Oulu

Oulun kauppahallin remontille viimein sinetti – laajennusta muutettiin, rakennuslupa myönnetty

Kauppahallin siipiosan ullakkokerrokseen sijoitetaan harjakattoinen konehuone. Se on sovitettu yhteen itse hallin sekä torin aittojen kattojen muotokielen kanssa. Havainnekuvassa vasemmalla näkyy suunnitelmissa oleva uusi hotelli. Arkkitehtitoimisto LAATIO Oy:n havainnekuva kauppahallista. KUVA: Rajala Janne
Oulu 4.4.2019 9:15 | Päivitetty 4.4.2019 12:46
Markku Rättilä

Uudessa suunnitelmassa kauppahallin siipiosan ullakolle tulevaa konehuonetta on muutettu alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Siipiosan katon muotokieli on sama kuin itse kauppahallissa sekä torin aitoissa.

Rakennuslautakunta myönsi keskiviikkona viimein rakennusluvan Oulun kauppahallin remontoinnille. Samalla myönnettiin lupa aloittaa rakennustyöt ennen kuin lupapäätös on saanut lainvoiman. Päätös syntyi lautakunnassa äänestyksen 9-2.

Remontti voi alkaa periaatteessa heti kun asiaa koskeva pöytäkirja on hyväksytty. Se tapahtuu yleensä alle viikossa päätöksestä, Oulun kaupungin rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä kertoo.

Alun perin rakennuslupa oli lautakunnan käsittelyssä jo joulukuussa, mutta se palautettiin uudelleen valmisteltavaksi äänestyksen jälkeen. Voittaneessa esityksessä moitittiin laajennuksen julkisivuja, jotka eivät istu kaupunkikuvaan.

Alkuperäisessä suunnitelmassa esitettiin kauppahallin siipiosan katolle ullakkokerrosta, johon sijoittuvat tekninen tila ja ilmanvaihtokonehuone. Lautakunta katsoi, ettei siipiosan kattorakenne vastaa kaupunkikuvallisesti rakennuksen arvoa.

Sittemmin remonttisuunnitelmaa on kehitetty.

– Massan muoto on muuttunut, kokonaismassa on pienentynyt verrattuna joulukuun 2018 versioon. Lisäksi uudessa versiossa lauhduttimet mahtuvat rakennuksen sisälle, vanhassa ne tulivat katolle, Seppälä kuvailee.

Sen myötä teknisen tilan muoto noudattelee torilla olevien aittojen muotoa ja väri on sama kuin kauppahallin katossa.

Kaupunginarkkitehti Janne Rajalan mukaan uuden ilmanvaihtolaitteiston ja -kanaviston hyvällä lvi-teknisellä optimoinnilla pystyttiin katukuvassa näkyvän konehuoneen koko lopulta puolittamaan.

Sen myötä katukuvassa näkyvä osa on kevyt, kompakti ja pelkistetty sekä muodoltaan torialueen maisemaan sopivasti aittamainen.

– Siinä on harjakatto ja myös sama kattokaltevuus kuin kauppahallissa, joten se sopeutuu niin väritykseltään, ilmeeltään kuin muodoltaan läheisiin aittarakennuksiin sekä itse kauppahalliin.

Kaupunkikuvatyöryhmä puolsi viimeisimpiä suunnitelmia, ja ne kelpaavat myös museovirastolle.

Kaupunkikuvatyöryhmä pyysi kuitenkin 12.3. antamassaan lausunnossa tutkimaan myös yksiaineista- ja -väristä, massoiltaan yksinkertaisempaa vaihtoehtoa, jolla saadaan pelkistetympi lopputulos.

Työryhmä katsoi, että suunnitelmassa materiaali, värit ja massoittelu olivat hajaantuneita ja lasi julkisivumateriaalina kohteelle vieras.

Kaupunkikuvatyöryhmän lausunnon jälkeen suunnitelmia on edelleen tarkennettu ja rakennusvalvonta on hyväksynyt ne.

