Oulu

Oulu Pride tuplasi kä­vi­jä­mää­rän­sä, lauantaina paikalla 3 000 ihmistä – "Pride muistuttaa siitä, että on muitakin minunlaisiani ihmisiä"

Piia Kallion (vas.), Riinu Kallion ja Janita Pätsin mukaan parasta Prideissa on yhteisöllinen tunnelma. Ystävykset ovat osallistuneet Pride-juhliin myös aiemmin Oulussa ja Helsingissä. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 10.8.2019 17:33 | Päivitetty 10.8.2019 18:40
Inkeri Harju

Viikon kestävä Oulu Pride huipentui lauantaina kulkueeseen ja puistojuhlaan. Tapahtuma tuplasi kävijämääränsä viime vuodesta, kun lauantaina juhlaan osallistui noin 3 000 ihmistä.

Värikkäisiin asuihin, sateenkaarilippuihin ja glitteriin sonnustautuneet juhlijat täyttivät Oulun keskustan lauantaina. Oulu Pride-viikon huipentuma sisälsi Rotuaarilta keskustan läpi liikkuneen kulkueen ja Åströmin puistossa järjestetyn puistojuhlan sekä sateenkaariperheiden piknikin.

Rotuaarilla Pride-päivän avasi tapahtuman suojelija vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko. Hän painotti tervehdyksessään rakkauden olevan kaikille kuuluva ihmisoikeus.

Katso kuvagalleria lauantain Pride-päivästä.

Ennen kulkueen lähtöä Rotuaarilla arvioidaan olleen noin 2 000 ihmistä. Koko lauantain kävijämäärä nousi 3 000:een osallistujaan, joka on kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Piia ja Riinu Kallio sekä Janita Pätsi ovat jo kokeneita Pride-kävijöitä. He ovat osallistuneet Oulussa juhlaan parina aiempana vuonna, sekä käyneet Prideilla myös Helsingissä. Ihaninta juhlassa on yhteisöllisyys.

– Arjessa usein tuntuu, ettei muita minunlaisiani ihmisiä ole. Näissä kokoontumisissa kuitenkin huomaa, ettei olekaan yksin, Pätsi kertoo.

Torniosta tulleet Piia ja Riinu Kallio kertovat, että Prideille osallistuminen on mahdollisuus tukea tärkeää asiaa.

Kulkueen saavuttua Åströmin puistoon kahden aikaan lauantaina tunnelma oli iloinen. Poliisi turvasi kulkueen matkan, eikä häiriöitä ilmennyt.

Puistossa piknikistä nauttinut oululainen Helena Kuuluvainen pitää Oulu Pridea tärkeänä ihmisoikeustapahtumana. Hän kertoo ilokseen huomanneensa, että Prideille osallistui lauantaina vieläkin enemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

20-vuotias oululainen Iida-Juulia Portti panosti Pride-lookissaan värikkääseen meikkiin. KUVA: Jukka Leinonen

Kuuluvainen on osallistunut Pride-tapahtumiin pitkin viikkoa ja kehuu varsinkin järjestettyjä mielenkiintoisia keskusteluja. Vielä on edessä kuitenkin paljon työtä vähemmistöjen aseman eteen.

– Oulu on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parempi paikka kuin sen pienet ympäryskunnat, mutta Oulunkin ilmapiirissä on vielä tehtävää.

Lauantain puistojuhlassa ihmiset nauttivat pikniktunnelmasta ja monenlaisesta ohjelmasta. Juhlan avasi karnevaalitunnelmaa tuoneen tanssiryhmä Fortalezan esitys, minkä jälkeen Jukka Takalo laulatti yleisöä. Paikalla oli myös puolueita ja yhdistyksiä.

Oma piste puistossa oli ainakin vasemmistoliitolla, keskustalla, SDP:llä ja vihreillä. Yhdistyksistä paikalla olivat muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja ammattiliitot Pro, Pam sekä Tehy. Pride-viikko päättyy sunnuntaina, jolloin juhlijat voivat osallistua esimerkiksi Sateenkaari-hartauteen Oulun tuomiokirkossa.

Oulu Pride ry:n puheenjohtaja Minna Pallari kertoo kävijöitä riittäneen koko viikolle. Tämä on ensimmäinen vuosi, jolloin Pride kestää Oulussa koko viikon.

– Suosio on kasvanut viime vuodesta. Tänä vuonna myös ohjelmamme on ollut vielä viime vuottakin monipuolisempi.

Pallari haluaa kiittää kaikkia viikkoon osallistuneita vapaaehtoisia, joiden panoksella tapahtumat ovat syntyneet.

– Myös säät ovat hellineet Pridea koko viikon. Varsinkin tähän lauantaille saatiin upea keli, Pallari sanoo.

Hän kertoo, että Pride järjestetään Oulussa myös ensi vuonna. Oulu Pride yhdistys alkaa jo maanantaina suunnitella ensi kesän Priden ohjelmaa.

