Oulu

Merikosken kalatiellä vilinää – patoluukkujen aukaisu innosti kaloja

Rasvaevättömiä eli istutettuja meritaimenia uiskenteli Merikosken kalatiellä viime viikolla nettikamerasta otetussa kuvassa. KUVA: Markus Pylkkänen / Lukijan kuva
Oulu 24.7.2018 12:37
Kaleva

Lohikalojen nousu Oulun Merikosken kalatiellä vilkastui viime viikolla, kun voimalaitoksen patoluukut aukaistiin kunnossapitotöiden vuoksi. Kalatie mahdollistaa kalojen nousun merestä voimalaitoksen ohi Oulujoen yläjuoksulle. 

Oulussa aikaisemmin asunut järvenpääläinen Markus Pylkkänen seuraa mielenkiinnon vuoksi jopa päivittäin kalatien tilannetta nettikamerasta. Hän on parhaimmillaan nähnyt kymmenenkin kalaa.

– Tänä kesänä lohikalat ovat nousseet poikkeuksellisen aikaisin ja kaloja on näkynyt paljon.

Pylkkänen on tallentanut ruutukaappauksia nettikamerasta tallentamistaan kalanvonkaleista kuvapankkiin. Kuvista voi erottaa muun muassa, onko kalatiellä oleva meritaimen rasvaevätön eli istutettu.

– Lohiporrasasia on lähellä sydäntä, Pylkkänen selittää.

Laatuasiantuntija Saara Drees Oulun Energialta kertoo, että lohikalojen nousu alkoi  heinäkuussa ja se vilkastui viime viikolla. Tällöin voimalaitoksen patoluukut aukaistiin kunnossapitotöiden vuoksi.

Nousseet kalat ovat saattaneet olla 40-50 sentin mittaisia.

Taimen nousee perinteisesti pitkin kesää, mutta sen nousu vilkastuu syksyä kohden. Merilohi nousee Oulujoelle ja kalatielle perinteisesti vasta elo-syyskuussa. Myös muita kalalajeja, kuten lahnaa ja ahventa, on noussut viime vuosia enemmän. 

Merikosken kalatiellä onnäkynyt myös lahnoja. KUVA: Markus Pylkkänen / Lukijan kuva

Merikosken kalatien tarkkailuhuone avataan yleisölle elo-syyskuussa, jolloin kalojen kulkua voi seurata paikan päällä. Drees kertoo, että tarkkailuhuoneen avaamista jo aikaisemmin on kyselty jonkin verran.

Tarkkailuhuone sijaitsee kalatien yläpäässä Hupisaarten puolella, Patosillan eli Lassinkallionsillan kupeessa, ja sen akvaarioikkunasta avautuu näkymä veden alle.

Näillä näkyminen tarkkailuhuone on avoinna yleisölle arvioituna lohien nousuaikana. Se on avoinna la 25. elokuuta kello 12-15, pe 31. elokuuta kello 10-16, la 1. syyskuuta ja su 2. syyskuuta kello 11-16, pe 7. syyskuuta kello 10-16, la 8. syyskuuta ja su 9. syyskuuta kello 11-16. Esittelijänä toimii biologi Marleena Isomaa.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Ydinvoimaa ei tarvita -> kallista, vesivoimaa ei tarvita -> joet virkistyskäyttöön. Tuulivoimaa ja siihen kylkeen pari moottorivoimalaa tasaamaan tuotantokuoppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meinaatko, että moottorisähkö olisi halvempaa ja ekolokisempaa kuin ydinvoima? Opiskele laajemmin muutakin kuin arkkitehtuuria!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maa kohoaa ja kohta joki virtaa toiseen suuntaan. Merikosken myllyt pyörii sitten eri suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lohi nähty oulussa, joella tavataan.

