Oulu

Muhoksen lukion opettaja valittiin vuoden ma­te­maat­tis­ten aineiden opettajaksi – rehtori: "Matematiikan ympärille on syntynyt mukava innostunut pöhinä"

Piia Haapsaari palkittiin vuoden matemaattisten aineiden opettajana. KUVA: MAOL ry
Oulu 16.11.2019 11:00
Anna Leinonen

Vuoden 2020 matemaattisten aineiden opettajaksi on valittu Muhoksen lukion opettaja Piia Haapsaari. Valinnan teki Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry.

Palkintoperusteissa todetaan, että Haapsaari kehittää tapahtumia matematiikan ympärille. Hän ohjaa muun muassa oppituntien jälkeen pidettäviä laskupajoja, joissa käy runsaasti opiskelijoita. Hän myös puhuu aktiivisesti matematiikan opiskelun tärkeydestä ja pyrkii saamaan opiskelijoita aidosti kiinnostumaan matematiikasta.

– Matematiikan ympärille on syntynyt mukava innostunut pöhinä, mitä me muut olemme ihmetelleet ja ihailleet. Maaseutukunnan koulussa kun ryhmissä on monenlaista lähtötasoa osaamisessa, toisin sanoen monelle opiskelijalle matematiikka on haaste, sanoo Muhoksen lukion rehtori Minna Kemppainen.

– Piia Haapsaari on esimerkillinen, aktiivinen matematiikan opettaja, joka pyrkii omalla toiminnallaan edistämään matematiikan osaamista ja tuomaan paikallisella tasolla esiin sen merkityksellisyyttä yhteiskunnassamme, sanoo MAOL ry:n puheenjohtaja Tarja Ylivuori.

Opettajapalkinnon suuruus on 7500 euroa, ja sen myöntää Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Haapsaari oli ennen lukion virkaansa yläkoulun matematiikan, fysiikan ja kemian opettajana kymmenen vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Ihana uutinen. Paljon onnea Piialle!

Ihmettelen, ettei alakoulun matematiikan tunneilla vaadita kuin perusaukeamman ja ns. mökkitehtävien tekeminen. Seuraavan aukeaman 1,5 sivua soveltavia tehtäviä ei kuulemma tarvitse tehdä. Kuitenkin soveltavia tehtäviä on kokeissa useampi. Laskemaan oppii vain laskemalla, joten lapseni tekee myös soveltavat tehtävät. Hän on oppinut pitämään matematiikasta ja iloitsemaan tehtävien ratkaisemisesta. Matematiikka on iloinen asia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain hyötyä on postilakostakin. Kansa voi nyt lukea Tervareitin digilehdestä mainion jutun "Mainio maikka Muhokselta". Positiivisesti matematiikasta! Hyvä Tervareitti ja Jari Riekki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään on taas eduskunnan kyselytunti. Jos entiset merkit paikkansa pitävät, on puhe ainakin eläkeläisistä - kestoaihe jo vuosien ajan ilmeisesti siksi, koska eläkeläiset ovat innostuneita äänestäjiä.

Hoksauttakaapa eduskuntaa, että puhuisivat kyselytunnilla tulevista eläkeläisistä ja matematiikasta.

Facebook on huomioinut hyvin Matikka-Pii*an, mutta perinteisessä mediassa matematiikkapalkintoja ei noteerata eikä muutenkaan positiivisia matematiikkauutisia. Eilen kerrottiin näyttävästi elokuvalla palkituista. Totuus on, ettei elokuviakaan näytettäisi ilman matematiikkaa.

Miksi ei kerrota matematiikassa palkituista, vaikka heitä on harvoin?

Kalevan Matikka-Piia-jutulla jo yli 1,5 tuhatta jakoa Facebookissa!

