pitäisi p olla joku vastuu kun verorahoilla kuitenkin pelaavat.
Seppälälle kiitokset, suoraselkäistä toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoni mukaan poliisilaitoksella on useita ihmisiä saanut astman tai kroonisen sairauden ja useampi kärsii lievistä oireista kuten päänsärystä, silmien kirvelystä ja nuhaoireista. Poliisin putkat meni vasta siinä vaiheessa kiinni kun melkein kaikki vartijat oli Sairastuvalla. Tämä kaikki ihmisten terveyden kustannuksella. Tämä tarina ei muuten pääty tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista että Oulun kaupunkiin on päässyt pesiytymään joka organisaation valtakunnan tunareimmat johtajat, jotka eivät ole tehtäviensä tasalla. Toivottavasti uusi kaupunginjohtaja on pätevä, edeltäjä ajoi jopa ympäryskunnat alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jokin" taho ei nyt hoida hommiaan ajoissa eikä kunnolla, tämä on nähty. Palkka juoksee ja talot ränsistyvät ja homehtuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäivät ryökäleet kiinni...idea oli että kun ei ole valvojaa niin voidaan fuskata vielä enemmän. Jos joku tutkii jälkeenpäin niin ois sanottu että kaupungin vika ku ei oo vaatinu valvojaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä meillä omituinen sakki,kaikki sitä rakennusvalvontaan pääseekin..vai miten se meni??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Oulun rakennusvalvonta! Kouluttamattomat rakentajat valittavat täällä byrokratiasta, joka on tehty paremman rakentamisen edistämiseksi. Jos eivät osaa rakentaa, eivät osaa kirjoittaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toimittava niin kuin laki sanoo, ja järki. Perusvaatimus
rakennusvalvonnan toiminnalle. "Hienoa" kommentti viittaa niihin toisiin tapauksiin, kun siis NYT
menee oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja taas värittää asiaa eikä tunne rakentamista riittävästi. Vaikka rakennus on ulkonäöltään vastenmielinen ja siksi joutaisikin korvata uudella, ei sen tekninen käyttöikä ole vielä lähimainkaan lopussa. Tosin ei tuon ikäisten ikkunoidenkaan pitäisi olla vielä vaihdon tarpeessa. Kun isoja korjaustöitä tehdään rakennuksessa, joka on koko ajan toiminnassa, on epäpuhtauksien leviäminen aina riskinä. Ilmanvaihdon tilapäisjärjestelyihin pitäisi aina panostaa. Vanhojen muovimattojen alla saattaa muhia hometta, mikäli betoniin on rakentamisaikana jäänyt kosteutta. Muitakin syitä löytyy. Suurin syy on koneellisen ilmanvaihdon ja muovipohjaisten materiaalien ylivalta suomalaisessa rakentamisessa. Näillä on pilattu suuri osa vanhemmasta -"korjatusta" - rakennuskannasta. Tervetuloa puutalot ja puupohjaiset terveelliset rakennusmateriaalit niin pinnoitteisiin ja eristeisiin kuin runkoonkin. Tasa- ja räystäättömät katot tulisi kieltää ensimmäisenä meikäläisessä ilmastovyöhykkeessä. Kaikkiin korjaustöihin tulisi valita asiaa oikeasti tunteva suunnittelijaryhmä ja myös rakennuttaja. Nyt valitaan halvimmat. Kalliita valintoja veronmaksajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olisi oiva kohde innokkaalle sisäilmatutkijalle, onhan kyseessä kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Sisäilmaongelmissa suurin syy on siinä, ettei niihin reagoida tarpeeksi nopeasti, ei uskota oirehtivia työntekijöitä, peitellään ongelmaa ja annetaan työntekijöiden sairastua. Vielä tässäkin vaiheessa puhutaan psyykkisestä ongelmasta tms, joka epäillään työntekijän kodin olevan homeessa tms. Pitäisi heti tutkia onko syynä rakennusvirhe? Yleensä on. Miksi Suomessa rakennetaan talot liian nopeasti, ei anneta betonin kuivua? Miksi katot vuotavat? Miksi muovimatot haisevat? Miksi talot painuvat? Tasakatot ovat pahimpia talojen pilaajia. Suomessa ei saa rakentaa nopeasti, täällä pitää talot kestää vuoden vaihteluita