Oulu

Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan alapuolisista täytemaakerroksista. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 16.8.2019 10:36 | Päivitetty 17.8.2019 9:10
Mirko Siikaluoma

Oulun Radisson-hotellin työmaalta on löydetty laivan hylky, joka voi olla peräisin jopa 1600-luvulta.

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan kohdalta. Laivajäännös on nimetty löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi. 

Museovirasto selvittää parhaillaan puunäytteitä analysoimalla hylyn ikää. Aluksen rakentamisen tarkka ajankohta on viraston mukaan kuitenkin vaikea ajoittaa, mutta laivajäännökseen arvioidaan alustavasti olevan rakennettu 1600-luvun lopun ja 1800-luvun alun välisenä aikana.

Hylky on säilynyt maamassojen alla ja siitä on tällä hetkellä esillä noin puolet pohjasta muodostava osa, joka on pituudeltaan kymmenen metriä ja leveydeltään viisi metriä.

KUVA: Matleena Riutankoski / Museovirasto

Museovirastosta ei osata vielä kertoa laivan tarkkoja kokonaismittoja. Yli-intendentti Marianna Niukkanen kertoo, että kyse on isosta hylystä, eikä mistään soutuveneen kokoisesta.

Museoviraston meriarkeologisiin kenttätutkimuksiin erikoistunut arkeologian intendentti Minna Koivikko kertoo, että hylkylöytö on todella mielenkiintoinen. 

Kyseessä on ensimmäinen tällaisessa kontekstissa Suomessa tehty hylkylöytö, Koivikko kertoo. Hänen mukaansa Itämeressä on paljon hylkyjä, mutta kuivalta maalta niitä ei löydetä usein.

– Tämä hylky on jäänyt puoliksi märkään hiekkaan, jolloin tämä puoli on säilynyt täydellisesti. Toinen puoli on ollut hapen kanssa tekemisissä ja lahonnut. On teknologiakaupunki Oululle huippu juttu, että kaupungista löytyi tällainen jäännös vanhaa laivanrakennusteknologiaa, Koivikko kertoo.

Laivan säilyneistä osista on yhä havaittavissa puuhun tehdyt veistojäljet. Ylemmät laivanosat ovat maatuneet ajan kuluessa jäljettömiin.

Meriarkeologi Minna Koivikon mukaan vaikuttaa siltä, että laiva oli hylätty paikalle. Purjelaivojen aikakaudella oli tyypillistä,että vanhat alukset hylättiin kotisataman ympäristöön. Tämän uskotaan olleen myös Hahtiperän hylyn kohtalo.

Torinrannan alueella toimi 1500-luvulta 1720-luvulle saakka Oulun kaupungin ensimmäinen satama. KUVA: Tiina Wallin

Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva kertoo, että alueella on sijainnut 1500-luvulta alkaen Oulun kaupungin ensimmäinen satama. Alueella sijainnut satama on ollut toiminnassa 1720-luvulle saakka.

Työmaa-alueelta osattiin odottaa arkeologisia löytöjä. Museovirasto on tehnyt tutkimuksia alueella torstaista 8. elokuuta lähtien ja ensimmäiset merkit hylystä tehtiin heti perjantaina.

– Arkeologeja oli paikalla heti alusta lähtien ja odotettiin, että alueelta olisi löytynyt ranta-aittojen ja laiturien rakenteita. Laivan löytyminen oli yllätys, mutta tietyllä tavalla odotettavissa, koska satamaan on jäänyt upotettuja ja hylättyjä laivoja, museoviraston yli-intendentti Marianna Niukkanen kertoo. 

Museoviraston tutkijat ovat saaneet viitteitä, että hylky olisi 1600-luvulta. Näin voidaan päätellä vertailemalla tietoja vuonna 2000 Kiikelin rannasta ruoppaustöiden yhteydessä löydetyn hylyn kanssa.

Kiikelin rannan hylky on Hahtiperän hylystä katsottuna lähin aiempi laivalöytö. Sen arvioidaan olevan rakenteellisesti samanlainen kuin nyt löydetty Hahtiperän hylky. Kiikelin rannan hylyn rakennuspuista otettujen näytteiden perusteella laivan puiden ajoitettiin kaadetun 1670–80-lukujen taitteessa Pohjanmaan rannikolta.

Radisson hotellin työmaan laivalöydön kaivauksia.

