Oulu

Oululaisen Oskun itse varustelema Ford Bronco muistuttaa poliisin uutta panssaroitua autoa – "Poliisin autolla pääsee 120 kilometriä tunnissa, tällä 180 kilometriä tunnissa"

Olli Kiukkaan laittama vuoden 1986 Ford Bronco ja poliisin tuore Hevi-Mersu vierekkäin. KUVA: Olli Kiukas, Poliisihallitus
Oulu 20.12.2018 18:18
Heidi Peltonen

Poliisi julkisti eilen uudet, keväällä 2019 käyttöön tulevat panssaroidut Hevi-ajoneuvot. Uusien ajoneuvojen ulkonäkö kiinnitti oululaisen Osku Kiukkaan huomion, sillä miehen viimeisimpänä laittama auto muistuttaa suuresti poliisin uusia autoja. 

– Kaverin kanssa naureskeltiin, kun itse rakennetaan näitä kieli poskessa ja poliisi on tosissaan, Kiukas kuvailee. 

Kiukas kertoo, että kyseessä on amerikkalainen maasturi Ford Bronco vuodelta 1986. Kiukkaan omistuksessa auto on ollut jo kolmisenkymmentä vuotta. 

Idea Broncon laittamiseen lähti siitä, että Yhdysvalloissa legendan maineessa olevasta autosta on tulossa ensi vuonna uusi malli ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen. Viimeksi Ford Broncoa valmistettiin vuonna 1996. 

– Ensi syksynä julkaistaan autosta vuoden 2020 malli, Kiukas toteaa. 

Kiukas kertoo, että autoon on lisätty esimerkiksi armeijalta hankittu kattoteline, kylkiraudat, keltaiset vilkkuvalot ja Yhdysvalloista tilattu iso valorauta. Lisäksi auton keulasta löytyy 7000 kilon vinssi. 

– Vilkkuvalot ovat lähinnä auraustoimintaa varten, Kiukas kertoo.

Vaikka Bronco muistuttaa paljon poliisin uutta luotisuojattua ajoneuvoja, eroja toki löytyy. Kiukas kertoo, että hänen autostaan löytyy enemmän tehoja kuin poliisin autosta. Poliisin Hevin moottori on kuusisylinterinen, Broncossa taas on V8-moottori. 

– Poliisin autolla pääsee 120 kilometriä tunnissa, tällä pääsee 180 kilometriä tunnissa.

Kiukas kertoo, että autoon saatetaan laittaa vielä täydet kaasulaitteet. Tällöin auto kulkisi pelkällä maakaasulla. 

Autojen laittoa omaksi ilokseen 

Useiden oululaisten baarien sisustuksia aikanaan suunnitellut Kiukas kertoo laittaneensa autoja koko ikänsä.

Autoja hän kertoo rakentavansa vain omaksi huvikseen, eikä hän ole koskaan myynyt yhtään rakentamaansa autoa. Kaikki jäävät omaan käyttöön. Tarkkaa autojen lukumäärää hän ei paljasta, mutta autoja hän laittaa aina yhden per vuosi. 

KUVA: Lukija / Lukijan kuva

– Niitä on useita, sanotaanko näin, Kiukas naurahtaa. 

Kaikki hänen omistuksessaan olevat autot ovat tieliikennekäytössä, eli niillä voi lähteä ajamaan koska tahansa. Jenkkimaastureiden lisäksi Kiukkaalta löytyy muun muassa vuoden 2004 Lada Niva, "Tshernobil". 

Kiukkaan mukaan vielä ei ole tarkkaan tiedossa, millaista autoa hän alkaa seuraavaksi laittamaan. 

