Oulu

Kempele on muutettava kaupungiksi, esitetään 19 valtuutetun aloitteessa - "Pohjois-Pohjanmaan kolmanneksi suurin kaupunki"

Kempeleeseen on noussut vastikään muun muassa Forenomin hotelli. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 22.5.2017 20:32
Panu Sivula

Kempeleen kunta tulisi muuttaa kaupungiksi, esittää Arto Tahkola (kesk.) valtuustoaloitteessaan. Aloitteen on allekirjoittanut myös 18 muuta valtuutettua.

Aloitteessa todetaan, että Kempele täyttää 150 vuotta ja asukasmäärä lähenee 20 000:ta asukasta. Kempeleestä tulisi Oulun ja Raahen jälkeen Pohjois-Pohjanmaan kolmanneksi suurin kaupunki.

Tahkola listaa aloitteessaan Kempeleen kaupunkimaisia piirteitä: Kaupunkiin pääsee moottoritietä, siellä on rautatieasema, lentokenttä ja satama lähellä.

Kaupungissa on Pohjois-Suomen suurin kauppakeskus, kansainvälisiä yrityksiä kuten McDonald´s ja Lidl, pohjoismaisia ketjuja kuten Biltema ja Leo´s Leikkimaa, kotimaisia ketjubrändejä, hotelleja, huoltamoita ja lukuisia paikallisia yrityksiä.

Tahkola mainitsee myös vientiyritykset, liikuntapaikat ja muut kuntapalvelut.

Kehyskuntaleimasta on aloitteen mukaan syytä pyrkiä itsenäisempään asemaan.

– Kansainvälisestikin ajatellen Town on tunnetumpi ja ketterämpi kuin Municipality. Yritysten sijoittumisen kannalta kaupunki-imagollakin on merkitystä, aloitteessa kirjoitetaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (172)

"Pohjois-Pohjanmaan 3. suurin kaupunki" ... niin, kertoo kyllä karua kertomaan maakunnan tilasta ja kaupungistumisasteesta, jos n. 20 000 asukkaan paikkakunta olisi 3. suurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet arvatenkin jostain etelän paratiisi kaupunkista kotoisin? ja vaikka et olisikaan, niin yleisellä tasolla huomaa Helsinkin seudulla syntyneiden/asuvien halveksivan muuta Suomea asumispaikkana...eikö vain? no, tällainenhan tarkoittaa, että se Helsinki on paras paikka asua Suomessa? Jolloin päästään ajatelmaan, että helsinkiläisten mielestä jokaisen kannattaisi asua Helsinkin seudulla. Siis haluaako todella Helsinkissä asuvat, että koko Suomen 5,5 miljoonaa asukasta muuttaisi Helsinkiin asumaan? Tämän sadun opetus on ettei kannata vertailla ja ilkkua huonommaksi muiden koti/asumisseutuja jos ei pysty vastaamaan huutoonsa eli järjestämään kaikille suomen kansalaisille työ- ja asuinpaikat sinne etelän onnelaan (koska se on siis paras paikka Suomessa, niin kuka hullu sitä missään muualla asuisi ja elelisi)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseuduilta tulleet eivät viihdy Oulun kaupungissa.Kempeleessä näkee pensaita ja puita. Elävyyttä.Ylä-Savostakin muuttaneet Kempeleeseen,opiskelun myötä. Tanskalaistenkin elämää kun seuraa,kaduilla näkyy ihan tavaallisia maaseutulaisia. Vasikkapatsaita. Tehkää Kempeleestä ihan omannäköisensä,että erottuu Oulun kalseudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni miten meni kunhan vaan pysytään kempeleläisinä eikä ikinä liitytä ouluun heidän hölmöilyjään maksamaan! Oulu köyhtyy koko ajan kiihtyvällä tahdilla ja sehän se oululaisia jurppii pirusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyseessä sitten siunattu hulluus, " niin sanotuilla vallassa olijoilla ". Siinä se on totuus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos palattaisiin siihen ammoiseen suur-Liminkaan? Limingan seurakunnastahan niin Kempele kuin Oulukin aikanaan lohkaistiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta kaupungiksi siellähän on oma rautatie pysäkki, siihen voitasiin liittää koko Oulujoki alue ja nimeksi tulisi Sipilä town
tämä hallituksen aikana siittä kehittyisi mahtava koko pohjoisen Suomen kulttuurin kehto jossa illat veisattaisiin virsiä siilloin
kun ei olisi maamies seuran kokousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kempele on maukas suupala oululaisille veronmaksajille. rikkaita veronmaksajia jotka kelpaavat meille hah . tervetuloa stadiin sieltä kepulandiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös kepulaisten (95 % kempeleläisistä) mielestä kaupungit ole syntiä ja maaseutu tukiaisineen hienointa Suomea? Onhan noita Pirkkalan ja Espoon kaltaisia motarinvarren omakotialueita julistautunut etelässäkin kaupungeiksi, joten siitä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä pakkoliität itsenäisen hyvin toimeentulevan kunnan velkaiseen köyhään ouluun? On teillä haaveet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempele muistuttaa vanhaa maalaispitäjää kauppakeskuksella. Se siitä kaupunkimaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että oikein kaupunkilaisiksi sitä ryhdytään. Enpä olisi uskonut että Kempeleenkin asiat on näin heikoissa kantimissa. Kansainväliselle liiketoiminnalle ei ole mitään itsearvollista merkitystä sillä onko kyseessä, city, town vai municipal. Ainoastaan yhteydet ratkaisee. Ainoa status merkitys kaupunkina olemiselle on maalaispojalle, joka haluaisi olla kaupunkilainen. Näitä mitättömiä muka kaupunkeja on jo Suomessa riittämiin. Jotenkin ajattelin Kempeleläiset fiksummiksi ja että tähän kotkotukseen ei lähdettäisi. Vaikka Kempeleessä onkin noin 20 000 asukasta, ja siellä on sitä tai tätä, niin silti sen vahvuudet on nimenomaan maalaismaisuudessa. Kaupungit ovat tiiviisti rakennettuja ja niillä on selkeä keskusta, Kempele ei ole kaupunki.
Mitä oikeaa lisäarvoa Kempeleen muuttaminen kaupungiksi toisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (172)

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image