Oulu

Kinkkurasva voi aiheuttaa hai­ma­tu­leh­duk­sen koiralle, joulutähti myrkytyksen kissalle – "Pe­rä­huuh­te­luis­sa on piikki joulun jälkeen"

Joulun elävä tuli ja eläimet vaativat vahtimista. KUVA: Emilia Laitinen
Oulu 16.12.2018 16:30
Taina Virolainen

Oululaisen eläinlääkäriaseman Kamun eläinlääkäri Sanna Knuutinen tietää, että joulun aikaan moni lemmikki kärsii mahaoireista. 

– Mahaoireisia eläimiä hoidetaan joulun jälkeen. Myös perähuuhteluissa on piikki juhlan mentyä. Ummetus vaivaa, jos joululahjaluita on syöty liikaa. 

Monet joulun herkut ja koristelut saattavat aiheuttaa lemmikeille vaarallisia tilanteita.

Osa eläinlääkäreistä ei esimerkiksi suosittele lainkaan joulutähden ostamista lemmikkikoteihin, sillä kaikki kasvin osat ovat pieninäkin palasina erittäin myrkyllisiä eläimille.

Knuutinen itse ei ole joutunut hoitamaan joulutähden aiheuttamia myrkytyksiä eläimillä, mutta tietää, että myrkylliset kasvit ovat erityisesti kissoille kohtalokkaita.

Joulutähti on erittäin myrkyllinen pieninäkin palasina. KUVA: Pekka Aho

– Kissat tykkäävät maistella kaikenlaisia kasveja. Oireita voi tulla, vaikka kasvia ei olisikaan syöty paljon.

Eläimille myrkyllisiä joulukasveja ovat joulutähden lisäksi hyasintti, amaryllis, tulppaani, jouluruusu ja misteli.

Yleisiä myrkytyksen oireita kissalle ovat muun muassa oksentelu, ruokahaluttomuus ja juomattomuus.

Monet koiranomistajat tietävät Knuutisen mukaan sen, että suklaa on koiralle vaarallinen herkku. Sitä ei anneta koiralla tahallaan, mutta vahinkoja sattuu joulutohinassa.

– Koira voi varastaa suklaata ja syödä samalla myös paperia ja pakkausta. 

Koiran oireet ilmenevät tuolloin kuolaamisena, oksenteluna, vatsakipuna, kovana janona ja tärinänä.

Haimatulehdus saattaa iskeä

Knuutisen mukaan moni omistaja ei kuitenkaan tiedä, että kinkun paistorasva ja nahka voivat aiheuttaa koiralle haimatulehduksen.

– Jos rasvan määrä kasvaa äkillisesti, haimatulehdus on riskinä. Se on hyvin yksilöllistä. Toisilla koirilla pienikin rasvan määrän kasvu voi laukaista tulehduksen.

Tällöin koiran oireina ovat oksentaminen, ripuli ja ruokahaluttomuus.

Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi - sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se saattaa aiheuttaa suolistotukoksen.

Viinirypäleet ja rusinat voivat pienissäkin määrin aiheuttaa toisilla koirilla ikäviä oireita.

Monet joulukoristeet ja lahjapakettien narut houkuttelevat kissoja. KUVA: Hanna Kaisa Ojanper‰

Monet joulukoristeet ja lahjapakettien narut houkuttelevat puolestaan kissoja. Narut ovat usein teräviä ja voivat tehdä haavoja kissan suuhun tai ruoansulatuselimistöön.

Lisäksi kissat saattavat tutkia kynttilöitä liian läheltä, joten viiksikarvat tai turkki voivat kärähtää.

Tutut herkut turvallisimpia

– En tyrmää eläinten lahjoja. Oma koiranikin saa joulupaketin siinä missä muutkin perheenjäsenet. Paperien ja narujen kanssa on vain oltava tarkkana, Sanna Knuutinen sanoo.

Lemmikki saattaa saada joululahjaksi monenmoista herkkupakettia. Runsas joulumässäys ja uutuuksien maisteleminen ei välttämättä ole paras juttu lemmikille tai omistajallekaan.

– Lemmikille kannattaisi antaa joulunakin tuttuja herkkuja. Se on omistajan joulurauhan turvaamista, ei tarvitse viedä vatsavaivaista lemmikkiä eläinlääkärille.

