Oulu

Kokoomuksen 29-vuotias kan­san­edus­ta­ja Janne Heikkinen: "Ahkeruudesta pitää tehdä Suomessa hyve"

Janne Heikkinen on yksi 31:stä alle 35-vuotiaista kansanedustajista. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 29.7.2019 7:40
Elisa Husu

Kalevan juttusarjassa haastatellaan ensikertalaisia Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

– Ahkeruudesta pitää tehdä Suomessa hyve.

Kokoomuksen uusi kansanedustaja Janne Heikkinen puhuu työnteosta mielellään, onhan hänellä takanaan liki puolen vuoden työhaastattelu eduskuntaan pyrkiessä. Kampanjaa hän teki vuoden.

– Vähän tuli kotona oltua. Vuoden poikaystäväksi minua ei voi sanoa, Heikkinen naurahtaa.

Heikkinen valittiin Arkadianmäelle Oulun vaalipiiristä yli 4000 äänellä. 29-vuotias Heikkinen on yksi 31:stä alle 35-vuotiaista valituista kansanedustajista. Eduskunta nuoreni tällä kertaa hieman, nyt sen keski-ikä on 46 vuotta.

– Nuoret kansanedustajat pitävät yhteyttä toistensa kanssa omassa verkostossa, jossa päivitämme sukupolveamme koskevia kysymyksiä. Opintotuen tulorajat puhututtavat erityisesti.

Heikkinen kertoo ajatuksistaan sosiaalisessa mediassa, jossa hän pitää videopäiväkirjaa ja blogia.

– Yhteydenpito on työlästä ja vapaaehtoista, mutta koen sen edustuksellisuuden kautta tärkeänä.

Kymmenen vuotta Kempeleen ja Oulun kunnallispolitiikassa vaikuttanut Heikkinen puolustaa vapaata markkinataloutta. Heikkisen ajatteluun on vaikuttanut vahvasti Andreas Chydenius.

– Chydenius oli johtavia liberaaleja ajattelijoita. Viisautta ei tarvitse etsiä kaukaa, se voi löytyä läheltä.

Kokkolalaisen valistusajattelijan hengessä Heikkinen karsisi monopolit. Monopoleja Heikkinen arvostelee, koska ne luovat esteitä kilpailulle: jokaisen tulee saada oman vaihtoehto esiin, ja ihmiset päättävät ostokäyttäytymisellään, mikä tuote menestyy. Alkon toiminta saisi Heikkisen mukaan vapautua.

Hän alentaisi työnteon verotusta, jota kutsuu "työmiljardiksi": työnteon ja työeläkkeiden verotusta lasketaan miljardin edestä. Työntekijälle jäisi enemmän rahaa itselleen tekemästään työstä.

Työnantajaa Heikkinen kannustaisi alentamalla työntekijöiden palkoista aiheutuvia sivukustannuksia, kuten työeläkkeitä.

Markkinatalouteen kuuluu Heikkisen mukaan myös vastuu. Esimerkistä käy vesilaki. Intohimoisena kalastajana hän ei voi sietää nykyistä järjestelyä.

– Lukuisia pohjoissuomalaisia jokia on laiminlyöty huonon vesilain takia. Joet on padottu, mutta ei ole huolehdittu siitä, että uhanalaiset vaelluskalakannat pysyisivät elinvoimaisina. Meillä on noin 50 voimalaa, joita ei kosketa kalatalousvelvoitteet.

– Tällä hetkellä padolla saa tehdä taloudellista voittoa, vaikka se tuhoaa kalojen elinolosuhteet ja mökkiläisten kalastusmahdollisuudet joen yläosilla, Heikkinen tuhahtaa.

– Yhtään uutta voimalaa ei saa rakentaa ennen kuin entiset on laitettu ekologisesti kestävään kuntoon.

Heikkinen viettää vapaa-aikaansa Koillismaan virtavesillä, Taivalkoskella Iijoella ja Kuusamossa Kitka- sekä Kuusinkijoella, jossa hän valmistautuu elokuun lopussa käytävään perhokalastuksen SM-finaaliin. Sitten alkaa eduskunnan syyskausi.

