Oulu

Oululainen kan­san­edus­ta­ja hermostui uuden Tieteen Kuvalehden "il­mas­ton­muu­tos­syyt­te­lyyn" – Toivoo myyjien huolehtivan lehdet pois "näkyvimmiltä paikoilta"

Keskustan kansanedustajan Pekka Aittakummun mielestä uusimman Tieteen kuvalehden juttu lasten tekemättä jättämisestä ilmastonmuutoksen vuoksi on vastuuton. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 30.8.2019 12:33 | Päivitetty 30.8.2019 12:50
Iida Ahonen

Oulun vaalipiirin kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) haluaa Tieteen kuvalehden uusimman numeron (13/2019) syrjäisemmille paikoille kirjastoissa, kaupoissa ja kioskeissa sen sisältämän ilmastonmuutokseen liittyvän jutun takia.

Lehden kannessa on teksti "Mitä sinä voit tehdä? Jätä lapsi tekemättä" ja kuva vauvasta, jonka päällä on punainen ruksi. Aittakummun mukaan sisäsivuilla "lehti jatkaa samaa linjaa".

Kansanedustajan mukaan lasten ja vanhempien syyllistäminen ja pelottelu ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä on mennyt liian pitkälle ja ylittänyt sopivaisuuden rajat.

– Nyt tällainen lehti on kirjastoissa, kauppamyymälöissä ja kioskeissa, joissa lapset ja nuoret liikkuvat. Voisivatko nämä tahot huolehtia, että lehdet eivät ole aivan näkyvimmällä paikalla? Aittakumpu kysyy kannanotossaan.

Hänen mukaansa asia täytyy ottaa vakavasti, sillä kyse on "ihmisarvosta ja oikeudesta elää ja olla onnellinen".

– On vastuutonta väittää, että lapsi olisi yhteiskunnalle tai luomakunnalle taakka ja rasite. Lapsia ei tehdä, vaan jokainen lapsi on tärkeä, arvokas ja ainutlaatuinen lahja vanhemmilleen. Lapsi on aina tervetullut ja suuri ilon aihe. Yksikään ihminen ei ole ylimääräinen haitta, eikä kenenkään yli tarvitse vetää rukseja, Aittakumpu sanoo.

– Lapsia ja nuoria tulisi suojella tällaiselta ihmiselle haitalliselta sisällöltä. Osa nuorista saa jo mielialalääkitystä ilmastonmuutosahdistuksen vuoksi.

Aittakummun mukaan luonnon suojeleminen on yhteinen huoli, mutta samalla hallitus haluaa etsiä ratkaisuja myös alhaiseen syntyvyyteen, joka on Suomelle vakava ongelma.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Aittakumpu on pappi, kirjailija ja entinen toimittaja.

Hän on työskennellyt muun muassa vanhoillislestadiolaisen liikkeen Päivämies-lehden päätoimittajana ja toiminut Lapsiperheiden Etujärjestö ry:ssä. 

Kommentointi juttuun on päättynyt.

 

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (179)

En ole lukenut ko. Tieteen kuvalehden numeroa mutta tiedän, että lehti on oikeassa. Suurin syy ilmastonmuutokseen luonnon lisäksi on se, että meitä ihmisä on kertakaikkiaan liikaa täällä maapallolla. Meitä on yli 7 miljardia, jossa on puolet liikaa. Korkean elintason maissa kuten Suomikin on voitaisiin siirtyä sellaiseen järjestelmään, että aletaan mieluummin adoptoimaan ulkomailta lapsia kuin tehtäisiin niitä itse koska adoptoitavat lapset eivät sieltä aivan heti lopu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omille lapsilleni olen joutunut jo pari vuotta sitten puhumaan tämän Bonnierin suvun agendasta, joka on kyllä näkynyt "tieteen" kuvalehden artikkeleissa jo muutaman vuoden. Lapseni osaavat kyllä ajatella omilla aivoillaan. Vuosi sitten päätettiin meidän perheessä lopettaa kokonaan lehden tilaaminen. Tiede-lehti sen sijaan vielä tulee toistaiseksi, mutta (lähes) joka numerossa on siinäkin artikkeleja, minkä takia perheessämme olemme kovasti harkitsemassa, haluammeko senkään tilausta jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millainen ararvomaailma on ökyrikkailla bonniereilla, jotka piirtävät rastin ihmisen päälle tuollaisessa yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi on nykyajan bilettäjäsukupolvelle rasite, kuluerä, elämän rajoittaja . . . Tähän on tultu, kun narsismi ja oman elämän nautinto saavat ohjata elämää niin, että aina pitäisi olla hauskaa, viihteelle pitäisi päästä joka mutkassa ja kun "tylsä" arki pelottaa. Nostan hattua niille, jotka vielä jaksavat ottaa vastuuta uudesta elämästä ja saavat lapsia kaiken lapsivihamielisyyden uhallakin. Kyllä on mukava, kun lastenlapset piipahtavat mummoa katsomassa ja tuomassa piristystä arkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tehnyt lapsia, olen nyt viisikymppinen. Olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani. Olen voinut nauttia elämästä aivan eri tavalla kuin perheelliset, matkustella ja muutenkin käyttää rahaa omaan hyvinvointiini. Enkä kanna syyllisyyttä lentomatkoistani tai siitä, että syön päivittäin lihaa. Mielestäni olen lapsettomuudella jo hiilijalanjälkeni nollannut.

