Oulu

Musta lapsuus

Olivia joutui tekemään useita abortteja isälleen Oysin naistentautien poliklinikalla. Pahin raskauden keskeytyksistä oli kerta, jolloin Olivia odotti kaksosia. ”Hartain toiveeni on saada vielä jonain päivänä kaksoset. Meidän kulttuurissamme äiti on siunattu, jos hän synnyttää kaksoset”. KUVA: Soini Teija
Oulu 5.11.2018 16:55 | Päivitetty 12.11.2018 16:55
Susanna Kemppainen, tekstit

Juttu on julkaistu Kalevassa alunperin 1.10.2016.

Isä käytti Oliviaa seksuaalisesti hyväkseen pikkutytöstä saakka. Hän joutui tekemään useita abortteja ja synnytti isälleen pojan, joka otettiin huostaan.

Oulussa asuva Olivia haluaa kertoa kokemuksistaan julkisuuteen rohkaistakseen viranomaisia puuttumaan myös ulkomaalaistaustaisten lasten hätään. ”Miksi minun annettiin olla vuodesta toiseen satutettavana?”

Olivia istahtaa olohuoneensa ruskealle nahkasohvalle ja alkaa puhua.

Hätkähdyttävä kertomus ei häiriinny kinastelevista lapsista, alati kilahtelevasta ovikellosta tai sisään lappavista ihmisistä, sillä ympärillä vellova härdelli luo hänelle turvaa. Se on merkki siitä, että hän ei ole yksin.

17 vuotta sitten oli toisin.

Olivia oli kantoi ilmapatjan olohuoneeseen, jotta voisi katsella rauhassa elokuvia.

Hän mutusteli äitipuolen ostamaa karkkipussia ja nukahti. Lapsi heräsi, kun isä tuli hänen viereensä.

– Mun pitää näyttää sulle yks juttu, hän sanoi 9-vuotiaalle lapselleen.

– Meidän kulttuurissa isät on aina tehneet näin tyttärilleen. Isän pitää olla se ensimmäinen.

Olivia oli saapunut Suomeen 4-vuotiaana Afrikasta. Hänen afrikkalaissyntyinen isänsä oli lähtenyt jo aiemmin etsimään parempaa elämää Eurooppaan ja haki hänet raskaana olevan uuden vaimonsa luo Ouluun.

Tropiikista lennätetty tyttö katseli hämmentyneenä lumista maata, jonka kieltä hän ei ymmärtänyt ja josta hän ei tuntenut ketään muuta kuin isänsä.

Isän, joka alkoi pahoinpidellä lastaan.

Hän kasvatti tyttöä ankaralla kädellä ja pieksi remmillä tai nyrkillä, jos käyttäytyminen ei ollut mieleen.

– Yritin olla kiltti tyttö ja tein aina kaiken, mitä käskettiin. Silti minua lyötiin jatkuvasti.

Päiväkodin väki huomasi mustelmat ja Oliviaa käytettiin lääkärissä. Isälle painotettiin, että kuritusväkivalta on Suomessa laitonta. Perhettä uhattiin jatkotoimilla, mikäli pahoinpitely ei lakkaisi.

Isä lopetti näkyvien jälkien jättämisen ja siirtyi tyttären sänkyyn.

Olivia oireili päiväkodissa. Lastensuojeluasiakirjoihin merkittiin toistuvasti tietoja karkailusta, itkeskelystä, aggressiivisesta käyttäytymisestä ja 6-vuotiaan tytön itsemurhahalusta.

Tarhan työntekijöitä huolettivat myös tytön seksuaalisävytteiset leikit ja äitipuolen jaksaminen. Kantasuomalaisella oululaisnaisella oli vakavia mielenterveysongelmia ja Olivia joutui jatkuvasti huolehtimaan pienistä sisarpuolistaan. Myös kotityöt sysättiin hänen harteilleen.

– Kaiken piti näyttää ulospäin hyvältä, jotta isän ei tarvitsisi hävetä.

Olivialla epäiltiin hahmotushäiriötä. Hän kulki toimintaterapiassa ja Oysissa lasten psykiatrisella osastolla. Koulun alkaessa hän alkoi myöhästellä ja sääntöjen noudattaminen tuotti suuria vaikeuksia.

Perhe oli tuohon aikaan ollut jo vuosia Oulun kaupungin lastensuojelun asiakkaana. Siellä pohdittiin Olivian huostaanottoa, mutta toistuvat havainnot haavoittavista kasvuolosuhteista eivät johtaneet jatkotoimiin.