– Odotan budjettivääntöä, jossa hallituksen linjan yhtenäisyys haastetaan kuherruskuukausien jälkeen. Tämä tarjoaa myös oppositiolle haastamisen paikan.

Janne Heikkinen

Syntynyt: 1990 Oulun Heinäpäässä

Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta

Ammatti: Viestinnän suunnittelija

Luottamustoimia: muun muassa Kempeleen kunnanvaltuutettu 2009-2016 ja puheenjohtaja 2015-2016, Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry puheenjohtaja 2012-2013, Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen varapuheenjohtaja 2016

Nykyinen luottamustehtävä: Kansanedustajuus, Oulun kaupunginhallituksen jäsen, BusinessOulun johtokunnan varapuheenjohtaja

Perhe: Avovaimo Mira sekä äiti Sirpa, isä Kari, sisko Sanni ja veli Matti sekä pohjanpystykorva Sissi

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Olihan ahkeruus ja sisukkuus pitkäänkin hyveitä Suomessa, kunnes tää puolue pääsi johtamaan Suomea ja velkaantuminen alkoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Ahkeruudesta pitää tehdä Suomessa hyve "

Se on helppoa.
Aloitetaan muuttamalla työtuloveroprosentit alemmiksi kuin pääomatulojen.
Se jos mikä suosii töiden tekemistä.

Kokoomuslainen tässä maassa työt tekevien kansalaisten etuja ajamassa.
Ihmeitä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuslaisten tyylin mukaan ole
ahkera ja tee palkkatyötä puoli ilmatteeksi yrityksille että saavat isommat voitot ketättyä itelleen..Kokoomushsn on 8v tehnyt vallassa ollessaan huimat tulonsiirrot köyhemmiltä rikkaille!Se on nähty ,turha yrittää kokoomuslaisen uskotella mitää muuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä nämä tuilla loisivat valittaa kikystä ja kaikesta muusta. Osa suomalaisista ja maahanmuuttajista eivät edes halua töihin ja kaikesta vain valitetaan, kun ei saa korotuksia tukiaisiin. Heikkinen on täysin oikeassa ahkeruudesta ja kansalaisen aktiivisuudessa työn hakemiseen. Jos olet ehdokkaana seuraavissa eduskuntavaaleissa, saat ääneni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Heikkinen on täysin oikeassa ahkeruudesta ja kansalaisen aktiivisuudessa työn hakemiseen."

Ne joilta on jäänyt 1950-luvun työnhaku mallit päälle eivät ymmärrä vaikkapa sitä että nykyäään useimmilla firmoilla on internjetissä kotisivut, ja niillä sivuilla useimmiten on kohta jonka otsikko on "Meillekkö töihin", ja jos vaivaantuu katsomaan että mitä sieltä "Meillekkö töihin" osiosta löytyy niin siellä jokseenkin aina on somalla fontilla präntättynä että "Ei vapaita työpaikkoja."

Joten jos minä kyseisen asian sieltä firman kotisivuilta katsottuani silti tääräydyn sinne firmaan töitä kysymään, joko niin että menen itse paikalle tai niin että soitan sinne tasku-ATKlla, niin onko se sen sen firman etu että joku siellä joutuu tuhlaamaan työaikaansa minun pois käännyttelyyn, ja samalla siinä poiskäännyttelyn lomassa harmistuneesti minulta jopa kysyy että miksi en ole katsonut firman kotisivuilta kohtaa "Meillekkö töihin?"

Että samako se että joku siellä firmassa tuhlaa muutaman minuutin työaikaansa aivan turhaan töitten kysyjäin poiskäännyttelyyn? Aivan, mutta kun en minä ole ainoa töitten kysyjä vaan niitä töitten kysyjiä on joka työpäivä kymmeniä ellei satoja.

Heikkinen ei muuten mainitse yhtään mitään aktiivisuudesta työn hakemisessa. Se on sinänsä ymmärrettävää sillä se että joku hakee vaikka kuinka aktiivisesti työtä ei tosiasiassa uusia palkkatyöpaikkoja minnekkään avaa.

