Oulu

Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"

KUVA: Elina Ylitervo
Oulu 19.1.2020 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa työaikaan Suomessa.

Työaika Suomessa on lyhyempi kuin Euroopassa yleensä. Töihin käytetty aika on vähentynyt Suomessa 1960-luvulta lähtien. Vuosittaista työaikaa pidennettiin 24 tunnilla Kiky-sopimuksella kesällä 2016, jotta Suomen kilpailukyky kohentuisi.

Yleisin sovittu säännöllinen työaika Suomessa nykyään on 7,5 tuntia vuorokaudessa ja 37,5 tuntia viikossa. Onko suomalaisten työaika liian lyhyt?

Ratkaisu äänin 3-2 ei ole työaika Suomessa liian lyhyt.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että sote-alalla työskennellään äärirajoilla.

– Kiky pidensi työaikaa puoli tunti viikossa ilman, että palkka nousi. Työhyvinvointi on valmiiksi heikko ja henkilöstö uupuu. Työvuorojen muuttaminen ja venyminen on jatkuvaa, Rytkönen kertoo.

Hän muistuttaa, että alalla on "vakava resurssipula".

– Kun palkka koetaan liian alhaiseksi, työntekijät hakeutuvat muille aloille. Työajan pidentäminen ei ole ratkaisu. Palkka pitää korjata vastaamaan työn vaativuutta. Sen on oltava samantasoinen kuin yhtä vaativilla miesvaltaisilla aloilla. Yhtä tärkeää on korjata työolot. Jos näitä ei saada kuntoon, sote-alalta uhkaa loppua työvoima, Millariikka Rytkönen sanoo.

Neuvottelujohtaja Petri Lindroos Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta kysyy, onko 37,5 viikkotuntia vähän vai paljon?

– Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajien työ on vaativaa ja kuormittavaa ja siksi nykyistäkin viikkotyöaikaa voi pitää liian korkeana. Työaikojen pidentäminen ei ole ratkaisu työelämän haasteisiin, Lindroos huomauttaa.

Lindroosin mielestä monessa työssä työajalla on yhä pienempi merkitys tuloksen mittaajana.

– Digitalisaatio ja muu kehitys mullistaa työtä kiihtyvällä tahdilla. Toisaalta esimerkiksi opetusalalla, jossa viikkotyöaikaa sovelletaan vain harvoin, todelliset työajat paisuvat usein reilusti yli 40-tuntisiksi.

Lakiasiainjohtaja Markus Äimälä Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta viittaa Euroopan unionin tilastotoimiston Eurostatin tilastoihin, joiden mukaan keskimääräinen tehtyjen viikkotyötuntien määrä on Suomessa noin tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyempi.

Äimälän mukaan Suomessa lomat, arkipyhät, työajan lyhennysvapaat ja muut poissaolot lyhentävät työaikaa enemmän kuin useimmissa muissa Euroopan maissa.

– Erityisesti kokoaikaisten työntekijöiden kohdalla ero pahimpiin kilpailijamaihimme on merkittävä, Ruotsiin noin puoli tuntia ja Saksaan kaksi tuntia viikossa, Äimälä sanoo.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mielestä oleellisin tekijä työn kilpailukyvyn kannalta on työn tuottavuus.

– Suomessa työn tuottavuuden paraneminen pysähtyi finanssikriisiin ja tuottavuusero kilpailijamaihin nähden on jälleen kasvanut. Myös työaika merkittävästi vaikuttaa yritysten mahdollisuuteen sekä kotimaisessa että ulkomaisessa kilpailussa.

Mika Kuismanen lisäisi suomalaisten keskimääräistä työaikaa.

– Säännöllistä viikkotyöaikaa olisi syytä merkittävästi lisätä ja päästä 40 tuntiin viikossa, mutta kiky-tuntien poistaminen tulee omalta pieneltä osaltaan jälleen heikentämään tilannetta. Isossa kuvassa Kiky-tunneista kinastelu on osoitus ymmärryksen puutteesta.

Tutkimusprofessori Mikko Härmä työterveyslaitokselta sanoo, että viikkotyöajan pienet vaihtelut – Kiky-tuntien tapaan – eivät ole työterveyden näkökulmasta olennaisia. Hänen erityisalojaan ovat työajat, uni ja ikääntyminen.

– Kokonaistyöajan nousu vasta yli 48 tunnin viikossa on selvä terveysriski, Härmä toteaa.

Hänen mukaansa keskimääräinen työaika on Suomessa lyhyehkö kansainvälisesti vertaillen, mutta ei osatyökykyisille.

– Kaikille tulisi löytyä työtunteja suhteessa voimavaroihin ja työn imuun. Työajat voivat silti olla ajoittain vaarallisen pitkiä, vaikka tasaantuvatkin normaaliin ja niinpä hyvin pitkiä työrupeamia tulee välttää. Toivottavasti tuottavuuden nousu sallisi työajan yleisen lyhentämisen.

