Oulu

Lähirähinä tuo liikunnan lähelle lapsia ja vanhempia – oululaisten kehittelemä malli kiinnostaa myös muualla

Lähirähinä järjestää liikuntatoimintaa lapsille lähikouluilla ja -kentillä. Arkistokuva. KUVA: Teija Soini
Oulu 22.1.2018 13:14
Anna Kilponen

Oululainen, ilmaisia lähiliikuntapalveluja tarjoava Lähirähinä on laajentunut jo seitsemään kaupunginosaan. Toiminta on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa.

Vuonna 2016 Jalkapalloseura Herculeksen perustama Lähirähinä syntyi tarpeesta tarjota matalan kynnyksen liikuntaa lapsille ja vanhemmille ilman, että aina tarvitsisi kuskata jonnekin. Se järjestää liikuntatuokioita eri alueiden lähikouluilla tai -kentillä.

Lähirähinä-koordinaattori Timo Perälän mukaan tavoitteena on omaehtoinen liikunta ja perusliikuntataitojen rakentaminen vastapainona seurojen kilpaurheilutoiminnalle.

–  Suuntaus on mennyt koko ajan semmoiseksi, että mennään paikasta A paikkaan B autolla harrastustoimintaan. Samaan aikaan lasten ja nuorten perusliikuntavalmiudet huononevat. Lähikoulujen kentät ovat tyhjillään, kun lapsia kuljetetaan treeneihin. Yhtälö on tajuton. Tähän halusimme muutosta, Perälä kertoo Lähirähinän synnyn taustoista.

Vapaaehtoisvoimin pyöritettävä lähiliikuntatoiminta lähti liikkeelle Lämsänjärven alueelta, jos se on laajentunut muun muassa Kaakkuriin, Toppilaan ja Hönttämäkeen.

Lasten ja aikuisten vapaamuotoisia liikuntatapahtumia järjestetään viikon mittaan yhteensä 13. Aluetta kohti niitä on yhdestä kolmeen kertaan viikossa.

Toiminta on vapaamuotoista ja rentoa. Yhdessä on pelattu niin pipolätkää kuin temppuiltu salissa. Välillä myös urheiluseurat ovat käyneet tekemässä lajiesittelyjä.

– Ajatus on, että jokainen tekee mitä huvittaa. Mukana on ollut pääsääntöisesti alakouluikäisiä ja heidän vanhempiaan, mutta toiminta on kaikille avointa ja ilmaista. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Oululainen Lähirähinä on herättänyt kiinnostusta Helsingissä, Jyväskylässä ja Raahessa.

–  Kysyntää on, mutta katsotaan, miten se lähtee konkreettisesti liikkeelle, Timo Perälä sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Me teimme omat ''lähirähinämme'' 60- ja 70-luvuilla ei siihen mitään ''järjestäjiä'' tarvittu. Oli kentät kaupunginosissa kaupungin jäädyttäminä me itse aurasimme ja muuten ylläpidimme ne myös pienemmät jääpinnan ja muut korjaukset. Kyllä pysy kunto korkealla ilmaisessa ulkoilmapunttisalissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luistelukentille edes penkin verran luistimien vaihtoon, jos ei pukukoppi ole mahdollinen. Hankalaa se on sittenkin. Minne kengät? Yritin kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Idea hyvä. Tervetuloa myös Niemenrantaan, EDES HIIHTOLATU! Lapsia vaikka kuinka paljon, eikä hiihtolatua!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan ilmoittautumaan koordinaattoriksi ja järjestämään sitä toimintaa. Sitenhän tuo homma toimii, ei sitä ulkopuolelta tuoda vaan alueen asukkaat itse omille ja naapuruston lapsilleen tekemistä järjestävät. Toki homman käynnistämiseen saa apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valivalivali. Kerrankin joku yrittää ja tekee pyyteetöntä työtä lasten ja nuorten eteen. Ihan sama millainen joku logo tai nimi on, voit itse tehdä ainaisen valittamisen sijaan paremman, jos ei miellytä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan, ei nimi miestä pahenna. Upea idea, samalla saa kavereita lähialueelta ja myös vanhemmat pois sohvalta. Kiitos vapaaehtoisille jota ilman toimintaa ei olisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:08
Kierrätetäänkö Siikajokivarressa iskulauseita? "Se lausehan on ilman muuta meidän, sitä on turha siikalatvasten omia"
6:00
Migristä tehtyjen kantelujen määrä kaksinkertaistunut, EIT:n päätöksen vuoksi Migri käy läpi jo tehtyjä ratkaisuja – Oululaispastorin mukaan ainakin kaksi miestä tapettu Irakissa
6:00
Varjakan saaresta voi tulla ryhmämatkailun helmi, kohde voisi tukea myös kulttuurikaupunkihanketta Lukijalta
6:00
Oulun yliopiston yt-haava vuotaa yhä – Tutkija: "Se oli hirveä järkytys, kuvittelimme, että meillä menee paremmin kuin koskaan" Tilaajille
9.12.
Messi ja nippu muita tähtiä sivuun Barcelonan Mestarien liigan ottelusta
9.12.
Muhos myymässä suota ely-keskukselle
9.12.
Normandia-kokous: Ukrainan ja Venäjän johtajilla jäykkä kohtaaminen, joka johti kahdenväliseen neuvotteluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image