Oulu

Oulu aikoo hakea vuoden 2026 Euroopan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si

Oulun kaupunginvaltuuston maanantaisen juhlakokouksen ohjelman kääntöpuolella oli Suomen lippu, jonka valtuutetut kokouksen päätteeksi kohottivat ilmaan. KUVA: Matti Räty
Oulu 27.2.2017 18:16 | Päivitetty 27.2.2017 20:39
Liisa Laine

Oulun kaupunginvaltuusto aikoo tehdä maanantai-iltana Suomi sata -kokouksessaan juhlapäätöksen, että Oulu hakee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Hakemus on jätettävä neljän vuoden päästä. Toistaiseksi kisaan mukaan on ilmoittautunut Suomesta Mänttä-Vilppula.

Valtuusto on päättämässä myös juhlateoksesta. Se on Hallituskadun vesialtaaseen sijoitettava valoteos, jossa hyödynnetään taidetta ja teknologiaa.

Teos tilataan oululaislähtöiseltä valotaiteilija Tapio Roseniukselta ja siihen varataan 100 000 euroa.

Maamerkki kertoo älykkäästä Oulusta. Valoinstallaatio tulee olemaan korkeatasoinen ja tulevaisuudessa ikoninen matkailunähtävyys.

Kolmantena on 400 000 euron juhlaraha Oulun yliopistolle ja Oulun ammattikorkeakoululle opiskelijoiden kansainvälistymisen tukemiseen.

