Oulu

Oulu-Koillismaan paloasemien si­säil­maon­gel­mat herättävät huolta – syö­pä­ta­pauk­sia todetaan yhä nuoremmilla

Oulu 27.11.2018 14:32
Jarkko Harjumaa

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen astma- ja syöpätapausten määrä herättää huolta Oulun palomiehissä. Aikaisemmin syöpään ovat sairastuneet vanhemmat tupakoivat palomiehet, mutta viimeisimmät sairastuneet ovat olleet liikunnallisia ja terveellisiä elämäntapoja noudattaneita nuorempia palomiehiä.

– Sisäilmaongelmista oireilevia on palo- ja pelastustehtävissä ilmoitusten mukaan yli 60 työntekijää. Työnantaja on siirtänyt heidät muille asemille. Tiedossa myös on, että kaikki eivät edes tee Raksilassa ilmoitusta oireiluistaan ilmeisesti siksi, koska muuta sijoituspaikkaa ei ole, Oulun Palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Mänty kertoo. 

Palomiehet ovat viimeinkin saamassa helpotusta uusien asemien muodossa, mutta sisäilmaongelmille ja syöpävaarallisille aineille altistumiselle ei näy loppua. Tilanne on huonoin Oulun Raksilan keskuspaloasemalla sekä Kempeleen ja Kuusamon asemilla.

Ongelmat ovat pelastuslaitoksen johdon ja vuokranantajien tiedossa, mutta toimenpiteet tilanteen parantamiseksi etenevät hitaasti.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikön Heikki Levónin mukaan työnantaja tekee kaikkensa vaikean tilanteen parantamiseksi.

– Olemme tehneet muun muassa sisäilma- ja hiilidioksidimittauksia, joiden pohjalta olemme tehneet kyselyitä. Niiden perusteella olemme pystyneet suorittamaan erilaisia korjaustoimenpiteitä, Levón sanoo.

– Totta kai olen huolissani työntekijöiden terveydentilasta ja työkunnosta. Emme missään tapauksessa vähättele ongelmaa. Reagoimme aina heti, kun saamme luotettavaa tietoa, hän jatkaa.

Raksilan aseman sisäilmassa todettiin riittämättömyyttä jo vuoden 2002 kuntoarvioinnissa, mutta tilapäinen rakennus toimisto-, sosiaali- ja lepotiloja varten pystytettiin aseman pihalle vasta 2013. Kolmannen hankeselvityksen jälkeen päätettiin rakentaa uusi asema, joka on tarkoitus ottaa käyttöön 2020–2021.

– Toivon mukaan Raksilan aseman laastaroinnista otettaisiin oppia, ettei tilojen kuntoon laittaminen kestäisi näin pitkään muissa kunnissa, Mänty sanoo.

Tällä hetkellä Oulu-Koillismaalle on tulossa kolme uutta paloasemaa. Raksilan lisäksi Oulu saa uuden aseman Linnanmaalle. Taivalkoskelle uusi asema valmistuu ensi vuonna.

Männyn tavoin Levón painottaa pysyviä ratkaisuja laastaroinnin sijaan.

