Oulu

Kempeleen itsenäinen ekokylä sai rakennusalan palkinnon

Oulu 11.11.2010 15:00
Kaleva
Rakennusinsinöörien liitto palkitsi Kempeleen ekokylän tänä vuonna RIL-palkinnollaan. Tänä vuonna voittajan valitsi Tekesin pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara.

Häntä miellytti se, miten Kempeleen ekokylässä on otettu haltuun kokonaisjärjestelmä metsähakkeen hankinnasta ja energian tuotannosta matalaenergiatasoisiin rakennuksiin ja aina asukkaiden energiakäytön tottumuksiin asti.

"Ekokylä on oiva esimerkki pienen yrityksen innovatiivisuudesta, olemassa olevan teknologian soveltamisesta käytännönläheisesti uuteen ratkaisuun sekä energia- ja ilmastohaasteisiin vastaamisesta. Hajautettu energiatuotanto hyödyntäen uudistuvia energialähteitä on yksi keino rakentaa kestävää yhdyskuntaa", Saarnivaara kertoo.

Kempeleen ekokylässä on kymmenen omakotitaloa. Alueen tarvitsema sähkö ja lämpö tehdään omassa laitoksessa sekä tuulivoimalla. Aluetta ei ole kytketty ollenkaan valtakunnan sähköverkkoon. Tavoitteena oli uusiutuviin energialähteisiin perustuva energiaomavaraisuus, yhteisöllisyys sekä energian säästäminen.

Energia tuotetaan puuhakkeesta kaasuttamalla. Kaasu poltetaan puukaasugeneraattorissa. Sähköntuotannossa syntyy hukkalämpöä, jolla lämmitetään alueen talot ja käyttövesi ja siitä saadaan ilmanvaihtoon tarvittava lämpöenergia.

Talojen lämmitys on toteutettu vesikiertoisella lattialämmityksellä. Matalalämpöistä vettä on helppo tuottaa sähköntuotannon hukkalämmöstä eikä erillistä lämmöntuotantoa tarvita lainkaan.

Suomalaisille yrityksille olisi energian säästämisessä ja uusiutuvissa energianlähteissä uusia mahdollisuuksia maailmanlaajuisilla markkinoillakin. Saarnivaara ihmettelee joidenkin rakennusalan yritysten penseätä suhtautumista siihen, että säännösten kautta tulisi paljon lisää rakentamista. Silloin kotimarkkinoista voisi tulla edelläkävijä tällä alalla.

Rakennuksissa käytettävän ja rakentamiseen kuluvan energian osuus energian loppukäytöstä on 42 prosenttia ja Suomen kasvihuonekaasupäästöistä 38 prosenttia. Rakennusala on merkittävässä asemassa Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamisessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:16
Tutkimus: Nuoret matkustavat usein ilman matkavakuutusta, yli 60-vuotiaat ovat kattavimmin vakuuttettuja
8:46
Metallica lahjoitti Suomen-vierailullaan rahaa vähävaraisten lasten auttamiseksi
8:34
Äimärautiolla testailtiin uudistettuja toimisto- ja tekniikkatiloja – raviradan henkilökunta pääsi uusiin tiloihin
8:21
Presidentti Donald Trumpin twiitit tuomittiin rasistisiksi - Yhdysvaltojen edustajainhuone äänesti asiasta
7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

174 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image