Myös perinteisen median kannattaisi kohottaa imagoaan matematiikkajutuilla! Paperilehdessä oli niin pieni juttu, että selasimme kahden hengen voimin, jotta löysimme. Ei minkäänlaista kuvaa ilmastonmuutoksen torjujasta Matikka-Piiasta. Onko ollut muualla mediassa uutista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Piia! Sinulla tuntuu ideoita ja intoa riittävän moniin asioihin. On helppo uskoa,että olet hyvä ja kannustava opettaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa !
nuoret tarttee matemaattisia taitoja, ja on hyvä että on siihen innostavia opettajia ympäri suomen. Yliopistossa tekniikan puolella opinnot on matemaattista laskentaa, jossa hyvä yläasteen ja lukion tausta helpottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin osaavat yliopistoinsinöörit laskea se on totta, mutta harmi että suurin osa ei ymmärrä yhtään mitä pitäisi laskea.
Käyttäisivätpä jotkut opettajista noita opiskelevia insinöörejä edes kerrankaan rakennustyömaalla, että tietäisivät miksi jokin asia lasketaan, eikä sävelletä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että löytyy aidosti sydämmensivistyneitä, luovaa ajattelua edistäviä ja uteliaisuutta ruokkivia opettajia vielä.

Suuriosa elää menneessä uhrin asemassa, kostamassa omaa liiallisen kontrollin ja hallinnan täyttämää lapsuuttaan tuleville sukupolville. Kuinkas muuten kuin voimaantumalla vallantunnosta. Opettajasukujen vesat ojentavat rahvasta.

Hienoa lukea poikkeuksista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säkillinen onnea sinulle Piia! Ehdottamasti olet tittelisi ansainnut.olet niin kannustava ja innostava. Kysyin kahdelta pojalta kaupassa,paljonko jää maksettavaa,kun saa 60 % alennusta. Toinen osasi heti vastata. Näissä tilanteissa tarvitaan kyllä laskutaitoa. Pojat laskeskelivat rahojensa riittävyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Matikka-Piialle! Nimensäkin perusteella palkinto meni nyt oikeaan osoitteeseen. Facebookin matematiikkaryhmissä riemuitaan. Ruotsilla on Ilmasto-Greta, mutta Suomella on nyt Matikka-Piia. Ilman matematiikkaa ei ilmastonmuutostakaan torjuta. 

Joulukuussa julkistetaan uudet Pisa-tulokset. Luulen, että Matikka-Piialle tulee jyrkkä ylämäki ja rankka urakka ohjata Suomen koululaiset Pisan huipulle. Tunnen Piian jo opiskeluajoilta Oulun yliopistosta. Vuoden opettajan valintaperusteet eivät yllättäneet:  

MAOL:n vuoden opettajan valintakriteerit ovat:
–       aktiivinen ja aikaansa seuraava MAOL ry:n jäsen
–       oppilaita ja opettajia innostava
–       yhteistyökykyinen ja avarakatseinen
–       uudistumiskykyinen
–       uusien oppimisympäristöjen kehittäjä ja käyttäjä
–       monipuolisten työtapojen ja opetusmenetelmien käyttäjä

LISÄKSI:Kun kysyttiin Muhoksen lukion opiskelijoilta, millainen on vuoden matematiikan opettaja Piia Haapsaari, he vastasivat:
- aina kannustava
- saa olemuksellaan hyvälle tuulelle
- tekee opiskelusta mielekästä: kotoisa luokka, kahvitarjoilu
- aidosti kiinnostunut opiskelijoista ja heidän jaksamisestaan
- huomioi jokaisen opiskelijan tarpeet ja haasteet yksilöllisesti
- Opetuksen selkeä jäsentely- Tuo matikan maailman arkiselle tasolle
- Varmistaa, että kaikki ovat ymmärtäneet opeteltavan asian
- Järjestää vapaaehtoisesti laskupajoja ja matikkamaratooneja, käyttäen niihin omaa vapaa-aikaansa

