Oulu

Muistatko, kun Gorba kävi kylässä ja koululaiset tervehtivät vierasta kaupungitalon portailla? Nyt etsitään väkeä muistelemaan Neu­vos­to­lii­ton val­tion­pää­mie­hen Oulun-visiittiä

Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov vieraili Oulussa lokakuussa1989.
Oulu 24.2.2019 19:58
Pia Kaitasuo

Lokakuun 27. päivänä 1989 yhdeksänvuotias oululainen Pia Koivunen seisoi Nuottasaaren koulun luokkatovereineen Oulun kaupungintalon edessä.

Oli jännittävä hetki: Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov saapui vierailulle.

Koivunen pääsi ihan eturiviin pari muuta kolmasluokkalaista vanavedessään.

Ja kolme vuosikymmentä myöhemmin hän sai nähtäväkseen neuvostoliittolaisen uutisvideon, johon oma jännittävä hetki oli taltioituna.

– Eräs kollegani löysi sen sattumalta, Koivunen kertoo.

Tänään Pia Koivunen on filosofian tohtori, historioitsija, ja etsii muita, jotka olivat kokemassa tuon päivän. Hän työstää Pohjois-Pohjanmaan museoon syyskuun 10. päivä avautuvaa näyttelyä Gorba tulee – oletko valmis?

Mutta miten tähän on päädytty?

– Olen tehnyt tutkimusta kylmästä sodasta. Jotkut vanhempien sukupolvien edustajat, ne, jotka ovat itse kylmän sodan aikana eläneet, ovat joskus kyseenalaistaneet kykyni tehdä tutkimusta ajasta, josta en mitään muista, Koivunen selittää.

Tämä sai hänet pohtimaan, mitä hän itse asiassa muisti tuosta ajasta ja liittyikö se edes kylmään sotaan mitenkään.

– Gorbatshovin vierailu taisi olla Ceausescujen teloituksen ohella ainoa jollain tavalla kylmään sotaan tai politiikkaan liittynyt muisto.

Ideaa oululaisittain merkittävän tapahtuman muistamisesta jollain tapaa Koivunen on jatkanut parin kolmen vuoden ajan keräten materiaalia ja muistitietoa.

Ihan aluksi Koivunen kuitenkin kirjoitti senhetkiset muistikuvansa ylös.

– Ne olisivat muuttuneet ja muokkaantuneet, mikä on hyvin tavallista.

– Olen kysynyt omien luokkatovereitteni muistoja. Osa ei muistanut lainkaan, osalle tapahtuma oli jäänyt mieleen ”isona juttuna”.

Oppilaat olivat esimerkiksi muistaneet opettajan kehotuksen mennä katsomaan harvinaista vierasta.

Sen sijaan vierailun valmisteluihin kuulunut, Matias Keskisen Kekkos-patsaaseen liittynyt episodi ei ollut tallentunut Koivusen ja kumppaneiden elämännauhalle.

Aika moni oululainen tapauksen kuitenkin yhä muistaa.

Pia Koivunen jätti Oulun ja lähti Tampereelle opiskelemaan historiaa kirjoitettuaan ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta.

Väitöksensä Koivunen teki vuonna 2013 Maailman nuorisofestivaaleista Neuvostoliiton kulttuuridiplomatian välineenä. Hän luki venäjää koulussa ja itänaapurin kulttuuri ja elämä olivat tulleet sitä kautta tutuiksi.

Oulussa Koivunen käy aika ajoin. Idea Gorba-näyttelyksi syntyi Oulun taidemuseolla olleen Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttelyn innoittamana.

– Siellä oli video, jossa yliopistolla Gorban nähnyt Ritva Isomäki kertoi muistojaan.

Koivunen innostui ajatuksesta saada kuulla muitakin ja otti yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan museoon.

– Tässä olisi mielestäni hieno paikallisen muistelun hetki, joka kokoaisi ihmisiä laajemminkin pohtimaan tällaisten tapahtumien merkitystä ja sitä mikä tekee jostakin tapahtumasta historiallisen.

Muistoja voi kertoa jo nyt, mutta kahden kuukauden ajan esillä olevaan näyttelyyn tulee myös seinämä, johon omat muistonsa voi kirjata tai toimittaa.

Yliopistonlehtorina Turussa työskentelevä Koivunen on tällä hetkellä Suomen Akatemian tutkijatohtoriprojektissa keskittyen Venäjään megatapahtumien isäntänä.

– Teen tätä Gorba-näyttelyä ihan kotiseuturakkaudesta, hän toteaa. Museon ohella yhteistyössä on mukana Oulun yliopiston historiatieteet.