Olivia kärsi vaieten. Isää vastaan nouseminen oli täysin poissuljettua, sillä heidän kulttuurissaan lapselta vaadittiin ehdotonta kuuliaisuutta. Pienellä tytöllä ei riittänyt rohkeutta eikä voimia kertoa kenellekään, mitä hänelle iltaisin tehdään.

– Kävin lapsuuteni aikana lukemattoman monen aikuisen silmien edessä ja toivoin koko ajan, että edes joku huomaisi hätäni. Mutta kukaan ei nähnyt minua.

11-vuotiaana Olivia tuli ensimmäisen kerran raskaaksi.

Hän oksensi vaahtoa kuultuaan nuorten neuvolassa tehdyn testin olevan positiivinen.

Tytölle varattiin aika raskauden keskeytykseen Oysiin. Isä ei päästänyt häntä siellä hetkeksikään silmistään vaan vahti koko ajan vierellä, mitä hän puhuu. Kun hoitohenkilökunta tiedusteli lapsen isää, Olivia valehteli.

Abortti ei jäänyt ainoaksi.

– Joka kerta oloni oli musertavan paha. Itkin niin paljon, ettei kukaan kestänyt olla samassa huoneessa kanssani.

Hän sai vuosien saatossa myös useita keskenmenoja. Hoitohenkilökunta suositteli toistuvasti ehkäisyä, mutta isä kielsi sen jyrkästi.

Hyväksikäyttö muuttui rajummaksi. Tuska Olivian sisällä yltyi. Hän näpisteli, poltti tupakkaa, viilteli itseään ja yritti tappaa itsensä. Ensikokeilu alkoholia johti vatsahuuhteluun Oysiin.

Olivia kertoi hoitohenkilökunnalle isän käyttävän häntä seksuaalisesti hyväkseen. Tyttö siirrettiin suljetulle osastolle.

– Sanoin, että en jaksa enää elää tällaista elämää. Ettekö te ymmärrä, että minua satutetaan koko ajan?

16-vuotiaana Olivia tuli jälleen raskaaksi. Isä ilmoitti yllättäen, että tällä kertaa hän saisi pitää lapsen.

Nääntynyt Olivia oli jo mielessään alkanut kapinoida isää vastaan mutta pelkäsi edelleen, ettei kukaan uskoisi hänestä mitään pahaa.

Isällä oli yritys, asema paikallispolitiikassa ja pitkäaikainen luottamustehtävä Oulun käräjäoikeuden lautamiehenä eli maallikkotuomarina.

– Ajattelin, että viimeistään lapsen on pakko saada ihmiset uskomaan, mikä on totuus.

Hieman ennen vauvan syntymää isä jätti avioerohakemuksen. Hän hermostui tapaan, jolla vaimo ja tämän vanhemmat kohtelivat Oliviaa.

Tytär synnytti heidän yhteisen lapsensa keväisenä yönä.

Yhteinen isä ei horjuttanut Olivian rakkautta poikaan.

– Kuolisin hänen puolestaan. Hän on elämäni valo, maailman ihanin ja positiivisin poika.

Viranomaiset auttoivat Oliviaa muuttamaan vauvan kanssa ensi- ja turvakotiin ja sieltä edelleen omaan asuntoon. Isä ei olisi halunnut päästää heitä, mutta Olivia uhkasi puhuvansa jos he eivät saisi mennä.

Kansainvälisissä uutisissa oli kauhisteltu tapausta, jossa isä piti tytärtään vuosikausia vankina ja pakotti tämän synnyttämään hänelle useita lapsia.

Olivian isä näki uutiset ja pojan, joka alkoi muistuttaa päivä päivältä enemmän häntä. Mies muutti pois Suomesta.

– Se lähti pakoon kun pelkäsi, että kaikki paljastuu.

Vielä ulkomailtakin käsin isä kontrolloi Oliviaa. Hän pakotti tämän lähettämään alastonkuvia itsestään ja vartioi arkea säännöllisillä yhteydenotoilla Skype-palvelun kautta.

Tytär ei aukaissut suutaan, ennen kuin pojan kehitys yllättäen tyssäsi ja lapsi alkoi taantua. Oysin perinnöllisyysklinikka ennusti hänelle vain kaksi vuotta elinaikaa.

