Oulu

Oulun aikeet esio­pe­tus­ryh­mien kas­vat­ta­mi­ses­ta saivat pienten päiväkotien yrittäjät ta­ka­ja­loil­leen – Si­vis­tys­joh­ta­ja: "Saattaa olla yrittäjille vaikutuksia"

Kiimingin Alakylässä sijaitsevassa Nina Tapion omistamassa päiväkoti Tipitiissä on tällä hetkellä kahdeksan esiopetusikäistä lasta. Määrä vaihtelee vuosittain. KUVA: Tanja Koskinen
Oulu 8.12.2018 8:05
Daniel Wallenius

Valmisteilla oleva Oulun kaupungin sivistysohjelma on saanut pienet päiväkotiyrittäjät takajaloilleen.

He pelkäävät, että luonnokseen kirjattu vaatimus 13 lapsen minimiryhmäkoosta esiopetuksessa uhkaa kymmenien päiväkotien toimintaa.

Pohjois-Suomen yksityiset päiväkodit ry:n puheenjohtaja, kahta päiväkotia Kiimingissä pyörittävä Nina Tapio sanoo että joillakin alueilla toimivilla yksityisillä päiväkodeilla on vaikeuksia saada joka vuosi minimikokoinen esiopetusryhmä pystyyn jo nykyisellä seitsemän lapsen minimiryhmäkoolla, koska lasten määrä vaihtelee ikäluokittain.

Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Oulunsalo, Martinniemi ja Metsokangas.

Toisessa Tapion omistamista päiväkodeista, Kiimingin Alakylässä sijaitsevassa päiväkoti Tipitiissä esiopetuksessa on tällä hetkellä kahdeksan lasta.

– Kolmentoista lapsen esiopetusryhmää ei ole syntynyt niiden yli kymmenen vuoden aikana, jonka olemme toimineet, Tapio sanoo.

Oulun seudulla toimii tällä hetkellä 63 yksityistä päiväkotiyksikköä. Esiopetusta järjestetään niistä 41:ssä.

Mikäli minimiryhmäkooksi asetetaan 13 lasta, vain 17 näistä päiväkodeista saisi järjestää esiopetusta. Luvut sisältävät sekä kansalliset ketjut, joilla on useita päiväkoteja Oulussa, että pienemmät, paikalliset yritykset.

– Vanhemmille tärkeät kriteerit päiväkotia valitessa ovat, että siellä järjestetään esiopetusta ja että sisarukset pääsevät samaan päiväkotiin, Tapio sanoo.

Tapio sanoo, ettei halua luoda vastakkainasettelua yksityisten ja kunnallisten päiväkotien välille.

– Kaikki perheet eivät tarvitse tai halua pientä päiväkotia, mutta sellaisten olemassaolo on rikkaus, joka pitäisi säilyttää.

Hän huomauttaa myös, että monet pienet päiväkodit painottuvat esimerkiksi kieliin, musiikkiin tai noudattavat jotain tiettyä pedagogista suuntausta.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo, että mahdollinen esiopetuksen minimiryhmäkoon nosto seitsemästä kolmeentoista oppilaaseen olisi ”kieltämättä aikamoinen muutos”.

– Taustalla on ajatus siitä, pitäisikö jo esiopetuksen olla sellaista, että ryhmäytymistä tulisi jo siinä vaiheessa. Tällä hetkellä se on aika pirstoutunutta, kun jo seitsemällä lapsella voi perustaa ryhmän, hän sanoo.

Lisäksi Penttilä perustelee sivistysohjelmaluonnoksen kirjausta sillä, että sillä haetaan parempia mahdollisuuksia tukea oppilaita.

Penttilä sanoo, että ymmärtää muutoksen herättävän huolia yrittäjissä, mutta ei sitä, että esiopetusryhmien lakkauttaminen pyyhkisi pienet päiväkodit laajamittaisesti kartalta.

– Kyllä sillä saattaa olla yrittäjille vaikutuksia, mutta en usko niiden olevan samoja kaikkialla.