– Rahoitusta olemme hakeneet vain tutkimusapulaisen palkkaamista varten.

Katso vanhojen kuvien galleriasta, millaista oli Oulussa vuonna 1989.

Vierailumuistot näyttelyksi

Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov vieraili Oulussa 27.10.1989.

Gorbatshov oli valtiovierailulla, mutta Oulun-osuus ei ollut osa virallista ohjelmaa.

Gorbatshovin oli määrä vierailla Tampereen Lenin-museossa, mutta hän itse halusi tulla mieluummin tutustumaan Oulun teknologiakylään.

Vierailua muistetaan Pohjois-Pohjanmaan museoon koottavalla näyttelyllä.

Gorba tulee – oletko valmis? -pienoisnäyttely on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 10.9.–10.11.2019.

Omat vierailuun liittyvät muistonsa voi lähettää gorbaoulussa@gmail.com tai kirjata Facebookin ryhmään Gorba tulee – oletko valmis?

Näyttelyyn tulee myös muisteluseinä, johon voi jättää oman tarinansa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Isässäni todettiin pitkälle levinnyt syöpä helmikuussa 1993. Hän ei halunnut saattohoitoon Pyhäjärven TK:hon, koska siellä eivät ajoissa uskoneet hänen oireitaan, eivätkä lähettäneet tutkimuksiin. Menin sitten hoitamaan isääni hänen kotiinsa. Isäni oli 80 vuotias. Juttelimme ja muistelimme yhdessä paljon hänen elämänsä vaiheita, kovaa työtä lapsena ja nuorena, sotavuosia ja kahden veljen kaatumista, sodan jälkeistä jälleen rakennusta ja Kekkosen luomaa vakauden aikaa. Mieleeni jäi, kun isä yht' äkkiä totesi: "Mutta sitä minä en olisi kyllä koskaan uskonut, että Gorbatshov vierailee Oulussa ja vielä minun elinaikanani". Isäni kuoli huhtikuussa, vaikka oli toivonut elävänsä vielä pitkään pitkäikäisen sukunsa tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme yliopiston pihalla ja huusimme joukolla Gorba Gorba kun vierailijat menivät ohi muutaman metrin päästä. Myöhemmin eräs venäjän taitoinen kysyi: tiedättekö mitä huusitte kun huusitte Gorba Gorba? Huusitte kyttyrä kyttyrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lyskasta käytiin kaupungintalon edessä kattomassa. meidän luokan tytöt oli tehneet eestin/viron lipun jota heiluttivat siellä. viro ei ollut vielä itsenäistynyt. arvostin ja arvostan lipun heiluttajia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan. Laitettiin firma kiinni ja lähdettiin porukalla pohjoisen alikäytävän kylkeen odottamaan mustaa autoa. Tulihan se sieltä, mutta auton lasitkin olivat tummat, joten Gorbaa ei nähnyt kunnolla. Pääasia, että oltiin vastaanottamassa häntä! Oululla oli ylpeä hetki suurmiehen vierailun ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan hänet näin ihan lähietäisyydeltä ja kaupungintalon sisällä :) kas kun oli silloin siellä töissä.
Vanhempia jännitti,en kyllä edelleenkään ymmärrä miksi :)
ihan ihmiseltähän tuo näytti hänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvat soivat vieläkin
Siellä, hurrasin!!
Gorbatsoita syyttäisin
Tästä, tietenkin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuttaa taannoista Kekkosen kohua tai kevät riehaa 1900-1986, josta julkkuna 1956-81. Aiheesta oli muistaakseni indie elokuva "Kekkonen tulee" joku aika sitten. Räppärien Profeetat kiertue muistuttaa tai perustuu samankaltaisen ilmiöön . Neuvostoliiton muutos tai nahanluonti tai geno ja fenotyypin vaihtelu voi olla M. Gorbatshovin tapauksen paradigma kriisiytynyt kontingenssin teoria muuntuminen. Konstitutionaalisille UT Inter Regnum.