MAINOS

Kommentoi

Tuore kuusikin on monelle sisätiloissa vaarallinen, aiheuttaa esim allergioita, nuhaa, jopa astmakohtauksia. Jotkut saavat kuusen koloista heräilevistä ötököistä ihottumaa.
Tästä syystä meillä ei tuoda kuusta sisälle. Säästyy sekin vaiva ja näin metsää omistamattomana myös raha muuhun humputukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinirypäleksiä ja muitakin hedelmiä sekä kaikki ruoan tähteet jos niitä jää, olen koirille antanut ja ei ole tullut mitään oireita. Luulenpa että ylensyöttö on suurempi vaara kuin "makijaisten" antaminen. Ainoa virhe oli aikoinaan kun annoin isolle koiralle kerralla puolikkaan hirven ja venyttelin tällä tavalla koiran mahalaukun kiinnikkeet. Huonostihan siinä sitten kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko olla niin pönttöjä jotka syöttää koiralle kinkkurasvaa ei tulis edes mieleenkään söisivät itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä nyt etes kaks joulutähtiä juopolle haittaa vaikka neki söis, näkis vaan sen Joulupukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan se vielä kerran: joulutähti ei ole myrkyllinen ihmiselle eikä lemmikeille. Joulutähteä kannattaa varoa, mutta sen myrkyllisyyttä on liioiteltu, toteaa eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta. ”Yhtään joulutähden aiheuttamaa kotieläimen kuolemantapausta ei ole raportoitu”, Vainio sanoo.
Tällaisen artikkelin löysin Kuluttaja -lehdestä viime vuodelta. Meillä koira söi pentuna joulutähden lehtiä, eikä ollut moksiskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan tämä Outi vainio söi neljä joulutähteä ja väitteli ittesä professoriksi, oha se hirveen tärkee homma ihmis elämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirat sinun armoilla, niinkuin lääkäri kertoi haimalle kinkunrasva vaarallista ..jos koirasi eivät heti siihen kuole on varmaan elinkaaren loppupäästä pois ..tulehduttaa haiman .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kissan viikset kärvähtää usein. Mutta mitä toi kaikki tekee ihmiselle !! Kannattaa jakaa jouluruokia monelle päivälle eikä ahmia kerralla . Rasvasta saa kastikkeen ja oikeestaan mitä koirat syö ulkona....ja söipä kerran e- pillerilaatikonkin . Eikä kuollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitten joulu ilman kukkia. Toki itsekkin olen allerginen huonekasveille. Kynttilät on suosiolla vaihtunut led kynttilöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina oon tehny joulutähestä Anopille sallaatin ja juottanu kinkun rasvat viininä, kova kone!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen ja tärkein ohje (huom! artikkelin kuva): ei kynttilöitä lemmikkikoteihin!!! Led-tuikut riittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinkun rasvat voi laittaa maitotölkkiin ja kierrätykseen.Kinkunrasvoille on oma kierrätyslaatikko ja niistä tiedotetaan yleensä julkisesti.
Hyvin lemmikkinsä hoitava ei pidä kukkia,avotulta eikä mitään epokelpoa ruokaa lemmikkiensä ulottuvilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi niitä kinkun rasvoja ei voi vain syödä? Luulisi tulevan hyvä soosi potuille.
Oikeasti en tiedä, meidän taloudessa ei olla koskaan päästy mässäilemään muulla kiinkulla kuin valmiina ostetulla palalla. Siinäkin vain se vanhanajan kinkku on hyvää, liian moni mautonta mössöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras kun pakkaa kaiken vakuumiin, myös lemmikit. Ei tule vahinkoja. Toinen vaihtoehto on että opettaa lemmikkinsä niin etteivät ne syö ja tuhoa kaikkea mikä eteen tulee. Niin meillä on tehty ja saa polttaa kynttilöitä ihan huoletta. Ai niin mutta siihen pitää nähdä vaivaa, huono vaihtoehto. Kaikista älyttömistä ohjeista huolimatta turvallista Joulua lemmikeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
19:40
Haukiputaan taajama-alueella liikkui joutsen tiistaina alkuillasta – poliisi joutui lopettamaan linnun
19:00
Meditaatio-oppaan kirjoittanut Monika Luukkonen oppi nauttimaan nykyhetkestä buddhalaisten elämänohjeiden avulla: "Enää minun ei tarvitse haaveilla eksoottisesta lomasta ollakseni tyytyväinen" Tilaajille
210
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
86
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
30
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
26
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image