Oulu

Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan alapuolisista täytemaakerroksista. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 16.8.2019 10:36 | Päivitetty 17.8.2019 9:10
Mirko Siikaluoma

Oulun Radisson-hotellin työmaalta on löydetty laivan hylky, joka voi olla peräisin jopa 1600-luvulta.

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan kohdalta. Laivajäännös on nimetty löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi. 

Museovirasto selvittää parhaillaan puunäytteitä analysoimalla hylyn ikää. Aluksen rakentamisen tarkka ajankohta on viraston mukaan kuitenkin vaikea ajoittaa, mutta laivajäännökseen arvioidaan alustavasti olevan rakennettu 1600-luvun lopun ja 1800-luvun alun välisenä aikana.

Hylky on säilynyt maamassojen alla ja siitä on tällä hetkellä esillä noin puolet pohjasta muodostava osa, joka on pituudeltaan kymmenen metriä ja leveydeltään viisi metriä.

KUVA: Matleena Riutankoski / Museovirasto

Museovirastosta ei osata vielä kertoa laivan tarkkoja kokonaismittoja. Yli-intendentti Marianna Niukkanen kertoo, että kyse on isosta hylystä, eikä mistään soutuveneen kokoisesta.

Museoviraston meriarkeologisiin kenttätutkimuksiin erikoistunut arkeologian intendentti Minna Koivikko kertoo, että hylkylöytö on todella mielenkiintoinen. 

Kyseessä on ensimmäinen tällaisessa kontekstissa Suomessa tehty hylkylöytö, Koivikko kertoo. Hänen mukaansa Itämeressä on paljon hylkyjä, mutta kuivalta maalta niitä ei löydetä usein.

– Tämä hylky on jäänyt puoliksi märkään hiekkaan, jolloin tämä puoli on säilynyt täydellisesti. Toinen puoli on ollut hapen kanssa tekemisissä ja lahonnut. On teknologiakaupunki Oululle huippu juttu, että kaupungista löytyi tällainen jäännös vanhaa laivanrakennusteknologiaa, Koivikko kertoo.

Laivan säilyneistä osista on yhä havaittavissa puuhun tehdyt veistojäljet. Ylemmät laivanosat ovat maatuneet ajan kuluessa jäljettömiin.

Meriarkeologi Minna Koivikon mukaan vaikuttaa siltä, että laiva oli hylätty paikalle. Purjelaivojen aikakaudella oli tyypillistä,että vanhat alukset hylättiin kotisataman ympäristöön. Tämän uskotaan olleen myös Hahtiperän hylyn kohtalo.

Torinrannan alueella toimi 1500-luvulta 1720-luvulle saakka Oulun kaupungin ensimmäinen satama. KUVA: Tiina Wallin

Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva kertoo, että alueella on sijainnut 1500-luvulta alkaen Oulun kaupungin ensimmäinen satama. Alueella sijainnut satama on ollut toiminnassa 1720-luvulle saakka.

Työmaa-alueelta osattiin odottaa arkeologisia löytöjä. Museovirasto on tehnyt tutkimuksia alueella torstaista 8. elokuuta lähtien ja ensimmäiset merkit hylystä tehtiin heti perjantaina.

– Arkeologeja oli paikalla heti alusta lähtien ja odotettiin, että alueelta olisi löytynyt ranta-aittojen ja laiturien rakenteita. Laivan löytyminen oli yllätys, mutta tietyllä tavalla odotettavissa, koska satamaan on jäänyt upotettuja ja hylättyjä laivoja, museoviraston yli-intendentti Marianna Niukkanen kertoo. 

Museoviraston tutkijat ovat saaneet viitteitä, että hylky olisi 1600-luvulta. Näin voidaan päätellä vertailemalla tietoja vuonna 2000 Kiikelin rannasta ruoppaustöiden yhteydessä löydetyn hylyn kanssa.

Kiikelin rannan hylky on Hahtiperän hylystä katsottuna lähin aiempi laivalöytö. Sen arvioidaan olevan rakenteellisesti samanlainen kuin nyt löydetty Hahtiperän hylky. Kiikelin rannan hylyn rakennuspuista otettujen näytteiden perusteella laivan puiden ajoitettiin kaadetun 1670–80-lukujen taitteessa Pohjanmaan rannikolta.

Radisson hotellin työmaan laivalöydön kaivauksia.

