Oulu

Markkuu valittiin maakunnan vuoden kyläksi – Kun kylät ovat elin­voi­mai­sia, kuntakin on elin­voi­mai­nen, Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava muistuttaa

Pohjois-Pohjanmaan maakunnallista kyläjuhlaa vietettiin lauantaina Iin Kuivaniemellä. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 7.9.2019 17:27 | Päivitetty 7.9.2019 17:36
Helge Murtovaara

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry on valinnut Markkuun kylän Tyrnävältä maakunnalliseksi vuoden kyläksi 219. Valinta julkistettiin lauantaina Merihelmessä Iin Kuivaniemellä Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisessa kyläjuhlassa.

Noin 400 asukkaan Markkuu sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Oulusta.

Perusteluiden mukaan Markkuun Seudun kyläyhdistys ry on määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti kehittänyt kylän toimintaa ja löytänyt uusia ratkaisuja haasteiden voittamiseksi, eikä ole antanut niiden lannistaa kylän kehittämistä.

Valintaa perustellaan muun muassa sillä, että Markkuu tiedottaa avoimesti ja näkyvästi hyödyntäen uusia tiedotuskanavia ja kyläyhdistyksen toimintaa suunnitellaan yhdessä tehtävän kyläsuunnitelman avulla.

Lisäksi yhdistys on tehnyt yhteistyötä kunnan, muiden yhdistysten ja eri toimijoiden kanssa.

Kyläyhdistystä kiitetään myös lasten huomioimisesta kyläsuunnitelman tekemisessä sekä kyläläisten hyvinvoinnin edistämisestä erilaisilla tapahtumilla ja virkistystoiminnalla.

Kylätoimikunnan puheenjohtajan Marika Laurilan mukaan kunnianosoituksesta tulee hieno, juhlava olo.

– Mahtava tunne tästä työstä, mitä me yhdessä olemme tehneet, parikymmentä vuotta erilaisissa tehtävissä toiminut kyläyhdistyksen nykyinen sihteeri Riina Rahkila jatkaa.

Monipuolisuus, yhteen hiileen puhaltaminen, idearikkaus sekä aktiivinen porukka, josta löytyy monenlaista ja monipuolista osaamista, ovat Laurilan ja Rahkilan mielestä kyläyhdistyksen vahvuuksia.

– Uusia ideoita löytyy paljon. Koko ajan löytyy uutta intoa ja myös talkooväkeä löytyy. Nuoriso on aktiivisesti mukana muun muassa kerhotoiminnan vetäjinä. Mielestäni on todella mahtavaa, että yhteisöllisestä tekemisestä on jäänyt hyvä fiilis nuorille, Rahkila selventää.

Parhaillaan käynnissä olevalla Mahdollisuuksien Markkuu -investointihankkeella, jonka rahoittaja on Nouseva Rannikkoseutu ry, parannetaan harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia kunnostamalla ja kehittämällä Markkuun luontopolkua sekä ampumaradan uimapaikkaa ja sen ympäristöä.

Sekä luontopolulla että uimapaikalla on vuosittain satoja käyttäjiä sekä Tyrnävältä että laajemmin Oulun seudulta.

Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava muistutti, että kylä on ikivanha keksintö.

– Jos kylä nyt keksittäisiin, se olisi sosiaalinen innovaatio.

Kylät voivat olla myös esimerkkejä. Yhteisöllinen tekeminen tekee kunnanjohtaja Alatossavan mielestä renessanssia, ja juuri yhteisöllisyydessä kylät ovat olleet aika hyviä. Iin kunta on tehnyt työtä ja tukenut kylien toimintaa monilla tavoilla.

– Kun kylät ovat elinvoimaisia, kuntakin on elinvoimainen, Alatossava perustelee.

Markkuu on maakunnan ehdokas vuoden 2020 valtakunnalliseksi vuoden kyläksi.

Maakunnan kylätoiminnan edistäjä

Perustava kokous pidettiin Oulussa 30. elokuuta 1999.

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry on maakunnallinen kylien ja asukasyhdistysten edunvalvoja Pohjois-Pohjanmaalla.

Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää kylä- ja asukasyhdistysten sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden keskinäistä yhteistyötä sekä niiden omatoimisuutta ja elinvoimaisuutta.

Tehtävänä on edistää Pohjois-Pohjanmaan kylätoimintaa sekä toimia alueellisena tiedotus- ja yhteyskanavana.

Tehdä tiivistä yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja kylien kanssa - tärkeä tavoite on rakentaa kestävä kanava kylä- ja kuntapäättäjien välille.

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry toimii valtakunnallisen Suomen Kylätoiminta ry:n ja maakunnan kylien välisenä linkkinä sekä antaa lausuntoja kylätoimintaan liittyvissä asioissa.

MAINOS

Kommentoi

Tyrnävän keskustasta Muhoksen suuntaan 7km. "Markkuun luontopolku" löytyy Googlen kartastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen on Markkuun Kyläyhdistys yksimielisesti päättänyt lätkäistä Korkalan, Ängeslevän-Ylipään, Isonsuon, Rauhionojan ja Kankaannokan päälle. Ei siis sijaitse eikä ole olemassa fyysisesti yhtään missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta Markkuuta Oulun seudulla on ja mistä nimi tulee? Oulujokivarress pohjoispuolella on ainakin Markkuun siirtolapuutarha (?) ja taitaa niitä saman nimisiä paikkoja olla muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:02
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
41
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
10
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
6
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
4
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image