Oulu

Oulun kaupunki selvittää, onko Laanilassa kuolleella vanhuksella ollut kaupungin järjestämiä palveluja

Kuolemantapaus sattui Oulun Sivakan omistamassa talossa, jonka asuntojen vuokraamisesta huolehtii Oulun Palvelusäätiö. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 15.3.2019 7:30
Helge Murtovaara

Toisella paikkakunnalla asuva tytär löysi isänsä kuolleena Oulun Palvelusäätiön vuokra-asunnosta Laanilasta, kertoo Iltalehti. Oulun poliisi on saanut asiasta tutkintapyynnön 4. maaliskuuta.

Miten kommentoitte tapahtumia, Oulun kaupungin vanhustyön johtaja Anna Haverinen?

– Sain tiedon tapahtuneesta tiistaina, ja ymmärrän, että tällainen uutinen järkyttää ja herättää monenlaisia kysymyksiä.

Miten asia nyt etenee?

– Lähtökohta asian selvittelyssä on, onko henkilöllä ollut Oulun kaupungin järjestämiä hyvinvointipalveluja ja jos on, minkälaisia asiakkuuksia hänellä on niissä ollut? Nämä tiedot ovat salassa pidettäviä ja siksi en tämän tapauksen osalta voi kertoa asiasta enempää.

Millainen talo on kysymyksessä?

– Kyseessä on Oulun Sivakan omistama talo, jonka asuntojen vuokraamisesta huolehtii Oulun Palvelusäätiö. Asukkaiden mahdolliset palvelut järjestää Oulun kaupunki yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Palveluja talossa voivat tuottaa Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut ja eri yksityiset palveluntuottajat Oulun kaupungin normaalien järjestämistapojen mukaisesti.

Millaisia asumisvaihtoehtoja Oulussa on?

– Ikäihmisille on tarjolla monenlaisia asumisen ratkaisuja, kuten erilaisia senioriasuntoja ja niin sanotus tavallisen palveluasumisen asuntoja. Oulussa näitä edellä mainittuja asumisen ratkaisuja tarjoavat muun muassa Oulun Palvelusäätiö ja sitten erilaiset yksityiset toimijat.

– Näissä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään asukkaan yksilöllisen tarpeen mukaan ja näitä palveluita asukkaat joko hankkivat itse valitsemiltaan palveluntuottajilta tai sitten kunta järjestää ne tekemänsä palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Sen lisäksi taloissa voi olla tarjolla asukkaiden itse ostamia esimerkiksi harrastustoimintaa ja yhteisöllisyyttä tukevia ja ateriapalveluita.

– Ympärivuorokautisesti apua tarvitseville henkilöille järjestetään tehostettua palveluasumista. Näissä henkilökunta on 24/7 paikalla. Tätä palvelua tuottaa muun muassa Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut, Oulun Palvelusäätiö ja yksityiset toimijat.

Millaisia erilaisia palveluja on mahdollista saada?

– Kunnan järjestämät palvelut perustuvat siis yksilölliseen palvelutarpeen arviointiin. Palvelut voivat olla muun muassa kotipalvelua, kotisairaanhoitoa, turvapalveluita, ateriapalveluita ja sitten mainitsemaani tehostettua palveluasumista, joka sisältää asiakkaan tarvitseman avun ja tuen päivittäisissä toimissa 24/7.

Kuka päättää myönnettävistä palveluista, millä perusteilla?

– Palvelut myönnetään kunnan eli Oulussa käytännössä palveluohjausyksikön palveluohjaajan tai sosiaalityöntekijän tekemän palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Arvioinnissa hyödynnetään asiakkaan antamaa ja monenlaista muuta asiakastietoa. Palvelun myöntämisestä tehdään kirjallinen päätös.

– Yhdenvertaisen palvelujen myöntämisen pohjana on sosiaalipalvelujen osalta hyvinvointilautakunnan päättämät yleiset palvelujen myöntämisen perusteet. Koska palvelun myöntämisen tulee perustua yksilölliseen tarpeen arviointiin ja sen perusteella todettuun tarpeeseen, palveluohjaaja tai sosiaalityöntekijä ovat käytännössä henkilöitä, jotka arvioivat perusteet palvelujen myöntämiselle yksittäisen henkilön kohdalla yleisiä perusteita soveltaen.

Onko tästä tapauksesta nyt jotakin opittavaa?

– Uskon, että on.

Mitä opittavaa se voisi olla?

– Päällimmäisenä on se, miten voisimme hyvinvointipalveluina kertoa mahdollisimman selkeästi ja ymmärrettävästi niistä toimista, mitä meillä on mahdollista omalta osaltamme tehdä ikäihmisten kotona pärjäämisen tukemiseksi.

Asuntoja ikäihmisille

Oulun Palvelusäätiöllä on vuokrattavana 491 palveluasuntoa ikäihmisille eri puolella Oulun kaupunkia.

