Oulu

Kysyimme, onko Limingassa liikkuneita susia karkotettu – "Voitaisiin sanoa, että asiassa vallitsee välirauha"

Limingan ja Lumijoen alueelta oli kesän ja syksyn ajalta havaintoja susista, jotka liikkuivat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten läheisyydessä. Kuvituskuva susista Ähtärin eläinpuistossa. KUVA: Jouko Hanninen
Oulu 11.11.2019 8:38
Pekka Rahko

 Poliisi antoi Limingan susille karkotusmääräyksen 13. lokakuuta. Limingan ja Lumijoen alueelta oli kesän ja syksyn ajalta havaintoja susista, jotka liikkuivat asutuksen, tuotantoeläinrakennusten ja laidunten läheisyydessä.

Sudet aiheuttivat myös yhden tuotantoeläinvahingon. Susien käyttäytyminen arvioitiin lajille osittain epätyypilliseksi ja niiden ihmisarkuus pyrittiin palauttamaan karkotuksilla.

Onko karkotuksia tehty, komisario Juha Niemelä Oulun poliisin johtokeskuksesta?

– Kyllä, 15. lokakuuta on karkotettu kaksi sutta Limingan Rantakylässä karjalaitumen läheltä.

Onko tämän jälkeen ilmennyt karkotuksen tarvetta?

– Ei, sudet ovat viettäneet tämän tapauksen jälkeen hiljaiseloa, eikä sen koommin ole tullut yhteydenottoja asiasta. Voitaisiin sanoa, että asiassa vallitsee välirauha. Toki olosuhteetkin ovat muuttuneet, kun karja ei enää ole laitumilla.

Miten asiassa edetään?

– Näillä näkymin ei ole tarvetta jatkotoimenpiteisiin. Asia otetaan uudelleen harkintaan jos tarvetta ilmenee. Poliisi kiittää Limingan seudun riistanhoitoyhdistystä ansiokkaasta toiminnasta ja sujuvasta yhteistyöstä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Nämäkin taitavat olla sitä espanjalaista alkuperää (istutettuja) eli kyllä taajaman lähellä helpon ruuan perässä viihtyvät. Talventullen ruoka ja sen saanti vaikeutuu niin mikäs sen mukavampaa kuin auratulla kylätiellä jolkotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kyseessä on meidän luokittelema petoeläin niin kyllä tuossa ulkonäössä on kaikki kohdallaan ja tarkoituksenmukaista. Susi tekee luonnon määräämää tehtävää enkä sanoisi että se on peto. Ja susi on omassa ympäristössään, mikäli tulee kiistatilanne kenen alue on niin vika on ihmisessä. Joka kinttupolun varteen ja päähän pitää tehdä talo tai lomamökki ja jos suden jäljet näkyy niin vika on suden. Ja suden ulkomuotoon ei ole ihminen päässyt pilaamaan mitään kuten on joidenkin koirien kohdalla tapahtunut, schäfer on sängyn alle mahtuva kun se luonnostaan olisi iso koira. Susissa vain parhaat säilyvät luonnossa ja lisääntyvät. Komea otus.

Tehokas saalistaja tuollainen lauma. Karhukin lähtee pakoon noita ja syytä onkin.

