Oulu

Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan alapuolisista täytemaakerroksista. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 16.8.2019 10:36 | Päivitetty 17.8.2019 9:10
Mirko Siikaluoma

Oulun Radisson-hotellin työmaalta on löydetty laivan hylky, joka voi olla peräisin jopa 1600-luvulta.

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan kohdalta. Laivajäännös on nimetty löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi. 

Museovirasto selvittää parhaillaan puunäytteitä analysoimalla hylyn ikää. Aluksen rakentamisen tarkka ajankohta on viraston mukaan kuitenkin vaikea ajoittaa, mutta laivajäännökseen arvioidaan alustavasti olevan rakennettu 1600-luvun lopun ja 1800-luvun alun välisenä aikana.

Hylky on säilynyt maamassojen alla ja siitä on tällä hetkellä esillä noin puolet pohjasta muodostava osa, joka on pituudeltaan kymmenen metriä ja leveydeltään viisi metriä.

KUVA: Matleena Riutankoski / Museovirasto

Museovirastosta ei osata vielä kertoa laivan tarkkoja kokonaismittoja. Yli-intendentti Marianna Niukkanen kertoo, että kyse on isosta hylystä, eikä mistään soutuveneen kokoisesta.

Museoviraston meriarkeologisiin kenttätutkimuksiin erikoistunut arkeologian intendentti Minna Koivikko kertoo, että hylkylöytö on todella mielenkiintoinen. 

Kyseessä on ensimmäinen tällaisessa kontekstissa Suomessa tehty hylkylöytö, Koivikko kertoo. Hänen mukaansa Itämeressä on paljon hylkyjä, mutta kuivalta maalta niitä ei löydetä usein.

– Tämä hylky on jäänyt puoliksi märkään hiekkaan, jolloin tämä puoli on säilynyt täydellisesti. Toinen puoli on ollut hapen kanssa tekemisissä ja lahonnut. On teknologiakaupunki Oululle huippu juttu, että kaupungista löytyi tällainen jäännös vanhaa laivanrakennusteknologiaa, Koivikko kertoo.

Laivan säilyneistä osista on yhä havaittavissa puuhun tehdyt veistojäljet. Ylemmät laivanosat ovat maatuneet ajan kuluessa jäljettömiin.

Meriarkeologi Minna Koivikon mukaan vaikuttaa siltä, että laiva oli hylätty paikalle. Purjelaivojen aikakaudella oli tyypillistä,että vanhat alukset hylättiin kotisataman ympäristöön. Tämän uskotaan olleen myös Hahtiperän hylyn kohtalo.

Torinrannan alueella toimi 1500-luvulta 1720-luvulle saakka Oulun kaupungin ensimmäinen satama. KUVA: Tiina Wallin

Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva kertoo, että alueella on sijainnut 1500-luvulta alkaen Oulun kaupungin ensimmäinen satama. Alueella sijainnut satama on ollut toiminnassa 1720-luvulle saakka.

Työmaa-alueelta osattiin odottaa arkeologisia löytöjä. Museovirasto on tehnyt tutkimuksia alueella torstaista 8. elokuuta lähtien ja ensimmäiset merkit hylystä tehtiin heti perjantaina.

– Arkeologeja oli paikalla heti alusta lähtien ja odotettiin, että alueelta olisi löytynyt ranta-aittojen ja laiturien rakenteita. Laivan löytyminen oli yllätys, mutta tietyllä tavalla odotettavissa, koska satamaan on jäänyt upotettuja ja hylättyjä laivoja, museoviraston yli-intendentti Marianna Niukkanen kertoo. 

Museoviraston tutkijat ovat saaneet viitteitä, että hylky olisi 1600-luvulta. Näin voidaan päätellä vertailemalla tietoja vuonna 2000 Kiikelin rannasta ruoppaustöiden yhteydessä löydetyn hylyn kanssa.

Kiikelin rannan hylky on Hahtiperän hylystä katsottuna lähin aiempi laivalöytö. Sen arvioidaan olevan rakenteellisesti samanlainen kuin nyt löydetty Hahtiperän hylky. Kiikelin rannan hylyn rakennuspuista otettujen näytteiden perusteella laivan puiden ajoitettiin kaadetun 1670–80-lukujen taitteessa Pohjanmaan rannikolta.

Radisson hotellin työmaan laivalöydön kaivauksia.

