Oulu

Linnanmaan uimahallin suunnittelu voi alkaa jo ensi vuon­na – ­ra­ken­ta­mi­nen voisi han­ke­sel­vi­tyk­sen esityksen mukaan ajoittua vuosille 2021–22

Hallin sijoituspaikaksi ehdotetaan nykyisen Linnanmaan liikuntahallin (kuvassa) välitöntä yhteyttä. Arkistokuva. KUVA: Maikkola Tapio
Oulu 13.8.2019 7:12
Antti Ervasti

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Linnanmaan uimahallin hankeselvityksen, joka esittää ripeitä toimia sen nostattamiseksi Linnanmaan liikuntahallin kylkeen.

Pitkään haudottu Linnanmaan uimahallihanke sai maanantaina roiman sysäyksen eteenpäin, kun Oulun kaupunginhallitus päätti hyväksyä hankeselvitysryhmän esityksen uimahallin toteuttamisesta ja esittää hankkeen rahoittamista ensi vuoden budjetista.

Uimahallihankkeen kustannusarvio on noin 14,8 miljoonaa euroa, ja siihen on mahdollista saada valtionavustusta miljoonan euron verran. Kaupunginhallitus asetti kuitenkin tavoitteeksi, että rakennuskustannukset toteutuisivat korkeintaan 90-prosenttisesti, jolloin halli maksaisi enintään 13,5 miljoonaa euroa. 

Viime vuoden lopussa valmistunut hankeselvitys esittää, että uimahallin rakennussuunnittelu aloitettaisiin ensi vuonna, ja varsinainen rakentaminen toteutettaisiin vuosina 2021–22.

Uimahallihankkeen nopea eteneminen edellyttää, että kaupunki tekee hankkeesta päätöksen tämän vuoden aikana. Kaupunginhallituksen esitys menee Oulun kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Hallin sijoituspaikaksi ehdotetaan nykyisen Linnanmaan liikuntahallin välitöntä yhteyttä. Se mahdollistaa erilaisia yhteisiä käyttöetuja, kuten yhteisiä aulatiloja, asiakaspalvelupisteen, henkilöstötiloja ja pysäköintialuetta. Yhteiskäytöllä katsotaan saavutettavan 270 000 euron kustannuksien säästöt vuosittain.

Hallin toteuttamisen yksi peruste on Linnanmaan yliopistokampuksen kova kasvu tulevina vuosikymmeninä. Toinen peruste on Oulun pohjoisen alueen väestön kasvuennuste.

Lisäksi hanketta perustellaan sillä, että uimahallit ovat kävijämäärien perusteella kaikkein suosituimpia liikuntalaitoksia. Linnanmaalle mahdollisesti tuleva halli tulisi olemaan ensisijaisesti kuntourheiluun, opetukseen ja harjoitteluun tarkoitettu. Kilpailutoimintaa sinne ei tule, vaan se keskitetään Raksilan uimahalliin.

Kaleva on vuosikymmenten varrella uutisoinut tiiviisti Linnanmaalle suunnitellun uuden uimahallin hankeselvityksiä ja muita erinäisiä vaiheita. KUVA: Kaleva

Keväällä lausuntonsa hankeselvityksestä antoi Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta, joka pitää suunnitellun aikataulun toteutumista erityisen tärkeänä, sillä Raksilan uimahalli joudutaan sulkemaan tulevien 3–5 vuoden aikana vuodeksi tai kahdeksi peruskorjauksen takia.

Oulun uimahalleissa katsotaan kävijäkapasiteetin olevan täynnä, ja allastilaa on liian vähän uimaseurojen, kuntalaisten ja uinninopetuksen tarpeisiin. Uimaseurat ja kuntoilijat käyvät ajoittain kovaa kamppailua allastilasta ja uintiradoista, selvityksessä sanotaan.

Linnanmaalle suunniteltavaan uimahallin koko tullee olemaan 3 300 kerrosalaneliötä. Nykyisessä liikuntahallissa kerrospinta-ala on 3 000 neliötä.

