Oulu

Lukuisat hakijat eivät päässeet Ouluun lää­ke­tie­teel­li­sen pää­sy­ko­kei­siin kolarin katkaistua Nelostien – Yliopisto pahoittelee, koetta ei järjestetä uudelleen

Keskiviikkona järjestetään lääketieteen sekä hammaslääketieteen yhteinen pääsykoe. Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan päärakennus. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 15.5.2019 11:52 | Päivitetty 15.5.2019 17:56
Antti Pasanen, Raimo Pirttikoski, Jarkko Harjumaa

Nelostien Simossa aamulla katkaissut vakava liikenneonnettomuus on sotkenut pahan kerran myös useiden pohjoisesta Ouluun lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeeseen matkanneen suunnitelmia.

Kemin lyseon lukion rehtori Pekka Mäkelä kertoo Kalevalle, että kello yhdeksän aikaan aamulla rehtorin kansliaan tuli joukko pääsykokeeseen matkanneita abeja, jotka olivat kääntyneet takaisin poliisin ja pelastuslaitoksen katkaistua tien pelastus- ja raivaustöiden vuoksi.

– Poliisi oli todennut heille, että ainakin kolme tuntia menee.

Seuraava Oulun-juna olisi lähtenyt kello 11, ja sillä kokeeseen ei enää ehtinyt ajoissa.

Tilannetta vaikeutti lisää se, että kello 10.30 aikaan myös onnettomuuspaikan kiertämiseen osoitetulla tiellä ajettiin peräänajokolari, jonka vuoksi liikenne puuroutui entisestään.

Mäkelän mukaan Kemiin palanneet nuoret olivat pitkän yrittämisen jälkeen saaneet yhteyden Oulun yliopistoon, josta oli kerrottu, ettei tilanteessa ole mitään tehtävissä, koska koe on valtakunnallinen. Tänään järjestetään lääketieteen, eläinlääketieteen sekä hammaslääketieteen yhteinen koe.

– Jos opiskelut näin lykkääntyvät monilla ainakin vuodella, niin onhan se aika kova juttu. Kemin, Tornion ja Rovaniemen alueelta on varmasti ollut paljon hakijoita matkalla Ouluun kokeeseen, Mäkelä toteaa.

Hänen tietojensa mukaan myös poliisi oli todennut, että turman vuoksi syntyneissä jonoissa oli useita kokeisiin pyrkineitä.

”Valintakoetta ei järjestetä uudelleen”

Lääketieteellisten alojen eli lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen valintakokeet järjestettiin Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella keskiviikkona kello 9–15.

Ainakin lääketieteen kokeesta poisjääneitä näytti olevan melkoinen liuta, lääketieteellisen tiedekunnan koulutusdekaani, professori Jyrki Mäkelä kertoi Kalevalle puolilta päivin.

– Itse valvoin koetta vain yhdessä salissa. Siellä yli 10 prosenttia liki sadasta kokeeseen ilmoittautuneesta oli jäänyt pois kokeesta, joten onhan heitä aika paljon, Mäkelä sanoi.

– Tässä vaiheessa en tiedä, kuka on mistäkin syystä jäänyt pois kokeista. En myöskään osaa sanoa, kuinka paljon poisjääntejä muissa saleissa on ollut.

Mäkelän mukaan valintakoetta ei voi tässä vaiheessa uusia mistään syystä.

– Tämä koe on vain kerran vuodessa, joten seuraavan kerran se järjestetään vasta ensi vuonna. Mitään uusintoja ei järjestetä, niin se vain valitettavasti on, periaate on semmoinen, Mäkelä totesi.

– Eli jos joku ei syystä tai toisesta tällä kertaa kokeeseen päässyt, niin hänen pitää pyrkiä ensi vuonna uudestaan, Mäkelä totesi.

Aikaisemmin usean vuoden ajan Oulun yliopiston lääketieteen valinnoista valintatoimikunnan puheenjohtajana vastannut Kyösti Oikarinen tunnustaa tilanteen ainutlaatuisuuden.