Koivikko arvioi, että kyseessä on lotja-tyyppinen lastinkuljetusalus, joka oli tasapohjainen ja jyrkkälaitainen. Hylyn tarkempi ajoitus selviää myöhemmin, kun laivan dendrokronologiset näytteet saadaan analysoitua. Museovirasto pitää löytöä Suomen olosuhteissa poikkeuksellisena ja uskoo sen tutkimisen avaavan Oulun merellistä menneisyyttä sekä ranta-alueiden kaupunkiarkeologista potentiaalia.

Hahtiperän hylyn kaivutyöt jatkuvat museoviraston mukaan vielä vajaan viikon ajan. Niukkanen kertoo, että laivaa ei voida nostaa paikalta kokonaisuudessaan, vaan laivan puurakenteet aiotaan purkaa maastosta ja dokumentoida mahdollisimman hyvin. Tutkijoiden tavoitteena on tehdä laivasta 3D-malli.

– Laiva ei ole ehjä, mutta sen rakenne on tunnistettavissa. Laiva on litistynyt tai painunut kasaan maamassojen alla, Niukkanen kommentoi.

Radisson Blu Suomen maajohtaja Timo Vepsäläinen kertoo että hylyn löytymisestä koituu tuskin pientä viivästystä suurempaa haittaa hotellin uudistustöille.

Vepsäläinen kertoo, että hotelliorganisaatio on innostunut löydöstä. Arkeologisten kaivaustutkimusten kustannuksista vastaa hotellin omistava S-ryhmä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 12.47, 13.52 ja 14.50.

Juttuun lisätty video kaivauksista 17.8. kello 9.10.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (164)

Ajat näemmä muuttuneet Oulussakin, jossa keskustan puutalot syttyivät öisin ”itsestään” ja osa purettiin kaivinkoneella vahingossa kun viereinen palanut piti raivata pois. Porvoossa ja Raumalla puukeskusta oli vähemmän tulenarkaa puuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni kertoi, että hän asioi 60-luvun alussa rautakaupassa, jonka vieressä näkyi tuo sama hylky esiinkaivettuna. Se kauppa purettiin hotellin alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löydön täytyy olla tosiaan tätä luokkaa että rakentamista hetkellisesti viivytetään. Paljon todella arvokasta kulttuuriperintöä on menetetty, kun grynderit määrää tahdin pahimmat rosvot jättävät maankaivuussa löytämänsä rakenteet ilmoittamatta. Pisteet Radissonille hyvästä asenteesta, tämmöinen on heillekin pelkkää plussaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän noita on ennen hylätty? Luulisi olleen silloinkin käyttöä polttopuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on ollut ikiaikainen risteilyalus koska satamassaoloajan sähkönsyöttökaapelitkin ovat säilyneet. Niin…., mutta sähköhän otettiin käyttöön vasta 1800 -luvun loppupuolella? Onkohan laivan jäännöksien iän määrittelyssä tapahtunut karkea arvausvirhe, vai onko sähkön käytön historiassa Oulu ollut edelläkävijä jo 1600 -luvulla? Täytynee uskoa jälkimäiseen vaihtoehtoon – museovirasto selvittäköön totuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhasen tuppeen sahatut ovat hänen kesämökillään, jota ei "sattuneesta syystä" tutkittu. Sen sijaan esitteli julkisuudessa "itse rakentamaansa" kotitaloa, josta lautoja ei tietenkään löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tärkeä eikä merkittävä löytö, koska jos olisi työmaa olisi jo kiinni tutkimusten ajaksi ja pitkäksi aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että uusi löydös,mistä ja kukahan ne nuot putket on hylyn päälle laittanut?Tainnut laivan kippari paatin upotessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysi Rosvo-Roopen merirosvoaarteen, nyt on olevinaan hissukseen ettei Tauno Palon perikunta saa vihiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän silloin vuonna 1972-73 tuosta vierestä löytyi kun Vaakunalle kaivettiin perustuksia? Taisivat pojat ajaa traktorin lavalla Iinatin silloiselle kaatopaikalle kaikki puutavaran, jota sieltä montusta nosteltiin kaivurilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iinatista löydettäneen 200 vuoden päästä 1400 luvun satama jossa löydöksien perusteella on tehty laivoja osavalmisteina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laivan hylky!! Ei ikinä,vaan eism. Majakan tems. perustus!
Kysykää TURKULAISILTA,koska se on n. 250 vuotta vanhempi,kuin Oulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (164)

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image