Oulu

Oululaiset ylä­kou­lu­lai­set saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"

Iita Hanhela (vas.), Veeti Tamminen, Volmar Lokka ja Maija Harju olivat mukana esittelemässä Rajakylän koulun ratkaisuja Finnkinossa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 18.11.2019 8:15
Helge Murtovaara

Gutsy Go -suuroperaatiossa 500 oululaista 14-vuotiasta yläkoululaista ideoi ja toteutti ihmisiä auttavia hankkeita. Osana Turvallinen Oulu -hanketta toteutettu Gutsy Go on saanut runsaasti myönteistä palautetta nuorilta, omilta vanhemmiltaan, kaupungin johdolta sekä oululaisilta ihmisiltä.

Gutsy Go ry:n suuroperaatio on kohdannut Oulussa kolmessa viikon mittaisessa tapahtumassa 500 nuorta, jotka ovat itse ideoineet ja toteuttaneet 50 ratkaisua kaupunkilaisten elämän kipukohtiin.

Asialla olivat 14-vuotiaat yläkoulun oppilaita ensin Myllytullin ja Merikosken kouluista, sitten Metsokankaan koulusta sekä viimeksi Ylikiimingin ja Rajakylän kouluista.

Rajakylän koulussa yksi ryhmä ideoi ja toteutti hankkeen, jossa autettiin naapuruston ihmisiä muun muassa sellaisissa arjen askareissa kuten esimerkiksi lumitöissä, roskien viennissä tai koirien ulkoiluttamisessa ja haastettiin heidät antamaan apua omille naapureilleen.

– Ideoiminen oli ihan helppoa, koska se oli yhteinen idea meille kaikille ja toteuttaminen onnistui ihan helposti. Yllättävästi niin moni lähti mukaan. Se sai ihmiset hyvälle tuulelle, ryhmässä mukana ollut Iita Hanhela luonnehtii.

Hyvän mielen halot -operaatiossa Ylikiimingissä nuoret pitivät halkotalkoot yhdessä kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien yksikön kanssa ja jakoivat halot eteenpäin naapureille.

– Idea syntyi aika äkkiä ja aika helposti. Toteuttaminenkin oli onnistunut ja mukana olleet tykkäsivät asiasta. Todella hienoa, että pystymme toteuttamaan tällaisia juttuja, Aliina Myllyneva ryhmästä sanoo.

Gutsy Go:ssa oli Hanhelan ja Myllynevan mielestä parasta se, että sai auttaa ihmisiä ja sai ihmiset hyvälle tuulelle.

– Ja sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme, Hanhela ja Myllyneva iloitsevat.

Myös Gutsy Go:n kehitystuottaja Veera Ikonen oli todella tyytyväinen, sillä vastaanotto on joka paikassa ollut todella avoin, innostunut ja lämmin.

– On ollut todella inspiroivaa nähdä oululaisten nuorten yhteisöllistä omistajuutta ja intoa, kun he havaitsivat olevansa osa tällaista isompaa operaatiota, luonnehtii Ikonen.

Nuorten ratkaisuista nousee esille selkeästi yhteiskunnallisia aiheita kuten esimerkiksi työttömyys ja asunnottomuus. Ikosen mukaan nuoret lähtevät välittömästi tekemään ja ilmaisemaan asioita.

Loistavana esimerkkinä Ikonen kertoo Metsokankaalla toteutetusta ja asunnottomien yön kynnyksellä julkaistusta Arvokkuutta ja saunakavereita -videosta, joka on kerännyt sosiaalisessa mediassa satoja tuhansia katsojia.

– Todella huikea nähdä video, jossa näkyy nuorten rohkeus ja avoimuus puhua asioista suoraan ja jännittämättä saunan lauteilla tavalla, joka näyttää muillekin, että tällaisesta aiheesta voi puhua näin.

Esillä on myös paljon ympäristöaiheita, mutta toisaalta nuoret haluavat vaikuttaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Keskustassa on paljon lähinaapuruston tarpeisiin vastaamista ja toisaalta myös luottamuksen rakentamista tuntemattomien ihmisten välille.

Ikosen mielestä nuorten Gutsy Go -projektit tekevät erityisesti näkyväksi sen, kuinka rauha lähtee rakentumaan jo ihmisten omista naapurustoista ja siitä, että olemme läheistenkin kanssa paremmassa vuorovaikutuksessa. Kaikissa kohteissa esille nousevat vanhukset ja vanhusten yksinäisyyteen puuttuminen sekä mielenterveysasiat.

– Kaiken ytimessä on myönteinen vuorovaikutus ihmisten välillä ja luottamuksen vahvistaminen. Tavallaan se on uskallus kohdata, nähdä ja kiinnostua toisten näkökulmista ja olemisesta.

Gutsy Go haluaa nuroten voimavarat näkyviksi

Suomen suurimman ideakilpailun voittanut Gutsy Go jalkautui Ouluun syyskuun alussa.

– Kysymys on menetelmästä, jonka tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja vahvistaa heidän yhteiskunnallista osallisuuttaan osallistamalla heidät suoraan vaikuttamaan oman ympäristönsä elämään jo nyt, eikä vasta sitten, kun heillä on koulutus ja työpaikka, Gutsy Go ry:n kehitystuottaja Veera Ikonen tiivistää.

Tarkoituksena on tehdä näkyväksi 14-vuotiaiden nuorten voimavarat jo nyt ja avata koulun ovet ulos yhteiskuntaan.

