Oulu

Oululaisen yrityksen johdossa toimineelle naiselle luettiin syytteet useista ta­lous­ri­kok­sis­ta – nainen kiistää syyl­li­syy­ten­sä

Syytteet luettiin torstaina Oulun käräjäoikeudessa. Kuvituskuva.
Oulu 10.10.2019 16:56
Anna Leinonen

Oulun käräjäoikeudessa on luettu useita talousrikossyytteitä naiselle, joka toimi oululaisen yrityksen hallituksen puheenjohtajana kolmen vuoden ajan tammikuusta 2011 tammikuuhun 2014.

Syyttäjän mukaan nainen oli merkinnyt yhtiön kirjanpitoon vääriä ja harhaanjohtavia tietoja. Kyseiset summat olivat olleet huomattavan suuria.

Kirjanpitoon oli merkitty, että naisella olisi yhtiöltä vastasaatavia reilut 115 000 euroa. Syyttäjän mukaan naisella ei todellisuudessa ollut saatavia yhtiöltä.

Lisäksi yhtiön tililtä oli maksettu naisen tilille perusteettomasti 113 000 euroa joulukuun 2011 ja elokuun 2013 välisenä aikana. Syyttäjä toteaa, että nainen pahensi omilla toimillaan olennaisesti yhtiön maksukyvyttömäksi tulemista ja maksukyvyttömyyttä.

Yhtiö ei ole enää toiminnassa.

Toisestakin firmasta syytteitä

Nainen toimi myös kyseiseen yhtiöön läheisesti liittyneen yhtiön hallituksen puheenjohtajana tammikuusta 2012 helmikuuhun 2013. Myös tämän yhtiön kirjanpitoon oli syyttäjän mukaan merkitty vääriä ja harhaanjohtavia tietoja. Sieltä muun muassa siirrettiin yhtiölle 419 000 euroa ilman riittäviä tositteita. Toisin päin puutteellisesti merkittyjä tilisiirtoja tehtiin 44 000 euroa.

Lisäksi yhtiön nimissä oli maksettu käsiraha ja osamaksuja katumaasturista. Syyttäjän mukaan ajoneuvon omistus ja hallinta eivät kuuluneet missään vaiheessa kyseiselle yhtiölle.

Syyttäjä toteaa, että nainen oli toimillaan lisännyt ja pahentanut yhtiön maksukyvyttömyyttä. Nainen oli myös lahjoittanut ja luovuttanut yhtiön omaisuutta eteenpäin ilman hyväksyttävää syytä. Kyseinen firma on sittemmin mennyt konkurssiin.

Naiselle luettiin torstaina syytteet kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Syyttäjä vaatii hänelle vankeusrangaistusta, jonka kesto sijoittuu vuoden ja kuuden kuukauden ja vuoden ja kymmenen kuukauden välille. Rangaistus voi olla ehdollinen, mutta siihen pitää lisätä tuntuva yhdyskuntapalvelu.

Lisäksi nainen pitäisi syyttäjän mukaan tuomita menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 113 000 euroa siltä osin, kun määrä ylittää asianomistajille maksettavan vahingonkorvausten summan.

Oikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa nainen kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Naisen mukaan hän ei myöskään ole syyttäjän väittämällä tavalla käyttänyt yhtiössä tosiasiallista päätösvaltaa, vaan päätösvalta on ollut toisen henkilön käsissä.

Vastauksen mukaan on riidatonta, että yhtiön kirjanpidossa on ollut huomattava määrä laiminlyöntejä ja virheellisiä tietoja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image