Oulu

Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla

Lainmuutos siirsi minkit vastikään haitalliseen vieraslajiluokkaan. Eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla, koska ne tuhoavat muiden eläinten pesiä.
Oulu 17.7.2019 7:22 | Päivitetty 17.7.2019 8:02
Elisa Husu

Minkkien levittäytymistä lähelle kaupunkiympäristöä torjutaan tehopyynnillä. Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa työskentelevä metsätalousinsinööri Juho Kuukasjärvi kertoo minkkejä pyydettävän niiden tuottaman tuhon takia. Minkit turmelevat muiden eläimien, kuten maapesijöiden, vesilintujen ja kahlaajien pesiä. Vuodesta 2017 lähtien kyseistä näätäeläintä on pyydetty toistasataa. 

Kaupunkiminkki oli saanut lokin saaliikseen Oulussa. Lukija otti videon Merikosken sillan alta Lyseon vierestä.

– Palautettakin on tullut. Jotkut toivovat, ettei minkkejä pyydettäisi. Suurin osa luonnonsuojelijoista kuitenkin hyväksyy pyynnin, Kuukasjärvi kertoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Saaren mukaan minkkien tehopyynti on perusteltua, koska kyseessä on vieraslaji.

– Minun käsitykseni on, niin kuin uskon laajasti Luonnonsuojeluliitonkin olevan, että minkki on paha tuholainen Suomen luonnossa, Saari sanoo.

– Toki Luonnonsuojeluliitossakin on eri näkemyksiä. Luontoon liittyvät asiat ovat tunneherkkiä. Varsinkin metsästys jakaa liittolaisia. Näkemykset vieraslajien haitallisuudesta ovat kuitenkin hyvin yhtenäisiä.

Laki muuttaa minkkien asemaa

Suomessa tehtiin vieraslajilainsäädännön muutos kesäkuun 1. päivä, jonka seurauksena minkit siirrettiin riistalajiluettelosta haitallisten vieraslajien luetteloon. EU:ssa säädetyn lain mukaan haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat myös perukarhu, piisami, rämemajava ja supikoira. Aikaisemmin riistalajiksi luokiteltuna minkin pyytäjän piti olla metsästyskortin suorittanut henkilö. Lakimuutos tarkoittaa, että periaatteessa kuka tahansa voi hävittää minkin omalta maaltaan.

Oulun kaupunki järjestää kuitenkin pyynnin organisoidusti. Kaikki kaupungin omistamat metsäalueet, 20 000 hehtaaria, on vuokrattu metsästykseen paikallisille metsästysseuroille. Oulun kaupungin alueella, missä metsästystä ei harrasteta, kaupunki teki yhteistyösopimuksen Oulun pienpetopyytäjät ry:n kanssa kaksi vuotta sitten. Kaupunki on myös kouluttanut ihmisiä pienpetopyyntiin, ja tukenut toimintaa vuokraamalla uusimpia laitteita.

– Minkkejä ja muita pienpetoja pyydetään muun muassa Äimärautiolla, Kuusisaaressa ja Hietasaaressa. Pyynnissä käytetään loukkuja, joihin eläin jää kiinni, jonka jälkeen se lopetetaan. Oulun pienpetopyytäjissä on muutamia innokkaita metsästäjiä, nuoria miehiä. He ovat erikoistuneet erityisesti minkkien ja supien pyyntiin, Kuukasjärvi sanoo.

– Tässä yhteydessä on korostettava, että minkkien pyynti ei oikeuta metsästäjiä pyytämään näätää. Näätä on luonnonvarainen laji, Saari lisää.

Kesäaikana tehopyynti tauolla

Minkkejä näkyy myös aivan keskustan tuntumassa, kuten Hupisaaressa. Minkkien esiintyminen kaupunkiympäristössä kertoo niiden sopeutuvuudesta.

– Minkit ovat kaikkialla missä on vesistöä, koska ne saalistavat muun muassa kaloja. Ne ovat hyvin oppivaisia, ja osaavat etsiä ruokansa. Senkin takia kaupungin seudut ovat niille hyviä paikkoja.

Vaikka minkkien pyynti on järjestetty siten että sivullisille tai kotieläimille ei aiheudu vaaraa, pyynti Hupisaaren kaltaisissa paikoissa on Kuukasjärven mukaan hankalaa. Eläin on yleensä lopetettava siinä paikassa, missä se on jäänyt loukkuun.

– Hupisaaressa on hirveästi koiran ulkoiluttajia ja lapsia. Haaste liittyy lopettamiseen. Jos loukku on sopivassa paikassa, lopettaminen tapahtuu ampumalla. Kuusisaaren ja Hupisaaren tyyppisissä paikoissa toimitaan kuitenkin niin, että loukussa oleva minkki viedään parempaan paikkaan lopetettavaksi, Kuukasjärvi selittää.

Saaren mukaan pienpetopyytäjien on varmistettava, ettei eläin joudu virumaan loukussa pitkää aikaa, koska se kuolee nälkään tai janoon. Eläin olisi lopetettava mahdollisimman kivuttomalla tavalla.