Rakennuslautakunta poisti asian vielä 20.3. kokouksen listalta, koska suunnitelmat poikkesivat edellisessä kokouksessa esitetyistä ja koska uusi suunnitelma tuotiin esityslistalle vasta kokouspäivänä eikä jäsenistö ollut ehtinyt perehtyä siihen.

Kaikkiaan kauppahallin perusparannuksen rakennuslupahakemukseen liittyvät vaiheet ovat kestäneet reilun vuoden.

Alunperin hallin remontin piti alkaa jo alkuvuodesta urakkakilpailutuksen jälkeen.

Remontin kestoksi on arveltu puoltatoista vuotta.

Suojeltu arvorakennus

Oulun kauppahalli on valmistunut vuonna 1901. Se on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennukseksi. Halli on suojeltu.

Matkailullisesti Oulun kauppahalli on kaupungin tunnetuimpia ja kuvatuimpia kohteita.

Halliin on vuosien aikana tehty useita muutoksia ja korjauksia, viimeisimmät 1994–1995.

Tulevassa remontissa kauppahalliin tehdään talotekninen perusparannus.

Järjestelmät uusitaan, koska nykyinen talotekniikka on käyttöikänsä päässä.

Kauppatorin puolen siipiosaa muokataan pienemmäksi. Siihen tulee uusi huolto-ovi.

Eteläpäädyn siipiosan ullakkotilaan tehdään tekninen tila, siipiosan vesikattoa korotetaan.

Julkisivuihin ei tule muuten muutoksia.

Ikkunat kunnostetaan ja ulko-ovet uusitaan vastaamaan vanhoja piirustuksia.

Remontissa hallin myyntineliöt pysyvät ennallaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Nytkö jo? Enpä usko. Kyllä kaikki menee kuitenkin pieleen. Vähintäänkin se halkeaa naapurin rakennustöiden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa tulevan hotellinkin muoto noudattelisi aittojen tai vaikka kauppahallin muotoja ja värejä... Mutta siihenhän on tulossa mauttoman värinen laatikko, joka piilottaa sitten jollakin "rättiratkaisulla" kauppahallin pitkän sivunkin. Kokonaisuus tuossa torinrannan suunnittelussa ei tunnu olevan kenelläkään hallussa. Vai onko??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tiilestä enään osata tehdä mitään? Ei edes ulkoverhousta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hotellihan on taas tälläinen naurettavan matala, ihan vitsi jälleen kerran.
5-6 kerrosta sopisi parhaiten kyseiseen paikkaan ja tietysti myös hotelli taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa.
Onneksi raha on paras konsultti, eivät tänne valittajat.
Arkkitehti on onnistunut hyvin tekemään muutoksen, vaikka samalla kaavalla kuin ennenkin tehdään, lautakunnat sai kolme kuukautta hidastelun.
Valitusten määrä on vakio, niitä riittää.
Hotellille kaksi kerrosta lisää, saadaan menestyvä hotelli kovaan tarpeeseen Oulussa jossa turismi on jatkuvasti kasvanut vuosittain.
Kaupungilla hyvää toimintaa Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on kauppahallin remontti. IV-konehuoneen sijoitus. Keep your horses, kohta voit varmaan kirjoittaa lisää oikean uutisen alle. Hotelli ei lisäkerroksia kaipaa, SASsi on sen jo hoitanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämän arkkitehtuuri edellä tehdyn päätöksen takia ei halliin tule mitään ongelmia.Ongelmien ilmaantuessa tilaajalla tahtoo olla tapana työntää niitä ongelmia urakoitsijan niskaan. vaikka suunnitelmat tulevat tilaajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan neropatti keksi laittaa lauhduttimet sisätiloihin? Lämpimänä kesänä keskiverto kylmökoneen lauhdutin työntää 55 asteista ilmaa sellaisella vauhdilla, kuin kirjaston nurkalla myrskypäivänä.
KorjaajatKuumallaKatolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka alan lukematta valmiit asiantuntijat neuvoo oikeita asiantuntijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei tähän juttuun saada samaa kuvaa kuin painetussa versiossa? Siis sitä havainnekuvaa, jossa suunniteltu lisäosa sekä hotelli ovat näkyvissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuosta kauppahallista tuli mieleen ,että onkohan tuo Mäntylässä oleva postimerkkitalo suojeluskohde .on korjattu ,mutta ei taloa kunniottaen katolla hirveitä kiiltäviä tötteröitä jotka ei sovi siihen talon ulkonäköön .onkohan vastausta kenelläkään ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on. On muuten vielä Oulun alueella aika merkittävän arkkitehdin, Victor Sucksdorffin, piirtämä. Sama heppu on piirtänyt mm. Oulujoen kirkon, De Gamlas Hemin, Kuusiluodon koulun, Tuiran sairaalan päärakennuksen eli Lepolan, ns. Lääninhallituksen talon sekä palaneen Ainolan päiväkodin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kesänähän se valmistui. Olihan siitä Kalevassa juttua.
Peltikatto on uusi ja sen pitää patinoitua ennen kuin se voidaan maalata.
Vanhaan tyyliin, käsityönä näkyi tehdyn, kun kävin pihalla viime syksyllä.