Lue lisää 08.12.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Lapset on ensin pienissä ryhmissä päiväkodeissa( osa) ja mikä siinä.
Koulun puolella tuleekin sitten osalle kylmää kyytiä kun ekaluokat on 25- 30 oppilasta. Siinäpä aloitetaan sitten ryhmäytyminen ja vuoron odottaminen isossa ryhmässä alusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se on tarkoituskin. Kurjistaa pienet yksityiset päiväkodit niin ahtaalle, että lopettavat toimintansa ja näin lapset siirtyvät isojen ketjujen päiväkoteihin. Hallitus toisensa perään on liike-elämän juoksupoikaporukka. Julkisuuteen laitetaan sitten joku Penntilä sössöttämään paremmista mahdollisuuksista tukea lapsia ja muuta diipadaapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä yksityisten päiväkotien ja eskariryhmien määrä yllätti kyllä! Kunnallisella puolella päiväkodeissa ja kouluissa on on jaettu nikkuutta jo kauan. Silti kunnallinen puolikin on pystynyt säilyttämään laadukasta varhaiskasvatusta , kiitos koulutuksen.
Lisäksi Oulun eritynyt malli, missä esikoulu on erillinen osa johtuen eri hallintokunnista on erikoista. Jatkuvuuden kannalta esikoulu pitäisi ehdottomasti olla sivistystoimen alaisuudessa. Tällöin opetuksesta voisi vastata suurempi joukko ammattilaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joidenkin yksityisten päiväkotien pedagogiana tuntuu olevan se että kuinka saadaan rahallinen tulos maksimoitua. Tämän tiedän siitä syystä että olen työskennellyt sellaisessa. Onneksi pääsin kunnalliselle puolelle hommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä, että täällä on kirjoittajia, jotka eivät ole tietoisia miten esikoulut päiväkodeissa toimivat. Ei esikoululaisia ole lokeroitu erilleen omiin toimintoihin. He osallistuvat päiväkodin moniin toimintoihin yhdessä kaikkien lasten ja henkilökunnan kanssa. Eli sitä ryhmäytymistä tapahtuu varsin monipuolisesti erilaisten ja eri ikäisten kanssa, vaikka esikoululaisia ei monta olisikaan. Lisäksi heillä on omia tavoitteita ja oppimistuokioita.
Mutta sitä ihmettelen suuresti, jos Oulussa tosiaan on sivistyslautakunnan esittelijänä ja asioista lausunnon antajana lasten ja nuorten kehitykseen ja kasvuun liittyvissä asioissa henkilö, jolta puuttuu alan koulutus. Vaikka valmistelijoina olisi muitakin, kyllä esittelijänä ja lausunnon antajana tulee olla sellainen, joka on alan asiantuntija. Juristin koulutus ei anna siihen valmiuksia. Se antaa valmiudet oikeudellisten ristiriitojen tulkintaan ja lain soveltamiseen. Nyt kaupungin on syytä kiireellisesti ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen epäkohdan korjaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tuolla esiopetuksella ole juuri mitään väliä. Ihan pilipali hommaa. Tarhan lomassa leikitään vähän koulua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on heidän osalta, ketkä kotona opetettu käyttäytymään yms. Mutta nykyään osa lapsista ei olisi koulukelpoisia ilman tutustumista eskarissa sääntöihin, toisten ja omiin tunteisiin ja myös sanaan "Ei."

Pettymyksien sietokykyä ja joustavuutta pitää olla, jotta koulussa pystyy ryhmässä toimimaan. Käy muuten raskaaksi eka kouluvuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oisko tuommonen eduskunnan kokoinen ryhmä parhaimmillaan per hoitaja, tulis säästöä ja lapsista tasapainoisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä taas kulttuuri ja sivistystoimen sektorilla touhutaan.
Eikö olis ollut ensin syytä tarkistaa mitä tällaiset päätökset vaikuttavat yksityisen päiväkotisektorin kannattavuuteen ja toimintaan?
Yksityinen päiväkotisektori kuitenkin hoitaa suuren osan Oulun kaupungin lasten päiväkodeista!
Ilman tätä toimintaa Oulun kaupunki olisi pulassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihataanko Oulussa lapsia ja nuoria?joka asiassa Oulu säästää näissä asioissa mitkä ovat tärkeitä Oulun tulevaisuutta ajatellen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eskariryhmän minimikoko on siis nykyisellään seitsemän lasta. Hyvin usein heitä on enemmän ja he toimivat samassa ryhmässä viisivuotiaiden kanssa. Viisi-kuusivuotiaden kasvatukseen ja opetukseen on jo vuosien ajan luotu jatkumoa. Eheään ja turvaliseen lapsuuteen kuuluu varhaiskasvatus ja esiopetus tutussa, turvallisessa päiväkodissa. Tuntuisi lapsen kannalta epäreilulta, jos hän joutuisi vaihtamaan päiväkotia, koska eskarikavereita olisi vain 10 tai 11. Puhumattakaan pienemmästä sisaruksesta, joka on juuri luonut kiintymyssuhteensa päiväkodin aikuisiin. Useampaan päiväkotiin vanhemmat eivät ole halukkaita lapsiaan ripottelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tee lapsia, pääsevät sitte jätti ryhmiin eskariin ja sit kaikki ängetään sammaan luokkaan ko koulu alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun lasteni päiväkoti joutuisi lopettamaan toiminnan tämän myötä. Nyt jo eskari järjestetty yhteystyössä toisen päiväkodin kanssa. Jos sekään ei riitä, niin lappu menee luukulle.