Pelko lapsen menettämisestä sai äidin viimeinkin puhumaan. Hän uskoi sisimmässään, että lapsen vanhempien liian läheiset geenit vaikuttaisivat edes osittain pojan terveydentilaan ja hoitoon.

Poika todettiin vaikeasti kehitysvammaiseksi.

Alaikäinen Olivia huolehti liikuntarajoitteisesta lapsestaan ja kuljetti häntä terapiassa.

Isyyden tietoonsa saanut lastensuojelu ryhtyi painostamaan rikosilmoituksen tekoon.

– Minua uhkailtiin, että lapsi otetaan minulta pois, jos en tee rikosilmoitusta.

Olivia jättikin rikosilmoituksen, mutta veti sen myöhemmin pois.

Sysimustien vuosien jälkeen Olivian elämässä alkoi valoisampi vaihe. Hän rakastui tuttavapiirissään olleeseen mieheen, joka ei kavahtanut tietoa hänen poikansa isästä. He menivät naimisiin ja saivat lapsia.

Aviomies tuki ja kannusti Oliviaa viemään isän teot poliisitutkintaan, mihin vahvistunut nainen koki olevansa viimeinkin valmis. Poliisi teki kuulusteluja ja otti dna-näytteitä.

Yllättäen Olivian tuore aviomies pidätettiin, vangittiin ja tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta ja huumausainerikoksesta 2,5 vuodeksi vankilaan. Hänen katsottiin toimineen osana laajaa marihuanarengasta. Ulkomaalaistaustainen mies karkotettiin Suomesta kun hän oli suorittanut vankeusrangaistuksensa kokonaisuudessaan loppuun.

Olivia ei voi mitenkään ymmärtää sitä, miksi suomalaisviranomaiset puuttuivat heidän perheensä asioihin tuolloin, mutta eivät silloin, kun isä käytti häntä seksuaalisesti hyväksi koko lapsuuden.

– Miksi perheemme särjettiin ja minulta vietiin kaikkein rakkain ihminen?

Noihin aikoihin Oliviaa itseään ryhdyttiin epäilemään lastensuojelun sosiaalityöntekijän väkivaltaisesta vastustamisesta. Poliisi epäili naisen myös pahoinpidelleen esikoistaan. Oulun syyttäjänvirastosta kerrotaan, että molemmat rikosepäilyt ovat edenneet syyttäjälle syyteharkintaan.

Olivia myöntää tulistuneensa sanallisesti sosiaalityöntekijälle, mutta kiistää uhkailleensa tätä mitenkään. Lapsen pahoinpitelemistä koskevia väitteitä hän pitää pöyristyttävinä ja kiistää syyllistyneensä siihen.

Olivia sanoo halunneensa selvittää epäilyt rauhassa, minkä vuoksi hän pyysi ottamaan pojan tukiperheeseen väliaikaisesti. Se johti lapsen huostaanottoon.

– Jos olisin tiennyt, etten näe enää lastani, olisin edes hyvästellyt hänet kunnolla.

Nyt syksyllä 2016 Olivia pyörittää yksinään lapsiperheen arkea Oulussa. Hän ikävöi suunnattomasti aviomiestään ja poikaansa, joka synkästä ennusteesta huolimatta elää edelleen ja jota hän on saanut nähdä vain kerran tänä vuonna.

Äiti haluaa kertoa tarinansa julkisuuteen rohkaistakseen ihmisiä lähtemään heitä haavoittavista olosuhteista.

– Uskaltakaa hakea apua, vaikka miten pelottaisi.

Erityisesti Olivia haluaa herätellä oululaisia viranomaisia ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Hän toivoo heidän havahtuvan ymmärtämään, miten hirvittäviä kohtaloita voi kätkeytyä myös ulkomaalaistaustaisiin perheisiin.

– Uskaltakaa puuttua jos näette, että lapsi oireilee. Se on teidän tehtävänne. Kukaan muu ei voi heitä auttaa.

Olivia uskoo, että heidän perheensä ihon väri ja kulttuuritausta vaikuttivat ainakin osittain siihen, etteivät viranomaiset rohjenneet sekaantua heidän asioihinsa.

– Isäni on erittäin voimakas persoona. Hän puhuu kovaäänisesti ja käyttäytyy aggressiivisesti. Ehkä viranomaisetkin ovat pelänneet häntä.

