Oulu

Oulu päättää por­mes­ta­ri­mal­lis­ta vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kau­pun­gin­val­tuus­ton päätettäväksi

Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina, että pormestarimallista päättää vuonna 2021 valittava kaupunginvaltuusto. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 18.11.2019 21:17
Pekka Rahko, Markku Rättilä

Seuraavissa kuntavaaleissa vuonna 2021 valittava Oulun kaupunginvaltuusto päättää mahdollisesta pormestarimalliin siirtymisestä. Siirtymisvuosi olisi 2025.

Periaatepäätös asiasta tulee tehdä vuoden 2021 loppuun mennessä. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina. Asian valmistelussa kuullaan kaikkia valtuustoryhmiä.

Vuoteen 2021 saakka johtamisjärjestelmän kehittämistä jatketaan nykyisen duaalimallin pohjalta.

Niin sanotussa duaalimallissa on yksi kaupunginjohtaja sekä päätoimisia tai osa-aikaisia lautakuntien puheenjohtajia.

Johtamisjärjestelmän kehittämistä on pohtinut kaupunginhallituksen viime talvena perustama johtamisjärjestelmätoimikunta.

Asiaa käsiteltiin jo lokakuussa, mutta se jätettiin pöydälle, kun valtuusto haluttiin enemmän mukaan kehittämistyöhön.

Johtamisjärjestelmää pohtinut toimikunta ei ottanut kantaa pormestarimalliin siirtymiseen.

Johtamisjärjestelmän arviointiraportin ja elokuussa järjestetyn valtuustoseminaarin palautteen perusteella johtopäätöksenä on kuitenkin voitu todeta, että nykyisessä johtamisjärjestelmässä on kehittämistarpeita.

Esille nousseet kehityskohteet liittyvät poliittisen yhteistyön kehittämiseen, toimielimien työskentelyyn, asioiden poliittiseen valmisteluun, poliittisen johtamisen ja ylimmän viranhaltijajohtamisen rajapinnan toimivuuteen, toimielinrakenteeseen sekä näiden kehityskohteiden toiminnan arviointiin.

Johtamisjärjestelmän kehittämistä pohtineen toimikunnan tehtävänä oli arvioida poliittisen johtamisen ja ylimmän viranhaltijajohtamisen rajapinnan toimivuutta nykyisessä johtamisjärjestelmässä.

Toimikunnan piti myös tuottaa selvitys eri mallien – pormestarimallin, kaupunginjohtajamallin ja niin sanotun duaalimallin – keskeisistä piirteistä ja niiden eroista sekä tehdä esitys kaupunginhallitukselle jatkotoimenpiteistä.

Pormestarijärjestelmän käyttöön ottamisen osalta eniten epäiltiin, saadaanko Ouluun riittävän ammattitaitoisia pormestariehdokkaita, jotka poliittisen johtamistehtävän lisäksi soveltuvat suuren kaupungin ammattijohtajaksi.

Katsottiin myös, että riskinä on hallitus-oppositio-asetelman syntyminen, mikä on vierasta ensisijaisesti konsensukseen pyrkivässä kunnallisessa päätöksenteossa.

Pormestarilla arvioitiin kuitenkin voivan olla paremmat mahdollisuudet voimistaa edunvalvontaa.

Käytössä olevaa duaalimallia pääosa haastatelluista piti toimivana ja poliittista johtamista vahvistavana verrattuna perinteiseen kaupunginjohtajamalliin.

Toimikunnan mukaan nykyisen toimintamallin kehittämistä voidaan jatkaa välittömästi.

Tarvittavat muutokset on tarkoituksenmukaista saattaa voimaan seuraavan valtuustokauden 2021 alkuun mennessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kaupunginjohtajan virkaan valitaan pätevin ja pormestariksi suosituin. Sitä voi sitten miettiä kumpi on parempi johtamaan kaupunkia pätevin vai suosituin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä juttu on niin ympäripyöreä, että ainoa asia mikä siitä selviää, on lautakunnan epäonnistuminen. Asia on siis vaikea poliittisesti, koska järjestelmän muutos saattaisi johtaa poliittisten virkojen tai valta-asetelman muutoksiin. Asiaa on selvästi pyöritelty lautakunnassa, mutta mitään muutosta ei ole uskallettu esittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

valittas OIKEA kaupunginjohtaja,eiköhän siinä näin ensalkuun 😏
täällä sitä vaan ei osata yhtään mitään ja tuskin noilla valinnoilla opitaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pormestari on klassinen esimerkki siitä, miten organisaatio alkaa itse itseään käskien tuottaa itselleen hyödyllisiä toimia. Poliittinen aristokratia tarvitsee pormestarin, kaupunkilaiset pärjäävät aivan hyvin ilman. Kustannukset nousevat ja saadaan virkoja hallintoon. Eikä yhtään hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joop aivan turha virka tulee vain ylimääräisiä kuluja isojen palkkojen takia porholle pitää olla autokuskit ja sihteerit varamiehineen niin kalliiksi tulee , nyky malli oikein hyvä vielä kun saadaan istunnoista turhat istuskeliat pois niin tulee paremmat päätöksetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot päättää, rahat menee kuten populistissä äärioikeistolaissa maissa kuten Ukrainassa oman puolueen johtamiin kuntiin.
Muut jää näppejä nuolemaan EU tuet menee puolueille, heidän kuntiin ja kurjuutta riittää heille valtion päättäläjiltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oululla ole jo lähettiläs? Mihin nyt tarvitaan pormestaria? Jotenkin tuntuu, että oulainen päätöksenteko jojoilee ja päätöksentekoa siirretään, muutetaan, kohdennetaan uudelleen, välillä tilataan konsultti jne. Voiko päätöksentekokykyyn ja johtamiseen luottaa? Minusta ei voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai päätös siirrettiin. Oulussa ei kertakaikkiaan osata päättää mistään isoista asioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sillä ole väliä onko pormestaria vai ei.
Kyse on, onko uskallusta ottaa vastuuta, eli uskaltaako yksikään puolue koskaan mistään *VÄHENTÄÄ* kuluja. Ja vastaus on, "EI".
Joten jos tulee täysjärkinen pormestari, hänet haukutaan ja äänestää suohon kaikki, "ei meidän puolue".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa lukisitte vähemmän Aku Ankkaa, niin ei tarvitsisi tuollaisia miettiä. Ankkalinnassa on pormestari. Eiköhän se riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenhän voidaan kaikki kaupunginjohtajat irtisanoa. Vai jatkaako Oulu järjetöntä tuhlaustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
102
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
87
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
73
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image