Oulu

Oulun kaupunki mätkäisi ra­ken­nus­kon­ser­ni YIT:lle lähes 85 000 euron sopimussakon – ­Me­ri­ja­lin­ran­nan rakentaminen viivästynyt liikaa

Entisen makeistehtaan konttorirakennus Hartaanselän rannassa on ollut pitkään tyhjillään. Jos purkulupa heltiää, sen tilalle rakennetaan samannäköinen asuintalo. Tontille nousee lisäksi vielä yksi korkea kerrostalo. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 14.5.2019 18:22
Markku Rättilä

Oulun kaupunki on määrännyt rakennuskonserni YIT Suomi Oy:lle Merijalinrannan alueen maanvuokrasopimuksen rikkomisesta lähes 85 000 euron sopimussakon.

Lisäksi YIT:n on maksettava kaupungille alueen maankäyttösopimuksessa määritelty 10 000 euron sopimussakko. Se peritään vuosittain 30.6.2018 jälkeiseltä ajalta kunnes tontti on rakennettu valmiiksi.

Sakkojen syynä on rakentamisen sopimusten vastainen viivästyminen. Rakentamatta on Merijalinrannan viimeinen vaihe, tontti 3.

Yhdyskuntalautakunta päätti asiasta tiistaina.

Alunperin kohteen piti olla valmis jo vuosia sitten. Rakentamisvelvoiteaikaa on jo aiemmin jatkettu. Senkin mukaan tontin piti olla rakennettuna kokonaan viime kesäkuun loppuun mennessä.

Samalla lautakunta myönsi YIT:lle jatkoaikaa rakentamiselle 30.6.2022 saakka. Jatkoajan edellytyksenä on, että yhtiö maksaa sopimussakot määräajassa.

Jos sakkoa ei makseta, kaupunki purkaa maanvuokrasopimuksen.

Sopimussakon kohteena olevalla tontilla sijaitsee suojeltu entinen Merijalin konttorirakennus. YIT haluaa purkaa huonokuntoisen rakennuksen ja rakentaa sen tilalle uuden, samannäköisen talon.

YIT aikoo hakea purku- ja rakennuslupaa ensi syksynä, yhtiön Pohjois-Suomen aluejohtaja Marko Palonen kertoo.

Jos lupa heltiää, rakennustöihin päästään Palosen mukaan syksyllä tai viimeistään ensi keväänä.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan konttoriin piti saneerata asuntoja. Palonen kertoi aiemmin Kalevalle, ettei YIT aio saneerata taloa, koska riski sisäilmaongelmista on liian suuri.

Konttorissa tehdyissä kuntotutkimuksissa on löytynyt mikrobikasvustoa, muun muassa sädesieniä ja aktinomykeettejä.

Mahdollisesta purkuluvasta ja rakennusluvasta päättää kaupungin rakennusvalvonta hakemuksen jätön jälkeen.

Rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä ei ryhdy ennakoimaan päätöstä.

Mahdollinen purku- ja rakennuslupa vaativat poikkeamispäätöksen tai uuden kaavan. Seppälän mukaan poikkeamispäätös on nopeampi tapa edetä, jos sellainen päätös tehdään.

Purkulupaa ja uudelleen rakentamista harkitaan Seppälän mukaan terveys edellä.

– Jos asuntoja tehdään, niiden pitää olla turvallisia ja terveellisiä, Seppälä korostaa.

Luopuuko YIT kohteesta, jos purkulupaa ei heltiä?

– Mietimme ratkaisua päätöksen jälkeen, Marko Palonen sanoo.

Kiratek Oy:n vuonna 2011 tekemän kuntotutkimuksen ja vuosina 2018–2019 tehtyjen lisätutkimusten mukaan konttorin rakenteet ovat pääosin kunnossa.

Oulun rakennusvalvonnan Vaativien korjauskohteiden katselmustyöryhmän (Vakki) mukaan hirsirunko olisi säilytettävissä, jos se korjataan perusteellisesti. Sekään ei silti anna täyttä varmuutta sisäilmariskien poistumisesta.

Jos kohde aiotaan saneerata asunnoiksi, tulee rakennus purkaa kokonaan, hirret puhdistaa ja rakentaa uudelleen. Vakkin mukaan mahdollinen korjaussuunnittelu on poikkeuksellisen vaativa tehtävä.