Olivia haluaa yrittää saattaa vielä rikosvastuuseen kaikki ne tahot, jotka ovat kohdanneet hänet vuosien saatossa mutta jotka eivät ole tehneet mitään hänen hyväkseen. Hän pitelee käsissään pinoa asiakirjoja, jotka tukevat hänen järkyttävää kertomustaan. Päällimmäisenä on keväälle 2015 päivätty oikeusbiologian laboratorion tutkimustodistus oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta.

Olivian mielestä merkit hänen hyväksikäytöstään olivat päivänselvästi nähtävillä, mutta kukaan ei halunnut katsoa niitä.

– Miksi minun annettiin olla vuodesta toiseen satutettavana?

Nahkasohvalla istuu Olivian rinnalla ystäviä, jotka eivät jätä häntä yksin hetkeksikään. Sillä Olivia pelkää, että isä ilmestyy jonain päivänä soittamaan hänen ovikelloaan.

– Silloin henkeni on vaarassa.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Lastensuojelu: Puutumme aina

Teija Sulisalo on toiminut Oulun kaupungin lastensuojelun palvelupäällikkönä noin neljä vuotta. Hän ei kertomansa mukaan voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden asioita salassapitosäädösten vuoksi mitenkään. Hän ei tästä syystä ota kantaa esimerkiksi siihen, onko lastensuojelu toiminut hänen mielestään asianmukaisesti Olivian tapauksessa.

Palvelupäällikkö sanoo, että lastensuojelu ryhtyy heti toimimaan jos se saa tiedon lapsen koskemattomuutta vaarantavista seikoista tai jos se havaitsee niitä itse.

– Puutumme aina.

Lastensuojelu selvittää lapsen tilannetta ja voi ottaa hänet huostaan, jos hänen koskemattomuuttaan kotona ei voida taata.

– Harkitsemme tapauskohtaisesti, millaisiin toimiin on välttämätöntä ryhtyä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Toteutamme ne viipymättä.

Sulisalon mukaan lastensuojelun asiakkaana olevien perheiden ulkomaalaistausta ei vaikuta heidän puuttumistapaansa mitenkään, mutta erilainen kulttuuritausta ”voi luoda tiettyjä jännitteitä”.

– Ammattitaitoisen sosiaalityöntekijän tehtävänä on selvittää perheelle, mitä Suomen lainsäädäntö sanoo ja miten me täällä toimimme.

Oulussa tehdään vuosittain useita tuhansia lastensuojeluilmoituksia. Palvelupäällikön mukaan terveydenhuollon työntekijät päättävät itse, ilmoittavatko he eteenpäin esimerkiksi alaikäisen raskauksista tai aborteista.

– He tekevät lastensuojeluilmoituksen jos heillä herää huoli lapsen tilanteesta.

Yhä useammat tahot ovat velvollisia tekemään poliisille tutkintapyynnön epäillessään lapsen hyväksikäyttöä tai pahoinpitelyä. Lastensuojelu saa ne tiedokseen. Sulisalo muistuttaa, että myös yksityishenkilöt voivat olla heihin yhteydessä.

– Meille voi ilmoittaa, jos on huoli lapsen hyvinvoinnista. Selvitämme tilanteen.

Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Syyttäjä on nostanut Olivian isää vastaan syytteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Rikoksen väitetään tapahtuneen vuosina 1999–2008 Oulussa.

Kalevan saamien tietojen mukaan syyttäjä vaatii hänelle rangaistusta siitä, että mies oli sukupuoliyhteydessä tyttärensä kansa 1–3 kertaa viikossa.

Tekojen alkaessa tytär oli 9-vuotias.

Sukupuoliyhteyksien seurauksena lapsi tuli useita kertoja raskaaksi ja hänelle tehtiin useita abortteja.

17-vuotiaana hän synnytti isälleen lapsen ja tuli uudelleen raskaaksi, mikä johti jälleen aborttiin.

Syyttäjä ei kommentoi syytteen sisältöä mitenkään, sillä se ei ole vielä julkinen.

Syyte oli tarkoitus lukea isälle Oulun käräjäoikeudessa 7. syyskuuta, mutta hän ei saapunut oikeudenkäyntiin.

Käräjäoikeus vangitsi isän poissaolevana syyttäjän vaatimuksesta.

Uusi käsittely järjestetään sitten, kun isän olinpaikka on selvinnyt ja hänet on saatu suomalaisviranomaisten haltuun.

Isä on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllisyytensä väitettyihin tekoihin.

Rikoslain mukaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi enimmillään saada kymmenen vuotta vankeutta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
13
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image