Oulu

Kivikautinen kylä rapistui rahan puutteessa

Kivikautisessa rivitalossa on paikoin lunta nurkissa, mikä syö nopeasti suojaamattomia puurakenteita. Nykyajan ihmiselle kivikautinen rakentaminen ei ole ollenkaan helppoa. KUVA: Janica Karasti
Oulu 19.2.2008 0:00
Anja Harju
Lumikinos nököttää Kierikkikeskuksen kivikautisen talon nurkassa. Lunta tupaan pääsee myös katon ammottavista aukoista. Kivikautinen kylä on päässyt rapistumaan, vaikka osa rakennuksista on 2000-luvulta ja vanhimmatkin vuodelta 1997.

Kierikissä työskentelevän arkeologi Sami Viljanmaan mukaan kivikautisten asumusten olisi pitänyt kestää kauemmin. Nyt säälle herkkien rakenteiden rapistumista ovat edesauttaneet paikoin tehdyt rakennusvirheet ja asumusten ylläpitoon käytettävät vähät resurssit.

"Suomessa ei ole aikaisemmin rakennettu tässä laajuudessa kivikautista kylää. Ei siis ole ihme, että tietoa ei silloin ollut riittävästi saatavilla, kun kylää rakennettiin. Nyt, kun tietoa ja kokemusta on enemmän, asioita voidaan tehdä kestävämmin. Tosin vieläkään emme tiedä kaikkea kivikautisesta asumistavasta", Sami Viljanmaa sanoo ja toivoo, että jatkossa myös kivikauden kylän henkilöstöresursseihin voidaan satsata.Jatkuvaa taistelua rahasta


Viime viikolla opetusministeriö myönsi Kierikin kivikauden kylän peruskorjaukseen 30 000 määrärahan. Kunta on varautunut peruskorjaukseen myöskin 30 000 eurolla.

Kivikauden kylän rakennelmat ovat Kierikissä tiukoilla, sillä talviaikana rakennukset nököttävät kylmillään lumen keskellä. Se vähentää rakennelmien käyttöikää.

Rakennusvirheillä Viljanmaa viittaa esimerkiksi kattorakenteisiin ja turpeiden asetteluun. Kattoruoteiden päällä olevat turpeet kiskovat turpeiden alla olevia tuohia alas, kun niiden päinvastoin pitäisi painaa tuohia pysymään katossa.

"Todennäköisesti käytämme ensi kesänä rakennustöissä osittain toisenlaisia materiaaleja kuin nyt. Esimerkiksi kattoturpeet voidaan korvata järviruo´olla", Viljanmaa pohtii.

Kivikautisten rakennusten suunnittelussa käytetään apuna muinaistekniikan artesaaniopiskelijoita Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Se on Viljanmaan mukaan erinomainen lisä Kierikkikeskuksen omaan osaamiseen, joka sekin on arvostettua. Esimerkiksi Kierikkikeskuksen johtaja Leena Lehtinen saa kiitos kaikilta ahkerasta työstään Kierikkikeskuksen eteen.

"Suhteessa kokonaisuuteen, saavutettuihin kävijämääriin ja kansainväliseen maineeseen, Kierikkikeskus on vähäisin panoksin saanut Lehtisen johdolla paljon aikaan", Yli-Iin kunnanjohtaja Rauni Nokela kiittelee.

Leena Lehtinen on tällä hetkellä vuorotteluvapaalla toukokuun loppuun saakka.

Lehtinen iloitsee Kierikin saamasta opetusministeriön rahasta, joka yhdessä kunnan rahan kanssa mahdollistaa Kierikin kivikautisen kylän uusimisen ja korjaamisen. Se on jälleen yksi voitto avustusrahojen hakemisessa.

"Kivikauden kylässä on joka vuosi tehty peruskorjauksia niillä resursseilla, mitkä meillä ovat olleet. Perusongelmamme on, että raha ei riitä kaikkeen, mihin haluaisimme", Lehtinen tiivistää.

Kierikkikeskuksessa työskentelevät toivovat, että kivikauden asumusten korjaaminen tapahtuu samojen ammattitaitoisten rakentajien voimin kuin millä kylä rakennettiinkin. Rakentajista tehdyt virheet eivät missään nimessä ole kiinni.

Kierikkikeskuksen tulevaisuuden kannalta Lehtinen ja Viljanmaa näkevät Yli-Iin liittymisen Ouluun ensiarvoisen tärkeänä.

