Oulu

Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään

Tupoksen koululaiset halusivat tietää Anastasiya Ivanovan Instagram-tilin nimen. 22-vuotias Ivanova laulaa udmurtiksi. KUVA: Sauli Pahkasalo
Oulu 19.10.2019 12:57 | Päivitetty 22.10.2019 14:19
Sauli Pahkasalo

Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin.

Suomalais-ugrilaisten kielten asema Venäjällä on haastava. Maassa on tehty lakeja, jotka puoltavat kielten säilyttämistä, mutta käytännön toimet ovat vähäisiä.

Näin summaavat kielivähemmistöjen tilannetta udmurtti Anastasiya Ivanova, mari Maxim Alexandrov ja nenetsi Albert Okotetto, jotka vierailivat eilen kouluilla Kempeleessä ja Limingassa. Vierailu oli osa laajempaa kiertuetta, jonka paikallisesti mahdollistivat yhteistyössä Suomi-Venäjä -seuran Lakeuden ja Oulun osastot.

Albert Okotetto on nenetsi. Hän kuvaa kansansa lauluja ja tarinoita muun muassa Youtubeen. KUVA: Sauli Pahkasalo

Kolmikkoa yhdistää sosiaalisen median hyödyntäminen oman kielen elvyttämisessä. Ivanovan Instagram-tilillä voi kuunnella hänen tekemäänsä udmurtinkielistä musiikkia ja Okotetton Youtube-tilillä on videoita nenetsinkielisistä lauluista sekä tarinoista.

– Vaikka moni nenetsi elää tuntureissa, voivat he käyttää sosiaalista mediaa parantuneiden verkkoyhteyksien ansiosta, Okotetto kiittelee.

Osa nenetseistä on hylännyt porotalouteen liittyvän elämäntavan ja kulttuurin, mutta televisiossa työskentelevä Albert Okotetto pitää tärkeimpänä kielen säilymistä.

– Nenetsi on vain puhuttu kieli. Olemme laskeneet, että se on vaarassa hävitä parinkymmenen vuoden kuluttua. Neuvostoliiton aikana noin kolmenkymmenen vuoden ajan nenetsin puhuminen oli kiellettyä. On todella vaikea paikata sen ajan tekemää vahinkoa, hän harmittelee.

Albert Okotetto on ottanut päämääräkseen tehdä kaikkensa, jotta nenetsin kieli säilyisi mahdollisimman pitkään.

– Siksi kuvaan nenetsiä laulettuna ja puhuttuna. Videot välittävät viestiä tuleville sukupolville.

Marin tasavallassa nuoret on houkuteltu oman kielen pariin Mari laulaa -nimisen Instagram-tilin ansiosta. Alexandrovan ja muutaman muun kieliaktiivin ylläpitämällä tilillä on jo 10 000 seuraajaa, mikä on kolminkertainen luku verrattuna esimerkiksi tasavallan virallisen sanomalehden tilaajamäärään.

– Meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Nyt esittelemme kieltä ja kulttuuria, mutta ehkä suunnitteilla olevalla Youtube-tilillä voisimme nostaa epäkohtiakin esiin, hän arvelee.

Vähemmistökielten elvyttämiseen on mahdollista saada valtion tukea, mutta rahojen tupsahtaminen tilille on epävarmaa myönteisestä avustuspäätöksestä huolimatta. Maxim Alexandrovan mukaan tuen myöntäjä voi myös määrätä sisällön. Tätä hän ei halua.

Maxim Alexandrov toimii yrittäjänä Marin tasavallassa. Hän haluaa puolustaa kansansa kielen säilymistä. KUVA: Sauli Pahkasalo

– Meidän toimintaamme tukevat paikalliset itse, esimerkiksi muutamat liikemiehet. Youtube-tilillä voimme saada enemmän varoja kasaan. Uskomme, että saamme sille 100 000 tilaajaa.

Vaikka yleinen mielipide on vähemmistökielten puolella, on muun muassa marin kielen opetusta supistettu. Alexandrova kertoo itse opiskelleensa kouluaikana äidinkieltään viisi tuntia viikossa. Nyt opetusta on vain tunti per viikko.

– Myös udmurtin opetusta on ajettu alas. Sitä on voimakkaasti protestoitu. Onneksi udmurtit itse eivät enää häpeä puhua omaa kieltään, toteaa Anastasiya Ivanova.

22-vuotias Ivanova on itse hyvä esimerkki udmurtin kielen valoisammasta tulevaisuudesta.

– Joskus kritisoin tililläni hallitustakin, mutta udmurtiksi, Ivanova hymyilee.

Juttua muutettu 22.10. kello 14.20. Sometähtien vierailun järjestivät yhteistyössä Suomi-Venäjä -seuran Lakeuden ja Oulun osastot.

Suomalais-ugrilaiset kielet

Suomi kuuluu suomalais-ugrilaisiin kieliin, joiden puhujia on maailmassa yli 20 miljoonaa.

Suurimmat kielet ovat unkari, suomi ja viro. Saamelaiskieliä puhutaan neljän maan alueella Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Suurimmilla Venäjällä puhuttavilla sukukielillä udmurtilla, marilla, mordvalla ja komilla on joitakin satoja tuhansia puhujia.

Sukukieliimme lasketaan myös pohjoiset samojedikielet nenetsi, nganasan, selkuppi ja enetsi.

Kieliä häviää kaiken aikaa. Esimerkiksi viimeinen äidinkielinen kamassinpuhuja kuoli vuonna 1989 ja akkalansaamenpuhuja vuonna 2003.

Kielisukulaisuus näkyy esimerkiksi kielen rakenteessa. Useimmissa suomalais-ugrilaisissa kielissä sanojen loppuun voidaan lisätä suuri määrä taivutus- ja johdinpäätteitä.

Yhteistä kantasanastoa voi löytää luontoa ja ihmistä kuvaavista sanoista sekä numeroista.

Kempeleessä ja Limingassa suomalais-ugrilaiset sometähdet olivat Suomi–Venäjä-seuran Lakeuden osaston vieraana. Kiertuetta on tukenut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Suomalais-ugrilaisten sukukansapäivää juhlistetaan lokakuun kolmantena päivänä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pakotteet kohdistuvat myös näihin sukulaiskansoihimme.

Silti meilläkin on tahoja, jotka toivovat Venäjän täydellistä eristämistä tai suorastaan tuhoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että tästä uutisoidaan! Sukulaistemme tilanne on paikoin erittäin vaikea. Vastaavasti taas kulttuuri on hyvin samanlaista meidän kanssamme: hiljaista väkeä, jotka arvostavat luontoa ja vaatimattomuutta. Autan aina sukukansoja kun voin ja kerron heidän tilanteestaan tuttavilleni - suomalainen lehdistö ei asiaan juuri huomiota kiinnitä, toisin kuin virolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä että alkuperäiskieliä ja -kulttuureja pyritään ja toivottasati onnistutaan myös pitämään elävinä.
Monokulttuurit - kuten esim. venäläistäminen - eivät ole ihmisten eduksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image