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oltiin yhden kaverin kanssa yliopistolla katsomassa, kun Gorban auto kaarsi siihen eläinmuseon eteen. Ajateltiin mennä perässä sisälle, mutta turvamiehet löivät ovet kiinni, kun sisätilat oli tarkastettu. Mietittiin, että tähän me ei kyllä jäädä ja kiersimme sitten väkijoukon ja takaoven kautta sisälle biologian laitokselle. Etsimme tien Gorban kulkureitille, turvamiehiä vältellen. Päädyimme lopulta yläkerran käytävän kautta siihen biologian laitoksen eteläpäädyssä hissin vieressä olevaan portaikkoon alakertaanja mietimme, että tuosta läheltä sen Gorban on pakko kulkea, kun se menee kättelemään silmäätekeviä. Meillä oli kamera valmiina, ja mietittiin, että jos toinen huutaa "PÖÖ!" ja toinen ottaa valokuvan. Harkitsimme kuitenkin asiaa vähän aikaa, ja päädyimme, jostain syystä, kuitenkin olemaan hiirenhiljaa, kun Gorba ja jämyt turvamiehet kävelivät ohi siitä metrin päästä lasioven takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mentiin työporukan kanssa yliopiston aulaan mutta sitten meidät kaikki häädettiin aulasta ulos, oliko KGB vai Supo. Lasi-ikkunan läpi nähtiin Gorba ja vilkutettiin hänelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistolla näin Gorban noin 200 metrin päästä, oli kyllä helppo tunnistaa tuoltakin matkalta päässä olevan laikun vuoksi. Bussimatka Linnanmaalta keskustaan oli pisin kokemani, tiesulusta pääsi vain muutama ajoneuvo kerrallaan ja meni noin tunti ennen kuin olimme perillä. Parasta kaikessa oli kuitenkin se, että päästiin eroon siitä kamalasta Kekkosen päästä Rotuaarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisällä yliopistolla kaikki opiskelijat komennettiin sisälle luentosaleihin ettei vaan kukaan pääse näkemään vierailijaa lähempää. Ilmeisesti turvallisuutta oli helpompi valvoa näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan tapahtuman kuin eilisen päivän. Opiskelun ohessa olin iltapäivisin kaupan alalla töissä. Päivällä olin varannut aikaa vierailuun. Autolle oli hankala saada parkkipaikkaa. Gorbatshovi vieraili muistaakseni lentokentälle laskeutumisen jälkeen useassa paikassa. Lentokoneiden tulo oli jo näyttävä tapahtuma , sen ajan mahtavimman suurvallan , jota vain pikkuinen pippurinen USA:n kylä Rene Qoscinnyn ja Albert Uderzon kuuluisassa hyvin myydyissä yli 430 miljoonan Asterixin tavoin uskalsi ja pystyi vastustamaan. Koneet olivat mahtavia ajan teknologian huippua ja niistä laskusiltoja pitkin ajoi näyttäviä Neuvostojen ja Kansojen liiton edustusautoja , ottivat kyytiin Gorban salkkuineen ja esikuntineen . Seurue poikkesi Kaupungin talolla, jota isännöi Ilmo Paananen vieraanaan Tasavallan presidenttipari sotaveteraani Mauno Koivisto. Ennen näkemätön sankka väkijoukko ympäröi vanhan ajan monumentaali keskuksen, väkeä oli kymmeniä tuhansia puolen valtakunnan alueelta , enemmän kuin Kärppien voiton Torilla tavataan. Otin kuvia kaupungin talolta eri paikoista sikäli kuin ruuhkassa pystyi liikkumaan. Vakuutus tornin ja Kahvi-Aulan @ tunneli läpiviennin jälkeen Liskojen Kauppa hotelli takanaan Seurakunnan perinteikkään hirsitalot , joissa oli myös monikulttuuri keskus . Vakuutus tornin ja Fennia-Tapiolan välissä oli matala usean liikkeen Lentävä Lautanen -FlyingnSaucer ruokala ilta kahvilan mukaan nimetty siipi, jonka katolla oli virkapukuisia poliiseja ja erikoisryhmien miehiä. Muistutti NL:n 1991-94 tapahtumien aikaisia Puolustusvoimien sessioita panssareineen ja lumipukuisine varusmiehineen funkkis- ja Empire talojen luona ja katoilla ja rannan Kauppatorin Vaakunan, uusine monumentaali Kaarlenväylän Teatteri- Kirjasto komplekseineen ja funktionaalisen Linja-auto matka-aseman ja tien takaisen Huoltoaseman , jonka katolla oli sotilaiden sessio Halleille saakka. Alueella oli myös poliittisten puolueiden sessioita aiemminkin 1940-luvulta lähtien ja 1989-1991, 1991-2007 konsensus, nomenklatuura ja SDP:n valtion hoitaja puolueen presidenttejä ja kunnanvaltuutettuja. Manu, Mara ja Tarja Halonen olivat vuorollaan juhlavieraina.