Yhdyskuntalautakunta esittää pontena rakennuslautakunnalle, että mikäli nykyistä rakennusta ei pystytä kunnostamaan, tulee Koskitie 18 rakentaa hirsirunkoisena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Tyhmää ruveta rakentamaan jos ei mene kaupaksi. Ja vielä tyhmempää kaupungin virkaintoilijoiden kiristys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liian pieni sakko tuo tunnu missään 1 milj e pitäisi ainakin olla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen kannata rakentaa vielä pitkään aikaan mitään kun eivät mene kaupaksi. Eihän niistä voi rangaista rakennusliikettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tontilla käy YIT porukkaa melko tiheään tahtiin, mutta kysyttäessä eivät halaistua sanaa sano, jotain siellä alkaa tapahtumaan mutta tuo sakkohan on naurettavan pieni. Jos / Koskitie 18 rakennetaan ,meneekö asunnot kaupaksi, aiemmin tehdyt 14 ja 16 kesti kauan että saivat myytyä, hintataso täysin ylimitoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin virkamiehet uskaltavat tehdä, mitä heidän kuuluu tehdäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtoi olla YIT:lle yllätys, kun kaupungin virkamiesten joustavuus ei toiminutkaan perinteisellä tavalla. YIT:n tarkoituksena oli vain maksimoida Merijallin alueen tuotto ja siksi konttorirakennuksen purkulupaa vedätettiin rakennustöitä jarruttamalla. Virkamiesten toiminta oli varmasti suurin yllätys itse kaupunkilaisille, jotka ovat tottuneet aivan toisenlaisella tavalla toteutettuun yhteistoimintaan yritysten ja kaupungin välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki rohkeni kerrankin oikeaan ratkaisuun ei noiden isojenkaan saa antaa kaupunkia kyykyttää rahat pois periaatteella oli hyvä veto kaupungilta. Konttorirakennus oli ihan kelpokuntoinen silloin kun rakentamissuunnittelut olivat loppusuoralla ainut mitä ei rakentaja huolehtinut oli konttorirakennuksen oikea suojaus ettei sinne pääse menemään mitään ulkopuolisia kulkijoita sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuo vanha mitäänsanomattoman näköinen talo onkaan suojeltu?Mitä arvoa tuolla mahtaakaan olla?
Tilalle uutta ja samallaista kuin muukin uudistuotanto on.Tyylikäs ja yhtenäinen jokiranta syntyy täysin uudella rakentamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Aivan olematon sakko. Pitäisi olla vähintään yksi nolla lisää ja toinen sakko rakennuksen tahallaan pilaamisesta. Törkeää toimintaa YIT:ltä. Ja ei pitäisi antaa yhdellekään uudelle tontille rakennusoikeutta ennen kuin on hoitanut velvoitteet kuten on sovittu saadessaan tontin. Hyvä veli - toimintaa taas kerran on tässäkin sopassa matkassa varmaankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä itse näe mitään suojeltavaa tuossa rytössä. Sama se on purkaa ja rakentaa siihen 16 kerroksinen kerrostalo. Ajatustani saa käyttää ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentakoon tilalle samanlaisen kopion eikä mitään betonimöhköä tai sitten menettää puolet rakennusoikeudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieniä on sakot ... saa odotella vielä 20 vuotta tyhjänä ja siltikään ei vielä edes yhden kämpän hintaa ole kuitattu.

Jos kerta YIT aikoo rakentaa modernin mutta samannäköisen vanhan homeisen pulunp@skatalon tilalle niin eikös se ole ihan winwin ? Kuka muka oikeasti haluaa toimistonsa tuohon mörskään jossa ei ole mitään edellytyksiä sähköistä ja tietoliikenteestä lähtien ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinkahan samanlainen reagointi tapahtuu torilla olevalle hotellitontille,joka on viivästynyt myös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niihin tontteihin tule rangaistuksia, joiden takana on ammattiyhdistyksiä ja muita "yhteiskunnallisia tahoja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäädäämpä odottelee millaiset uhkasakot menee maksuun tässä surullisen kuuluisassa Torinrannan hotellihankkeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image