Oulu

Opas mo­ni­kult­tuu­ri­seen var­hais­kas­va­tuk­seen

Susanna Sakko teki oppaan monikulttuuriseen kasvatukseen. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 19.4.2006 0:00
Jyri-Jussi Rekinen
Oululainen sosionomi Susanna Sakko on kirjoittanut oppaan varhaiskasvatusalan ammattilaisille. Kirjasessa esitellään eri maahanmuuttajaryhmien erityispiirteitä. Opas on suunnattu varhaiskasvatushenkilöstölle monikulttuurivanhempien kanssa tehtävän yhteistyön tueksi.

Kirjanen kuuluu Sakon Oulun seudun ammattikorkeakouluun tekemän opinnäytetyön loppuraporttiin. "Taustalla ovat Suomen kasvava maahanmuuttajaväestö ja sen mukanaan tuomat kysymykset", Sakko kertoo.

Sakko palkittiin innovaatiopalkinnolla vuonna 2004 työstään monikulttuurisen väestön kanssa. Helsingissä ollessaan hän työskenteli 60-prosenttisesti päivähoidossa ja 40-prosenttisesti sosiaalityössä, mikä antoi hyvä alustan oppaan muodostumiselle.

"Huomasin, että monikulttuuristen vanhempien kanssa pitää tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä", Sakko kertoo.

Monikulttuurisille vanhemmille voi olla epäselvää, mitä Suomessa tarkoitetaan päivähoidolla ja sosiaalityöllä. Myös suomalainen virastokäyttäytyminen ja aikataulujen noudattaminen voi olla ongelmallista.

"Käytännön asiat ja tieto arkipäivän asioitten hoitamisesta Suomessa voi olla monelle maahanmuuttajalle vierasta. Vaate-, ruoka- ja ajankäyttökysymykset aiheuttavat usein negatiivista asennetta työntekijöissä."

Varsinaisiin ennakkoluuloihin maahanmuuttajat törmäävät harvoin virallisessa Suomessa. Niitä kuitenkin esiintyy ajoittain. "Virallisesti ennakkoluuloja ei saisi olla. Pinnan alla kytevät epäluulot johtuvat kuitenkin usein siitä, että asioista ei ole keskusteltu avoimesti. Taustalla ovat kulttuurierot, mutta koska olemme suomalaisessa yhteiskunnassa, olisi maahanmuuttajien hyvä oppia tapojamme. Tässä molemmat voivat oppia toisistaan", Sakko huomauttaa.

Hänen mielestään kaupungeilla on eroja suhtautumisessa monikulttuuriseen väestöön. Pienillä paikkakunnilla epäluulot voivat olla syvässä, kun taas suurissa kaupungeissa ollaan usein hyvinkin liberaaleja.

"Oulussa kyllä tiedetään asioista ihan hyvin. Lisätieto ei kuitenkaan ole pahitteeksi. Esimerkiksi Oulun päivähoito otti oppaan ja koulutuksen innolla vastaan", Sakko kertoo.

Oppaassa käsitellään Suomessa tällä hetkellä yleisimpien maahanmuuttajaryhmien erityispiirteitä. Näitä ovat somalialainen kulttuuri, vietnamilainen kulttuuri, entisen Jugoslavian maat, kurdit, iranilainen sekä irakilainen kulttuuri ja venäläinen kulttuuri. Henkilöstön toivomuksesta myös romanikulttuuri otettiin oppaaseen mukaan.

Tähän mennessä suomalaisilla varhaiskasvatuksen ammattilaisilla ei juurikaan ole ollut koulutusta monikulttuurisuuteen.

Opas toteutettiin yhteistyönä eri puolilla Suomea asuvien maahanmuuttaja-asiantuntijoiden kanssa. Sitä on testattu päiväkodeissa ympäri Suomea. Näissä tieto maahanmuuttajaryhmien erityispiirteistä ja suorat toimintaohjeet koettiin mielekkäiksi. Esimerkiksi Oulussa opasta luettiin Syynimaan päiväkodissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
27
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
5
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image