Palveluasuntoja on Keskustassa, Tuirassa, Koskelassa, Höyhtyällä, Kaukovainiolla sekä Maikkulassa.

Lisäksi säätiö vuokraa asuntoja Laanilassa ja Pateniemessä.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

talossa 70 palvelu asuntoa ,ja vanhus ollut kuoleena yli kuukauden ja tämän ohi on hoitajat kulkeneet päivittäin kymmeniä kertoja muiten vanhusten luona,kun talo on yksinomaa vanhuksille niin eikö joku merkkivalo oven vieressä olisi paikallaan ja sisä puolelta huoneistosta käyttö ,eli kun vanhus on elossa niin hän sytytäis käytävään vaikka vihreän valon päivittäin ja kun vihreä valo ei ole syttynyt niin vois vaikka mennä huoneistoon tarkastamaan ,tälläki vältyttäis niin että heti huomattais tällaiset tapaukset .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhustyön johtajan toive: " Päällimmäisenä on se, miten voisimme hyvinvointipalveluina kertoa mahdollisimman selkeästi ja ymmärrettävästi niistä toimista, mitä meillä on mahdollista omalta osaltamme tehdä ikäihmisten kotona pärjäämisen tukemiseksi."

Johtaja voisi aloittaa omasta kielenkäytöstään. Nyt se vilisee sanoja palveluohjaaja, palvelunohjausyksikkö ja muuta kapulakieltä. Taitaa olla liian pöhöttynyt hallinto, kun perusasioiden selkeitä nimityksiä ei osata käyttää, saati sitten huolehtia itse palveluista. Varmaan monet palaverit pidetty, että on tämäkin terminologia rakennettu. Jostain sekin aika ja raha on pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaishoitajana ollessani sain huomata, ett on tosi vaikea saada apuja palveluohjauspuolelta ja kun asuinalueellamme vaihtui palveluohjaaja, mitä tapahtui tosi useasti, niin siitäkään ei viitsitty ilmoittaa ja soittaessani tunsin itseni monet kerrat typeräksi, kun sain kuulla ettei kyseinen enää hoitanut alueen asioita. Tuntui siltä, ett palveluohjauspuolen tehtävä oli lähinnä ohjata hakemaan apua muilta kuin heiltä ja mieluummin yksityisiltä kotihoitofirmoilta ostaa tarvittavat avut kuin pyytää kaupungin puolelta apua. Joskus oli tilanteita ettei tiennyt mihin soittaa, kun ei palveluohjaajaa saanut kiinni ja avuntarve oli ilmennyt tietyn soittoajan ulkopuolella. Oikeasti pitäis olla aikamoinen houdini tai tietäjä ett tietäis mistä saa sairastavalle vanhukselle apuja kotiin ja pitäis jatkuvasti olla yhteydessä kotihoitoon ja kysellä omaisen vointia ja kuntoa ja onko omainen vielä sellaisessa kunnossa ett pärjää kotona ja sellanen tilanne on haastava, jos vanhus asuu toisella paikkakunnalla kuin hänen läheisensä. Omalla kohdalla oli tuuria siinäkin, ett kotihoidon tiiminvetäjä sairaanhoitaja oli välittävä ja fiksu ja täydellä sydämellä työtään tekevä, hän pystyi paljon vaikuttamaan vaikeassa hoitotilanteessa ja sai asioita eteenpäin. Pitäis olla joku yhteyshenkilö, joka valvois tilanteita niiden vanhusten kohdalla joilla ei ole omaisia tai omaiset asuvat toisella paikkakunnalla, ettei sattuis laiminlyöntejä, ehkä palveluohjaajien pitäis enempi jalkautua ja tehdä useammin arviointikäyntejä alueellansa asuvien vanhusten luona, jotka ovat kotihoidon piirissä. Toivoisin sitäkin ettei omaishoitajiksi rupeavilta palveluohjauspuolelta pimitettäisi tietoa esim. vuorohoitomahdollisuudesta, niinkuin meille tehtiin, sain yhdeltä tuttavalta vasta kuulla ett on tuollainen kuin vuorohoito edes olemassa. Kyllä mä ymmärrän, ett tulee kaupungille kalliiksi järjestää kunnollista hoitoa sairastaville vanhuksille, täällä kun on tärkeämmillekin kohteille rahantarvetta, kuten esim.uudelle asemarakennukselle,plaanaojan valaistukselle,ouluhallin laajennukselle jne.. Vanhustenhoito on säästökohde ja siks sitä ulkoistettu rankalla kädellä täälläkin ja siks ei ole halua puuttua räikeisiin laiminlyönteihin ja ruvetaan jälkeenpäin selittelemään asioita paremmiksi kuin ne oikeasti on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuksia on monenlaisia, toiset eivät halua kotipalveluja, vaikka tarvitsisivat. Kotihoitosuunnittelupalaverissa vanhus saadaan suostuteltua ottamaan esim. ruokapalvelu. Vähän myöhemmin vanhus sanoo irti ruokatilauksen. Valehtelee esim., että miniä tuo valmiit ruoat. Omaiset eivät tiedä tilauksen lopettamisesta. Naapuri saattaa huomata, että ruokaa ei kuljeteta ja kukaan ei käy, mutta uskaltaako puuttua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi mennä näin kauan sen selvittämiseen onko kyseisellä vainajalla ollut kaupungin järjestämää kotipalvelua? Eikö näy tietokoneelta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajille ei kannataisi sanoa mitä puoluetta kannattaa koska vasurit ja temarit kaltoin kohtelee jos ei ole heidän kanssaan samaa mieltä. Jos ei hallitusta hauku sinua vihataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa kepulaista jauhamista, vastuu on omaisilla katsoa mitä palveluja vanhus haluaa - ei sitä muut voi päättää, koska palvelut maksavat. Eiköhän se nyt eronnut, vastuuton hallitus tiedä, kuka vei (lue veti) hoitajia ja kätilöitä nenästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän yksinäinen vanhus jolla ei ole omaisia mahtaa pärjätä, jos vastuu on omaisilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avuntarpeen järjestelyissä ovat omaiset mukana. He tietävät, mitä apua ikäihminen saa ja tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin Hyve on jo suunnittelemassa ja osaksi jo toteuttamassa vanhusten kotihoitopalvelun alasajon! Eläköityvien työntekijöiden tilalle ei palkatakaan uusia auttavia käsiä.