Tosiasia on, että meitä on liikaa myös länsimaissa. Onneksi en todennäköisesti ole enää katsomassa, kun ihmiskunta tuhoaa itse itsensä ajattelemattomuudellaan ja ahneudellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumman vihamielisiä osa kommenteista. Niistä selviää hyvin se, että ilmastovouhotuksen tarkoitus on vain trollata ihmisiä. Eivät sellaiset pahan puhujat ole omassa elämässään onnellisia, kun eivät kunnioita elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikakansoituksesta huolestuneille: Tutkimusten mukaan paras tapa vähentää syntyvyyttä on nostaa kyseisen alueen elintaso tietylle hyvinvoinnin tasolle, jolloin lapsia aletaan tehdä vähemmän (kuten Euroopassa on tapahtunut). Siksi kehitysapu on parasta mahdollista ilmasto- ja samalla myös maahanmuuttopolitiikkaa. Uusimpien laskelmien mukaan väkiluku maapallolla kasvaa 2100-luvulle saakka, jolloin lakipiste 11 miljardia saavutetaan (olettaen että elintaso globaalilla tasolla tulee kasvamaan nykyisellä tai kovemmalla tahdilla) Sen jälkeen ihmisten väkiluku tulee laskemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko sitä kehitysapua pitää antaa, jotta maapallon ihmispopulaatio laskisi viiteen miljoonaan yksilöön?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se huvittavaa, että täällä Oulun alueella pitää aina vetää mukaan kaverin vakaumus. Sillä ei ole tämänkään asian kanssa mitään tekemistä, ei yhtään mitään. Missään muualla Suomessa ei vakaumus ole niin ongelma kuin täällä Oulussa. Tämän olen todennut ollessani vuosikymmeniä poissa ja ulkomailla.

Kaveri puhuu asiaa ja asia on juurikin niin kuin hän sen sanoo, mutta tulee mieleen, että miksi hallituskaverit ajavat aivan muuta agendaa ja puhuvat sekä pelottelevat ihmisiä. Vihreät ovat tässä kaikista aktiivisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin samaa itsekkin että jos olis joku persu tms. ollut niin oisko kerrottu missä kirkossa aikaa viettää. Kommentointi ois muutenkin siinä tapauksessa ollut varmaan vähän eri sävyistä.

Pelastuukohan tää pallo sillä että ei enempää suomalaista "tuotantoa" vaan tuodaan muutama miljoona pakolaista korvaan tuleva vaje? Tätä osa selvästi haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tieteen Kuvalehti on Bonnierin julkaisuja. Jäljet jälleen johtaa sylttytehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä bonnerien klaani tuottaa myös 95% suomalaisten oppimateriaalista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. on tälläkin hetkellä täynnä lapsia, joita ei omat vanhemmat osaa/halua/pysty hoitamaan. Sijaisperheiden puute on kova. Eiköhän näiden lasten asiat pidä hoitaa ensin. Näitä lapsia on perheissä uskontoon/rotuun/varallisuuteen katsomatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se vasta ole itsekästä, että sanoo hoitavansa oman osuutensa ilmastotalkoista jättämällä lapset tekemättä? Sitten jatkaa kuluttamista tinkimättä omasta elintasostaan. Ilmastonmuutos on seurausta ihmisen ahneudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mietin itsekin. Eiköhän näistä viestiketjun öyhöttäjistä jokaisen pitäs käydä ensin peilin edessä miettiin omaa hiilijalanjälkeä.

Osa selvästi kommentoi vain pekan taustan takia asiaa. Minä itse mielummin kuitenki pitäisin suomen suomalaisten asuttamana kun että jouduttais tuomaan ulkomailta asukkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko suomalsiet haitallinen vieraslaji tässä maailmassa? Jos on, niin pitää kitkeä juurineen pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisten vihapuheiden takana on erittäin katkeroitunut ja onneton ihminen. Toivottavasti hän joskus tuosta paranee ja alkaa kunnioittamaan itseään ja sitä kautta myös muita ihmisiä. Jokaisen elämä on pyhä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä on pyhä,mutta koska ihminen ei sitä ymmärrä tai kunnioita,niin ihminen jakaantuu itsensä kuoliaaksi vrt syöpäsolu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on enemmän ihmisiä kuin koskaan ennen ja väestö jatkaa kasvuaan. Ellei väestönkasvua saada kuriin niin kaikki muut ilmastotoimet ovat myös turhia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (179)

Uutisvirta

19:14
Tapparan Tuukka Mäntylälle seitsemän ottelun pelikielto Radek Koblizekin telomisesta
19:00
Otteluseuranta: Kauden toistaiseksi tärkein ottelu käynnissä Raksilassa – vain voitto Skellefteåsta kelpaa Kärpille
18:54
Kalevan printtilehden tilaajat saavat käyttöönsä myös lehden digitaalisen sisällön – muutos astuu voimaan heti
18:34
Taka-Lyöttyyn rakennetaan kerrostaloja – Taskilaan syntyy uusi merellinen asuinalue
18:31
Asemanseudun rakentuminen lähtee konkreettisesti liikkeelle, koska kaavoitus pääsee alkamaan – ensimmäiset rakennukset pystyssä mahdollisesti viiden vuoden päästä Tilaajille
17:09
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
16:33
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
91
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
36
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
27
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
17
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
15
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
14
Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja alamäki syvenee ensi vuonna – ulkomaisten kiinteistösijoittajien määrä kasvussa
12
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittää ensihoitoa – jatkavatko pelastuslaitokset palvelun tuottamista vai tuotetaanko ensihoito omana toimintana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työministeri Timo Harakan sidonnaisuudet

Nuo kaikki asiat on jo selvitetty virallisesti. Kaikkien ministereiden on täytynyt selvittää erilaiset sidokset eri intr... Lue lisää...
Taas kerran Höpötti6...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image