Oulu

Linnanmaan-Kaijonharjun alueelle jopa 12 000 uutta asukasta ja yli 10 000 työpaikkaa – tavoitteena luoda urbaani, tiivis ja vihreä alue

Jussi Vaara ja Miriam Putula tutustuivat Linnanmaan-Kaijonharjun kaavarunkosuunnitelmiin yliopistolla torstaina. Yleisötilaisuus houkutti paikalle satakunta kiinnostunutta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 10.1.2019 21:14
Markku Rättilä

Linnanmaan-Kaijonharjun alueesta kasvaa tulevaisuudessa pienen kaupungin kokoinen keskus.

Alueen asukasluku lisääntyy tuhansilla, samoin työpaikkojen määrä. Myös erilaisia palveluja on tulossa runsaasti lisää.

Alueen kaavarunkoa suunnitellaan parhaillaan. Torstaina suunnittelun saldoa esiteltiin yleisölle yliopistolla.

Kampusalueen ja sen ympäristön kehittyminen tuntuu kiinnostavan kaupunkilaisia, sillä kaavarunkovaihtoehdoista järjestettyyn yleisötilaisuuteen saapui noin sata kaupunkilaista.

Kaavarunkoa suunnitellaan kahden vaihtoehdon pohjalta. Molempiin pätevät samat päämäärät, tilaisuuden alustanut kaavoitusarkkitehti Eini Vasu Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoi.

Tavoitteena on, että Linnanmaa-Kaijonharju rakentuu urbaaniksi, tiiviiksi ja vihreäksi, jossa liikkumisessa korostuvat kävely ja pyöräily ja joka on saavutettavissa tehokkaan joukkoliikenteen avulla helposti.

Työpaikkoja enemmän kuin asukkaita

Joukkoliikenne voi perustua myös Ouluun keskustasta Linnanmaalle kulkevaan raitiotiehen.

Maankäyttö tähtää myös siihen, että alueelle tulee riittävästi viherväyliä.

Varsinaisesta kaavarungosta tehdään yhdyskuntalautakunnassa päätös ensi toukokuussa. Kaavarunkoluonnokset ovat parhaillaan nähtävillä ja avoin verkkokysely jatkuu tammikuun loppuun saakka. Ennen päätöksentekoa laaditaan kaavarunkoehdotus ja tehdään vaikutusten arviointi.

Suunnittelualueella on kokoa 330 hehtaaria. Alueella asuu nyt 5 400 ihmistä ja siellä on noin 7 000 työpaikkaa.

Vaihtoehdoista A on maltillisempi, se hyödyntää pitkälti nykyisen yleiskaavan katuinfraa ja on helposti toteutettavissa, projektipäällikkö, arkkitehti Jenni Lautso Sitowisesta kertoi. Sitowise on Oulun kaupungin kehityskumppanina kaavarungon laadinnassa.

A-vaihtoehdossa uusia asukkaita tulisi 6 500 ja työpaikkoja 8 500.

B-vaihtoehdossa muutokset olisivat selvästi isompia: asukkaita tulisi lisää 12 000 ja työpaikkoja yli 10 000.

Viherkonsepti olisi molemmissa sama eli viherväylät yhdistäisivät Pyykös- ja Kuivasjärvet ja toisaalta kulkisivat alueen halki itä-länsi-akselilla.

Kumpaakaan vaihtoehtoa ei ole tarkoitus hyväksyä sellaisinaan, vaan niistä poimitaan vahvuudet, joiden pohjalta kaavarunko lopulta ratkaistaan.

Ratkaisu voi periaatteessa olla myös jokin muu, tilaisuuden juontanut yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) mainitsi.

Asukkaita kiinnosti liikuntamahdollisuudet

Tilaisuuteen osallistunutta Jussi Vaaraa kiinnosti se, miten eri tarpeet otetaan huomioon kaavarungon laadinnassa.

Esimerkkeinä Vaara mainitsi vapaa-ajan ja kulttuurin sekä liikuntapalvelut. Liikenteen hyvää suunnittelua hän piti erityisen tärkeänä.

– Koska tämä on opiskelijoiden keskittymä, kiinnostaa myös tietää, millaista asuntokantaa ajatellaan. Jos alueelle tulee myös muita asukkaita kuin opiskelijoita, palvelujen pitää olla lähellä, Vaara totesi.

Opiskelijoiden asuminen kiinnosti myös Miriam Putulaa.