"Vaihtoehto b on se, että Yli-Ii pakkoliitetään johonkin ja se olisi Kierikin kannalta katastrofi", Lehtinen painottaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kyllä Kierikki keskus on alusta asti ollut maaseutupitäjä Yli-iille aivan lottovoittoon verrattava matkailunähtävyys. Kaikenmaailman EU-tukirahoja ja lobbausta vaan niin kyllä maailman turistikin vielä Yli-Iihin eksyy. Parinkymmenen kilsan päässä on satoja tuhansia ihmisä edestakaisin vetävä 4-tie sinne vaan kunnon mainokset ja opasteet ja vähän houkutintakin turistille niin varmasti on Kierikissäkin kävijöitä. Ja miksei voimalaitoksia oteta yli-iiläisiin nähtävyyksiin mukaan, ei kaikkialla Suomessa ole sellaisia, kun ei ole edes kunnon Jokiakaan (Iiijoki!).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämä asia on tiedetty alusta asti, ei tälläiselle paikalle ole "ollut"tilausta.Yli-Iin päättäjät jotka tässä on olleet mukana, edesvastuuseen koko järjettömästä rahan tuhlaamisesta.Oli sitten Eu-rahoitusta tai mitä vaan, laittais Yli-II muut asiat kuntoon kadut,tiet,palvelut monipuolisemmat,liikenne,nuorisolle tiloja,valmennusta nuorisolle (liikunta,uheilukerhot) Yli-Iin palvelut on 2 kauppaa ,1 baari auki silloin tällöin,3 kylmäasemaa bensiini,apteekki,kampaamo (useita), terveyskeskus,joku mylly, kirkonkylällä.No suurin ongelma Yli-IIssä on ihmisten kateus joku pärjää paremmin joku huonommin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hoitamattomuuteen ja lumenluontiin tulee niin luulisi työntekijöillä olevan sen verran viitseliäisyyttä jos ei turistejakaan näy että lumet luotaisiin. Markkinointi ja ideat on edelleen hukassa, tuskinpa ne katonpaikkauksella hoituu mutta ompahan jotain puuhastelua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan Raili valittaa.On tehty hienot asunnot,jotka ovat aina tyhjillään.Pitäis satsata pikkuisen mainonttaa,esim Juhannuksen viettoon aivan mahtava paikka, hommaisiva muutaman kanootin ,että vierailla olisi puuhastelua.Se kylä on nopeasti tutkittu ,ei tarvi toistakertaa käydä.Mmyös näin keväällä pilkki ja hiihtomahdollisuuteensatsata,latu esimerkiksi Koutuajärvelle,miksei myös kelkkamiehille urat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kierikkikeskus on hyvin halpa matkailunähtävyys. Oulun seudullahan onkin kauheasti turisteilla puuhattavaa. Kyllä tähän soisi vähän rahaa löytyvän...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kivikaudella ei ollut rahaa lainkaan, miten siellä hoidettii kylän kunnossapito?" Eiköhän ne kivikaudella ihmiset henkensä pitimeksi pitäneet talojaan kunnossa. Ei voitane odottaa, että jollakin riittäisi vapaehtoismieltä ylläpitoon nykyaikana - eikä pitäisikään, kun kyseessä on kuitenkin kuntaa ja aluetta hyödyttävä turisti- ja kulttuurikohde. Eihän urheilukentät, leikkikentät jne. palvelut pitämättä pysy, eikä vapaaehtoisvoimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukija: sullekin maksetaan vuodessa varmaan 30 000 palkkaa. Kyllä nykyajan työntekijät on avuttomia, ennen olis riittänyt kappa pottuja. Kierikki oli ihan mielenkiintoinen paikka. Kannattaa käydä kattomassa eikä vaan lämpimikseen kitistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 000 euroa korjauksiin? Kivikaudella ei ollut rahaa lainkaan, miten siellä hoidettii kylän kunnossapito? Kyllä nykyajan Suomi ja maailma on avutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma, että kylä kesti kuosissaan kivikaudelta nykyaikaan, mutta nyt rapistuu muutamassa vuodessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tällaisiin projekteihin löydy rahaa vaan johonkin kuntien idioottimaisiin suunnitelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:50
Jihadistien määrä on moninkertaistunut sitten vuoden 2001 terrori-iskujen – mikä meni pieleen?
13:43
Rovaniemen poliisi pyytää havaintoja henkilöauton ja jalankulkijan yhteentörmäyksestä
13:23
Kiinteistöliitto: Pinnoittamalla uusituissa putkissa enemmän ongelmia kuin sukitetuissa – "yllättävää, että perinteisessäkin tavassa noin paljon ongelmia"
13:23
Lapsiasiavaltuutettu varoittaa keskiarvon harhasta – tänään julkaistussa Lapsibarometrissä nostetaan esiin lapsuuden tutkimuksen vinoutuminen
13:17
Toimeentulotuki muuttunut yhä enemmän pitkäaikaiseksi
13:10
Tahkokankaan suunnittelusta työpaja kuntalaisille
12:59
Vasemmistoliiton raahelaisedustaja Hänninen kiittelee liikenneministeri Berneriä – "Olen erityisen iloinen kasitien mukaan ottamisesta"
97
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
35
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
31
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
29
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
27
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
15
Uusi asetus määrittelee pääväylien palvelutason maanteillä ja rautateillä – Oulun ja Turun välinen valtatie 8 mukana
11
Liminka yhtiöittää toimintojaan – "Haemme tietysti kustannustehokkuuttakin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

92 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ihan ensimmäiseksi, omaisuudensuoja ei estä verottamasta. Ja eduskunta voi aina säätää kansan tahtotilan mukaan sellaise... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image