Gorban 1989 aikana jäi mieleen Gorba ja Raisa , salkkumies ja Kaupungintalon portailla lapset lippuineen, valtioliiton YYA:n lavasteet ja toimijat. Kalevassa oli kuva OY:n yliopiston tunnetusta maanpuolustustyön yhdistyksen ja 1992 Kokoomusnaisten ehdokkaasta Ruotsin lehtoraatin opettajasta kättelemässä Gorbaa spontaanisti. Gorba näytti hetken suurvalta tsaarilta ja svobodisti popedalta . Seurue näytti unohtumattomalta kuin taideteos ja Gorba Volgogradin patsailta. Väki joutui autojen tieltä, johtajat omiin ja seurue säädyn taintehtävän mukaan omiinsa ja marsalkkojen ja kenraalien autojen luona oli hetken kuhina ja upseerit näyttivät SSI-SSG games Trout-Keates PC- tai kondolipelien hahmoilta. Venäläiset näyttivät voittoisilta ja kotimaiset kotkaparoneilta. Seurasin kulkuetta viiveellä omalla opiskelijan autolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kuinka teimme pieniä puuvartisia Suomen ja Neuvostoliiton lippuja koulussa ja menimme Merikoskenkadun varteen koko Tuiran ala-aste niitä lippuja heiluttamaan. Gorbatshov tuli ja hupskekkaa pysähtyikin meidän kohdalle yllättäen ja pyytämättä. Sitten tuli herra ja rouva autostaan yleisön luokse ja tämä päättyi sitten siihen, että ensin herra presidentti kätteli minut ja heti perään Raisa ojensi myös kätensä minulle.

Olkoonkin, että Karjalan luovuttaminen kirpaisi vielä silloin nuorta miestä aikalailla, niin reilusti puristin käsiä ja silmiin katsoin molempia.

Vieläkin voin havaita oikeassa kädessä suuren valtion päämiehen tuoksun. Oi niitä aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oltiin Oulunsalon kouluilta lentokentäntien varressa lippuja heiluttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olin. Siniristejä ja yya-hengessä sirppiä ja vasaraa heilutettiin. Mustat autot vilahtivat edestä, ei muuta näkyä jäänyt mieleen. Poikien kanssa tuumattiin, että jälkimmäistä muistoksi jäänyttä lippua ei passaa näyttää sodan käyneelle papalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muistan toki Gorban,,olin yks saatajista oulun lentokentällä,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknologiakylässä yritykset rakentelivat useita päiviä esittelypaikkoja siltä varalta, että Gorba pistäytyisi kylässä.
Ei pistäytynyt. Pertti varmaan muistaaa hyviä tarinoita tästäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vain tuon nyt muistaa. Ensin tuli turvamiehet (kgb), sitten Suomen poliisiauto ja sitten kaksi identtistä kiiltävää mustaa venäläistä autoa joista toisessa istui Mihail. Toisessa istui todella julmannäköiset turvamiehet katse sivulle. Lähitalojen katoillakin oli poliiseja. Presidentti Koivistoa kuskannut auto tuli Karban perässä. Kun pressat kävelivät kaupungintalon portaita ylös, ihmiset hurrasivat, Koivisto nosti kättä, joku sanoi ettei me Mauno sinulle hurrata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kekkospatsas han siitä tuli ensimmäisensä mieleen.Näin haluttiin näyttää( muka) ettei täällä kuvia kumarrella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

6:15
Oulu tarjoaa tällä hetkellä yli 70 sähköistä asiointipalvelua: "Kuntalaiset on tärkeä saada mukaan kehitystyöhön"
6:00
Suomalaiseen designiin keskittyvä oululainen Kure sai alkunsa, kun yrittäjäopiskelijat ideoivat uudenlaisen kivijalkakaupan
6:00
Oulun kokoisen kaupungin keskusta-alueelle tarvittaisiin nykyistä useampia lukioita – lyseon peruskorjaus on tulevaisuusinvestointi Lukijalta
6:00
Yli 100 vuotta samalla paikalla toimineen lyseon lukiorakennuksen myynti olisi kammottavan lyhytnäköistä Lukijalta
6:00
Oululainen kuntoutusalan yritys Tutoris tekee asiat perheystävällisesti ja kasvaa - Ylitöiden sijaan kerätään plustunteja, viime tilikaudella väelle syntyi 21 vauvaa Tilaajille
6:00
Lapsiperheen taloushuolet vaarantavat palveluiden saannin, vaikka tarve olisi kova – THL:n tutkimuspäällikkö: "Tulokset aika lailla kylmäsivät"
0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image