Oulu

Naiselle 10 vuotta taposta ja tuhotyöstä – sytytti Oulunsalossa tulipalon, jossa kuoli hänen aviomiehensä

Paritalo tuhoutui tulipalossa viime toukokuussa.
Oulu 8.10.2018 13:53 | Päivitetty 8.10.2018 16:16
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus pitää Oulunsalossa viime toukokuussa sattunutta tulipaloa tuhopolttona.

Käräjäoikeus katsoo, että vuonna 1964 syntynyt nainen sytytti tahallaan tulipalon, jossa kuoli hänen aviomiehensä. Oikeuden mukaan nainen jätti tietoisesti sytyttämänsä talon sisälle vahvasti päihtyneen miehensä ja käytännössä sulki tulipalolla tämän kulkureitin.

Tuomioistuimen mielestä on pääteltävissä, että nainen on menettelyllään tarkoittanut surmata puolisonsa. Hän hankki apua vasta kun palo lähestyi niin sanottua täyden palamisen vaihetta. Oikeus pitää todennäköisenä, että mies oli jo tuossa vaiheessa kuolleena talon sisällä tai hänen mahdollisuutensa selviytyä palosta olivat pienet.

Tulipalon kohteena olleessa talossa oli erillinen huoneisto, joka oli vuokrattu ulkopuoliselle henkilölle. Käräjäoikeuden mielestä naisen on tulipalon sytyttäessään täytynyt varautua myös siihen, että palosta voi olla vaaraa myös vuokralaiselle ja mahdollisille muille asunnossa oleskeleville henkilöille.

–  On vain sattumaa, että hän (vuokralainen) tai kukaan muukaan ei ole tulipalon hetkellä ollut asunnossa, oikeus toteaa. Rakennus paloi kokonaisuudessaan korjauskelvottomaksi.

Käräjäoikeuden mukaan nainen syyllistyi teollaan sekä tappoon että tuhotyöhön. Hänelle on langetettu kymmenen vuoden ehdoton vankeusrangaistus. 

Taustalla riitoja, alkoholia ja uskottomuutta

Käräjäoikeuden tuomiossa todetaan, että tuomittu oli elänyt pitkään riitaisassa ja fyysistäkin väkivaltaa sisältäneessä avioliitossa tulipalossa kuollen miehen kanssa. Naisella oli avioliiton aikana ollut myös muita suhteita. Pariskunnan elämään kuului vuosien ajan voimakasta alkoholin käyttöä.

Oikeus katsoo, että nämä seikat muodostavat naiselle syyn ja vaikuttimen toimia kuten hän toimi. Oikeus pitää mahdollisena myös sitä vaihtoehtoa, että nainen olisi päättänyt ryhtyä sytyttämään tulipalon päihtymyksen hetkellä valliinneesta hetken mielijohteesta.

– Rikosoikeudessa vallitsevan periaatteen mukaisesti päihtymystila ei kuitenkaan poista hänen tekonsa tahallisuutta, oikeus perustelee ratkaisuaan.

Nainen joutuu maksamaan vuokralaiselle noin 12 000 euroa korvausta tuhoutuneesta irtaimistosta sekä noin 2000 euroa tämän oikeudenkäyntikuluja. Naisen omat, noin 7000 euron oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista.

Kaleva ei julkaise tuomitun nimeä uhrin omaisten tunnistumisen ehkäisemiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

16:32
WWF:n hallintoneuvoston johtoon valittu Eva Biaudet: Suojelutoimissa tulee huomioida vaikutukset paikallisiin ihmisiin
16:26
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
59
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
53
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
45
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
43
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
22
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
22
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image