Omituisinta on se että metsästyskoiria päästetään metsään haukkumaan ja kun se menee suden lähelle niin vika on suden ja susi pitää tappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävihän se rantilassa häädön jälkeen. Nyt tullut takaisin liminkaan rantakylään. Näin se susi liikkuu ja pelkää karkotuksia, taasko pitää käydä rantilassa, mutta tulen takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa, että saivat välirauhan aikaan =) . Antaa susien olla ja elellä siinä missä muutkin lajit. Eiköhän tuo ihmisen pahin uhka ole ihminen, lemmikkieläimen pahin uhka on ihminen ja lapsen pahin uhka on ihminen. Kyllä me ainaki hiihdellään ja lenkkeillään samallai ku aina metsissä. Ei palijo sudet pelota, ois ihana nähdä semmoinen luonnossa muutakin kuin autosta... Monesti oon autosta tosiaan nähnyt, eikä kettään pelota, kun ei kerro kellekkään.... on ne komioita eläimiä. Ja arkajalathan voi aina muuttaa kaupunkiin, adios!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä noita hienoja eläimiä pääsisi näkemään? Liikun jatkuvasti Limingassa, päivin ja öin, mutta ei ole osunut omalle kohdalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pidäppä simmut auki. ite olen kolmesti nähnyt omin silmin noita sinun hienoja eläimiä tänä syksynä. täytyy sanoa että ovat lähempää pelottavan näköisiä. se katse miten ne katsoo kohti saa kropan väräjää kylmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllä muualla kohdannut susia, mutta ei niiden katseessa ole ollut mitään erikoista. Ehkä enemmän älyä kuin koiralla. Itsellä kroppa pikemminkin lämpeni kun pääsi näkemään susia läheltä eli se on katsojan silmässä, miltä asiat näyttävät. Itsellä karhun kohtaaminen, varsinkin läheltä, saa nuo kylmät väreet selkäpiihin, mutta suden ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne eivät ole kauas menneet. Turhaa jossittelua nuo karkotusjutut. Katselisivat jäljistä karkottajat ja suojelijat, eikä koneesta. Lenkkeillessä nähnyt monesti suden jälkiä, jos niistä mainitsee jollekin tietäjälle, inttävät vastaan. Muuthan eivät tunne edes suden jälkiä kuin asiantuntijat, hmm. Asutusten lähistöön jäävät ja saa kyllä pelätä kun ei niille ole niitä karjoja enää, nälissään raatelevat vaikka mitä ja syövät suihinsa. Ei ole oikeaa metsäneläinten valvontaa tällainen, kukapa uskaltaa lenkkeillä metsissäkään. Ei ihme jos kaljabaarit vetää porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nyt annettu riittävästi ääni ja valomerkkejä? Jos eivät lähde, on syy epäonnistuneissa ihmisissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no joo, on varmaanki hiljaiseloa kun karja jo tähän aikaan talvesta sisätiloissa, kunnes nuo pedot hoksaa ruveta lapsia jahtaamaan, varmaan nää "älysepot" vääntää asiasta vitsiä silloinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi olla vuosi 1895, kun susi on viimeksi ihmisen tappanut. Joten eiköhän jätetä uhkakuvamaalailut satusedille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa tappoivat eläinten hoitajan parivuotta sitten... Vai onko niin, että juurikin nämä suomalaiset sudet eivät ole vaaraksi ihmiselle? Voisikko joku kertoa miksi me juuri nyt tarvitsemme susia Suomessa kun hyvin on pärjätty aiemminkin ilman? Tuolla naapurimaassa noita on reilu 30000 yksilöä, joten ei ole mikään sukupuuttoon kuoleva laji... Nämä susien "suojelijat" on laidastaan koulukiusattuja reppanoita jotka samaistuvat hämärissä ajatuksissaan suteen. Mm Kimmo Ohtonen on kirjassaan asian hyvin ilmaissut. Kukaan ei mistään jäisi paitsi vaikkei noita sekarotuisia suden kuvatelmia olisi yhtään ainutta koko Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vain semmonen homma, että kun peto löytää "helpon" paikan saada ruokaa, niin ei vain sieltä lähde kauas, vaikka ihan viranomainen koittaa karkottaa. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan tässä kohtaa. Jos ne pyydettäs esim loukulla ja vietäisiin kauemmas, niin voisi olla toinen juttu. Heti kun karja on pihalla, niin sinne ne tulee kokeilemaan. Ei pitäisi olla "yllatys".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei teiltä ideat lopu. Suden loukuttaminen. Kas kun et ehdota nukuttamista ja poiskuljettamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollei Susi tottele poliisia niin putkaan muutamaksi viikoksi eiköhän ruppee totteleen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei karkotuksiin ole syytä ellei susi tai koko lauma ala asumaan pihoilla. Susilauma liikkuu reviirillään kymmeniä kilometrejä päivässä ruokaa etsien. Tiheämpään asutulla seudulla se tarkottaa sitä että väkisinkin susi päätyy talojen ja eläinsuojien läheisyyteen kun niitä ei voi välttää. Useimmiten ihmiset eivät susia edes huomaa vaan vain jotkin vierailut asutuksen lähistöllä havaitaan.

Uteliaana ja älykkäänä eläimenä susi aina tutkii löytyykö ruokaa varsinkin jos kuono saa vainun. Susihan ei pelkää ihmistä, mutta on luonnostaan varovainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten sudelle pitää ilmoittaa, että se on väärällä reviirillä. Ilmoitus siten, että susikin ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku Luken paikannusilmoituksissa mättää.
Sen jälkeen, kun alueen susista nousi haloo, niin kertaakaan ei susilauma ole muka mennyt Siikajoen Karinkannan, Lumijoen ja Limingan väliä, jota aiemmin hinkkasi viikottain.
Annetaanko ymmärtää, että häätö on onnistunut
Suden häätäminen on sama asia, kuin pelottelisi rusakon pihaltaan. Rusakko lähtee, mutta palaa takaisin, kun oven laittaa kiinni.
Poliisille ilmoittaminen taas on vitsi.
Jos sudesta tekee havainnon ja ilmoittaa poliisille, niin susi ehtii vähintään kymmenen kilsan päähän ennenkuin poliisi ehtii maisemiin.
Alueen susimäärästäkin on susihavaintojen mukaan ihan liian pieni määrä ilmoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

riistahavainnot.fi. Luka kavereineen tänään klo 10 Lumijoen Virkkulassa. Tämä lauma kiertää ympyrää, siirtyvät seuraavaksi kohti Siikajokea ja siitä Lumijoen Ylipää/Revonlahti ja taas takaisin Limingan Rantakylän tienoille. Tätä on jatkunut monta viikkoa. Ajattelin kyllä nyt lähteä tuohon Lumijoen ladulle, vaikka ovat ihan samoilla huudeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image