Sitäpaitsi jos vaivaituisi tutustumaan aktiivimalliin niin ehkä selviäisi että aktiivimalli ei edellytä aktiivista työn hakua vaan sen mallin mukaan aktiivinen työtön on se työtön joka käy töissä.

Jos samaa periaatetta sovellettaisiin olla aktiivisesti jompaa kumpaa sukupuolta, niin olla oikein aktiivinen nainen olisi sitä että kasvattaa itselleen pallit.

Heikkinen jätti myös mainitsematta että ainoa ahkeruus jota ihka aidosti kaivattaisiin olisi uusien palkkatyöpaikkojen availu-ahkeruus. Ja se että jos se availu-ahkeruus vielä kohdistuisi Suomen tasavallan alueelle eikä jonnekkin kaukoitään tekisi siitä vielä entistä kaivatumpaa ahkeruutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tämä Heikkisen perheen Janne on kerrassaan kova tekijä ikäisekseen. Äänestin häntä 2015, 2019 ja tulen äänestämään myös aina jatkossa. Uskoisin että miehestä tulee vielä Presidentti jonain päivänä! Ihmettelen kovasti miten täällä on ihmisillä aikaa marista nimimerkin takaa, menkää töihin. Hyvää jatkoa Jannelle ja pistä kommunistit koville siellä Arkadian mäellä, palataan kun tavataan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkin takaa itsekin kehua retostelet "edustajaasi". Eikä nimimerkkisi ilmaise että olet töissä, jonne kehota muita kommentoijia menemään. Eikä sulje pois mahdollista osallistumistasi edustajasi vaalityöhön, sukulaisuutta ja mitä kaikkea muuta mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sinä täällä mariset muista kovinkin kovasti ja arvostelet muiden kommentoijien tekemisiä? Ihmisillä on täällä oikeus kommentoida sääntöjen mukaisesti aivan samalla tavalla kuin sinullakin. Julkisuuden henkilö on julkisuudessa sen vuoksi, että se yrittää mainostaa itseään, joten julkisuuden henkilöistä on myös mahdollisuus somessa kommentoida, joten se siitä. Mitä tulee kommunismiin, olisin kokoomuslaisena hiljaa, koska kokoomuksen naiset äänestivät aikanaan Tarja Halosen presidentiksi ennen Esko Ahoa (tämä on tutkittua tietoa), joten kukahan se kommunisti oikeasti on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen viettääkin varsin hyveellistä elämää torkkupeittonsa alla valkoviiniä siemaillen. Samalla tosin suorittaa työtämuistuttavaa liikesarjaa ajatustyön muodossa sananparsia muovaillen, että mitenkä työttömiä saisi kurmuuttaa vieläkin kovemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

janne on nyt kansanedustaja, nyt viimeistään hänen pitää puhua kauniisti, ahkeruudesta pitää kuulemma tehdä hyve, niin minäkin luulin, mutta ei kannata, jannekin etsii vaan lisää tyhmiä tekemään työn puolestansa ( "virkamiesten puolesta" ), sitäpaitsi janne on aivan liian nuori jotta tietäisi miten asiat on ( ja tulee aina olemaan ) suomessa. parempi olla yrittämättä liikoja, ei tule stressiä, eikä känsiä kätösiin, antaa auringon paistaa ja lintujen laulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, puhuisi sitten, kun on näytöt annettu. Näin olisi parempi.

