Oulu

Kuusamontien varteen tulee uusi suojelualue – kyseessä on pienen joen varressa oleva korpien ja kangasmetsien kokonaisuus

Oulu 13.3.2019 14:46
Kaleva

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ja metsäyhtiö Tornator ovat sopineet yhtiön omistaman alueen suojelusta osana valtakunnallista METSO-ohjelmaa. Suojelualue sijaitsee Oulussa Kuusamontien varressa, kolmen eri tilan alueella. Sen kokonaispinta-ala on noin 51 hehtaaria.

Tornatorin tiedotteessa todetaan, että uusi suojelualue on Pohjois-Pohjanmaalla poikkeuksellinen. Se koostuu pienvesien, korpien ja lahopuustoisten kangasmetsien muodostamasta kokonaisuudesta. Alueen arvoa nostaa sen läpi luonnontilaisena kiemurteleva Pikku-Martimojoki, jonka rannoilla on pääosin luonnontilaisia korpimetsiä sekä runsaasti majavatuhojen seurauksena syntyneitä pysty- ja maalahopuita.

– Edes osittain luonnontilaisena säilyneet pienvedet lähimetsineen ovat verrattain harvinaisia tässä osassa Pohjois-Pohjanmaata. Alueen eriasteiset lahopuut tarjoavat elinympäristön monelle uhanalaiselle lajille. Lahopuun on arvioitu olevan noin 4000―5000 lajin koti ja suuri osa uhanalaisista lajeista on riippuvaisia siitä, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Teppo Syrjälä.

– Viime vuonna julkaistu luontotyyppien uhanalaisuusarvio osoittaa korpien uhanalaistumista myös Pohjois-Suomessa. Uusi eliölajien uhanalaisuusarvio puolestaan kertoo, että nimenomaan suolajiston uhanalaistuminen on erityisen nopeaa. Suojelualueiden perustaminen on yksi monista vastauksistamme tämän kehityksen pysäyttämiseksi, toteaa Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen.

METSO on Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma. Sen tavoitteena on metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Suojelualueen rauhoitusmääräysten mukaisesti alue säilyy luonnontilaisena, eikä siellä saa tehdä sen tilaan vaikuttavia tai sitä muuttavia toimenpiteitä. Jokamiehen oikeuksia rauhoitusmääräykset eivät rajoita.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Eipä ole hääppönen alue luonnonarvoiltaan, vaikka kuinka Kalevassa hehkutetaan. Todellisia metsien suojelualueita ei Ouluun saada millään. Sanginjoen ulkometsän suojelua on odettu jo ikuisuus eikä asia vaan tunnu koskaan valmistuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta puolueena torppasi sanginjoen sujelualueen. Oulu on kehitysmaa luonnon suojelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa. Onneksi olkoon maanomistajille. Toivottavasti Metso-rahoitus saa runsaammat jatkot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
50
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
29
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
26
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
17
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen
15
Radio Pooki palkittiin vuoden paikallisradiona, kanavalle myös vuoden paikallisradiojuontajan palkinto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

389 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image