– En muista tällaista tilannetta koskaan. Erittäin harmillinen ja hakijoille kamala tilanne. Mahdotonta ajatella, että pääsykoe olisi voitu järjestää muutaman tunnin sisällä muualle kuin yliopiston tiloihin, Oikarinen sanoo.

Oulun yliopisto julkaisi alkuiltapäivästä tiedotteen, jossa se pahoitteli tilannetta, johon myöhästyneet joutuivat.

Tiedotteessa kerrotaan, että valintakokeeseen oli mahdollista saapua kello 9.40 saakka, mikä oli myös valintakokeeseen saapuville annettu alkuperäinen ohje. Koe järjestettiin samanaikaisesti viidellä paikkakunnalla, joten viimeistä mahdollista saapumisaikaa ei voitu venyttää.

– Olemme erittäin pahoillamme kokeesta myöhästyneiden puolesta, sanoo lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia tiedotteessa.

– Vertailukelpoisia ovat vain täysin samaan valintakokeeseen osallistuneet hakijat. Jos järjestettäisiin eri koe, pisteytys ei olisi vertailukelpoinen. Asetelma laittaisi kaikki noin 8 600 lääketieteellisten alojen hakijaa eriarvoiseen asemaan. Lisäksi valintakoetta valmistellaan yliopistojen yhteisellä työryhmällä yli puoli vuotta, sanoo lääketieteellisten alojen valtakunnallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja Petri Kulmala tiedotteessa.

– Olen omastakin puolestani erittäin pahoillani tilanteeseen joutuneiden hakijoiden puolesta.

15.5. kello 12:32: uutista päivitetty koulutusdekaani Jyrki Mäkelän kommenteilla.

Kello 13.40 uutista päivitetty Oulun yliopiston pahoittelulla sekä 15.46 valintatoimikunnan puheenjohtajan Petri Kulmalan kommenteilla. Kello 17:56 lisätty usean vuoden ajan Oulun lääketieteen valinnoista vastanneen Kyösti Oikarisen kommentti.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (80)

Turha siellä on huudella, että olisi pitänyt edellisenä päivänä tulla paikkakunnalle. Jos pääsykoe alkaa klo 9, niin kyllä aamulla kaiken järjen mukaan hyvin ehtii paikalle, ilman lisäkustannuksia yöpymisestä. Ja näin hyvällä kelillä valoisaan aikaan. Kukapa sitä kaikkea osaa ennakoida niin, että tuntikausia seisoo jonossa harvakseltaan sattuvien mahdollisten onnettomuuksien vuoksi. Kaikkeen ei vaan voi varautua, että jos jos ja jos. Harmittaa todella näiden nuorten puolesta, merkittävä päivä monille, johon valmistauduttu tosissaan. Vuosi on pitkä aika nuoren elämässä eteenpäin katsottuna ja haut ovat ohitse tältä erää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisiä kuoli kolarissa. Pääsykokeen missaaminen tuntuu nyt maailmanlopulta, mutta ei se sitä lopulta ole.

Uuden kokeen vaatiminen on täysin järjetöntä: kokeen pitää olla kaikille sama. Uusi koe ei olisi sama ja se ei olisi reilua kenenkään valintakokeisiin osallistuneen kannalta.

Toiseksi, joka vuosi jotkut missaavat valintakokeen milloin mistäkin syystä. Joku sairastuu, joku myöhästyy, elämässä voi tapahtua kaikenlaista että ei ole kokeessa parhaassa iskussa vaikka olisi paikalla.

