Oulu

Kysyimme: Mikä on piispan hiipassa ylösalaisin oleva risti?

Keskitalo sai piispanviran tunnuksiin kuuluvan sauvan, taiteilija Moosa Myllykankaan suunnitteleman violetin värisen hiipan ja ristin. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 13.11.2018 8:38
Petri Hakkarainen

Sunnuntaina Oulussa piispaksi vihityn Jukka Keskitalon hiipassa oleva risti on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ylösalaisin oleva risti on eräissä kommenteissa liitetty uskonnanvastaisuuteen ja satanismiin. Kyseessä on kuitenkin vanha kristillinen symboli, jollainen on muun muassa Veitsiluodon kirkon harjalla.

Miksi risti on ylösalaisin, piispan asun suunnitellut oululainen tekstiilitaitelija Moosa Myllykangas?

– Kyseessä on niin sanottu pietarinristi, latinalainen risti, jossa yläsakara on alasakaraa pidempi. Tarinan mukaan apostoli Pietari ristiinnaulittiin näin päin olleeseen ristiin, koska hän ei katsonut olevansa sen arvoinen, että olisi tullut ristiinnaulituksi samoin kuin Jeesus. Olen tehnyt kirkkotekstiilejä ennekin ja olen kyllä perillä kirkollisesta symbo-liikasta.

Mitä ajattelit asiasta heränneestä keskustelusta?

– Onhan tämä vähän surullista tietämättömyyttä. Netissä on helppo huudella ja iskeä nyrkillä palleaan nimettömänä, kun ei edes viitsitä selvittää, miten asia oikeasti on. Tällainen kommentointi toistuu jatkuvasti milloin mistäkin asiasta. Se on hyvin ikävää.

Millaisia neuvotteluja kävit tilaajan kanssa asua suunnitellessasi?

– Tietenkin tilaaja eli kapituli tiesi, mitä on tulossa. Tein asun kanssa kovasti työtä, että sain siitä sellaisen, kuin sen pitää mielestäni olla. Ei minun eikä tilaajan mieleenkään juolahtanut, että joku saattaisi ajatella tästä rististä noin.

Oletko saanut suoraa palautetta valmistamastasi piispan asusta?

– Kovasti sitä on ihasteltu. Sunnuntain tilaisuudessa norjalainen naispiispakin ilmoitti, että haluaisi samantapaisen, modernin asun.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Ei mua edes kiinnosta kirkon asiat, mutta silti halusin selvittää mikä on kyseinen risti kun siitä haloo tuli. Googleen hakusanaksi risti väärinpäin ja kappas sieltähän se löyty ihan helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli asian laita mikä tahansa, miksi päähineeseen pitäisi laittaa jokin muu symboli kuin se vakiintunut, kaikkien tuntema?

Ei Pietari ollut Uuden Testamentin päähenkilö, vaan Jeesus. Satanismissa kyllä tiedetään mikä on Pietarinristi ja sen soisi suunnitelijankin tietävän kun tietää kerran latinalaisetkin sadut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo nurinpäin oleva risti on ihan sitä ihtiään eli sielunvihollisen symboliikkaa! Surullista, niin kovin surullista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on taas poru noussut. Kyllä Pietarin ristin tarinan pitäisi kaikki tuntea.