Lue lisää 28.02.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Ouluun juuri tullista tulleet päättäjät ovat aivan sekaisin. Suuruudenhullua porukkaa. Kalevala puistostakin puhutaan. Mielestäni se on karjalan kansan omaisuutta ei kuulu ollenkaan tänne länteen.
65-vuotta olen Oulussa asunut ja ankeamaksi tämä menee. Esim. Heinäpään laatikkokerrostalot keskustasta päin katsottaessa ovat todella ankeita. Oulu on kadottanut omaleimaisuutensa joka kadotettiin kuuskymmentä luvulta alkaen. En ole vihreä enkä kaiken säilyttämisen kannattaja mutta,mutta...En malta olla vielä mainitsematta Valtatien kulttuuriarkkitehtuuria- aivan hanurista!
Töit nuorille! Piste!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun päättäjilä ja myös asukkailla on aivan selvästi jonkinlainen alemmuuskompleksi. Julistaudutaan ihan itse Pohjoisen Skandinavian pääkaupungiksi vaikka ei edes kuuluta Skandinaviaan ja nyt sitten tämä kulttuuripääkaunki asia siihen päälle. Ollaanko nyt varmoja, että kuulutaan Eurooppaan, jotta voidaan olla sen kulttuuripääkaupunki. Oulu on pieni maalaiskaupunki, jolla on takana loistava tulevaisuus, eikä tästä saa tämän kansainvälisempää ainakaan näillä keinoilla ja sitä kansainvälisyyttähän tässä ollaan etsimässä. Rovaniemi on todella paljon kansainvälisempi Pohjolan valkea kaupunki vaikka ei ole asukasluvultaan kuin kolmasosa Oulusta ja Kemi on tulossa hyvässä imussa Rovaniemen perässä. Oulu ei osaa markkinoida itseään oikeisiin paikkoihin kun nyt pitäisi miettiä miten saataisiin aasialaiset turistit kiinnostumaan Oulusta niin täällä haaveillaan koululaisten tuomisesta tänne, jotta voidaan esitellä koulujärjestelmää. Niillähän sitä maksukykyä paljon onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuu Oulusta kulttuuripääkaupunkia. Vähän niinkuin City-Bussi joka ei ajele cityssä (vaan Oulussa) ja joka ei ole bussi (vaan tasahintainen tilataksi).
Mutta jutun kommentoinnissa huolettaa eniten ihmisten haluttomuus investoida tulevaan, ja kyky edes hahmottaa itselle isoja summia. Turhaa, typerää ja perusteetonta huutelua. 500 000 pitäisi pikemmin sijoittaa työttömien työllistämiseen, mutta sillähän työllistää kokonaista tusinan ihmistä - yhdeksi vuodeksi. Ei siis mitään vaikutusta mihinkään! Satatonnia taas on muka liikaa yhdestä valoinstallaatiosta. Tajutkaa nyt aasit että jos sen lanseeraukseen saadaan omakustanteisia vieraita säälittävät 200 henkilöä, jotka viettää kaksi hotelliyötä Oulussa, käy syömässä punaisessa (Rosso) ja/tai keltaisessa (Amarillo) ja vie vielä kotiin tuliaisena Muumi-mukit ja Unikko-verhot, niin kaupunkiin on kannettu takaisin pelkästään sillä yli tuo satatonnia. Jos haluamme että torilta saa muutakin kuin auringon vaalentamia Backstreet Boys -lippalakkeja ja nahkiaisia, tarvitaan sinne myös uusia asiakkaita! Sama koskee tietysti kaikkia keskustan tyhjiä liiketiloja, itse oululaiset ovat keskustansa hylänneet. Kaupungin houkuttelevuus vaatii investointeja. Työttömiä ei saa unohtaa, mutta turismi olisi erinomainen suora ja välillinen työllistäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä Oulun kulttuurielämää pyritään virkistämään tällä hankkeella. Melko jyrkkä kehityskäyrä on oltava tosin, jos Oulu onnistuu kulttuuripääkaupungiksi pääsemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulu syrjäinen ole. Syrjäisiä tuolla itä-rajan suunnalla. Mutta heilläkin omat viihtyisyytensä Oululla iso Pohjanlahti-meri-maisemineen. Avaruutta nähkääs. Ei kaikki oululaisia ihmiet. Opiskelijoita paljonkin Pohjanmaa-alueilta,Savosta.
Oulu kylläkin kyhjöttänyt pitkään pienimuotoisena, Mutta näkyy jo,että harppaamass SUUREMPAAN ILMEESEEN.Arkkitehdit omasta takaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta taas joku helsinkiläinen toimisto vetää kovat konsultointisopparit. Oulussa sitten koetetaan selittää ex-oululaiseksi, Helsingissä naurattaa seteleitä laskiessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulustako Euroopan kulttuuripääkaupunki??? Mitä sellaista meillä on, että pitäisi muille näyttää? Rähjäinen ja likainen ydinkeskusta, koskaan valmistumaton matkakeskus ja muutama mitätön liikunta/museo/tiedekeskus. Olisi mukava myös tietää, mistä rahat taiteeseen, kun edes tärkeisiin kohteisiin, kuten palveluihin ja työllistämiseen ei rahaa tunnu riittävän. Kulttuuripääkaupunki on paljon enemmän kuin muutama tanssiesitys lavalla tai hanurinsoittoa rotuaarilla. Eiköhän tehdä Oulusta ensin toimiva, siisti ja hyvinvoiva kaupunki, ennen kuin pyrimme olemaan enemmän kuin mihin rahkeet riittävät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka näitä hölmöilyjä keksii..? Alkaa oululaisena hävettämään nämä touhut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vasta hävettää? Kallioparkki? Valkea? Kalevala-park? Gasthaus/Torihotelli?
Mikä näistä oikeasti parantaa oululaisten viihtyvyyttä kaupungissaan??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se sinut sitten täällä saisi viihtymään? Se, ettei mitään muuteta eikä kehitystä tapahdu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululla oli mahdollisuus saada julkisuutta 2008 Tall Ships´ Races -purjehdustapahtumallla,mutta tapahtumaa ei haettu.Turku sensijaan on ymmärtänyt tapahtuman tuoman taloudellisen hyödyn ja julkisuuden.
Nyt on taas viisaat keksineet että euroopan kulttuuripääkaupunki olisi hyvä "juttu" tänne pikkuhiljaa näivettyvään kaupunkiin.
Toivoisin että keksisitte kyseiselle rahalle järkevämpää käyttöä ja jos tuntuu että sillä momentilla sitä ylimääräistä rahaa on niin silloin rahanjako eri elimien suhteen on väärin päätetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Oulu olisi tuon Tall Ship Racen tai sitten sen aikaisemman tuolloin saanutkin mutta jos kaupunkilaiset ja suurin osa kaupungin päättäjistä tuntee paremmin navetan kuin meren niin se juna valitettavasti meni jo. Nyt Oulu ei enää tulisi kyseistä tapahtumaa saamaan. Tuo tapahtuma tuo kuitenkin ainakin Turkuun ja Helsinkiin sellaiset 100 000 kävijää ja niin se olisi tuonut tännekkin kävijöitä aina Norjaa ja Ruotsia myöten. Oulu ei tule saamaan tuota kulttuuripääkaupunki statustakaan ja alemmuuden tuntoiset kaupunkilaiset ja päättäjät saavat keksiä jotain muuta "viisasta" sen Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki höpötyksen lisäksi, jolle siellä Skandinaviassa varmaan nauretaan kun me ei edes kuuluta Skandinaviaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu meinaa sitten ottaa toiseen kertaan turpiinsa samassa asiassa ja rahaa palaa. Ei tule oulusta tällä konstilla kulttuurikaupunkia, kun ei sitä vaan ole. Jos saisitte 30 cm paksuudelta tervaa kaduille ja sitten kaikki oululaiset sinne käsipohjaa uimaan, niin sitten kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olla enää pelkästään Pohjois-Skandinavian pääkaupunki vaan koko Euroopan! Kaikkea sitä kuulee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putous-ohjelman Aina Inkeri Ankeisen koko sukuko asuu Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa siis on. Se että kenelle niitä annetaan on sitten toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on kova tavoite, Oulu ei kuitenkaan ole mikään iso kaupunki tai edes erityisen kaunis saati vetovoimainen koska sijainti syrjäinen. Mutta mahtavaa-sitähän sitten saadaan nauttia enemmän ja korkeatasoisempia esityksiä. Ei mitään valofestivaalin tapaista laitakaupungin kyhäilyä, keskustan torin läheisyyden teokset olívat upeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voitu jättää juhlavuosipäätökset nyt valittavalle valtuustolle. Näiden tyyppienhän ei tarvitse vastuuta enää kantaa kun suurin osa tippuu vaaleissa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Miten Yli-Iistä ihmiset pääsee katsomaan Oulua tai muutakaan Oulun seutua, kun bussit ei kulje. Ihmiset pakotetaan jäämään kotiin kun Oulun joukkoliikenne ei toimi tai ei kulje laisinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin järjetön ajatus! Ouluhan julistautuu pääkaupungiksi joka asiassa, jossa vähänkään risahtaa. Pohjois-Skandinavian pääkaupunki, Startup-pääkaupunki, "pitsauksen" pääkaupunki, arktisen avantopuhumisen..., ja ja ja. Minua hävettää enemän kuin tavallisen myötähäpeän edestä. 100.000 euroa valotaiteeseen on tuhlausta. Sekin raha pitää käyttää parempaan tarkoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
77
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
50
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
14
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image