Pyöräilyn huomioiminen on Putulasta erityisen tärkeää.

– Baana on ollut tykätty.

Putula miettii myös sitä, miten pysäköinti järjestetään, kun väkimäärä kasvaa rajusti.

– Autoilijoitakin kun on.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Mikähän teillä modeilla tökkii kun ette edes omia sääntöjänne tunne. Olen kaksi kertaa laittanut asiallisesti kommentoinnin asiasta ja varsinkin linkin youtubeen, jossa koko alue on hienosti kuvatu ilmasta käsin, jolloin ihmisille tulisi selkeä kuva, että mistä alueesta on kysymys ja missä tilassa kyseinen alue on nykyään. Teidän omissa säännöissä lukee linkeistä: Poikkeuksia voivat olla:tunnetut sosiaalisen median palvelut (esim. Youtube ja Wikipedia).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi? Väestönkasvua tulee rajoittaa ja alkaa vaiheittain ajamaan alueita alas, kohti asuntokantaa joka seuraa kantokyvyn mukaista populaatiomäärää. Vaikea löytää mitään positiivista porukan lisääntymisestä jo täällä oleville ihmisille, kenties siksi koska mitään hyvää asiassa ei ole. Käytännössä kaikki menee vain huonommaksi, samat vanhat tiet ja enempi liikkujia, kaupoissa liikaa porukkaa, harrastuspaikoissa ym. hidasta ja tahmeaa jokaikinen asia. Roskaantuminen ja saasteet lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi maltillinen kasvu ja viihtyisyyden ja väljyyden säilyttäminen? Tiivis ja väestötiheä ja ruuhkainen kaupunginosa on suunnitelmissa. Väljyys, tila, luonto ja maltillinen ihmismäärä kuulostaa paljon viihtyisämmältä ja ihmisystävällisemmältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä Putulan kommentti autoilijoidenkin huomioimisesta toteutuu. On täyttä ideologista hulluttelua kuvitella, että ihmisten nopea ja joustava liikkumistarve mihinkään häviäisi, luulenpa, että elämän hektisyyden jatkuvasti kasvaessa tulee nopean liikkumisen tarvekin alati kasvamaan. Suoraan yksittäiseltä kotiovelta kaikille muille oville ei tule mikään joukkoliikenne koskaan kulkemaan, joten väistämättä joukkoliikennettä käyttäessä koko ajan kallisarvoisemmaksi käyvää aikaa tuhlautuu enemmän kuin henkilökohtaista kulkuneuvoa käyttämällä.
Käytetyn ajan suhteen pyöräily toimii vain suht lyhyillä matkoilla ja pienellä kuljetustarpeella nopeammin, puhumattakaan kävelystä. Mistä ne autot tulevaisuudessa voimansa ottaakin, niin niitä tulee silti olemaan, ovatpa ne sitten ihmisten omia, vuokrattuja tai MaaSilla toteutettuja. Ihmisten liikkumisen rajoittaminen nyt vain on silkkaa kiusantekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitä paljon puhuttua ja vuosikausia suunniteltua uimahallia ei voi rakentaa Linnanmaalle?? Aina vain aiotaan ja aiotaan, mutta liekö koskaan toteutuu...

Kuulostaa hieman suuruuden hulluilta nämä kaavarunko-suunnitelmat, olennaisempaa olisi keskittyä parantamaan jo olemassa olevia elementtejä ja palveluita. Terveysaseman tilat tulisi uusia, nykyisellään homeelle haiskahtava rakennus lienee itsessään terveysriski.

