Oulu

Lokkisiimat pyritään saamaan Kaup­pu­rien­ka­dul­la valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Kauppuri 5:n terassille nousi maanantaina aamupäivällä kahdeksan tolppaa, joiden väliin pingotetaan siimat. KUVA: Pekka Peura
Oulu 22.7.2019 20:48
Henriikka Uusitalo

Ravintoloitsija Aki Mursu Kauppuri 5:stä kertoo, että siimat pyritään asentamaan ravintolan ollessa kiinni. Siimoitus pyritään saamaan valmiiksi ennen viikonloppua.

Lokkiongelmasta kärsineiden Oulun Kauppurienkadun ruokaravintoloiden terasseille tulevien siimakattojen valmistus on aloitettu.

Maanantaina aamupäivällä Kauppuri 5:n, Da Maxin ja Antellin Cafe Pihan terasseille asennettiin yhteensä kahdeksan tolppaa, joiden väliin pingotetaan siimat.

Tolpat toimitti ja asensi oululainen metallialan yritys. Siimojen laittaminen on yrittäjien vastuulla.

Kauppuri 5 -ravintolan yrittäjän Aki Mursun mukaan siimat on tarkoitus asentaa pääasiassa ravintolan ollessa kiinni, ettei työ häiritsisi asiakkaita.

Siimoitusta ei pystytty aloittamaan heti tolppien asennuksen jälkeen, koska helteen vuoksi Kauppuri 5:n terassilla riitti asiakkaita. Siimat on Mursun mukaan kuitenkin tarkoitus saada laitettua ennen viikonloppua.

– Qstock-viikko on vuoden kiireisintä aikaa muutenkin, mutta pyrimme saamaan katoksen valmiiksi ennen sitä.

Kauppuri 5:n terassin yläpuolelle siimat asennetaan ikään kuin verkoksi. Tällöin lokit eivät pääse sukeltamaan siimojen välistä pöytiin.

Mursun mukaan hän on vuosien varrella havainnut, että lokit eivät ota ruokaa markiisin alla istuvien ihmisten pöydästä. Syyksi hän arvelee sen, että markiisin takia lokit eivät pääse nopeasti karkuun lentämällä.

Tyhjistä pöydistä ne nappaavat markiisin altakin ruokaa. Mursu toivoo, että siimakatoksella on samanlainen vaikutus kuin markiisilla.

– Nyt on positiivisen odottava fiilis, koska siimakatoksen saaminen on pitkän odotuksen tulos. Haluan nähdä, kuinka katos saadaan toteutettua, vaikuttaako se katukuvaan ja miten se toimii.

Osa Kauppuri 5:sen terassin sivusta on tarkoitus siimoittaa myös pystysuunnassa. Tällä pyritään estämään, etteivät lokit lennä pöytiin sivusta päin.

Lähes kilometri 0.5 mm vahvuista siimaa on tullut Mursun mukaan kanta-asiakkaalta, joka halusi antaa ylimääräiset siimakelat hyötykäyttöön.

Mursun mukaan vasta tekovaiheessa nähdään, kuinka paljon siimaa loppujen lopuksi tarvitaan.

– Voi hyvin olla, ettei kilometrikään riitä kolmen terassin siimoittamiseen.

Kauppurienkadun terasseja terrorisoivat lähinnä naurulokit. Niiden aiheuttamat haitat ovat pääosin hygienia- ja meluhaittoja sekä ruokapalojen sieppailu. Ne eivät kuitenkaan useimmiten ole yhtä röyhkeitä kuin kala- ja harmaalokit, jotka nappaavat ruoan suoraan ihmisen kädestä.

Hygieniariski on olemassa, kun lokit lentävät terassien lähellä tai käyvät terasseilla. Hygieniariski tarkoittaa, että lintujen ulosteessa voi olla ihmisille haitallisia bakteereita. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että mahdollinen tauti tarttuisi ihmisiin.

