Oulu

Ministeriö antoi poikkeusluvan mil­jar­di­hank­keel­le – Oulun uuden yli­opis­tol­li­sen sairaalan rakentaminen alkanee jo ensi keväänä

50 vuotta vanhojen sairaalakiinteistöjen kunto on huono. KUVA: Pekka Peura
Oulu 23.11.2018 8:51 | Päivitetty 23.11.2018 9:04
Heikki Uusitalo

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille rajoittamislain mukaisen poikkeusluvan. STM:n myöntämä poikkeuslupa mahdollistaa uuden yliopistollisen sairaalan rakentamisen Ouluun nopealla aikataululla. Rakentamistyöt alkanevat jo ensi keväänä.

Rakentaminen kestää kymmenisen vuotta ja uudisrakentamisen investointikustannus on noin miljardi euroa.

Kyseessä on yksi Oulun seudun suurimmista rakentamishankkeista.

Vuonna 2016 annettu rajoittamislaki on säädellyt kuntien ja kuntayhtymien oikeutta investoida sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksiin siten, että yli viiden miljoonan euron investointeihin on vaadittu STM:n myöntämä poikkeuslupa. Lain tarkoituksena on ollut hillitä kiinteistöinvestointien tekemistä ennen uuden maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantuloa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma on tyytyväinen ministeriön päätökseen.

– Tämä on meille tärkeä viesti siitä, että olemme läpäisseet ministeriön tiukan harkinnan ja OYS 2030 -hanke on suunniteltu ja mitoitettu oikein vastaamaan Pohjois-Suomen erikoissairaanhoidon tarpeita. Tällä päätöksellä turvataan pohjoisen yliopistollisen sairaalan jatko ja olemassa olo, Luoma kiteyttää. 

Myös sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Antti Huttu-Hiltunen on iloinen poikkeusluvasta.

– STM:n myöntämä poikkeuslupa on merkittävä askel koko pohjoiselle Suomelle. Ilman sitä koko pohjoisen yliopistollisen sairaalan tulevaisuus olisi ollut uhattuna, Huttu-Hiltunen toteaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (PPSHP) uutta yliopistollista sairaalaa alettiin suunnitella Ouluun jo vuonna 2012

Suunnittelun taustalla oli 50 vuotta vanhojen sairaalakiinteistöjen huono kunto ja nykyaikaiseen erikoissairaanhoitoon soveltumattomat tilat. Nykyinen sairaala on suunniteltu 60-luvulla ja rakennettu 60-70 luvun taitevuosina.

Kiinteistöt ovat nyt niin huonossa kunnossa, että niiden peruskorjauksen on laskettu tulevan uudisrakentamista kalliimmaksi.

OYS 2030 –hankkeen ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampion mukaan ensimmäisen vaiheen uudet kiinteistöt valmistuvat vuosien 2022 ja 2023 aikana.

– Uusi sairaala on meille välttämätön, tarpeellinen ja kiireellinen. Kesällä 2018 päivitettiin suunnitelma, missä rakentamista kiirehdittiin entisestää. Nyt saamme yhteispäivystykselle uudet tilat neljä vuotta nopeammin ja koko uusi sairaala valmistuu jopa kuusi vuotta nopeammin. Kaiken lisäksi säästämme uuden suunnitelman mukaisella toiminnalla 300 miljoonaa euroa. STM:n myöntämä poikkeuslupa varmistaa, että pääsemme uuden sairaalan rakentamisessa eteenpäin, Tampio toteaa.

Rakentamisen ensimmäisessä vaiheen kustannusarvio on noin 600 miljoonaa, ja siinä on tarkoitus tuoda yhteen sairaalan kriittiset ydintoiminnot. Näitä ovat vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan päivystys, synnytykset, tehohoito ja leikkaukset sekä niitä tukevat palvelut kuten kuvantaminen.

– Nykyiset tilat ovat olleet nykyaikaisen erikoissairaanhoidon näkökulmasta epätarkoituksenmukaiset ja varsin haasteelliset. Aikanaan tilat olivat modernit ja ajanmukaiset, mutta nyt ne eivät enää mahdollista meille toiminnan kehittämistä.