Ei kai siellä ole noita tötteröitä yhtään sen enempää kuin ennenkään??
Samalta näyttää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen vaihtoehto on hävittää nämä suojelurakennuket vanhuuttaan käyttökelvottomina. kun ne menee käyttökieltoon.
Nykyajan tekniikka vie paljon tilaa ja talot ovat sitten kunnossa.
Mäntylässä huomasin itse saman, minua ei häiritse tippaakaan, kuljen ohi joka päivä, hieno on rakennus ja lapset ja henkilökunta voi hyvin, tekniikka vie tilansa ja Snellman koti jää hyväkuntoisena tuleville sukupolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi vaihtoehto olisi, ettei rakenneta yhtään mitään tilalle. Näille oululaisille kitisijöille, kun mikään ei kelpaa.
Säästyisi rahaa ja pahaa mieltä🤑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs se Hallikaisen hotelli.? Milloin kaupunki pistää stopin hotelli -kiristäjän vaatimuksille lisäkerroksista? Tämän vuoden lopussa pitäisi olla hotelli pystyssä. Jos ei ole niin kaupungin tulee vaatia, että puretut rakennukset ja alue rakennetaan samanlaisina takaisin ja alue luovutetaan takaisin Kaupungille. Lisäaikaa ei ainakaan pidä mennä antamaan, se ei johda kuin venkoilun jatkumiseen.

Tulevakin kesä saadaan katsella rumaa työmaa-aitaa jonka takana ei mitään tapahdu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Matkailullisesti Oulun kauppahalli on kaupungin tunnetuimpia ja kuvatuimpia kohteita." Alkaa tunnettavuus varmaan laskea kun uudessa kauppahallissa tulee olemaan vain kahviloita ja matkamuistomyymälöitä. Liha-, kala-, juusto- ja leipäkaupathan eivät saaneet omaa paikaansa takaisin kun "kilpailutuksessa" tarjosivat alle 25% korotusta nykyiseen vuokraansa. Tarjouksiahan oli kyllä, mutta tietyn rajan alle jääneitä ei hyväksytty (paikkoja jätettiin tyhjäksi). No, yksi kahvila siirtyi palloaukiolle ja lihakauppa Isokadulle, ja kun Jaanan leippäkauppakin vielä löytää jostain paikan, niin eipä tarvi kauppahallissa enää käydä kun se parin vuoden päästä aukeaa uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppahallin ykkösversio on nyt loppu. Alkaa uusi aika, Kauppahalli 2.0.
Sittenpähän nähdään, tuleeko uudesta parempi vaiko heikompi.
Kuten yo. kommentissa kerrotaan, ei entisen hallin käyttäjät taida löytää haluamaansa uudesta hallista.
Ehkäpä uusi halli houkuttelee riittävästi uusia paikallisia käyttäjiä.
Turistit tulevat joka tapauksessa, mutta ei heidän varaan saada toimivaa kokonaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
191
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Hyvä Pontus! Niin minäkin, ja olen arvostanut aina, maalta kun kotoisin olen. Ja pellot vuokralla vain nimelliskorvausta... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image