kertokaas paljasjalkaiset, missä tuossa rautatiesillan yläpuolella on hyvä paikka käydä pojan kanssa vähän heittelemässä? pyörällä kulkis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyppä niiltä rantareittejä käyttäviltä tuulipukupyöräilijöiltä. Ne tuntuu tietävän kaiken maanomistuksesta ja kaavoitushistoriasta. Varmaan kertovat parhaimmat kalapaikatkin rannoilta, kun ovat niin rantatietoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopajoo..... Oulujoen kokoiseen jokeen muutama sata lohikalaa nousee kalaportaasta..... Ei voisi vähemmän naurattaa. Montassa hakkaavat viimeistään taas päätänsä patoon, mikäli sinne hengissä pääsevät. Oulujoen kokoiseen jokeenhan pitäisi nousta kymmeniätuhansia kaloja.... Turistirysä koko kalaporras X)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lohennousu onnistuu vähäisessä määrin, paluu ei taida onnistua oikein mitenkään! Jos Merikoski vapaaksi, niin äyri nousis kaikilla Oululaisilla 1 sentin, ainakin ja yläjuoksu olisi edelleenkin kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virtauksen lisääminen on lisännyt lohikalojen määrää... tais olla ennätys vuosi kun patoluukutvoli auki nousi kaloja runsaasti... mitäs jos tuo voimalaitos poistettaisiin kokonaan... tai vaihtoehtoisesti 10 kertaista kalatiwn juoksutus virtaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkääpä kattomaan ne tilastot. 9 lohta noussut koko kesänä. Eikö siitä saisi paremman jutun kuinka padotus tuhoaa viimeisetkin lohet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko noilta kaloilta estetty kalaportaassa pääsy tarkkailuikkunasta eteenpäin ihmisen toimesta? En jaksa uskoa, että jos vain muutama kala siitä nousee niin jatkuvasti on kuitenkin tarkkailuikkunassa ja nettisivuilla useita kaloja. Juuri tälläkin hetkellä. Eikö tuo ole livekuvaa mitä tuolta näytetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha kuva ja tilastot näyttää karua totuutta. Sitä ei vaan ole vielä hoksattu katsoa, intopinkeänä energiayhtiön toimesta haastatteluja järjestetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua on rieponut jo 70 vuotta se vähättely, jota sijoittajat/voimayhtiöt ovat harjoittaneet lohikaloja kohtaan.
He ovat ummistaneet silmänsä siltä rikokselta, jonka tekivät sulkiessaan Pohjoisen lohijoet.
Samaa vähättelyä he ovat harjoittaneet mm. tuulivoimaa kohtaan saman ajan.
Surettaa yhteiskunnan / poliitikkojen hampaattomuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se nähdään. Oulujoen lohiportaita/reittiä jo suunniteltiin aikanaan 1930-luvulla, mutta merkittäviä lohen reittiä ei koskaan ole saatu tehtyä. Yhtiö on vienyt ihmisten pääelinkeinon aikanaan. Jotenkin se on tuntunut turhalta, että pienet rakennelmat joen uomassa, vain muutama, on pilannut koko joen merkittävimmän kalakannan. Näin se on tapahtunut myös Ii-joessa. Olisiko jo aika palauttaa vedet ja kosket vapauteen, koska energiaa voidaan jo tuottaa monella muulla eri tavalla. Minnehän se raha on mennyt näiden vuosikymmenien aikana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rakentaisi yhden ydinvoimalan lisää, niin eikö nuo Oulujoen voimalat voisi purkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli piristävää luettavaa!
Selkeästi nähdään yhteys kalahoukutusveden ja kalojen nousemisen välillä. Jos patoamisluvat muutettaisiin sillaisiksi että aina pitää veden virtailla voimantekolaitteiden läpi ja kunnollinen määrä kalatieuraan niin tämähän voisi onnistuakin tämä lohien palautus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimalaitoksen lakkauttaminen ja joen vapauttaminen kaloille olisi hyvää mainosta Oululle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image