Ei sille nyt vain voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä huudella nyt ohjeita. Mutta totta, että oisivat tulleet yöksi ouluun ja olleet aamulla jo kaupungissa. Ehkä jatkossa ihmiset osaavat ennakoida näin harvinaisessa tilanteessa. Pahoittelut heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monestako poisjääneestä on kyse? Joku sairastuu kokeen aikana, eikä pääse mukaan. Joku jopa unohtaa tai sekoittaa päivämäärän. Kommentoinnista tuntuu, että kaikki olisivat päässeet kokeessa käymällä sisään - tämähän ei ole totuus. Nyt varmaan pukataan nettiadressia ja lähetetään ksymyksiä sinne tänne. Valitettava tapaus, mutta on näitä tapahtunut ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäin ulkopuolelle. Se tympii, mutta vuosi aikaa lukea lisää. Ehkä näin oli tarkoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän oli kiertotie. Ei kai kukaan tosissaan pääsykokeeseen halunnut niin tiukkaa aikataulua tee, että pieni aikalisä murtaa kaikki suunnitelmat.
Jos pääsykoe on alkanut, kuten uutisessa lukee, klo 9, niin kiertotiellä klo 10.30 sattunut kolari ei ole enää vaikuttanut heidän matkaansa.
Tuo on vähintä suunnitelmallisuutta, mitä opiskeluissa vaaditaan, että tajuaa varata aikaa pääsykoematkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se noin ole. Kolari tapahtui klo 6 jälkeen ja siitä alkaen on tie ollut suljettuna lähes koko päivän. Tälläkin hetkellä monen kilometrin autojonot molempiin suuntiin. Olisihan se 20 km:n kiertotie ollut,mutta kun siitä ei tiedotettu, niin paikkaa tuntematon on pulassa. Akkunusjoentie oli aivan höpöjuttu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi tilannut taksin ja kävellyt onnettomuuspaikan ohi. Kauppa-ala on hyvä ala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois oitänyt tilata taksi ja ajaa sillä loppu matka. Ei muissakaan kouluissa järkätä toista koetta tämmösten takia, miksi nyt putäisi. Ens vuonna uudestaan. Ps. Kannataa lähtä ens vuonna niin aikasin, että kerkiää paikalle, vaikka tulis tämmösiä tapatumia matkalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos lääkiksessä on ensi vuonna sama uudistuksen mukainen valintasysteemi, että suurin osa otetaan yo-todistuksella ja vain pieni osa pääsee pääsykokeella, niin tällä saattoi olla todella iso merkitys monelle pyrkijälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin joku kokeeseen ehtinyt pääsee vähän helpommalla sisään, kun noin moni jä pois onnettomuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta Mooses! Toisen onni on toisen epäonni, toisen kuolo on toisen leipä , kuten hautausurakoitsijat leipäteksti ingressissään ruukasivat sanoa mainoksissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitukset laiminlyöneet valtaväylän kunnossapidon ja riittävän kapasiteetin Oulusta pohjoiseen. Kuitenkin kyseessä on Eurooppa 75 valtatie ja elintärkeä Lapin turismille ja myös teollisuudelle.
Harakoille meni myös Oulun kohdalla kun rakennettiin lisää sisääntuloramppeja ja Oulujoen silta jäi pullonkaulaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se Yliopiston vika ole etteivät pääseet paikalla. Ei mitään mahdollisuutta uusia, koska tasavertaista koetta ei voida laatia. Samaa ei voi enää käyttää. Valitettavaa, mutta todellisuutta. No uusia mahdollisuuksia tulee aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
19:52
Vain Teemu Pukin kuorsaus voi viedä Huuhkajien maalivahdin yöunet: Paineet ovat etuoikeus, Lukas Hradecký sanoo
18:46
Raahelaisperheen tragedian karuja taustoja käytiin läpi oikeudessa – ”Sen jälkeen hän ei ollut enää veli meille” Tilaajille
18:32
Huuhkajat kohtaa Armenian karvaan tappion jälkeen – peliin lähdetään itsevarmuudella: "Yritetään heti aloittaa maalilla"
18:15
Mielenosoitus kärjistyi Helsingin lähetystöalueella: Turkin suurlähetystön rakennusta heiteltiin kivillä, yksi otettiin kiinni
69
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
40
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
32
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
27
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
21
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image