– Nämä asiat eivät kuitenkaan ratkea silmänräpäyksessä. Olemme tehneet monenlaisia toimenpiteitä, mutta aina ilmenee jotain uutta. Ongelma on äärettömän vaikea.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Kaasut on näkymättömiä . Mutta lopettakaa noi kofeiiniuutteet . Ja maitojauheet . Kannattaa lukea tuoteselosteet . Asbesti on ollut tulen estävää. Nyt on peltisiä takkoja laitettu vanhoihin ja uusiin taloihin eikä niissä ole palosuojaa kun ne kuumentaa seiniä kattoa. Ei enää yhtään kahviuutteita niin paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nykyajan palokaasut ovat syöpävaarallisempia kuin mitä ne ennen olivat. Kemianteollisuus keksii koko ajan uusia myrkkyjä, joita käytetään kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja tuotteisiin,vähän samalla periaatteella kuin ihmeaine asbestia aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä merkitys on palokohteiden rakennusten asbestista ja kaikesta muusta ikävästä tulevalla altistuksella (ihan vaikka yksinkertaiset PAH-yhdisteet)? Koko aikaa ei ole paineilmahappilaitteet käytössä tai muunlainenkaan suojaus? Samoin varusteiden huolto lienee tarkkaa puuhaa ettei haitalliset aineet saastuta puhtaita tiloja, muodosta uhkaa henkilöstölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös siellä paloaseman alimmaisen kerroksen alla ole väestönsuojan generaattorin lauhdevesialtaat vain turkkilevyt kansina ilman minkäänlaisia tiivisteitä jossa "sammakkomiehet" harjoittelivat? Kyllä sitä kosteutta piisaa ja sisäilmassa bakteereille/kaikenlaisille pöpöille elämisen edellytyksiä kun lauhdevedet toimivat laitoksen ilmankostuttajina samoin kuin letkujen pesuallas samassa kerroksessa.Palokunnan muuttaessa sinne oli ensimmäisinä tehtävinä miehistöllä tiivistää uretaanilla ikkunoiden karmit kun kova veto kävi joka huoneen ikkunankarmeista jotta niissä olisi tarennut kylmillä ilmoilla olla ja työskennellä.Laitoksessa ei ollut oikeastaan koskaan minkäänlaista kiinteistöhuoltoa vaan joku miehistöön kuuluva teki mitä osasi ja pääsi näin myös "hyvämies"statuksen omaavaksi.Ps.Tuskin on kukaan vaihtanut säännöllisesti sisätilojen ilmansuodattimia ilmastointilaitteisiin kun "Pertti" lähti pois ja siitä on aikaa ainakin parikymmentä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verrataanpa reagointia sisäilmaongelmiin: kaupungintalo vs. paloasemat. Mistä luulette reagointiajan havainnoista toimenpiteisiin johtuvan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei asemille rakenneta erillistä kalustonpesutilaa??Eri rakennus. Näin säästyttäisiin ongelmilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 vuotta sitten päätin etten palomieheksi edes hae koska talo oli silloin jo homeessa Raksilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuin kerran homeisessa talossa niin ei voinut hengittää vähän kuin ei saanut happea . Kunnan asunto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko yksi syövän aiheuttaja Raksilan paloasemalla asbesti jota on väliovien ja käytävien ovien tiivisteissä. Joka kerta kun ovista menee niin asbestihiukkasia irtoaa karmeista myös vaatteisiin jotka koskettavat ovitiivisteitä. Ps.Sitä oli ainakin silloin kun minä "työstin" siellä useita vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennuksen yläpohjan tuuletus on sellainen,että sateella/tuulella kiinteistön takapuolelle syntyy ylipainen ja tuuletusaukoista sisäpuolelle alipaine,niin on todennäköistä,yläpohjan eristeet ovat kastuneet,siten vuosien saatossa homehtuneet.Aheuttaneet talon sisäilman pilaanttumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuu syöpää sisäilmasta. Astmaan voi olla osasyy. Syöpään sairastuu nuoriakin ja olipa vaikka urheilija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homeita on monenlaisia mutta seinien eristevillat on vanhoissa taloissa huoneessa eikä voi hengittää se tuntuu kuin ei saisi happea. Voi olla vuorivillat sinisinä tai vihreinä kosteina ja asuntokin kostea. Eikä lämpiä kunnolla. Ne vaan on uusittava .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole erikoista se, että sisilmaongelmia on yleensä vain julkisen puolen työntekijöillä. Mahtaa olla mukana asenneongelmaakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja oisko arviolta jvähintään oka kolmas 60-80 luvulla rakennettu omakotitalo, rivari tai kerrostalo, homeessa? Yksityisen vain on turha huudella hometalostaan, ketään ei kiinnosta ja kukaan ei auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole vain julkisten rakennusten ongelma. Vain julkisten rakennusten ongelmista voi puhua julkisesti. Yksityisten työpaikkojen ongelmat ovat visusti varjeltuja yrityssalaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisella puolella ongelmista ei tarvitse välittää, kun rahaa tulee vaikka väki olisi sairaslomillakin. Yksityisellä puolella ei ole vara sairastuttaa työntekijöitä samalla tavalla. Lisäksi julkisella puolella voidaan haaskata rahaa epäonnistuneisiin remontteihin määrättömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuo väite on ihan humpuukia! Tiedän useita yksityisen puolen suuria firmoja, joissa on kielletty kerrottavan julkisuuteen vakavista sisäilmaongelmista ja oireilusta. Osalle työntekijöistä on järjestetty etätyöongelma ja etätyölisä, jotta suu pysyisi kiinni ja homma pelittäisi pahasta oireilusta huolimatta.

Et silleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tästä tuu yhtään mitään. Poliisitalo, Paloasema, kouluja, virastoja vaikka mitä. Kaikki hometaloja. Aletaanpa nyt kunnolla tutkimaan seinän käyttäytyminen koneellisessa ilmanvaihdossa, pölyn mätäneminen ilmastointikanavissa, tiiliseinän kastelemat talon rungot ja moni muu asia. Jos sattuu tuulinen syksy, vesi tulee vaakasuoraan lounaan suunnalta 5 kuukautta. Ladotaanpa ne tiilet, pellit ja huovat myötäkarvaan lounaan suunnasta. Tehdään kaksoispulpettikatto niin, että korkeanpi katto on lounaan puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
14:46
Näin oikeuskansleri linjasi kohutuista suomalaisista Isis-lapsista – Selkeä oikeudellinen suositus, mutta keinot ulkoministeriön harkinnassa
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
35
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
33
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
26
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image