Oulu

Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - lin­tu­ke­vää­seen kuuluu aina myös har­vi­nai­suuk­sia

Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohitse. Kuvassa västäräkki. KUVA: Juha Lehtinen
Oulu 26.5.2019 9:47
Pekka Rahko

Oulu

Lintujen kevätmuutto alkaa olla lopuillaan ja enää odotellaan viimeisten hyönteissyöjälajien runsastumista. Pääskyt yleistyivät viikon mittaan, viimeisinä saapuvat tervapääskytkin parveilevat jo pesäpaikoillaan.

Harmaasieppoja sirahtelee ja lehtokerttuja laulelee monin paikoin, mutta näiden lajien määrät kasvanevat vielä kuun loppupäivinä.

Yölaulajista on havaittu runsaasti viitakerttusia, muun muassa Raahessa, Muhoksella, Siikalatvalla, Oulaisissa ja Oulussa parissakin paikassa. Satakieli lauloi Oulaisissa 22.5. ja mustapääkerttuja ja idänuunilintuja on kuultu useilla paikkakunnilla.

Keski-Pohjanmaalla on päästy jo kuulemaan myös kultarintaa ja pensassirkkalintua.

Pohjoistuulet pysäyttivät monen pohjoiseen Suomeen matkanneen linnun matkan sopivasti Oulun seudulle.

Lintuharrastajat saivat ihailla esimerkiksi sinirintojen runsautta, Siikajoella Tauvon lintuasemalla ynnättiin enimmillään 25 sinirintaa päivässä.

Arktisia vesilintuja – muun muassa alleja, mustalintuja ja pilkkasiipiä – laskettiin Perämerellä vilkkaimpina iltoina tuhansia. Pohjoista kohti suuntasi myös kuikkia, kaakkureita, valkoposkihanhia, lapasotkia ja härkälintuja.

Suurin osa Jäämeren ja Siperian rannikolla pesivien lintujen muutosta suuntautuu Suomenlahden kautta, mutta osa tästä arktikaksi kutsutusta ilmiöstä ohjautuu Pohjanlahdelle ja Perämerelle.

Kesäkuun alussa alkaakin jo syysmuutto, kun osa kahlaajalajien naaraista suuntaa etelää kohti.

Lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia. Pohjois-Pohjanmaalla sellaisia ovat olleet Lumijoella pitkään oleillut sitruunavästäräkki, Raahessa piipahtanut mustajalkatylli ja Hailuodossa nähty pikkukajava.

Lumijoella havaittiin 14.5. harmaasirkku.

Harvinaisuuksista ylivoimaisesti suurimman huomion koko maan mittakaavassa sai ensimmäinen Suomessa havaittu pikkupajusirkku.

Rönnskärin lintuaseman alueella Kirkkonummen saaristossa 19.5. nähty laji on suurharvinaisuus, joka on havaittu Euroopassa Venäjän ulkopuolella alle kymmenen kertaa.

Havainnot on poimittu BirdLife Suomen Tiira-havaintopalvelusta.

MAINOS

Kommentoi

Ei niitä tule enempää, ne on tuossa mitä on. Loput on syöty Ranskassa ja muualla Etelä-Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
13
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image