Mitä tulee ahkeruuteen, kyllä siihen oleellisesti kuuluu myös rehellisyys. Kokoomus on vain sivuuttanut omat arvonsa ja luovuttanut ne persuille. Sauli Niinistö kannattaa vielä koti, uskonto, isänmaa arvoja, mutta ei muut kokoomusta lähellä olevat. Jotenkin tuntuu tämän haastattelun perusteella, että Heikkinen olisi välittömästi myymässä Suomi nimisen valtion markkinavoimille, mikäli se olisi mahdollista. Tämähän tarkoittaisi täysin pohjoismaalaisen sivistysyhteiskunnan menetystä. Kuka kustantaisi koulut, kuka terveydenhuollon, kuka huoltovarmuuden ja jne., mutta silti hän on valittamassa opintotuesta. Tietääkö Heikkinen, että se kustannetaan veroeuroista. Mistä veroeurot saataisiin kasaan tähän kaikkeen hyvään, kun nykyäänkään yritykset eivät maksa veroja, koska tilinpäätökset laaditaan niin, että sitä ei tarvitse tehdä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satuin juuri tv:n kohdalle kun uudet edustajat olivat tentissä vaalien jälkeen. Heikkinen ja Heinäluoman tytärkansanedustaja, nimeä en muista olivat kahden välisessä depatissa. Heikkinen jäi puheenvuorossa kuin nallikalliolle kun Heinäluoman pesi hänet kuus-nolla. Kävikin mielessä miten yksinkertainen kuulija pitää olla, että Heikkisen puheet riittävät vakuuttamaan kuulijan. Näitä yksinkertaisia ilmeisesti on ollut, vai millä lobbauksella se Heikkinen eduskuntaan pääsi. Ihmettelen suuresti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipahan avaus. Tämä kansanedustaja voi aloittaa rummutuksen ahkeruudesta ikäisilleen, jotka räpläävät omaa kännykkäänsä päivät pitkät. Muut tekevät työt. Lisäksi haluan kuulla, että kun Alkon monopoli puretaan, niin kuinka tämä edustaja velvoittaa ulkomaiset firmat osallistumaan alkkisongelmaisten hoidon rahoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen "hyvinvointi" yhteiskunta laiskistaa ihmiset kotiin. Makoilu saaatuttaa ruumiin ja mielen.

Suurin syylline on AY-liike. Sillä on paljon valtaa, mutta se ei kanna huolta työttömistä ja pudokkaista. Keinotekoisen minimipalkan ylläpito tappaa työt.

Ahkeruuden (ihmiseten ja yritysten) kannalta parasta olisi pieni kansalaispalkka ja minimipalkkojen reilu lasku. Lähes jokaiselle löytyisi työtä ja hyvinvointia kun työn hinta alkaisi vaikka 5 eurosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep ja ehdottaja menee itse ensin 5€ töihin. Palkalla pitää myös pystyä elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, mutta ei hän varmasti mene. Hän vaan ehdottelee kaikenlaista kummallista. Mutta tosin, hänellähän onkin ainakin omasta ja äitinsä mielestä joskus melko hyviäkin ehdotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuslaisille yrittäjillehän pitäs tehä töitä alipalkalla,su nuntailisät pois yms, ja paikallista sopimista sekä joustoa ,jos nuo sais päättää niin mitä jäis työntekijälle enään palkasta käteen..On hyvä että Ay-liike pitää nuo ahneet kurissa ,Ikänä ei luottoa kokoomuslaiille vsikka höpisevät mitä,,on nähty mitä saivat aikaan 8v aikana,ajoivat vaan rikkaille lisää etuja ja tulonsiirtoja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitossa tuota kokeiltiin pakottamalla kansa nälkäänäkeviksi ja itsenäisesti ajattelevat vankileirien saaristoon.
Kaikki totalitaristit ovat samaa ainesta. Luulevat raukat olevansa jotenkin muiden yläpuolella.
Sekopäisimmät jopa jotain herrakansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä nuori mies näytä tietävän työnteosta mitään.
Ahkeruus on aina ollut hyve,tai se on ollut aikoinaan pakollinen hyve.
Työnteko on koettu aina hyväksi,jos työpaikka ja sen ilmapiiri on hyvä.
Palkka on kohdallaan ja työnteko palkitaan oikealla tavoin.
Eikä entisen Pääministeri Sipilän tavoin vain aina huononnetuin työehdoin ja lisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
191
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Hyvä Pontus! Niin minäkin, ja olen arvostanut aina, maalta kun kotoisin olen. Ja pellot vuokralla vain nimelliskorvausta... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image