Mitä mieltä olet suomalaisten työajasta? Tehdäänkö Suomessa sopiva aika töitä päivässä, viikossa ja vuodessa? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (165)

Tämä 7,5h. on liian pitkä!, kun (emäntä) toimii suorittavalla tasolla ja ikää on 63v.! Herätkää päättäjät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työaika on tutkimusten mukaan liian pitkä eli työn tuottavuus laskee ja terveysriskit lisääntyvät. Tuottavuudella ja työajan pituudella ei ole suoraa yhteyttä. Luulisi, että pääekonomisti olisi tästä selvillä, mutta eipä näytä olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimusten mukaan töitä tehdään päivässä n 3h muu aika on sosiaalista kanssakäymistä kuten työnantajan ja kapitalistin haukkumista. Kännykkä vie 8 tunnista myös 1/2h. Tässä mielessä 4h/pv työaika olis tehokkain tapa. Palkka putoais myös puoleen, jota vero kompensoisi. Työvoimantarve lisääntyisi, mutta osaajapula tulisi vaativilla aloilla. Avioerot lisääntyisivät, yhdessä olo ajan lisääntymisen myötä.Lisääntynyt vapaa aika lisäisi myös rahan tarvetta, joten pysykää tyhmät vaan töissä kaikki hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedot Saksaa koskien eivät pidä paikkaansa. Riippuen osavaltiosta, on normaalilomien lisäksi erinäisiä kirkollisia vapaita/ national holidayta. Niiden määrä on enemmän kuin Suomessa. Saksassa ei myöskään juuri tunneta omalla ajalla tehtäviä pidempiä työpäiviä. Lomat ovat muilta osin kuten Suomessa mutta mm. jouluna ollaan 2 viikkoa lisäksi pois ja pääsiäisenä kolmas viikko, joka vastannee meidän talvilomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Lisänä viikon pidempi loma, jota ei tarvitse kerryttää kahta vuotta. Työaika 7h päivässä ja sunnuntaina ei tehdä töitä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkkeelle pitäisi päästä aiemmin jotka haluavat. Silloin nuorille olisi töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töitä kyllä on mutta miten sillä "eletään",se onkin ihan toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvät ystävät sentään, miten laiskaa ja heikkoa tekoa osa suomalaisista on. Ravintolan pyörittäminen vaati 12-16 tuntisia päiviä 6 päivää viikossa. Itse piti osata siivoamisen, kokin ja tarjoilijan hommat plus tuntea alkoholilaki ym velvoitteet. Monesti mietin työtaisteluja kuunnellessa ja katsellessa, että liian helppoa on ihmisillä, kun joutavat olemattomista asioista tapella. Kyllä sitä pystyy päälläänkin seisomaan tuon 7,5 tuntia päivässä on se niin lyhyt aika. Ei työ väsytä vaan se mitä vapaa-aikanaan tekee tai ei tee, kuten nuku tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhuoltoalalla ei ole oikeasti pulaa työvoimasta. Jatkuvasti koulutetaan uusia. Ongelma on siinä, että vakituisia työpaikkoja ei avata, vaan varsinkin kunnallisissa hoitoalan työpaikoissa pyöritetään työtä tukityllistetyillä, että säästetään kun saadaan tuettu työntekijä. Tottakai ihminen hakeutuu muihin töihin jos niitä sattuu saamaan, kun vakituista työpaikkaa harvoin saa terveydenhuollossa. Moni myös hakeutuu uudelleen koulutuksen piiriin, kun ei ole työllistynyt, paljon on piilossa ammattitaitoista työvoimaa hoitoalalle. Kun on 20 vuotta ainakin pyöritetty säästöjen nimissä töitä. Monet jaksavat vuosia odottaa, että virka vihdoinkin tipahtaisi omalle kohdalle. Pätkätöitä, työllistämistukitöitä, tällä tavalla hukataan kalliisti koulutetut ihmiset. Näistä säästöistä ei synny, kuin huonoa työilmapiiriä, uupuneita ihmisiä ja hoitovirheitä. Kannattaisi laskea mistä oikeasti tulisi säästöjä tähän Suomilaivaan ja mikä toisi osaavia ja tyytyväisiä ammattinsa osaavia ihmisiä työelämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä totta? Mikä ihme tässä on kun tälläista keinotekoista tukityöllistymisrulianssia pitää pyörittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkoja ei uskalleta antaa, kun sitten alkavat saikkujen hakemiset ja muu venkoilu. Lähipiirissä niin nähty ja koettu. Eräät hakivat saikkua, jos piti remonttia tehdä kotona tai kun opettajamiehellä oli lomaa kesä, joulu tai pääsiäinen niin etukäteen jo tiedettiin, että rouvansa hankki sairaslomaa kun ei muuten saanut vapaata. Oliko oikein työnantajaa ja työtovereita kohtaan. Toiset osaavat olla todella röyhkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanomasi pitää paikkansa olen muutaman vuoden seurannut tällaisen suuren palvelutalon toimintaa hyvinkin läheltä vierailemalla siellä lähes päivittäin. Uusia työntekijöitä pyörähtää viikoittain eikä heitä näy pidemmissä jaksoissa. Vaikuttaa että olisivat sellasia tuuri paikkaajia työsuhteen laadusta ei ole tietoa eivät vaikuta vakityöntekijöiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahva korrelaatio myös teollisuusaloilla: mitä suurempi henkilöstömäärä, sitä suurempi osuus tehtävästä työstä jakaantuu erilaisille töissä "piipahtajille". Vuokratyöfirmojen kautta riittää suuremmilla paikkakunnilla tulijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai ay ihmiset, jotka ovat pääsääntöisesti vasemmistosta, ovat sitä mieltä että työaika on liian pitkä. No lyhennetään työaikaa ja myös palkaa, saatas enemmän ihmisiä töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei haittaa työajan pidennykset, pidentäkää vaan. :) Minua ei haittaa, koska olen unelma-ammatissani josta nautin ja palkkani on niin hyvä, että teen mielelläni pitkiä päiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen ei osaa ku valittaa. Ihanne ois näille laiskureille varmaan kaks tuntia päivässä töitä ja nykyiseen nähden tuplapalkalla....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä lyhempi työpäivä sen vähemmän ne kerkiää sutta tekemään ja jos työaika on kovin lyhyt ei lakoilla ole merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (165)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image