Korjattu juttua kello 18.39: tapahtumaan osallistui kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (125)

Oma piste puistossa oli ainakin vasemmistoliitolla, keskustalla, SDP:llä ja vihreillä.
Aika outoa, koska kun nämä puolueet saavat tehtyä sen mitä suunnittelevat, niin pidetään tapahtumat loppuvat kuin seinään!
Vai moniko on osallistunut pride tapahtumiin Somaliassa, Irakissa tai vaikkapa Afganistanissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanomalehti Kaleva voisi antaa tasapuolisuuden nimissä palstatilaa oikeille asioille, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoko kansanedustaja Pitko, että mitä negatiivista tämä tapahtuma aiheuttaa esimerkiksi syntyvyyteen ja mitä negatiivista se aiheuttaa murrosiässä oleville. Kannattaisi tutustua näihinkin tutkimuksiin, joissa on menty sukupuolenvaihtoon ja sitten halutaankin vaihtaa takaisin.

Olen erittäin onnellinen, että läheiseni ovat ihan tavallisia ihmisiä ja osaavat laittaa nämä asiat oikealle tasolle. Näillä ei tulla koskaan maailmaa pelastamaan, vaikka annetaan sellainen kuva. Höpö, höpöä koko touhu ja politiikkahan tiedetään, että ketkä näitä ajavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän päin maailmaa tehdään tuollaisia "tutkimuksia"? No, ehkä Venäjällä moinen kovasti pelottaa - siellähän kaikki vähänkään valtavirrasta poikkeava on nykyään laitonta, valtionvastaista toimintaa josta häkki heilahtaa helposti.

Syntyvyyden kannalta muuten ihan vaan hyvä, että se on välillä laskussakin, meitä ihmisiä on tällä Maapallolla jo ihan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pride on saanut valtavat mittasuhteet. Maassamme on monia muitakin vähemmistöjä, joiden puolesta ei marssi kukaan. Tasa-arvo ei kyllä tässä asiassa toteudu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurempaan osanottoon syynä lienee suotuisa sää. Uutisoitteko ensi vuonna osallistujamäärän vähentymisestä, tuskinpa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko heikäläisiä noin paljon Oulussa.
En olis kyllä uskonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinne voi ihan perusheterokin mennä marssimaan yhdenvertaisuuden puolesta ja tukeaan osoittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin näitä kommentteja lukiessani, että maailmalla on useampaan kertaan käynyt ilmi, että mitä kiivaammin ihminen tuomitsee homoseksuaalisuuden, sitä visummin hän on itse sellanen ja tietysti myös (syvällä) kaapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä soopaa, tuo esittämäsi lause kuuluu vain setakansan vakiolauseisiin, ei sen enempää. Eli yhtä tyhjän kanssa tuo hokema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin mistään muusta kuin näistä kommenteista selviää hyvinkin nopeasta että tällaisia tapahtumia tarvitaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, juuri tällaisen ala-arvoisen "Kyllä minä kaikki hyväksyn, MUTTA..." mutinan vuoksi tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Imatran ajot toivat arvion mukaan Imatralle euroja 4.1 miljoonaa.
Tapahtumia on Oulussakin monenlaisia.
Miten oulussa pride kulkue , paljonko jäi rahaa.
Oulussakin voidaan mainita summia ja suuriakin , mutta kaikki miinus merkkisiä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis vertaat jotain ajotapahtumaa Prideen, jossa puolustetaan tasa-arvoisia ihmisoikeuksia? Kaikessa kun ei ole kyse rahasta. Ps. Oulu Pride -on ihan oma järjestönsä, joten ei tässä ns. sinun verorahoilla olla mitään järjestelty. Joko mainitsin, että kaikessa ei ole kyse rahasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu että tälläistä on, mahtavaa meininkiä, nostan hatun korkealle, suvaitsevaisuutta tarvitaan Suomessa ja erityisesti populistisessä trollaavassa nykymaailmassa.
Olen viimeisen päälle hetero isoisä ja arvostan mm. tälläistä meininkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vain että nämä itseään suvaitsevaisena pitävät ovat itse usein niitä suvaitsemattomimpia toisia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole suvaitsemattomuutta, että ei hyväksy esim. natsismia tai rasismia, joilla tallotaan toisten ihmisten oikeuksia. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisessä on ajatusvinksahdus . ei kuulemma ole suvaitsemattomuutta, jos ei hyväksy em ohella hiekkaamaan uskoisia. Tai sitten suvaitsevaisilla tulee joku raja vastaan. Kuka länsimaissa suvaitsee 4 vaimoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (125)

Uutisvirta

23:03
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
23:01
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
22:01
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
21:47
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
21:44
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
21:11
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20:54
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista
85
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
73
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
67
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
54
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
35
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image