Oulu

Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen

Oululaispubin yrittäjät myös tarjosivat omien sanojensa mukaan avokätisesti juomia. Arkistokuva. KUVA: Jussi Leinonen
Oulu 25.2.2020 6:36
Anna Leinonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kolme oululaisen lähiöpubin omistajaa kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeustuomioihin törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Oikeus katsoi, että pubissa oli harjoitettu alkoholin ohimyyntiä maaliskuusta 2012 helmikuuhun 2014. Lisäksi yksityiskäyttöön otettu alkoholi oli jäänyt kokonaan merkitsemättä yrityksen kirjanpitoon.

Tuomion saaneet vuosina 1944, 1975 ja 1987 syntyneet miehet kiistivät syytteet. Heidän mukaansa ohimyyntiä ei ole tapahtunut. Alkoholia he olivat juoneet mutta eivät olleet tienneet, että omaan käyttöön otetut juomat olisi pitänyt kirjata ylös.

Oikeus katsoi, että kahden tilikauden aikana yrityksellä oli jäänyt kirjaamatta myyntituloja 70638 euroa. Lisäksi oluen ja alkoholin yksityiskäyttöä oli ollut yhteensä lähes 16000 euron arvosta.

Ohimyynnin osalta oikeus vetosi todisteisiin. Verotarkastaja oli vertaillut yhtiön myyntiraportteja, annoskokoja ja myyntihintoja yhtiön alkoholiostoihin, joista hän oli saanut tiedot Valviralta. Tiedot eivät olleet vastanneet toisiaan.

Lisäksi kassakoneen kontrollinauhoissa oli puutteita. Joissain tapauksissa päiväraportit oli tulostettu jo kello 22.30, vaikka baari oli ollut auki aamuyöhön saakka.

Oikeus ei uskonut juomamääriä

Yksi omistaja kertoi oikeudessa, että hän oli juonut 6–7 tuoppia päivässä. Toinen omistaja sanoi juoneensa keskimäärin kymmenen tuoppia päivässä. Nuorin omistajista sanoi, että hän juo pubissa 12–15 tuopillista joka toinen päivä.

Lisäksi omistajat olivat ottaneet savukkeita omaan käyttöön. Pubissa oli myös tarjottu juomia omistajien kavereille sekä muille pubissa käyneille esimerkiksi darts-kisojen yhteydessä.

Oulun käräjäoikeus ei pitänyt miesten ilmoittamia juomamääriä uskottavina, sillä silloin kaikki vastaajat olisivat olleet ravintolassaan työpäivinä päihtyneinä. Tämä olisi oikeuden mukaan johtanut siihen, että yhtiön alkoholin anniskelulupa olisi peruutettu.

Alkoholin ohimyynnin vuoksi yhtiöltä oli jäänyt maksamatta tuntuva summa veroja. Välittömässä verotuksessa veroja oli jäänyt maksamatta reilut 37400 euroa. Lisäksi yhtiö oli jättänyt arvonlisäverotuksessa liian pienet kausi-ilmoitukset. Siksi arvonlisävero oli määrätty sekä vuonna 2013 että vuonna 2014 lähes 10000 euroa liian pieneksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Nuo kassakoneiden kontrollinauhat tulisi poistaa, aivan kuten taksien taksamittarien kanssa kehtiin. Sen jälkeen ei ole ollut ongelmia verottajan kanssa takseissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan moni kommentoijoisista on kokeillut ns.pienyrittäjyyttä Suomessa?Jos et ole,älä ainakaan ala sille alalle.Äläkä muullekkaan yksinyritysalalle,kun voi olla "rankkaa hommaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vai että rankkaa ? :) kaikki on rankkaa jos sen haluaa mielessään olevan..että höpö höpö rankkuudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäminen on vaan tehty niin vaikeeksi ja kalliiksi on yellit tellit vellit alvit ennakkoverot vuokrat ja muut kulut, ja nämä kaikki pitää maksaa ennakkoon, pienyrittäjälle todella haastavaa repiä vielä jonkimmoinen palkka itselle ja lomista ei ole tietoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rikokset tapahtui 2012-2014, ja tuomio tuli jo 2020....on kyllä nopeaa toimintaa oikeuslaitoksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sie hättäile, itse olen asianomistajana rikosvyyhdessä jota on käsitelty oikeuksissa vuodesta 2008 asti eikä vieläkään ole kaikki valmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulkisivat koko paikan. Näkeehän tuon jokainen ohikävelijä mikä meininki tuolla on, kesällä pahempi ku omistajat hyppää ulkona. Lähipoliisit takasin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

missä? ja 12-15 tuoppia päivässä jokatoinen päivä...se se vasta kalliiksi tulee terveydenhoito menoissa (toki tuota määrää usko kukaan.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

8 kuukautta ehdollista, no huhhuh. On se verorikos vakavaa, ei taida saada monestakaan rikoksesta näin kovaa tuomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäminen on tehty liian vaikeaksi. Kyllähän tuota itelläkin joskus jotain jää merkitsemättä, muttei nyt tuossa mittakaavassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohi kassan myyntiä tapahtuu, ravintoloissa ja kioskeissa. Joskus myyjä lähes suuttuu kun pyytää kuittia. Remontti reiskat tekee myös mielellään kuititonta kauppaa... Kuitin antaminen pitää kirjata lakiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitin antaminen on kirjattu lakiin mutta sen vastaanottaminen on edelleen vapaaehtoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisissa räkälöissä liikut jos myyjältä pitää kuittia pyytää?? hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se kuitti auttaa? Tilaat jonku pikku työn, maksat käteisellä (niin rahamiehet tekee), ja yrittäjä antaa sulle kuitin, mutta ei kirjaakaan sitä kirjanpitoon. Ei siinä auta kuitit, eikä veronumerot. Mitään jälkiä ei jää, koska verottaja ei saa sun kuittikopiota koskaan. Näin se toimii markkinatalous maailmallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitin antaminen on jo kirjattu lakiin. Mutta ei sillä kuitilla ole mitään virkaa jos yrittäjä ei kirjaa tapahtumaa kirjanpitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image