Oulu

Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus myönsi To­ri­ho­tel­lil­le jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus

Torihotellin työmaalla kaatui maanantaina työkone. KUVA: Janne Kˆrkkˆ
Oulu 24.6.2019 19:20 | Päivitetty 24.6.2019 19:27
Markku Rättilä

Oulun kaupunginhallitus ei heltynyt hotelliyhtiön omistajan Jyrki Hallikaisen lievennyspyyntöihin. Yhtiön on maksettava 150 000 euron sopimussakko, asetettava 800 000 euron vakuus sekä pidettävä kaupunki ja yleisö tietoisena hotellihankkeen etenemisestä. 

Jos uusia käänteitä ei ilmene, Oulun torin laitaan pitkään vireillä ollut torihotelli on valmis vuoden 2020 loppuun mennessä. Oulun kaupunginhallitus myönsi maanantaina jatkoa hotellin rakentamisvelvoiteaikaan ensi vuoden loppuun saakka.

Kaupunginhallitus ei heltynyt hotellihanketta vetävän MGP Services Oy:n omistavan liikemies Jyrki Hallikaisen pyyntöön lieventää yhdyskuntalautakunnan rakentamisen varmistamiseksi määrittelemiä ehtoja.

Hallikainen jätti ehtoja koskevan lievennyspyynnön kaupungille 11.6. Rakentamisvelvoitteelle MGP Services haki jatkoaikaa 28.5.

Kaupunginhallituksen päättämien ehtojen mukaan MGP Servicen tulee maksaa 150 000 euron suuruinen sopimussakko, antaa kaupungille 800 000 euron vakuus tai talletus ja tiedottaa hankkeen etenemisestä säännöllisesti.

Kaupungille yhtiön pitää raportoida töiden etenemisestä ja mahdollisista muutoksista kolmen kuukauden välein. Poikkeamisiin ja rakennusluvan muutoksiin pitää saada kaupungin hyväksyntä.

Yhtiön täytyy pitää myös yleisö koko ajan kärryillä tilanteesta.

Jos MGP Services ei maksa sopimussakkoa tai aseta vakuutta määräajassa, kaupunki irtisanoo tontin vuokrasopimuksen kuukauden kuluessa eräpäivästä.

Jos rakentamisvelvoitteen ehdot eivät täyty, vakuus jää kaupungille.

Sopimussakko on maksettava ja vakuus annettava kuukauden kuluessa kaupunginhallituksen päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Torihotellihanke on elänyt omaa elämäänsä pitkään. Ajatus hotellista syntyi 2007 kaupungin haettua torialueelle kehittäjää ideakilpailulla. Sen saldo jäi vaatimattomaksi poikien ainoastaan Hallikaisen hotelli-idean.

Hanke pantiin vireille maaliskuussa 2011. Tuolloin allekirjoitettiin maankäyttösopimus sekä sopimus tontin vuokraamisesta. Maanvuokrasopimus tehtiin kesäkuussa 2015. Saman vuoden syyskuussa kaupunginhallitus määritti rakentamisvelvoiteajaksi neljä vuotta sopimuksen allekirjoittamisesta. Määräaika päättyi 12.6. tänä vuonna.

Hotelliin on tulossa noin 130 huonetta, ravintola ja monitoimitila. Pysäköinti sijoittuu maan alle.

Rakennuksesta tulee nelikerroksinen kun alunperin lupa oli kolmelle. Lisäkerroksen hanke sai poikkeamispäätöksellä. MGP Services on hakenut sittemmin hotellille vielä viidettä kerrosta ja huomattavaa lisäystä huonemäärään. Perusteluksi yhtiö kertoi tuolloin sen, että keskeiset hotellioperaattorit vaativat isompaa hotellia.

Hotellin kauppahallin puoleiseen kupeeseen tulee talvitorialue.

Rakentamiskustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa. Urakoitsijana ja päätoteuttajana toimii SRV Rakennus Oy.

Hotellitontilla on jo tehty töitä yhtiön omalla vastuulla ennen lopullista päätöstä rakentamisvelvoiteajan jatkamisesta.

Ennen Hallikaisen tuloa mukaan kuvioihin liikemies Veikko Lesonen suunnitteli samoille kulmille viihde- ja tapahtumakeskus Tarkastamoa. Hanke olisi edellyttänyt asemakaavan muutosta eikä Lesonen jäänyt sitä odottelemaan vaan luopui ideasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Joka asian valittajat ja vastustajat pilaa kaikki hyvät hankkeet ja rahaa yhteiskunnassa palaa.
Vastustuksesta huolimatta hyvät hankkeet poikkeuksetta toteutuvat aina.
Valittajia on alle promille, siihen nähden käsittämätöntä.
Tietysti hännystelijöitä riittää hölmöillä sekin kuuluu asiaan.
Asialliset ja järkevät, asioista perillä olevat kärsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas ehti ennen saneerausta mennä suojelukohde pilalle🤑🤑🤑
Tässä esimakua siitä, miten käy Merijalin konttori rakennuksen.
Tietenkin se voi myös syttyä tuleen sitä ennen💥🔥 Oulussa kun kaikki paitsi juhannuskokot palaa💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan kaupunki ottaa nuoria/nuoria taiteilijoita kesätöihin ja kustantaa heille maalit ja pyytää maalaamaan se monttua kiertävä lauta-aita kivaksi. Samalla periaatteella mitä isoja muuntamokoppeja on jo maalattu kivaksi ympäri Oulua. Rakentaminen kestää kuitenkin vielä vähintään pari vuotta niin tori olisi paljon viihtyisämpi ja kauniimpi jos se harmaa seinämä koristeltaisiin. Nyt kun torille menee niin olo on kuin Neuvostoliittossa olisi sitä seinämää katsoessa. Tempauksella kaupunki saisi myös kivaa näkyvyyttä ja paljon positiivisempaa kuvaa esim. turistien silmiin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin pelleily jatkuu. Olisi aika vaihtaa tilalle uudet pellet koska tämä pelleily ei enää naurata. Muutenkin koko homma on mennyt pieleen koska hotelli tulee pilaamaan torialueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamusmiehet kaupunginhallituksessa. Noudatettiinko siis kuntalaisten tahtoa? Melko outo juttu. Aikakin on jo ajanut tommosen pöljäilyrakentamisen ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyrki nauraa matkalla pankkiin.