Halliin on tarkoitus tehdä kahdeksanratainen 25 metrin pituinen pääallas, jonka syvyys vaihtelee 1,3:sta neljään metriin. Yksittäisen radan leveys on 2,5 metriä, mikä mahdollistaa kuntouinnin, vesijuoksun ja vesijumpan.

Lisäksi halliin tehdään lämmin sadan neliön laajuinen ja 1,2–1,4 metriä syvä monitoimiallas erityisryhmille sekä 110 neliön kokoinen 0,5–1,2 metriä syvä lasten opetusallas. Koululaisten ja lasten uimaopetukseen tulee lisäksi 90 neliön kokoinen kahluuallas syvyydeltään 0,1–0,7 metriä. Allastiloihin tulee uinninvalvojien valvomohuone.

Uimahyppääjille uimahalliin tulevat pomppulaudat metrin ja kolmen metrin korkeuksille. Uuden uimahallin yhteyteen rakennetaan myös kuntosali, sillä liikuntahallin nykyinen kuntosali ei riitä kasvaville käyttäjämäärille.

Aiemmin suuremmat suunnitelmat

Linnanmaan uimahalli on ollut kaupungin suunnitelmissa ja tapetilla jo reilut 30 vuotta. Tarveselvityksiä ja hankesuunnitelmia on tehty ennen tuoreinta viime vuonna valmistunutta peräti seitsemän, ensimmäinen vuonna 1986 ja toiseksi uusin vuonna 2013.

Oulun kaupunki linjasi kaksi vuotta sitten, että edellinen hankeselvitys päivitetään vuoden 2018 talousarvioon ja vuosien 2019–2020 taloussuunnitelmaan.

Esimerkiksi 20 vuotta sitten, vuoden 1999 syyskuussa Kaleva uutisoi, että Linnanmaan uimahallista on valmistunut tarveselvitys ja hankesuunnitelma. Selvityksessä pohdittiin, voisivatko silloiset Kiimingin ja Haukiputaan kunnat sekä Oulun yliopisto osallistua hallin rakentamiseen. Silloiset tavoitekustannukset olivat 66,7 miljoonaa markkaa eli nykyrahaksi muutettuna reilut 15 miljoonaa euroa.

Uusimman hankeselvityksen kustannusarvio on hieman vähemmän, 14,8 miljoonaa euroa. Selvityksen valmistelija, kaupungin konsernihallinnon erityisasiantuntija Kari Räisänen sanoo, että ei tunne 20 vuoden takaista selvitystä mutta pitää tuollaista pientä hintaeroa täysin mahdollisena.

– Rakennuskustannuksethan ovat nousseet kahdessa vuosikymmenessä ainakin puolitoistakertaisiksi, joten asian täytyy olla laajuuskysymys. Tässä uusimmassa hankeselvityksessä esitetään kuntoilijoiden käyttöön tarkoitettua perusuimahallia, eikä sinne tule esimerkiksi kilpailuihin tarkoitettuja katsomoita. Myös erilaisia oheistiloja tulee ehkä vähemmän kuin aikaisemmissa suunnitelmissa, hän arvelee.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Loistava uutinen, nyt hankevalmistelusta rohkeasti suunnittelemaan ja toteuttamaan.
Raksila on jo niin vanha että kaivataan jo uutta ja modernimpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon rahaa on jo uponnut noihin hankeselvittelyihin. Täytyy tulla hyvä jos seittemän suunnitelmaa on jo tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen antanut itseni ymmärtää, että uimahalli ja jäähalli kannattaisi olla samassa yhteydessä, niin olisi mahdollisimman energiatehokasta. Jään jäähdytyksessä syntyy hukkalämpöä ja uimahallin veden lämmityksessä toisin päin. Voisi kuvitella, että näin hiilijalanjäljen laskentapäivinä tällainenkin kannattaisi ottaa huomioon.

Uimahalli toki kannattaisi rakentaa ennemmin Kuusamontien varteen lähemmäs Kiiminkiä, niin olisi uimahallejakin tasaisemmin ympäri Oulua,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä hukkalämpöä niin paljon synny, että uimahalli pystyttäisiin sillä lämmittämään. Pitää siellä lämmitää pukkaritkin.