– Ehkä asuntoauto tehdään, sellainen omanlainen, Kiukas pohtii.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Nyt pikkasen jäitä hattuun, ja osku meneppä ja ota bronco metsälenkille kaveriksi. Varmasti ilahduttaa tuo 7 tonnin vinssi,saat nimittäin repiä tuota Amerikan preerioille tehtyä rohjaketta irti aika tarkkaan jokaisesta rutakosta. Huonovääntöinen kone alakierroksilla= syy miksi tästä ei ole maastoajoon. Kuski joutuu ajamaan kierroksilla, eli sudittaa nopsaan auton mahasta kiinni tai vaihtoehtoisesti rikkoo voimansiirron.
Älyllä varustettu mersu hakkaa tuon,oikeasti tasaiselle preerialle suunnitellun broncon vähäkään haastavammalla maasto-osuudella varmasti. Voidaan ottaa kisa jossa broncon puikoissa on autosuunnistuksen maailmanmestari,ja mersua ajaa autokoululainen, mersu maalissa ja bronco ei. Ilman panssarointeja tietenkin.
Fordista olisi voinut tulla meidän maahan aivan järkevä työjuhta,mutta huonon suunnittelun vuoksi edelle menivät mm.Niva, Pajero. Made into USA tulee,ja on tullut paljon timanttisen priimaa automerkkiä mutta Ford Bronco, ei sovi tänne, sopii preerialle ja highwaylle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Rosatom Tshernobil Lada on kyllä hieno. Sopisi vaikka Fennovoimalle edustusautoksi. Kannattaisi koittaa myydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpikaan vaan ei mene maastossa niin pahasta paikasta kuin minun monumenddaalinen maasturini Suzuki Jimny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse metsämiehenä, huomaan paljonkin eroavaisuuksia Ford Bronco vs. Mercedes HeVi.
Miehekkäällä otteella Bronco on enemmän maastokulkija. 30-v vanhalla Broncon tekniikalla pääsee aidosti maastoon, Hevillä pääsee vain feisbookiin ja twitteriin, jos yhteydet ovat kunnossa. Nykyaikaiset kikkelöinti anturit ja luistonestot eivät pärjää tönkkölukko veteraanille maastossa.
Kaupungissa sen sijaan Mercedes HeVi on omalla maaperällä. Automaatti-ilmastointi ihanasti hellii konstaapeleja. Tulee edullisemmaksi valtiolle. Tuulessa ja tuiskussa virkamiesten olosuhdelisät tulisivat kalliimmiksi kuin Mercedeksen vaatimaton 400 000 euron ostohinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moottoritiellä saa ajaa 120 km/h kaikkialla muualla paitsi Oulussa. Kohta ilmeisesti nostetaan Tampere-Helsinki tie sataankolmeenkymppiin. Mutta yksityisillä radoillahan saa ajaa kuka tahansa niin lujaa kuin haluaa. Vähän pitää maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no tuota 180kmh tulee varsinki kesällä ajettua lähes päivittäin..ylleesä reilusti ylikki..joka paikasta löytyy semmosia teitä misä kerkiää/pystyy sen ajamaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmuuden selvittämiseksi ehdotan konetuliaseella suoritettaa testiä päin autojen etumaskia. Tämän jälkeen voidaan viedä Bronco radalle ja katsoa kuinka kovaa sillä pääsee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bronco näyttää paremminkin linnanmäen hattarakojulta kuin maastoajoneuvolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fort proncco ei taida omalla panssaroinnillaan pysäyttää edes ilmapistoolin luotia. Ajo-ominaisuudet iän ja ylipainoisen kuskin myötä eltaantunut niin että moottoritiellä jo 80 nopeudessa Fort Proncco aliohjaa lähimpään hirviaitaan. Rengastus sopiva kävelyvauhtiseen mökkitie suditteluun. Kulutus retro moottorilla sen ajan mukainen, keskikulutus ilman pysähdyksiä 30L sadallakilometrillä, sillä varauksella että Bronco kestää nuin pitkän matkan ja sen mittaamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin Mercedes maksaa veronmaksajille 400.000 €, mutta asiantuntijana arvioin, että tämän Broncon saattaisi saada luodinkestävin teräslevyin hitsattuna 300.000 €:lla. 10.000 €:n lisähintaan myös katon vilkut voitaisiin vaihtaa sinisiksi. Auto todennäköisesti toimii vielä toiset 32 vuotta, toisin kuin herkällä tekniikalla varustettu Mercedes, jota ei ole suunniteltu Suomen kaltaisiin äärimmäisiin sääolosuhteisiin. On tärkeää, että poliisin työkalut ovat luotettavia kaikissa tilanteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän Osku ajelee 180 kmh? Toisaalta nostan Oskulle hattuani, vaikka auto nyt onkin täysin eri luokkaa kuin"Hevi". Tuo Hevinkin tilalle olisi tosin saanut huomattavan vähällä rahalla noilta kriisialueilta kotiutettuja, vähän ajettuja, panssaroituja ajoneuvoja (esim. USA:sta ja Saksasta) ja niitähän on esim. USA:ssa otettu poliisikäyttöön(kin). Mutta juttu lienee sama kuin Oulun pyörähankinnoissa: Kun rahassa löytyy niin miksipä ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä löydä näistä mitää yhtäisyyksiä, mikä juttu tämä nyt oikein on? Sama kuin tienpäältä napattaisiin lavuri ja sanottaisiin että tämä on sama kuin virkavallan hankinta....äly hoi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli ihan silkkaa roskapuhetta - ei semmoista mersun maasutria ookkaan joka vanhalle Broncolle jäisi! Ne on ihan eri palneetalta mutta -60-luvulle noin teknisesti jääneet ei ymmärrä tietenkään nykyautoista. Bronco on 180 km/h nopeuksissa jos sen nyt siihen vauhtiin saa, vaarallinen johtuen olemattomista ajo-ominaisuuksista. Juu, oli pitkälavainen Chevyn Fleetside ruiskukoneella ja 4 portaisella automaatilla ja oisihan se kulkenut noin 200km/h ehkä hiukan ylikin mutta ei juuri viitsinyt niitä nopeuksia käyttää koska oli 80 lätkä perälaudassa ja meno niinkuin onnenpyörässä...

Mutta mielenkiintoista sikäli että tämä g280 on jo vanha malli ja uutta on ryhdytty tekemään - onko taas joku poliisin oma konnasakki tehnyt hyvät pisnekset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oskuha on kokkeilu..niinku kaikki tosimiehet tekkee aina ku ne uue auto hommaa..huiput on tärkiä ja oleelline asia..niitä kylttejä tienvarresa jaksa kukkaa kytätä!!!ihimettele vaa tätä jeesustelua ku moni kyselee et mistä tietää palio kulukee..AJAMALLA!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaiskäyttöön tarvitaan vähän muutakin kuin V-8 ääni, karjapuskuri ja lisävalot. Ensinnäkin sen on oltava ruosteeton, vankkarakenteinen ja teknisesti luotettava = uusi ja laadukas autonvalmistaja jonka tuotteeseen saa huollot ja varaosat nopeallakin aikataululla. Toiseksi kyseisessä autossa on katsottu tarpeelliseksiasentaa luodinkestävät lasit. Kolmanneksi, sen täytyy olla "aikuisten oikeasti" ammattilaisen modifioima että kaikki lujuuslaskelmat ja osien yhteensopivuudet on varmistettu asianmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image