Korpelainen iloitsee, että ensimmäisen rakentamisvaiheen myötä esimerkiksi OYS:n kriittiset toiminnot saadaan lähelle toisiaan.

– Näin varmistamme korkeatasoisen diagnostiikan, hyvät tilat ja toimintaedellytykset koko hoitohenkilökunnalle. Tämä lisää myös vetovoimaamme työnantajana: mitä vetovoimaisempi olemme, sitä parempia osaajia saamme töihin ja sitä parempaa hoitoa, tutkimusta ja koulutusta voimme tarjota niin potilaille kuin koko pohjoiselle Suomelle, Korpelainen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (116)

Hieno homma! Työntekijöiden ja asiakkaiden hyvinvointiin kerrankin satsattu.

Milloin Oulun poliisit saavat kokonaan uuden laitoksen ja varusteet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs parkkipaikat,mihinkäs ne tulee kun nykyinen parkkitalo puretaan pois on ollut aivan toimiva parkkitalo tähän asti ainakin ku harvemmin tarvinnu vielä käydä koko sairaalassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen valtion politiikka näyttää tuhlaavan rahoja, vaikka väittää että nykyisen systeemin ylläpitämiseen ei ole varaa. Miten ne miljardien kustannus-säästöt mahtaneetkaan toteutua tässä hankkeessa? Eikö valtion pitänyt vähentää lainanottoa? Nykyinen hyvin toimiva systeemi pitää nykyään murskata ja väittää että kun keskitetään, syntyy säästöjä. Tämä on vähintäänkin kyseenalaista. Hallituksessakin myönnetään että syntyy kustannuksia enemmän kuin on päätetty. Asiakasta ei pidä myydä pesuveden mukana. Pitää muistaa kansaa kun äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava hallitus kokoomus-demarit-vihreät tulee sabotoimaan tämän hankkeen. Kepu on saanut tämän kabineteissa läpi, mutta seuraava hallitus tulee nämäkin rahat jollakin tapaa suhmuroimaan Helsinkiin. Tiedoksi kaikille, etten äänestä kepua, vaan vasemmistoliittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä hanke ja että se etenee. Tälläkertaa sitten myös sinne ja sieltä kulkeminen kuntoon eikä järjettömiä autojenvarastoja tukkeiksi.
Samalla suunnitelmiin ainakin selviömisasema ja poliisin piste varmistamaan myös polin turva. Myös kaikki asunnottomat on saatava katon alle.

Voisi myös lakata höpisemästä erikois- siitä ja tästä. On vain terveydenhuollon ja -hoidon tarpeita eikä bulkkia ja erikoista - ne ovat organisaatio.

Nyt on myös palkattava todelliset ammattilaiset hoitamaan paljon julkisuudessakin olleet tiedonhallinnan systeemit heti alusta kuntoon eikä diletantteja ihmettelemään miten edes tietoliikenneverkot eivät toimi.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän joku ammattivalittaja valita tästäkin päätöksestä, ja aiheuta hankkeen viivästymistä ja lisäkuluja yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluja ja sairaaloita olis helppo rankentaa jos lakot eivät söisi meidän kansallista varantoamme,.Rakennuspuolen koulutus tulee laittaa aivan uusiksi.Nyt valmistuu kädettömiä rakennuksille, joita on Rakennusliiton helppo pehmittää sopivaksi lakkomassaksi. Toisin sanoen asenne kasvatusta, vastuuta työmaalla olemisesta, muuten tehdään hometaloja vielä sadanvuodenkin päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

valitettavasti lakot ei liity rakentamisen laatuun yhtään mitenkään...
mistähän tuo hometalojen rakentaminen tulisi ? Olisko kiire? Olisko kädettömät mestarit? Olisko kiire saada pörssikurssit nousuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kouluja ja sairaaloita olis helppo rankentaa jos lakot eivät söisi meidän kansallista varantoamme,"

Niin, on se kamalaa että on noin, siis kun kaikkihan sen tietää että suomalainen työnantaja on aina ritari nuhteeton ja ajattelee aina vain työntekijöittensä parasta ilman mitään omavoiton pyyntiä ja nimenomaan siksi esim rakennusliitto joutuu ihan yksin ilman vastapuolta riiteleen kaikesta.