Onnea ja menestystä Matikka-Piialle, Muhoksen lukiolle ja suomalaisille matikkapäille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä matikkaa tarvitaan jokapäiväisessä elämässä. Eräänä päivänä ostokseni tekivät 44 euroa ja maksoin 50 euron setelillä. Nuorella tytöllä kesti tovin aikaa miettiä, paljonko hänen pitää antaa minulle takaisin. Nykyisin ihmiset maksavat enimmäkseen korteilla ja käteismaksajille kone laskee valmiiksi vaihtosumman. Ei tarvi enää paljon päätä vaivata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 vuotta sitten Torniossa sekä peruskoulussa, että lukiossa oli niin hirveät opettajat matematiikan osalta, että tuli ikuinen inho matematiikkaa kohtaan. Ei millään lailla tukevaa toimintaa, halveksuntaa vaan ja typeräksi haukkumista joka paikassa. Kiitos tuosta loistavasta opetuksesta.
Nyt kun ikä paukkuu lähempänä neljääkymmentä, välttelen kaikkea paitsi plus-, miinus-, kerto-, jako-, ja prosenttilaskuja loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vajaa neljäkymmentä on täälläkin lasissa ja varsin hyvät muistot on Tornion kouluissa saadusta matematiikan opiskelusta. Ehkä siinä auttoi se, että meillä oli hyvä kiriporukka, jolla keskenämme ratkoimme haasteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meni oikeaan osoitteeseen tunnustus! Piia on tehnyt huikeaa työtä koko sydämellään! Onnittelut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sydämelliset onnittelut Piialle. Matematiikkaa aina tarvitaan. Eikä se niin vaikeaa ole, kun on hyvä ope.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulle kyllä riitti lukiossa ihan pel -
kästään lyhyt matikka. Tuo matikan
yliarvostus on aivan höpö, höpö -
asia.
Pitkän matikan voi aivan huoletta
heittää romukoppaan. Riittää aivan
hyvin kun osaa peruslaskutoimituk -
set; yhteenlaskut, vähennyslaskut, ja -
kolaskut, kertolaskut, sekä % - laskut.
En ole koskaan tarvinnut elämässäni
mitään todennäköisyyslaskuja, nouse-
vien - ja laskevien suorien laskuja puhumattakaan aivan ilmanaikuisis -
ta integroinneista tai derivoinneista.
Lopettakaa tuo matikan patologinen
yliarvostus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi keskeisimmistä lukion opetussuunnitelmassa mainituista asioista on jatko-opintokelpoisuus. Kannattaa joskus lukaista. Se, mitä yksilö on eläissään tarvinnut, ei juurikaan mitään muuta todista kuin vain se kertomansa. Päätelmiin pitää olla aivan erilainen tilastomassa takana. Ehkäpä tuo jo toimii todisteena jostain, koulussa opitaan merkittävyyksistäkin jotain, tai ainakin on tarkoitus. Niin ja tutkinto on, mutten matikanope tai yleensäkään opettaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

se olikin silloin.
nykyään eivät lukionkaan jälkeen osaa noita peruslaskutoimituksia, saati kertotauluja.

kysyin hiljan pitkää matikka lukevalta tytöltä piin arvoa - ...oliko se 3,12?

ennen todella oli toisin:
n35v sitten kangaskaupan joukuruuhkassa myyjätyttö katseli huolestuneena asiakkaita.
katseensa pysähtyi minuun - oliko se pii 3,14?? nyökkäsin ja vastasin kyllä .
ja niin toinen asiakas sai oikean määrän vinokaitaletta pöytäliinaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

22:44
Raksilan 38 vuotta vanha paloasema puretaan ensi vuonna heti, kun Linnanmaan paloasema on valmis – "Meillä on kymmeniä työntekijöitä, jotka eivät voi sisäilmaongelmien takia olla asemalla lainkaan"
22:35
Federer "vanhan koulukunnan työmoraalilla" jatkoon – Williamsin sisaruksista toinen ulos Australian avoimista
22:20
Yhdysvalloissa havaittu ensimmäinen uuden koronaviruksen tartunta – potilaan kerrotaan saapuneen viime viikolla Wuhanista
22:08
Heinäpäähän ei rakenneta vielä kuntoportaita – portaista tehty aloitteita myös muun muassa Niemenrantaan, Kuivasjärvelle ja Honkimaalle
22:01
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
21:48
Barys Nur-Sultan näpäytti Jokereita Helsingissä – ex-kärppä Atte Ohtamaalla isännän otteet kazakstanilaisseuran takalinjoilla
21:44
Oulun kaupunki päätti päiväkoteja koskevista uudistuksista: asiakasmaksujen tulorajat nousevat, Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti
212
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
90
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
56
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
32
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image