Ymmärrän panostamisen yliopiston (ja amk:n) kampusalueeseen, mutta alueen täyteen ahtaminen ei tule tuottamaan toivottua tulosta, päinvastoin. Monipuolisilla palveluilla alueesta saataisiin riittävän houkutteleva, mutta se, että alue rakennetaan täyteen ei palvele ketään, kustannustehokkuudesta puhumattakaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti monimuotoiset palvelut vaativat tiivistä kaupunkirakennetta. Mitä enemmän on käyttäjiä, sitä järkevämpää eri palveluita on järjestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vaan ihmettelen mistä niitä ihmisiä tulee näin runsaasti ja työpaikkoja Oulu on pieni takapajula .ja se uima-halli olisi paljon tärkeämpi rakentaa Jääli Kiiminki suunnalle ,sinne on houkuteltu paljon nuoria lapsiperheitä ,mutta harrastukset ovat olemattomat esim.Kiimingin koululaiset kuskataan Haukiputaan jatuliin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaupungin tai yhteiskunnan kuulu kustantaa yhtään mitään harrastuksia! Harrastukset pitää maksaa sen harrastajan kokonaan omasta pussistaan. Jos ei rahaa ole, on valinnut väärän harrastuksen. Tai pitää vain mennä töihin, mistä saa palkkaa, mistä haluamansa osan voi käyttää harrastukseen. Liian vaikeaa ymmärrettäväksi, viherpunikki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vihreää" on turha liittää mihinkään ihmisten määrän kasvua kannattavaan tahi sen edes hyväksyvään suunnitelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkihan jarruttaa entisten liittymäkuntien rakennuslupia haja asutus alueille. Koska kaupunki haluaa että ihmiset siirtyisi näiden liittymäkuntien haja asutus alueilta asumaan hiukkavaaraan, ja nyt linnanmaalle, ettei tarvitsi järjestää palveluita laitakaupungille. Trumppimaista politiikkaa, muurien rakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis mistä ne työpaikat tulee? kaupungin toimistolla vaan joku päätti, että nyt tuonne perälle kaikki haluaa töihin?

mahtaa siinä matalassa yo:n puoleisessa "teknologiakylässä" jo nyt olla vähän hiljaista. eletie siellä kaiken takana, kaukana kaikesta. vähän järkeä näihin suunnitelmiin olis ihan kiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa asia mitä kaipaan Kaijonharjusta on se vehreys ja järven ympäri menevä metsikköpolut. Kun metsä raivattiin olin valmis muuttamaan. Jos nyt viedään kaikki, en jää kaipaamaan mitään. En muuttaisi mistään hinnastaenää takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Koko Linnanmaan alue tullaan raiskaamaan, jolloin sen luonnon ja väljyyden tuoma viihtyisyys katoaa. Miksihän mikään ei saa olla miellyttävää ja viihtyisää, vaan sen pitää olla tiisvistä, tehokasta, ahdasta, ruuhkaista, stressaavaa ja epämiellyttävää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö tuolta lopeteta terveyskeskuskin nyt ja puhutte palvelujen lisääntymisestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi näkyviksi ja virkistyskäyttöön. Pyöräilyreitit ja joukkoliikenne reitit keskusta-Linnanmaa kauniiksi ja toimivaksi. Linnanmaan alueelle myös kaupan palveluita. Nyt esimerkiksi tietokone tai TV pitää matkustaa ostamaan toiselta puolen kaupunkia vaikka ollaan yliopisto ja Technopolis alueella. Myös alueen liikuntapalvelut kuntoon, kuten uimahalli ja luistelukenttä. Ravintola, kulttuuri ja viihdepalveluita unohtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa toivon itsekin. Kaupungin uimahallit Haukipudasta myöten ovat tupaten täynnä kansaa - osin huonon suunnittelun vuoksi - ja uutta tarvitaan. Liikuntahalliakin pitäisi laajentaa parilla kentällä.

Järvet pitäisi myös kunnostaa. Luistelukenttiä on, mutta niitä ole pidetty kunnossa. Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uimahallit on valtavan rahasyöppöjä energiankulutukseltaan, joten ne kannattaakin keskittää muutamaan kohtaan, eikä jakaa ympäri kaupunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

16:44
Kokoomus haluaa tiukentaa hoitotakuuta ja uudistaa soten kuntapohjalta: Vapaaehtoiset kuntayhtymät keinona
16:20
Asiantuntijat pitävät Lokan ja Vehkoon välistä oikeudenkäyntiä poikkeuksellisena – "Tämä on vasta ensimmäinen näytös"
16:18
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
15:59
Unelmien liikuntapäivä järjestetään Oulussa toukokuussa – kaupunki etsii tapahtumia päivään
14:47
Googlelle jälleen miljardisakko EU:lta – muutti jo eilen hakukonetoimintojaan
14:37
Viktor Orbán muovasi Fideszistä äärikonservatiivisen populistipuolueen – nyt sitä uhkaa lähtö EPP-puolueperheestä
13:39
Donner tilittää eduskuntavuosistaan – Soini halusi koko ajan ulkoministeriksi, harva kollega jutteli tai esitteli itsensä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa sekä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

146 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Kyllä minä mieleni pahoitin. Laitan tämän kommentin tietättömyyden piikkiin. En kirjoita enempää. Lue lisää...
yks`vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image