ja ankaria sääolosuhteita, meillä on pitkä märkä syksy, talven säätä hyvin vaihtelevat ja kesä lyhyt ja sateinen. Sisällä lämmitetään, kun ulkona on kosteaa ja koleaa. Talot pitää kestää tätä kaikkea. Lisäksi pitäisi miettiä miten näitä taloja korjataan, kun rakenteissa ilmenee ongelmia, onko ammattimaista tämä korjaaminen? Usein korjaaminen menee pieleen, koska se tehdään hutiloiden, pelkkä maali ei homevikaa korjaa, pitää tarkistaa rakenteet ja korjata oikein. Lisäksi muihin tiloihin ja ilmastointeihin ei saa päästää pölyä korjattavista tiloista, tässä pitää olla tarkkana. Sädesienen kanssa ei ole leikkimistä, se on sellainen örkki, että sitä ei poista kuin tuli. Korjaustoimet hyvin harvoin sädesientä poistavat ja oireita parantavat. Turhaa rahan hukkaamista tällaiset remontit. Onko tässä poliisitalon tapauksessa syytä myös ex-naaupurissa? Ei ole monta vuotta, kun seisoskelin katsomassa Oulun poliisitalon vierellä, kun radan vieressä olevaa vanhaa rakennusta purettiin, se oli ollut siinä pitkään. Homeinen vanha rakennus haisi, kun siitä ohitse käveli. Se päätettiin purkaa ja kammottava, homeelle haiseva pöly levisi ympäristöön, sitä oli paha katsoa. Nimittäin sitä pölyä levisi silmin nähden myös poliisitalon seinille, ikkunoille, katolle. Jos ilmastoinnit poliisitalossa olivat päällä, tämä pöly tunkeutui varmasti myös ilmastointeihin ja sisäilmaan. Ajattelin silloin, että peli on selvä, mennyttä on poliisitalo ja sen sisäilma. Homepöly leviää noin voimallisesti ympäristöön ja viereiseen rakennukseen, siitä ei seuraa mitään hyvää. Olisiko pitänyt silloin asiaa miettiä tarkemmin, ennen kuin aloitetaan homeläjien purku? Harmi, hyvällä paikalla oleva, suhteellisen toimivan näköinen, sievä talo on pilalla - mutta taloa ei missään tapauksessa kannata enää korjata, noin laaja homeongelma ei korjaamalla lähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se o, että lapsemme saa olla rauhassa paskoissa terveydelle vaarallisista rakennuksissa! Mutta kun on oikeustalo ovat jopa rakennusviranomaisetkin heräneet ... ja oikeustalossahan asioivat ja työskentelevät ovat aikuisia! Tapetaan tulevaisuus homekoluissa ja rakennuksissa! Kuka meillä töpeksi. ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos jämäkkälle virkamiehelle, joka uskaltaa pitää huolta työntekijöiden terveydestä. Senaati-kiinteistöt ovat vuosia vähätelleet ongelmaa ja keksineet mitä ihmeellisempiä selityksiä sisäilmaongelman syyksi. Toivottavasti kaupunki vaatii, että lopultakin ongelman syyt selvitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 vuotta vanha halkeillut tasakattolaatikko. Ei se enää korjaamalla kummene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se Stockmannin kiinteistö ole nyt vapaa, sinne poliisi keskelle kaupunkia ihmisten joukkoon ja parkkitilaakin on lähellä tarvittaessa asiointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti huijaa kaikkia, kerää vain kiinteistömaksut yms, eikä satsaa saamiaan maksuja kiinteistöihin. Näin ainakin meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

23:03
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
23:01
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
22:01
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
21:47
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
21:44
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
21:11
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20:54
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista
85
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
73
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
67
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
54
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
35
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image