Koivikko arvioi, että kyseessä on lotja-tyyppinen lastinkuljetusalus, joka oli tasapohjainen ja jyrkkälaitainen. Hylyn tarkempi ajoitus selviää myöhemmin, kun laivan dendrokronologiset näytteet saadaan analysoitua. Museovirasto pitää löytöä Suomen olosuhteissa poikkeuksellisena ja uskoo sen tutkimisen avaavan Oulun merellistä menneisyyttä sekä ranta-alueiden kaupunkiarkeologista potentiaalia.

Hahtiperän hylyn kaivutyöt jatkuvat museoviraston mukaan vielä vajaan viikon ajan. Niukkanen kertoo, että laivaa ei voida nostaa paikalta kokonaisuudessaan, vaan laivan puurakenteet aiotaan purkaa maastosta ja dokumentoida mahdollisimman hyvin. Tutkijoiden tavoitteena on tehdä laivasta 3D-malli.

– Laiva ei ole ehjä, mutta sen rakenne on tunnistettavissa. Laiva on litistynyt tai painunut kasaan maamassojen alla, Niukkanen kommentoi.

Radisson Blu Suomen maajohtaja Timo Vepsäläinen kertoo että hylyn löytymisestä koituu tuskin pientä viivästystä suurempaa haittaa hotellin uudistustöille.

Vepsäläinen kertoo, että hotelliorganisaatio on innostunut löydöstä. Arkeologisten kaivaustutkimusten kustannuksista vastaa hotellin omistava S-ryhmä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 12.47, 13.52 ja 14.50.

Juttuun lisätty video kaivauksista 17.8. kello 9.10.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (164)

Ajat näemmä muuttuneet Oulussakin, jossa keskustan puutalot syttyivät öisin ”itsestään” ja osa purettiin kaivinkoneella vahingossa kun viereinen palanut piti raivata pois. Porvoossa ja Raumalla puukeskusta oli vähemmän tulenarkaa puuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni kertoi, että hän asioi 60-luvun alussa rautakaupassa, jonka vieressä näkyi tuo sama hylky esiinkaivettuna. Se kauppa purettiin hotellin alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löydön täytyy olla tosiaan tätä luokkaa että rakentamista hetkellisesti viivytetään. Paljon todella arvokasta kulttuuriperintöä on menetetty, kun grynderit määrää tahdin pahimmat rosvot jättävät maankaivuussa löytämänsä rakenteet ilmoittamatta. Pisteet Radissonille hyvästä asenteesta, tämmöinen on heillekin pelkkää plussaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän noita on ennen hylätty? Luulisi olleen silloinkin käyttöä polttopuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on ollut ikiaikainen risteilyalus koska satamassaoloajan sähkönsyöttökaapelitkin ovat säilyneet. Niin…., mutta sähköhän otettiin käyttöön vasta 1800 -luvun loppupuolella? Onkohan laivan jäännöksien iän määrittelyssä tapahtunut karkea arvausvirhe, vai onko sähkön käytön historiassa Oulu ollut edelläkävijä jo 1600 -luvulla? Täytynee uskoa jälkimäiseen vaihtoehtoon – museovirasto selvittäköön totuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhasen tuppeen sahatut ovat hänen kesämökillään, jota ei "sattuneesta syystä" tutkittu. Sen sijaan esitteli julkisuudessa "itse rakentamaansa" kotitaloa, josta lautoja ei tietenkään löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tärkeä eikä merkittävä löytö, koska jos olisi työmaa olisi jo kiinni tutkimusten ajaksi ja pitkäksi aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että uusi löydös,mistä ja kukahan ne nuot putket on hylyn päälle laittanut?Tainnut laivan kippari paatin upotessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysi Rosvo-Roopen merirosvoaarteen, nyt on olevinaan hissukseen ettei Tauno Palon perikunta saa vihiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän silloin vuonna 1972-73 tuosta vierestä löytyi kun Vaakunalle kaivettiin perustuksia? Taisivat pojat ajaa traktorin lavalla Iinatin silloiselle kaatopaikalle kaikki puutavaran, jota sieltä montusta nosteltiin kaivurilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iinatista löydettäneen 200 vuoden päästä 1400 luvun satama jossa löydöksien perusteella on tehty laivoja osavalmisteina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laivan hylky!! Ei ikinä,vaan eism. Majakan tems. perustus!
Kysykää TURKULAISILTA,koska se on n. 250 vuotta vanhempi,kuin Oulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (164)

Uutisvirta

15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
14:06
Yksityisten hoivakotien varautuminen epidemiatilanteisiin on kunnan vastuulla – "Lainsäädännöllistä varautumista koskevaa velvoitetta ei ole"
81
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
10
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image