– Siis ei sen kautta, että he tekisivät vain ehdotuksia ja mietintöjä, vaan nuoret pääsevät itse suoraan tekemään ja samalla saavat kokemuksia siitä, että minua tarvitaan jo nyt, minulla on väliä ja minä pystyn vaikuttamaan jo nyt.

Gutsy Go:ssa tehdään yhdessä, ei yksin, ja tehdään muille, ei itselle.

– Sitä kautta syntyy se vahva kokemus, että minulla on annettavaa tälle yhteisölle riippumatta siitä, miten koulussa pärjään, mistä taustasta tulen tai mitä minun vanhempani tekevät.

Suomalaisten säätiöiden tuella ja yhteistyössä kaupunkien kanssa Gutsy Go on toteuttanut jo 2 000:n nuoren kanssa ympäri Suomen. Nuorten kehittämiä ratkaisuja on syntynyt 200. Kaikki ratkaisut löytyvät Gutsy Go:n sosiaalisen median kanavilta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Totta mooses, Gutsy suoraan Hämeentieltä. Lapset opettelivat vapaaehtoityötä mutta mihin hiiskattiin tarvittiin tuoommonen välikäsi stadista. Tuskimpa se oli täällä ilmaiseksi. Kuka maksoi, mitä ja kenelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Et varmaan ymmärrä projektin kasvatuksellista tavoitetta. Nämä nuoret, jotka ovat ITSE ideoineet toiminnan, jotka myös ITSE toteuttivat, saivat ikimuistoisen kokemuksen siitä, että jotakin todellakin voi ITSE TEHDÄ eikä vain möllöttää someruudun ääressä kommentoimassa ja arvostelemassa muita ja levittämässä pelkkää katkeruutta ja pahansuopuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin hommaa pyörittävällä helsinkiläisellä Gutsyllä menee mukavasti, yrityksen hallituksen pj tienasi yli sata tuhatta verotettavaa viime vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkentaisitko tietoasi. Onko Gutsyn hallituksen pj:llä nimi? Onko hän myös päätoiminen pj? Onko tuloja muualta? Entä kuka on operatiivinen johtaja? Mistä rahoitus tulee? Veronmaksajiltako? Kannattiko kommentoida? Vai jäikö kommenttisi vain puskista ammutuksi hernepyssyn puhalteluksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä nuoret koululaiset yhteistyöyritysten ja organisaatioiden vastuuhenkilöiden kanssa osoittavat esimerkillisen hyvin ottavansa vastuun Suomesta ja suomalaisista. Otetaan me aikuiset mallia heistä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtavaa !. Ei uskoisi että tässä maailmassa voi tapahtua vielä tällaista. kansalaisten on itse huolehdittava toisistaan,
kun hallitus ei tee mitään.
Porvareita ei kiinnosta muu kuin oma hyvin vointi.
Voin vaan kuvitella kuinka siellä kodittomilla on ollut tippa silmässä saadessaan tällaista apua ja nautintoa.
Ottakaa esimerkkiä ihan kaikki tästä.
Lähimmäisen auttaminen ei ole pahaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KIva, Kiva!
Hyvä, Hyvä!
Nyt ei tarvitse valtion vaivautua!
Nuoret näyttivät esimerkkiä kaikille!
Wabamurkuillekin...sori..
Viattomille, ja nuhteettomille Vapaamuurari nuha - nenillekin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli hyvä uutinen. Parasta oli, että nuoret oli itse ideoineet ja toteuttaneet tekemiset. Myös syrjäytymisen ennalta ehkäisy on todella tärkeää. Oulussa on upeita nuoria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli mukava lukea näin positiivista uutisointia...Kiitos kaikille Gutsy Go:lle osallistuneille ja oikein hyvää loppuvuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hienoa työtä nuorilta,nostan hattua että inhimillisyyttä vielä läytyy tästä julmasta maailmasta <33

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret tekevät sitä mistä vanhemmat eivät edes osaa unelmoida. Vähänkö hävettää meidän vanhempien sokeus ja osallistumattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjaston edessä Gutsy go:t, taisi olla Myllytullin koululta, huolsivat pyöriä ilmaiseksi! Rasvasivat kettinkejä ym. Olivat järjestäneet arvonnan sellaisille, joilta oli joskus pyörä varastettu. Arvonnassa oli 2 käytettyä hyväkuntoista pyörää. Voitin ja sain vielä valita pyörän! Ja pyörä tuotiin vielä kotipihalle pakettiautolla ja reippaat koululaiset olivat tehneet vielä luovutustodistuksenkin!

Ei näin hienoja juttuja pääse kaikki edes kokemaan, olin onnekas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen yksi onnekkaista jonka polkupyörän kettinki rasvattiin ja kumit ilmalla täytettiin! Vieläkin ilmat pysyneet! ISO KIITOS reippaille pojille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea, mutta tästä ei saa tulla mitään lapsityövoiman väärinkäyttöä.
Aina pitäisi olla myös aikuisia (ammattilaisia) valvomassa kun nuoret toimivat autettavien aikuisten parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
19:40
Haukiputaan taajama-alueella liikkui joutsen tiistaina alkuillasta – poliisi joutui lopettamaan linnun
19:00
Meditaatio-oppaan kirjoittanut Monika Luukkonen oppi nauttimaan nykyhetkestä buddhalaisten elämänohjeiden avulla: "Enää minun ei tarvitse haaveilla eksoottisesta lomasta ollakseni tyytyväinen" Tilaajille
209
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
86
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
30
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
26
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image