Vanhukset, pariskunnat etsivät oikeudellista tukea ja ennakoivasti tietoa, miten voisivat estää yhteiskuntaamme pakkoerottamasta puolisoista erilleen, tai lopulta jopa pysyvästi eri hoivakoteihin, jos molemmat tarvitsisivat apua.
Hurjaa menoa tämä omassa kotikaupungissamme, johon olemme veromme maksaneet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida kaupunki joka asuntoon ehtiä asukkaan kuntoa tarkastamaan, jos ei palveluista ole sovittu ja omaiset on kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinne ei saa mennä - kotirauhaaveibsaa rikkoa.

vaikka tuolliset vuokranantajat eivöt sitä aina ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ammattimaiset vuokranantajat ymmärrä kotirauhan merkityksen parhaiten. Mutta ennen poliisin hälyyttämistä pitää varmaan olla joku syy. Tilattua palvelua ei oteta vastaan, huoneistosta tulee hajua, omaiset eivät tavoita, vasta silloin otetaan varmaan poliisiin yhteyttä ja esim kiinteistöhuolto avaa oven viranomaiselle. ”Tuollaiset vuokranantajat” ymmärtää oikeutensa ja velvollisuutensa todennäköisesti paremmin kuin esim monet yksityiset toimijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunkaaren vanhushoito kannattaisi myös tarkastaa. Niin hoivakoti asiat ja kotihoito. Kotihoidossa pidetään todella huonokuntoisia vanhuksia. Pahasti muistisairaita ja vaikeasti fyysisesti sairaita vanhuksia. Käykää katsomassa heidän luonaan.
Vanhukset ansaitsevat paljon parempaa ❤️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä ole poliisin työtä eikä omaalvonnan sote näkyy jo jännää että vikinglinelle riitti hallitukselta 120 miljoonaa tukea tuskin tarpeeseen lomauttavat kuitenkin kikyyn vedoten onko kenellä päättäjistä osakkeita firmassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

19:49
Suomalaiset käyvät viivytystaistelua harjoituksessa Ruotsin lumisissa metsissä: "Sodankylästä tulleelle jääkäriprikaatijoukollekin saattaa olla haasteellista"
19:44
Kevät antaa vielä odottaa itseään – Oulussa voi olla ensi viikolla -10 asteen yöpakkasia
19:00
Missityötä ja lääketiedettä – Heidi Tapper haaveilee Miss Hot Rod -kisan voitosta ja syöpätutkijan urasta Tilaajille
18:43
Alle 10-vuotias poika putosi moottorikelkan kyydistä Torniossa – käsi jäi puristuksiin telaan
18:02
Mitä kuuluu, Jonna Pulkkinen? "Kaikki hyvät ideat alkavat vähän niin kuin vitsistä – Jallu-kirja oli ensimmäinen."
17:06
Sodat ja terrorismi tappavat entistä vähemmän ihmisiä
16:51
Henkilöauto ja minibussi kolaroivat Ylitorniolla, vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin
97
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
50
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
30
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
27
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
17
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen
15
Radio Pooki palkittiin vuoden paikallisradiona, kanavalle myös vuoden paikallisradiojuontajan palkinto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

389 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image