OYSia ei ehkä tarvitsisi purkaa ja rakentaa uusiksi jos olisi lailla kielletty rakentamasta mitään julkisia rakennuksia jossa on tasakatto. Sama pätee raksilan poliisitaloon ja kohtapuoliin vaikkapa pohjankartanon koulurakennuksiin. Varmaan rakennusliitto on se taho joka jatkuvalla lakoilla uhkailula on saanut arkkitehdit ja rakennusliikkeet pakotetuiksi suunnittelemaan ja rakentamaan lähes kaiken tasakattoisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! Toivottavasti työilmapiiriin ja henkilöstöön panostetaan vastaavalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko. sairaalakompleksin kokonaishinta on kymmenen vuoden aikana yhteensä n. 1.6 miljardia euroa.

Suomen valtio on lähettänyt ja rahoittanut n. 50 v. ajan VUOSITTAIN noin miljardilla eurolla näitä ns. kehitysmaita eli lähinnä näiden diktaattoreja, jotka ovat ostelleet rollsit, viskit yms elämiseensä tarvittavat tavarat osittain siis suomalaistenkin rahoilla.

Eli suurin osa tästä ns kehitysavusta on mennyt muuhun kuin se oli tai on tarkoitettu ja sitä ei saada kuriin vaikka miten nämä taistolaisviheriköt muuta väittävät.

Suomen infra olisi aivan toisenlaisessa kunnossa jo tämäkin raha olisi ollut suomalaisten käytössä.

Kaksoisraiteet olisivat olleet ja kauan käytössä, tiestö (moottoritiet yms ) olisi paljon paremmassa kunnosssa ja sairaalatkin eli Suomen hieno kansa olisi paljon paremmassa kunnossa kuin nyt. Tässä vain pari esimerkkiä.

Eli valintasi on , heitetäänkö rahamme diktaattoreille vai oman kansamme hyväksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no taistoviheriköt eivät kyllä nyttenkään rahoita mitään kun ovat oppositossa..silti rahaa menee ovista ja ikkunoista ulkomaille että helisee..
silti ovat nykyhallitus oikeisto kaikkineen ostelemassa 10 miljardilla hornetteja..jotka ovat vielä turhempaa kuin joulupukki etelänavalla..
että mietipä uudestaan juttujas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo nykyinenkään näytä valmistuvan koskaan? Mihin päin oulua se uusi tulee? Yli-Kiimingissä on tilaa ja yli-Iissä. Tehkää semmoset sisäkatot ettei ne tipu yöllä alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko tuohon samaan kampukseen yhdistää oulun vankilan ja poliisilaitoksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ajaa poliisin palvelut kauas keskustasta typerien tilaratkaisujen vuoksi. Hiukkavaaran rakennuksista paistoi päivänvalo nurkista jo vuonna - 89 ollessani intin harmaissa.. Nyt 20 vuotta myöhemmin nämä Senaatin tollot ovat edelleen tekemässä/ suunnittelemassa tiloja poliisille, vankilalle ym näihin homerakennuksiin.. Miettikää miten puupäitä pitää olla... Valtio eli me veronmaksajat joudumme maksamaan näille Senaatin herroille bonuksina satoja tuhansia ylimääräistä jokaisena vuonna kun ne ovat saaneet uusia vuokralaisia hallitsemilleen rakennuksille. Tuskin poliisikaan hiukkavaraan haluaa mutta kun joutuvat toimimaan Senaatin pillin mukaan... Homeongelmat vaan jatkuu ja senaatti kusettaa. Senaatilla ei ole näyttää yhtään tervettä rakennusta Suomessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tovi siis pitää vielä homeen kanssa selvitä... Monikohan vielä sairastuu pysyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti uusi rakennus tehdään hiukan väljemmille vesille, parempien kulkuyhteyksien varrelle. Miksi koko Pohjois-Suomea palveleva rakennus pitäisi tehdä Oulun keskustan läheisyyteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (116)

Uutisvirta

13:03
Ylen MOT: Poliisi tutkii ympäristörikosta Kajaanin Romun toiminnassa – SLF-jätettä säilytetty tontilla kymmeniä tuhansia tonneja enemmän kuin lupa sallii
12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
46
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
26
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
10
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän
10
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image