Tautien leviämisen välttämiseksi lähtökohtana on, että lokkien pääsy terasseille pyritään estämään eikä niitä houkutella sinne esimerkiksi ruokkimalla niitä terassien läheisyydessä. Elintarviketarkastaja Ulla Pahtamaa Oulun seudun ympäristötoimesta kertoo, ettei ilmoituksia terasseilla olevista linnun ulosteista ole juuri tullut.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Lokit ovat varmaan arvokkaampia kuin rotat. Rotille on lääkkeet. Lokeille ei muka ole?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokkiongelma poistuu, koska ollaan viikon päästä jo elokuulla ja ne muuttavat etelään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa tämä lokkigate saataisiin nyt päätökseen viimein. Kukaan ei oikein jaksa näitä ns. uutisia aiheesta enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin valitetaan lokeista.
Sitten kun pylväät on paikallaan ei voikkaan asentaa siimoja kun on asiakkaita.
No potki ne asiakkaat pois asennuksen ajaksi, jos siimat on niin kriittisiä bussinekselle.
Eikä siellä terassilla mitään syödä. Kaljaa ja viinaa juovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten viihtyvyydellä mässäily menee yli, syökää sisällä, herranjestas ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokkiongelma poistuu välittömästi kun terassit poistetaan koska ne ovat yleensä yleisellä jalkakäytävällä-miksi??. Millä ihmeen oikeudella ravintoloiden (kaljankittaajien takia kai? )pitäjät saa levittäytyä yleisille kulkuteille haittaamaan siinä kulkevia.Onko kysymys siitä että viilennyslaitteet eivät kuulu oululaisten kapakanpitäjien kalustoon.Vai onko kaupunki antanut oikeuden "pysäköidä"kadulle ilman P-lupaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotkan tai huuhkajan "kaave" tolpan-nokkaan olisi paljon parempi ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun se on tarpeeksi pitkää kohdilla niin lokit tottuu, totuthan sinäkin kotonasi asioihin kun tarpeeksi pitkään katsoo, ja eihä ne lokit tule viereen pyörimään alueella jossa voidaan hieman jopa vahingossa huitaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siimojen asentaminen on eläinsuojelurikos. Lokit kuuluvat merenrantakaupunkiin ja niiden luontainen tehtävä on etsiä ravintoa. Lokit tulevat saamaan vammoja näkymättömiin siimoihin törmätessä ja kituvat pitkään ennen kuin kuolevat. Myös pesissä ruokaa odottavat lokin poikaset kuolevat julmalla tavalla hitaasti nääntyen pelkästään sen takia että joku saa tukkia suolensa ylihintaisella roskaruoalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti kirjoitat noin, itse kaupungilla jo pelkään noita lokkeja kun ne tulee päälle, populaatio on liian suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hampurilaisten syöjien populaatio on kasvanut liian suureksi. Maailma ei pelastu tällä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken maailman valittajat he jaksavat, joka asiaan ottaa kantaa.
Toivottavasti tämä siimahomma saadaan edes Oulussa onnistumaan, täällähän se osataan varmasti tehdä. Helsingissä eivät ole vielä onnistuneet, siellä riemunkirjavaa nauhaa piisaa, lokit oppii nopeasti temput kuulemma stadin mukaan, onkohan viisaampia kuin stadilaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa siima olla liian ohutta. Vähintään millistä pitää olla, että saalista tulee. Sotkeutumisvaara noin ohuella siimalla. Siimassa roikkuva kuollut lokki on kyllä hyvä pelote muille siivekkäille ja tuo luonnon lähemmäs.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos joku tilaa Lokin päällä Lokki hampurilaisen...siimaa voi käyttää hammaslankana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan noilla virityksillä kulttuurikaupungin palkinto irtoaa🤑🤑🤑💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmiset jaksaa istua vökälehtää terassilla.
Ei tulisi mieleenkään pönöttää jossain terassilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo menee eläinrääkkäyksen puolelle kun lokit sotkeutuvat siimoihin ja siivet menevät poikki. Lokit tulevat kärsimään tästä järjettömästä siima-ansojen virittelystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
21
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
12
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
11
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
10
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image