Uimahallien ei pidä sijoittua tasaisesti vaan ihmismäärän mukaan ja Linnanmaalla vaan on ja käy ihmisiä ja sinne on helppo mennä mistä vaan. Ei minulla sinänsä ole mitään Kiimingin tai Korvenkylän uimahallia vastaan, mutta kaikki aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuoretkin tarvitsevat uimahallin suomaa liikuntaa ja virkistystä. Säännöllisesti uimapalveluja käyttävänä voi todeta, että vanhukset ovat vallanneet uimahallit. Toki he tarvitsevat liikuntansa ja vesiliikunta on lempeämpää vanhoille nivelille.🙂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kannattaa ottaa mallia ja suunnittelija! Altaan pohja ei kestä veden painoa ja laatat ei pysy kiinni. Liekö rakenteissakin kosteusvaurioita, onhan kyseessä uimahalli ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästöjä tulisi myös, jos halli sijoitettaisiin lähelle päiväkoteja ja kouluja, joissa uintiviikot kuuluvat ohjelmaan. Ritaharju olisi tässä mielessä hyvä sijoituspaikka hallille. Valmis rakennuspaikka löytyisi siitä, mihin aikanaan kaavailtiin terveyskeskusta. Opiskelijat jaksavat tulla harrastamaan vähän kauempaakin. Uintiahan ei varsinaisesti sisälly heidän korkeakouluopintoihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueella on päiväkoteja, peruskoulu ja lukio kävelymatkan päässä, jos tältä kantilta mietitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnanmaan alueella odotetaan uimahallia. Alueella asuu paljon liikuntaa harrastavaa nuorta väkeä. Raksilan ja Raatin uimahallit eivät riitä oululaisille uimareille, siksi Linnanmaalle ja Kiiminkiin pitää saada pian uimahallit. Uinti on hyvä liikuntamuoto, siinä kuntoutuu koko keho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Baana on tehty sitä varten, että liikuntaa harrastavat nuoret voivat polkea Raksilan uimahalliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tälle Oulun tavalle hoitaa asioita voi enää kuin nauraa. 30 vuotta sitten jo tehty hankesuunnitelma, ja ties kuinka monta sen jälkeen.
Aika monessa kunnassa ja kaupungissa olis lyöty kuokka maahan jo ajat sitten, mutta ei Oulussa, Oulussa suunnitellaan. No, onhan sekin tapa työllistää valtuutettuja ja suunnittelijoita.

Käsi pystyyn, joka oikeasti uskoo, että tästä(kään) tulee sen valmiimpaa kuin aiemmistakaan hankkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikko tehdä ympyrän muotoisen altaan jota uitaisiin vain yhteen suuntaan niin ei tulisi ongelmia kuntouimareiden ja vesijumppaajien kesken. Keskelle jumppaajat sitten ylikulkusiltaa pitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää sitten kunnollinen ja iso sillä populaa tulee riittämään. LInnamaalla on päivittäin kymmeniä tuhansia opiskelijoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vesi lämmitetään vain 17 asteiseksi, voivat he samalla osallistua ilmastotalkoisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän tulee ihan väärään paikkaan.! Oikea paikka olisi Kiimingin puolella, mutta eihän sitä sinne Oululaisten mielestä voi sijoittaa. Sama homma kuin aikoinaan Ideaparkin kanssakin. Kateus se kateus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloin inhota kiiminkiläisiä kuntaliitoksen jälkeen, kun aloitte valittaa, että liityttiin turhaan Ouluun, kun oululaiset eivät rakenna meille edes uimahallia.

Oulu voisi myydä Kiimingin Pudasjärvelle - ja halvalla saisi mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poroilleko se halli rakennettaisiin? Kolmen kilometrin säteellä Linnanmaasta asuu tuplasti enemmän populaa kuin Kiimingissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutui väliaikaisesti
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image