Tässä näkee kun ymmärtämättömät laittavat uhkasakkoja ja vakuusvaateita.

Kun kyseessä on kymmenien miljoonien hanke jonka takana on satoja miljoonia tahkonnut yrittäjä, nuo summat ovat vitsi. Nuo summat edustavat virkamiehille isoja rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä se jokaista rahan päälle ymmärtävää tympäsee maksaa tuokin summa. Ei sakossa ole sen suuruus se merkitys vaan huomion herättäminen. Tätä kun on tutkittu aika paljon, ettei suuruudella ole suurtakaan vaikutusta itse asiaan. Ja kyllä tuolla rahalla voi tehdä monta asiaa jos haluaa. Se joka rahasta ymmärtää ei sitä ihan kankkulan kaivoonkaan kaada. Toinen summa lienee vakuus vain alueen maisemoinnin turvaamikseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

it-nörtti vedättänyt kaupunkia muutamalla 100 000 eurolla kymmenen vuotta, halpa on Oulun tori kaupupunginhallitukselle....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komenteissa ja kaupunginhallituksenpäätöksessä näkyy Oululaisten naiivisuus, valitettavasti!! Hommahan on edennyt seuraavasti. Jyrkiboy pisti vähän taskurahoja likoon, sai kaupunginkeskeltä halutuimman tontin......Siis ihan keskeltä kaupunkia. Pisti pikkufirman MPG servicen pystyyn ja nyt on yritellyt myydä hanketta (yritystä) muutman vuoden huikealla voitolla. Onhan hankeella hotellinrakennusoikeus ihan keskelle kaupunkia. Valitettavasti potentiaalisille asiakkaille hanke on pikkasen liian pieni, tästä syystä yritetään nyt väenvängällä saada lisää kerroksia rakennukseen. No yksi tuli jo ja jos saadaan vielä pari lisää, Jykä saa taskurahoille huikean tuoton ja Oululaiset saa hotellin ja talvitorin maauimalan (Seapoolin) viereen. Näin se maailma pyörii :-). Jos ei saa, niin ohoh, MPG meni konkkaan ja sorry, ei riittänyt rahat sakkoihin eikä sanktioihin:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei hotellia tule, niin asetetaan tämä "Jyrkiboy" sitten liiketoimintakieltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ollut loistava paikka uudelle tiedekeskukselle, jonne olisi voitu sijoittaa muitakin vastaavia toimintoja, esim. meriaiheinen museo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turistien ja kaupunkilaisten alue on tuhottu ihmeellisellä vitkuttelulla. Eikä edes varmaan hävetä. Oulu ei ansaitse Kulttuurikaupunki- arvonimeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Euroopan kulttuuripääkaupunki" ei ole arvonimi vaan nykyisin se on kehittämisohjelma, jonka avulla kulttuuripääkaupungiksi valitut kaupungit voivat kehittyä historiaansa ja kulttuuriaan yhteisöllisesti arvostaviksi paikoiksi. Oululle tähän ohjelmaan valituksi tuleminen olisi juuri nyt erittäin tarpeellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi päätön projekti, jolla businessoukulke dyydetään taas miljoonia veronmaksajien rahaa🤬🤬🤯

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se etene, johan tuo on nähty. Miksi Kauppatorin kaltainen keskeinen alue annettiin tuolllaisen pelleilyn kohteeksi, joku samantekevä tontti jossain lähiössä olisi ollut eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun nämä IT-nörttimogulit ovat puolijumalan asemassa kaupungin päätöksenteossa. Nuoleskelua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Masentavan lässykkä päätös. Torille jotain todella rumaa muovihökötystä ja uutta kauppahallia jota oululaiset eivät tunnista omakseen. Ei tulla tottumaan tuohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaiset pidettävä ajantasalla... tarkoittaa, että työmaata peittävät seinälevyt on vaihettava lasiseiniksi jotta voidaan työmaata pitää silmällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

6:20
Kysely: Yhä suurempi enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti euroon – kannatus kasvanut varsinkin vasemmalla
6:15
Espanja houkuttelee pohjoismaista alamaailmaa – Nyt se näkyy myös Suomen viranomaisten avunpyyntömäärissä
6:00
Ammattikouluihin voi nykyään hakea jatkuvasti – "Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa"
6:00
Näissä vaaleissa luotetaan postiin – saamelaiskäräjät valitaan jälleen syyskuussa, viime kerralla ääniä luultiin jo hukkuneen
6:00
Qstockin kakkoslavan tekniikka vaatii kymmenittäin kaiuttimia ja kilometrikaupalla piuhaa – festivaalilavan äänentoisto on tarkkaa matematiikkaa Tilaajille
22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image