Jos päiväkoti ei pysty järjestämään eskaria, vanhemmat vievät lapsensa tietenkin muualle. Siispä loppuu muukin päivähoitokin ks yksityisyrittäjillä. Ja nyt puhun siis kahdesta päiväkotiyrittäjästä, jotka eivät todellakaan rahaan huku nytkään, vaan tekevät sydämellä mahtavaa työtä mahdollistaen meidän muiden työssäkäynnin turvallisin mielin.

Siispä isot ketjut jäävät jäljelle. Niihin en lapsiani halua laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki lapset ei yksinkertaisesti mahdu kaupungin päiväkoteihin... Vanhemmat vaan joutus valitseen kulettaako toisen lapsen toiseen päiväkotiin ja toiseen eskaripäiväkotiin.. tai sitten jos saavat onnistumaan.. - molemmat samaan päiväkotiin. Nykyisinkään ei paikkoja ole riittävästi, niin tuskin vanhempien sana painaa siinä, että saa molemmat samaan päiväkotiin pelkästään eskarin takia.. Mites sitten kun toinen lapsi on päiväkodissa ja toinen koulussa? Pitääkö toinenkin lapsi saada samaan kouluun, etteivät joudu toisistaan eroon...? Ei hyvää päivää tätä ajatusmaailma??? Kyllähän se on taas tämä minä minä maailma tässäkin.. kun minun pitää saada... kun enhän minä voi toisinkaan tehdä, että säästettäs veroeuroja... Kyllä minun lapsen pitää saada, makso mitä makso yhteiskunnalle, mutta kunhan minulle ei vaan maksa... Että näin... Ei varmasti vaikuta yksityisten päiväkotien toimintaan tuon taivaallista ja jos vaikutaa, niin kovin on heppoisesti pistetty yritys pystyyn. Oisko yrittäjällä peiliinkatsomisen paikka silloin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin päiväkoteihin ei todellakaan mahdu. Eli jos yksityiset joutuu lopettamaan toimintansa, niin toivottavasti Oulun kaupungilla on aikeena rakentaa ympäri Oulua niitä päiväkoteja, joihin suunnitellut isot ryhmät mahtuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikeinhan tämä on. Yksityiset päiväkodit kerää rusinat pullasta ja ovat "järjestäneet" esiopetuksen, jonka tosiasiassa on pitänyt Oulun kaupungin esiopettajat. Ilmaista siis yksityisille päiväkodeille ja kallista veronmaksajille. On täysin järkevää kasvattaa ryhmäkokoja tai sitten yksityiset päiväkodit maksakoot täysimääräisesti esiopetuksesta aiheutuneet kulut, myös esiopettajat palkan. Onhan se tietty kamalaa, kun yhteiskunta ei enää tuekaan yksityisten päiväkotien omistajien rikastumista... Tottakai sillon pitää nousta barrikaadeille.. Miten tyhminä nämä yksityisten päiväkotien omistajat pitää veronmaksajia ja päättäjiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa. Yksityiset päiväkodit rikastuvat veronmaksajien rahoilla, tämä on väärin. Ja tähän saa ja pitää puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa toimii myös useita pieniä yksityisiä kannatusyhdistysten ylläpitämiä päiväkoteja, jotka todellakaan eivät "poimi rusinoita pullasta", ja joissa todellakaan ei kaupungin esiopettajat huolehdi esiopetuksesta. Nämäkin saavat laittaa kohta lapun luukulle, mutta ilmeisesti se on päättäjien tarkoituskin. Mitä isompaa sen parempaa tuntuu olevan luulo. Mutta on ikävää, kun levitellään väärää tietoa oikeana, mutulla ja kateudella ryyditettynä. Jokainen voi vapaasti ryhtyä päiväkotiyrittäjäksi, jos kuvittelee sen niin helppoa olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ja tällä ajatuksen juoksulla kaikki palkka- ym. maksut menisi asiakkaiden maksettavaksi = korotukset päivähoito maksuihin = ei asiakkaita. Nykykäytäntö toimii mielestäni hyvin, eipähän kaupungin tarvitse itse investoida erillisiin eiopetusryhmiin ja tiloihin. Yksityisiä pitäisi kiittää, että ovat ottaneet tästäkin asiasta kopin! Kaikki me kuitenkin ollaan samalla asialla - lasten parhaaksi toimitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image