Oulu

Oulun Pikisaaressa avautuu tänään ym­pä­ris­tö­tai­de­ta­pah­tu­ma Pikinen Poloku, joka tarjoaa löytämisen riemua

Taiteilijat Raimo Törhönen, Helena Kaikkonen, Leena Kangas ja Päivi Pussila (vas.) Pikisen Polun varrella. Ympäristötaidetapahtuman myötä kulkija voi tänään tehdä maisemasta uusia havaintoja. KUVA: Janne Körkkö
Oulu 14.6.2019 8:30
Päivi Alasuutari

Pikisaaren ympäristötaidetapahtuman taiteilijat haluavat tarjota yleisölle löytämisen riemua villin luonnon keskeltä.

Tänään Pikisaaressa aukeaa Pikinen Poloku, reitti, joka pitää sisällään 13 ympäristötaideteosta yhdeksältä taiteilijalta. He kaikki työskentelevät Pikisaaren Vanhalla Villatehtaalla.

Taiteilijoiden lähtöajatuksena on, että teokset ovat vuoropuhelussa Pikisaaren luonnon ja maiseman kanssa.

– Näyttelyn lisäksi tämä on tapa saada ihmiset huomaamaan Pikisaaren ympäristön luonto, sanoo Raimo Törhönen.

Pikisen Polun taiteilijoista Törhönen sekä Helena Kaikkonen, Päivi Pussila ja Leena Kangas esittelivät Polokua siinä vaiheessa, kun taiteilijat vielä rakensivat teoksiaan.

Muut viisi taiteilijaa ovat Riitta Helevä, Kari Södö, Lauri Rankka, Sakari Matinlauri ja Veikko Törmänen.

– Minulla on polun varrella nähtävillä kaatunut puu, jota olen työstänyt näkyväksi. Viehätykseni risuihin jatkuu, naurahtaa Helena Kaikkonen.

Kun moni Kaikkosen työ koostuu neulasista ja lehdistä, ympäristötaideteoksen tekeminen poikkeaa sikäli, että ulkona töiden täytyy kestää tuulta, myrskyä ja sadetta.

Päivi Pussilan voi löytää Pikisen Polun varrelta maalaamassa. Pussilan viime kesän projekti oli maalata kesäyössä, nyt hän maalaa päivänvalossa.

– Näistä töistä tulee elokuussa pieni näyttely työhuoneelleni.

Lisäksi Pussilalta tulee polun varrelle teos Onnen Sinilintu.

– Idea syntyi, kun olin kerran tulossa työhuoneelta ja yhdessä paikassa istui kottarainen. Se näytti ihan veistokselta.

Leena Kankaan työ on prosessi

Osana teostaan Sinisen kahlaajan tapaus Leena Kankaan voi nähdä Polulla kahlaamassa rantavedessä. Kysymys on prosessista, joka pitää sisällään myös maastossa ja työhuoneella työskentelyä.

– Sitä voi seurata myös blogin kautta. Teosnumeroni kohdalle maastoon tulee QR-koodi, että siellä pystyy näkemään, mitä on tapahtunut.

Kangas haluaa yhdistää teoksessaan kuvaa ja tekstiä.

– Se mitä olen tehnyt ulkona, varmasti vaikuttaa siihen mitä teen sisällä työhuoneessa.

Lauri Rankka kävelee Vanhan Villatehtaan takapihalle vasara kädessään. Yksi osa Aallokko-teoksesta on jo kiinnitetty tiiliseinään.

– Tähän tulee ehkä neljä osaa. Olin tässä juuri uutta kylttiä laittamassa. Se on oikeastaan Kotilo, Rankka kertoo.

Törhösellä on vielä edessään soutureissu ja paalujen kiinnitys, kun hän ripustaa merelle teoksensa O Happy Day. Hänen toinen teoksensa Malevitsin puutarha on valkoinen kuutio sisällään musta kuutio. Molemmat teokset ovat hänen aikaisempaa tuotantoaan.

Huoli Pikisaaren tulevaisuudesta

Pikinen Poloku on taideprojekti, mutta Törhönen kertoo, että taiteilijat haluavat tapahtumallaan myös herättää keskustelua.

OSAO on lähdössä Vanhan Villatehtaan pihapiirissä olevista rakennuksista. Oulun kaupungin suunnitelmiin on moneen kertaan kirjattu, että Pikisaarta kehitetään kulttuurisaarena. Kaupunki ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä, että se hankkisi rakennukset omistukseensa.

– Jos OSAO:n kiinteistöjä aletaan kehittää talous edellä, silloin menetetään paljon, Törhönen sanoo.

Taiteilijat haluavat avata kaupunkilaisille ja kaupungin päättäjille Pikisaaren toimintaa ja näyttää sen ainutlaatuista potentiaalia keskellä kaupunkia.

Ympäristötaidetapahtuma on Pikisaaressa nyt kolmatta kertaa. Edellisillä kerroilla järjestäjinä olivat Oulun Taiteilijaseura ja Pikisaaren kulttuuriyhdistys. Pikinen Poloku -työryhmän tarkoitus on tehdä tapahtumasta toistuva.

Koko Pikinen Poloku on valmis tänään perjantaina klo 18 mennessä. Teokset ovat nähtävissä ja löydettävissä polun varrelta kellon ympäri elokuun loppuun saakka.

Pikinen Poloku -teokset

1. Riitta Helevä: Veistoskokoelma

2. Raimo Törhönen: O Happy Day

3. Kari Södö: Holy Encounter

4. Lauri Rankka: Aallokko

5. Veikko Törmänen: Kuutioko?

6. Lauri Rankka: Valvojat

7. Sakari Matinlauri: Veistoskokoelma

8. Helena Kaikkonen: Kosketuksessa

9. Päivi Pussila: Onnen sinilintu

10. Sakari Matinlauri: Sydänsuru

11. Raimo Törhönen: Malevitsin puutarha

12. Päivi Pussila: Maalari maisemassa

13. Leena Kangas: Sinisen kahjaajan tapaus, prosessi, https://toinennimimaria.blogspot.com

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
32
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
6
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image