Oulu

Mopotyttöä sumuttaneille poliiseille vir­ka­ri­kos­tuo­mio – Oikeuden mielestä oc-kaasu aiheutti tarpeetonta vaaraa

KUVA: Matti Räty
Oulu 21.12.2018 14:57 | Päivitetty 21.12.2018 14:59
Susanna Kemppainen

 

Kaksi Oulun poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia on saanut virkarikostuomion.

Oulun käräjäoikeus katsoo, että poliisipartion muodostanut kaksikko syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen syyskuussa 2016.

Poliisipartio yritti pysäyttää mopolla ajaneen 15-vuotiaan tytön, joka ei kuitenkaan totellut pysäytysvaloilla ja pysäytysäänillä annettuja pysäytysmerkkejä eikä myöskään poliisin käskytystä.

Tämän jälkeen poliisit päättivät käyttää tytön pysäyttämiseen oc-kaasua. Apumiehen paikalla siviilimallisessa poliisiautossa ollut poliisi sumutti kaksi kertaa oc-kaasua kohti tyttöä. Tämä ajoi muutaman sadan metrin matkan, minkä jälkeen hän törmäsi puuhun ja loukkaantui.

Käräjäoikeus langetti poliiseille rangaistukseksi 20 tuloista riippuvaista päiväsakkoa. Toinen joutuu maksamaan 520 euroa, toinen 740 euroa.

Mopotyttö jätettiin rangaistuksetta

Myös tyttö syyllistyi tilanteessa rikokseen. Käräjäoikeus katsoo, että hän ajoi mopoa noin 70 kilometrin tuntinopeusvauhtia vaikka mopon suurin sallittu nopeus on 45 kilometriä tunnissa.

Tyttö ei käyttänyt mopossa ajovaloja eikä hän pysähtynyt poliisin pysäytysvalosta ja -äänimerkistä huolimatta, vaan kiihdytti vauhtiaan ja lähti pakenemaan. Lisäksi mopon kunnossa oli puutteita. Käräjäoikeuden mielestä tytön käyttäytyminen oli omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

Se katsoo hänen syyllistyneen nuorena henkilönä tehtyyn liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Oikeus jätti tytön kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen. Se olisi ollut oikeuden mielestä kohtuuton kun otetaan huomioon se, että hän sai reisiluun vamman mikä vaivaa häntä edelleen.

Oikeus piti pakkopysäyttämistilanteena

Käräjäoikeuden mielestä poliiseilla oli sinällään oikeus pysäyttää vastoin liikennesääntöjä mopoa kuljettanut tyttö. Sen mielestä pysäytys saatiin lähtökohtaisesti tehdä voimakeinoin tilanteessa, jossa kuljettaja ei noudattanut liikennesääntöjä eikä poliisien antamia selvästi havaittavia, ymmärrettäviä ja yksiselitteisiä pysäytysmerkkejä poliisiauton valoilla ja äänillä.

Käräjäoikeus katsoo, että kyseessä oli pakolla tapahtuva pysäyttäminen eli pakkopysäyttämistilanne. Pakkopysäyttämistä koskevan sisäministeriön asetuksen mukaan tie- tai maastoliikenteessä käytettävän kulkuneuvon pakkopysäyttämisessä voidaan käyttää voimakeinoina edellä ajamista, estettä, kiilaamista, kiinniajamista, kulkuneuvolla uhkaamista, piikkimattoa ja sulkua. Keinoissa ei mainita oc-sumutteen käyttämistä kulkuneuvon kuljettajaan.

Käräjäoikeuden mielestä lista on tyhjentävä. Se katsoo, että poliisit käyttivät näin ollen sisäministeriön asetuksen vastaista menetelmää kulkuneuvon pysäyttämiseen.

Ei ollut suoritusvarma

Tuomioistuimen mukaan poliisien valitseman voimankäyttövälineen eli oc-kaasun käyttöä ei voida pitää tilanteessa tarpeellisena eikä poliisilta edellytettävän vähimmän haitan periaatteen mukaisena voimakeinona. Sen mielestä vastarinta ei ollut siten vaarallinen, että kaasun käyttö olisi senkään perusteella puolusteltavissa.

– Käytetty menetelmä eli oc-sumutus ei ole ollut suoritusvarma mopon kuljettajan tai sivullisten turvallisuuden kannalta. Sumuttaminen on lisäksi tapahtunut kahteen eri kertaan yleisellä tiellä. Tällaisessa tilanteessa erityisesti mopon kuljettajalle sumuttamisesta aiheutuva kaatumisesta tai törmäämisestä seuraava terveyden vahingoittumisen vaara ei ole ollut oikeassa suhteessa suoritettavan tehtävän eli mopoilijan pakkopysäyttämisen tärkeyteen eli vastarinnan vaarallisuuteen, oikeus toteaa.

 – Voimankäytön tapahtumapaikkakin on ollut sekä mopoilijalle itselleen että myös muulle tieliikenteelle tarpeetonta vaaraa aiheuttava.

Käräjäoikeus totesi poliisien rikkoneen tahallaan virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin perustuvan virkavelvollisuutensa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image