Koivikko arvioi, että kyseessä on lotja-tyyppinen lastinkuljetusalus, joka oli tasapohjainen ja jyrkkälaitainen. Hylyn tarkempi ajoitus selviää myöhemmin, kun laivan dendrokronologiset näytteet saadaan analysoitua. Museovirasto pitää löytöä Suomen olosuhteissa poikkeuksellisena ja uskoo sen tutkimisen avaavan Oulun merellistä menneisyyttä sekä ranta-alueiden kaupunkiarkeologista potentiaalia.

Hahtiperän hylyn kaivutyöt jatkuvat museoviraston mukaan vielä vajaan viikon ajan. Niukkanen kertoo, että laivaa ei voida nostaa paikalta kokonaisuudessaan, vaan laivan puurakenteet aiotaan purkaa maastosta ja dokumentoida mahdollisimman hyvin. Tutkijoiden tavoitteena on tehdä laivasta 3D-malli.

– Laiva ei ole ehjä, mutta sen rakenne on tunnistettavissa. Laiva on litistynyt tai painunut kasaan maamassojen alla, Niukkanen kommentoi.

Radisson Blu Suomen maajohtaja Timo Vepsäläinen kertoo että hylyn löytymisestä koituu tuskin pientä viivästystä suurempaa haittaa hotellin uudistustöille.

Vepsäläinen kertoo, että hotelliorganisaatio on innostunut löydöstä. Arkeologisten kaivaustutkimusten kustannuksista vastaa hotellin omistava S-ryhmä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 12.47, 13.52 ja 14.50.

Juttuun lisätty video kaivauksista 17.8. kello 9.10.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (164)

Ajat näemmä muuttuneet Oulussakin, jossa keskustan puutalot syttyivät öisin ”itsestään” ja osa purettiin kaivinkoneella vahingossa kun viereinen palanut piti raivata pois. Porvoossa ja Raumalla puukeskusta oli vähemmän tulenarkaa puuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni kertoi, että hän asioi 60-luvun alussa rautakaupassa, jonka vieressä näkyi tuo sama hylky esiinkaivettuna. Se kauppa purettiin hotellin alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löydön täytyy olla tosiaan tätä luokkaa että rakentamista hetkellisesti viivytetään. Paljon todella arvokasta kulttuuriperintöä on menetetty, kun grynderit määrää tahdin pahimmat rosvot jättävät maankaivuussa löytämänsä rakenteet ilmoittamatta. Pisteet Radissonille hyvästä asenteesta, tämmöinen on heillekin pelkkää plussaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän noita on ennen hylätty? Luulisi olleen silloinkin käyttöä polttopuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on ollut ikiaikainen risteilyalus koska satamassaoloajan sähkönsyöttökaapelitkin ovat säilyneet. Niin…., mutta sähköhän otettiin käyttöön vasta 1800 -luvun loppupuolella? Onkohan laivan jäännöksien iän määrittelyssä tapahtunut karkea arvausvirhe, vai onko sähkön käytön historiassa Oulu ollut edelläkävijä jo 1600 -luvulla? Täytynee uskoa jälkimäiseen vaihtoehtoon – museovirasto selvittäköön totuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhasen tuppeen sahatut ovat hänen kesämökillään, jota ei "sattuneesta syystä" tutkittu. Sen sijaan esitteli julkisuudessa "itse rakentamaansa" kotitaloa, josta lautoja ei tietenkään löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tärkeä eikä merkittävä löytö, koska jos olisi työmaa olisi jo kiinni tutkimusten ajaksi ja pitkäksi aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että uusi löydös,mistä ja kukahan ne nuot putket on hylyn päälle laittanut?Tainnut laivan kippari paatin upotessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysi Rosvo-Roopen merirosvoaarteen, nyt on olevinaan hissukseen ettei Tauno Palon perikunta saa vihiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän silloin vuonna 1972-73 tuosta vierestä löytyi kun Vaakunalle kaivettiin perustuksia? Taisivat pojat ajaa traktorin lavalla Iinatin silloiselle kaatopaikalle kaikki puutavaran, jota sieltä montusta nosteltiin kaivurilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iinatista löydettäneen 200 vuoden päästä 1400 luvun satama jossa löydöksien perusteella on tehty laivoja osavalmisteina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laivan hylky!! Ei ikinä,vaan eism. Majakan tems. perustus!
Kysykää TURKULAISILTA,koska se on n. 250 vuotta vanhempi,kuin Oulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (164)

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image