Vanha sanonta sopii tähänkin. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Eli ne jotka eivät tiedä mistään mitään pitävät kovinta ääntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selevästi joku suatananpalvaaja. Onko muuten symbo-liika joku suomen liikan tapainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella kaunis,pohjoisia arvoja kunnioittava virka-asu joka oli meidän vaatimattoman piispamme yllä arvossaan.Onnea ja siunausta Jukka Keskitalolle laajan hiippakunnan hoidossa sekä onnittelut myös taiteilijalle onnistuneesta työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo risti kuuluu olla oikein päin, silä muuten ymmärrän meidän halventavan Jeesuksen sovitustyötä ja kristillisyyttä.
Näin ymmärrän; ristinkulkueessakin ristiä kannetaan oikein päin, koska se kuvataa Kristillisyyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla lailla itsekin laitoin auton sivuoviin hakaristin. Se näyttää siltä joillekin mutta kunnioitan suomen ilmavoimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli natseillä kärjellään ja ilmavoimilla vaakassa. Hakaristin natsit pilasivat. Moni ei siitä muuta tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla voitaisiin kansaa valistaa myös siitä, mistä nämä kirkkotekstiilimallit ovat tulleet. Hiippahan on lähtöisin rommalaikatolisesta tiaarasta. Sillä on jo vanha roomalaispakanallinen tausta ja se puolestaan on napattu babylonialaisen Ishtar-jumalattaren päähineestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jotka noita huru-ukkoja pitää jonakin, eivät ole kiinnostuneita mistään faktoista. Keroputaa-porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että edes joissakin asioissa ollaan rohkeita ja uskalletaan tuoda esiin asioita joilla on vahvoja mielleyhtymiä täysin vastakkaisiin asioihin.
Keskustelua tämä herättää ja lienee paikallaan että hyvän ja pahan suhdetta jokainen miettii tämän myötä tykönään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaista tarinaa en kyllä tätä ennen ole kuullut, Pyhän Raamatun olen lukenut kannesta kanteen ja siinä ei tällaisesta mainita.
Minä olen sitä mieltä että tällaisten " tarinoiden" pohjalta tämmöistä , rienaavaksi miellettyä symbolia ei olisi pitänyt tehdä.

Hakaristi, onnea tuovana symbolina oli toisaalla kommenteissa osuva vertaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keksipä ihminen aikojen alussa monta eri jumalaa ja niille kaikille omat uskonnot ja uskonnoille tarinat.
Keksi vielä tuhansien vuosien kuluessa symbolit ja rituaalit.
Keksi pahat symbolit ja hyvät symbolit, mutta esim. kiltti ihminen voi olla paha sisältä ilman varoittavaa symbolia.
Minusta on reilua, että luonnossa susi on juuri niin pahan näköinen kuin se vaan on, sitä tietää pelätä ja varoa.
Ihana ihminenhän voi olla vaatetuksen ja meikin alla vaikka kuin paha ja vaarallinen eikä kukaan tiedä pelätä.
uskotaan me vaan edelleen pedonlukuun ja ristiin oikein ja väärinpäin, se on ihmisen ominaisuus; uskominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsin tämän sympoolin kun olen tämän tarinan lukenut marttyyrien historiasta ,että Pietari ristiinnaulittiin pää alaspäin oli hänen toivomus. Miksi sitten pietarin risti kuuluu seurakuntaan on se kun jeesus sanoi pietarille että hänen seurakunta perustetaan kalliolle.kestävälle pohjalle. Pietarin nimi ennen perustamista oli siimon. Pietari on kallio jolle jeesus perusti seurakuntansa. Ainoa tie armohon jeesuksen risti yksin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...mutta tuota lakkia voi pitää päässä kummin päin tahansa, se on auki molemmista päistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihastelen myös piispan asua ja erityisesti hiippaa ja se on melkein samankaltainen kuin ruotsalaisen okkultistisen metalliyhtye Ghostin laulajalla. Symbolit saattavat joskus olla monimerkityksisiä, kuten pietarin ristin kohdalla. Kristittyjen lisäksi sillä on symboliarvoa myös satanistisen filosofian omaaville. Kristityillä ja satanisteilla on yhteinen "kääntöpisteensä" Pietarin hahmossa ja viimeksimainituilla se kuvastaa Kristuksen kolminkertaista kieltäjää, jota ”kiinnosti se mikä on ihmisten eikä se, mikä on Jumalan”. Ei siis ihme, että uusi asu on herättänyt keskustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpäs poraan 35 vuotta vanhaan rippiristiini reiän alas ja ripustan ylösalaisin kaulaan.On muuten satavarma että minua aletaan nimittämään satanistiksi kun satun pitämään pitkiä hiuksia ja kuuntelen heviä.Samoin voin liimailla hakaristejä,maltanristejä ja KKK symboleiksi väitettyjä tarroja autooni eikä kukaan saa arvostella minua siitä koska kyseisillä symboleilla on useita eri merkityksiä.Varsinkin jos kirkonmiehen puvun suunnittelijan selitys menee läpi.Vois olla parasta kääntää suosiolla se hiipan risti oikein päin niin piispa välttyy ehkä lempinimeltä Ozzy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhah, jes, mahtavaa! Jos kirkossa on samanlainen meininki niin pitänee alkaa käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

74
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
34
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
23
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image