Oulu

Menneen talven lumien levitys on jo käynnissä Sankivaaran en­si­lu­men­la­dul­la –  "Hyvässä vauhdissa siellä on hommat"

Marraskuun alussa kaksi vuotta sitten Sankivaarassa oli tämän näköistä ja ensilumen latu käytössä. Nyt sitä tehdään paraikaa. KUVA: Matti Räty
Oulu 22.11.2018 14:47
Antti Ervasti

Sankivaarassa on ensilumenladun rakennustyöt viimein pikku pakkasten tultua aloitettu. Sitä, milloin alueelle päästään hiihtämään, ei isännöitsijä Petri Yli-Pyky Oulun kaupungin liikuntapalveluista uskalla vielä luvata.

– Hyvässä vauhdissa siellä on hommat. Perjantaina ehkä osataan arvella, milloin siellä voisi olla valmista. Koskaan ei voi tietää, mitä sattuu. Toivotaan että koneet kestää, eikä tule viivästyksiä.

Hän muistuttaa, että ensilumen ladun valmistumista kannattaa seura Oulun kaupungin nettisivulta osoitteesta www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/ladut. Liikuntapalvelut tiedottaa myös omilla sivuillaan ja Facebookissa.

Sankivaaran ensilumenlatu tehdään viime talvelta varastoidusta lumesta, joka pysyy kesän yli lumikasojen päälle laitettujen sahanpurujen ansiosta. Koska menetelmä on ollut käytössä samassa paikassa jo kymmenisen vuotta, maahan on muotoutunut pienoinen ikirouta, mikä osaltaan estää lunta sulamasta.

Keskilämpötilan täytyy olla korkeintaan nollan kieppeillä jonkin aikaa ja maan ehtiä jäähtyä ennen kuin menneen talven lumia voidaan alkaa levittää noin 1,5 kilometrin mittaiseksi laduksi. Matka on hieman pidentynyt aiemmasta.

– Sitten kun lumipatti on paikoillaan, kestää tulla suojasäitä, eikä lumi kovin nopeasti sula. Yöpakkaset auttavat paljon säilyvyydessä. Tietysti jos kovasti alkaa sataa vettä, latu on parempi sulkea, koska koneajo ei ole silloin järkevää. Ladun pitää myös olla turvallinen käyttäjille, Yli-Pyky sanoo.

Erikoisen lämmin syksy on myöhästyttänyt ensilumenlatua jonkin verran. Muutamana viime vuotena hiihtämään on päästy aikaisemmin, esimerkiksi viime syksynä jo marraskuun alussa. Joinakin vuosina latu on päästy avaamaan näihin samoihin aikoihin.

– Olosuhteiden mukaan täytyy mennä. Olisi arveluttavaa alkaa tehdä latua sulaan maahan.
Tulevan talven hiihtoreitit kaupungin alueella pysyvät pääosin ennallaan. Raitotien alituksen valmistuttua nyt pääsee taas Haapalehdosta Kivikkokangas–Rannanperä-reitille, kun se oli viime talven pois käytöstä tietöiden takia.

– Luultavasti jo tänä talvena pääsemme ajamaan latua Jääli–Hönttämäki-välille. Se on valmistumassa, mutta aikataulusta en osaa tarkalleen sanoa. Siinä tulee 8,7 kilometriä uutta, valaistua kuntolatua, Yli-Pyky kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

On hyvin vointi mennyt pitkälle kun aikuisilla ihmisillä päällimmäinen huoli on mitä leikkis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ei panosta hiihtoon juuri lainkaan. Laji joka liikuttaa myös eläkeläisiä saisi ansaita paremmat resurssit ja säilölumiladut jo lokakuun lopusta lähtien. Pitäisi satsata lajeihin jotka palvelee kuntoilioita laajalla rintamalla. Pikku tuppukylätkin on meidän edellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai ei panosta?! Juuri on valmistumassa uutta latuverkostoa. Juuri ollaan tekemässä säilölumilatua. Opettele olemaan tyytyväisempi äläkä valita jonninjoutavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten teet latuja jos ei ole kelejä tehdä latuja? niin sanotusti tyhjästä on vaikea nyhjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Intistä päästyäni päätin, etten suksia jalkaani laita enää ikinä.
Enkä ole laittanut, paitsi laskettelusukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tein saman päätöksen armeijasta päästyäni ja päätös on pitänyt 34 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko maksaa se, etteivät ihmiset liiku ja pidä huolta kunnostaan?!

Se vasta on kallista lystiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihto liikuttaa mummosta pikkulapseen ja kaikki siltä väliltä toisin kuin esimerkiksi jääkiekko. Siksi hiihtoon pitää saada rahaa kaupungin puolesta lisää. Resurssit on vaatimattomat näin isoksi kaupungiksi. Mallia pitää ottaa vuokatista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kaupungista nyt kommentoit? Jos Oulua tarkoitat, niin se ei ole iso kaupunki vaan pieni kylä joka on levinnyt aivan liian laajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin kohta pääsee taas laduille saapastelemaan. Ja koiria ulkoiluttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vieläkö saatais latumaksu jäis turhanpäiväiset intoilijat pois,sen verran tyyristä tuo on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihto on koko kansan ja kaikkien oikeus, niin intoilijoiden kuin hiljaisten hissuttelijoiden.
Vapaus ilmaista mielipiteensä kuuluu suomalaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä voi jakainen vedellä latunsa umpihangessa, ei siihen tarvita verorahoja käyttää latujen tekoon.
Vapaus ilmaista mielipiteensä kuuluu mielipiteen ilmaisuvapauteen, ei suomalaisuuteen. Jotain mikä kuuluu kaikille, et voi kansallistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan, että viikonlopuksi päästään Oulussakin jo hiihtämään. Lähin hiihdettävä ensilumenlatu Oulusta taitaa olla tällä hetkellä Kalajoella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvi sekä sen myötä hiihtokelit ovat tulleet joka vuosi ja tulee niin tänä alkaneena talvikautena ja kaikkina tulevina vuosinakin, näin täytyy uskoa. Asumme, elämme neljän vuodenajan vyöhykkeellä, joten syksyä seuraa aina talvi ennemmin tai myöhemmin. Ilmastonmuutokset ovat tiedemiesten mukaan toistuva ilmiö, jota ihmiset ajattelemattomuuttaan "ruokkivat", siis kannattaa muuttaa kulutustottumuksia. Hiihtämään heti kun se on mahdollista ja turhat kauppareissut pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image