Minkkejä ei pyydetä kesäaikana, koska emot liikkuvat poikasten kanssa. Se jakaa mielipiteitä: jotkut muistuttavat poikasten menehtyvän nälkään emon kuollessa, toiset näkevät hyödylliseksi lopettaa eläin olosuhteista riippumatta.

– Maapesijät kärsivät eniten minkeistä, koska ne hävittävät niiden pesät, Kuukasjärvi sanoo.

 

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Turkki on talvipakkasella lämmin. Minkki ylläpitää luonnon tasapainoa saalistamalla. Ihmiset ylikuluttavat luonnon epätasapainoon. Minkki on tervetullut Suomeen vaikka ilmasto lämpeneekin nyt ainakin vähän aikaa, uutta jääkauttakin odotetaan, luonnollista vaihtelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkit ei kuulu Suomen luontoon mutta ei niitä enään saada häviämään ehkä harvennettua .silloin pitää olla kovat keinot myös emien pyydystäminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkkiturkkeja näkyy nykysin vähemmän, vaikka nehän on kyllä kauniita, tilanne vielä muuttuu ja vapaita minkkejä ei näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset ovat pukeutuneet turkiksiin käytännöllisistä syistä aina, muuten olisivat paleltuneet. Pian tarvitaan taas turkkeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenkin jonkun aikaa ihmetellyt että mihin lokit kadonneet, jospa lokkikanta alkaisi elpyä minkin pyynnin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokkimatoa levittävät ylisuuret lokkipopulaatiot alkoivat vähetä kun avokaatopaikat lopetettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa alkaa vainoaan linkkiä ei muitakaan eläimiä. Kyllä ne mahtuu täällä asustaan. Pitäisi alkaa kaupungin kustannuksella viemään ruokaa rannoille niin ne jättää lintujen pesät rauhaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne "luontoaktivistit", jotka päästivät minkit Suomen luontoon, voisivat huolehtia tuhotöittensä seurauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten minkkikannat lopu, nimittäin näillä Natura-alueille, joilla ei saa metsästää tai jopa liikkua alueella laisinkaan toimii reservaatti jossa minkit ym vieraslajit sikiävät ja levittäytyvät sitten etäämälle. Jatkumo on valmis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkki on myös hävittänyt luonnossa eläneen Vesikon joka on elintavoiltaa erillainen kuin minkki mutta kuului aikonaa Suomen luontoon harvinaisena näättä eläimenä. Minkki on armoton peto joka hävittää vesi- ja metsälintujen pesät ja aikuiset että poikueet. On tavattu minkin pesiä pullollan saaliseläimiä jopa 70 yksilöä lintuja. Taitavan uimarina saalistaa vedessä altapäin ja tappaa varmasti. Todellinen ekoteko on hävittää tämä riiviö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sano tuo lammasfarmarille jolta susi tappaa huvikseen 30 lammasta ja syö yhtä. Minkit pitää hävittä viimeistä myöten, eivät kuulu Suomen luontoon. Ihminen (lue:kaupunkilainen) on niiin vieraantunut luonnosta, että harhoineen kuvitteleen kaiken elollisen olevan hyödyllistä ja oikeassa paikassa. Näin ei ole, tämä on fakta eikä mielipide- ja mututuntumakysymys. Luontoa itseään julmempaa ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojelijat siis suojelevat luontoa siten, että esim. minkkejä saa pyytää, loukuttaa ja surmata!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Minkkien levittäytymistä lähelle kaupunkiympäristöä torjutaan tehopyynnillä."
Vain Oulun kaupunngin päättäjistä löytyy näin käsittämättömän idioottia ja typerää väkeä että he pitävät minkkejä uhkana nimenomaan kaupunkiympäristölle? Minkki kun on oikeasti paljon suurempi uhka luonnolle eli haja-asutusalueella. Olisipa kiva kuulla perustelut sille miksi niitä ei pyritä hävittämään sieltä missä ne oikeasti vaikuttavat luonnon tasapainoon kuten syrjäseuduilla ja luonnonsuojelualueilla.

Kaikki Oulun kaupungin päättäjät pitäisi vaihtaa kertarysäyksellä uusiin. Nimiä mainitsematta kaupungilla on töissä käsittämättömän paljon täydellisiä typeryksiä. Hommaa tehdään nyt niin paljon mutu- ja kaverille-kanssa periaatteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuossa tekstissä annettiin perustelut sille, minkä takia. Luetun ymmärtämistä siihen kyllä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

9:57
Suomessa nyt yhteensä 2487 koronavirustartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kolmella – Oulussa nyt 72 tapausta
9:54
Kalevan kevätseuranta: Oulun ja Raahen välillä on havaittu tuhansia hanhia
9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:32
Lukija kuvasi drone-videolle Ouluhallin laajennustöitä
14
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
9
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
8
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
7
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
6
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
4
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
4
Oulun kaupunki panee Sanginjoella sijaitsevan Loppulan tilan myyntiin – ostajalle velvoite kunnostamisesta ja ylläpidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

160 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image