Oulu

Kau­pun­ki­vil­je­ly siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas vil­je­ly­laa­ti­kot ovat täynnä vuodesta toiseen

Etu-Lyötyn Veturiaukiolta löytyy 16 viljelylaatikkoa. Viljelijä vastaa itse siementen tai taimien istutuksesta sekä kasvien hoidosta ja kastelusta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 17.6.2019 6:11
Sonja Haapala

Kaupungin viljelylaatikot on varattu loppuun joka vuosi. Sen sijaan viljelypalstoille ei enää löydy vuokralaisia.

Keskustan alueen viljelylaatikot ovat suosittuja. Kaupunki tarjoaa asukkaiden vuokrattavaksi viljelylaatikoita kolmatta kesää peräkkäin. Oulun kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen kertoo, että kaikki laatikot ovat olleet käytössä jokaisena kesänä.

– Laatikoista oli tullut yksittäisiä toiveita, ja Suomi 100 -juhlavuonna tehtiin kampanja 100 viljelylaatikosta Ouluun. Siitä se sitten lähti liikkeelle, ja idea on toiminut näin myöhemminkin, Pulkkinen kertoo.

Viljelylaatikot sijaitsevat keskustan tuntumassa keskeisillä paikoilla ilman aitoja tai valvontaa. Tämä aiheutti huolta etukäteen, mutta se on osoittautunut turhaksi.

– Vähän mietitytti, miten laatikot pysyvät ehjinä. Mutta erittäin hyvin ovat säilyneet kaikelta ilkivallalta, Pulkkinen kertoo.

Hintaa viljelylaatikon vuokraamisella on noin 10 euroa. Pulkkinen kertoo, että viljelylaatikoista syntyy enemmän menoja kuin mitä niiden varausmaksu kattaa. Multa tuodaan laatikoihin valmiiksi, minkä lisäksi laatikoita täytyy kunnostaa ja viedä talveksi varastoon.

– Kysyntää on kuitenkin niin paljon, että sama määrä laatikoita tarjotaan vielä tulevina kesinä, Pulkkinen lupaa.

Palstaviljelijöistä on pulaa

Kaupungin viljelypalstojen vuokrausaste on pysynyt matalana monta vuotta peräkkäin. Tällä hetkellä kaupungin noin 800 palstasta yli puolet, 449 palstaa, on ilman vuokralaista. Luku on suunnilleen sama kuin viime vuonna.

Oulun kaupungin luonnonvarasuunnittelija Riitta Niemelä kertoo, että vuosien varrella palstoja on lopetettu ja tämä saattaa uhata myös joitain nykyisiä viljelyalueita. Tällä hetkellä Oulussa voi vuokrata viljelypalstan 11 alueella.

– Voi hyvinkin olla, että tulevaisuudessa palstoja lakkautetaan tai muutetaan monivuotisiksi, jolloin ainakin maanmuokkauskulut pienenevät. Monivuotisia palstoja on kyselty lisää silloin tällöin, koska tällä hetkellä ne kaikki ovat vuokralla.

Viljelypalstoista aiheutuvat kulut ovat Niemelän mukaan keskimäärin 10 000 euroa vuodessa. Yhden palstan vuokrahinta on 19,26 euroa.

– Nykyisellä vuokraustasolla tulot eivät kata kuluja. Valitettavasti kaatopaikkamaksujakin tulee, kun osa viljelijöistä laittaa kompostilaatikkoon myös sinne kuulumatonta roskaa, Niemelä sanoo.

Viljelylaatikot

Kaupunkilaisille on tarjolla viljelylaatikoita, joita voi hakea vuokrattavaksi keväisin.

Viljelykausi on 31.5.–29.9.

Viljelylaatikko on 40 cm korkea, 80 cm leveä ja 120 cm pitkä puurakenteinen lavakauluslaatikko.

Yhteensä 101 kappaletta.

Sijoitettu Hollipuistoon, Salmelanpuistoon, Veturiaukiolle ja Reelinkiaukiolle.

Kaupunki järjestää laatikot multineen ja viljelyn loputtua myös kerää laatikot ja mullat takaisin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Ehdottomasti monivuotisia palstoja lisää! Ja muutenkin alueet vaatisivat kehittämistä tärkeimpänä kasteluveden saaminen lähelle. Tällöin olisin valmis maksamaan jopa enemmän. Tänä vuonna palstoilla on puhuttanut myös palstojen turhan myöhäinen valmistuminen viljelijöiden käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli iso pettymys viljelylaatikosta, oon eka kertaa kokeilemassa tätä laatikkoa ja sähköpostiin tuli oikeen viesti että niistä kaikista on vaihettu multa ja laatikot on tuotu noh laatikot on ollu koko talven eikä multia oo vaihettu, hirvee sotkunen laatikon sisältö oli jonkinlainen puun juuria, kanto, muovi, metalia, sit muovisia ruukkuja, kumeja ja purkkaa ynm järjetön sotkunen suurin osaa roskaa ja hiekkaa eikä multaa. Valitin tästä kaupungille niin he sano että korvausta ei saa eikä he niitä vaiha laatikkoja kuulemma reelin aukiolla on yhet ja sama kuin kauin pysyy. En ymmärrä miksi ne sit kirjottaa sähköposti ja nettiin ihan eriä mitä ne ei sitten tee😡😡😡

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilin hiirosessa palstaviljelyä, ihan mahdotonta kun ei ole vesipistettä ja hellekesänä ojat kuivina. Ympäröivät palstat olivat vailla viljelijöitä ja kaupunki ei tehnyt koko kesänä mitään tyhjille palstoille, kiva taistella vastaan 1,5 metriä korkeaa pöheikköä joka sivulta. Kaupunki voisi jotain tehdä rikkaruohoille että viljely olisi millään muotoa mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun Oulun kaupunki vuokraa viljelylaatikot kaupunkilaisille, mutta vielä parempi kun kaupunkilaiset itse rakentaisivat viljelylaatikot käyttöönsä. Tarvikkeet voi ostaa rautakaupasta edulliseen hintaan. Pahvilaatikossakin voi viljellä, mutta se on yksivuotinen ratkaisu pienen tilan viljelyyn, puulaatikon kestää vuosia ja lisäksi vanhoissa auton renkaissa on myös viljelty parvekkeella onnistuneesti perunoita ja sipuleita aikaisesta keväästä lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palstan olisin voinut tänä vuonna vuokrata, mutta minulle riittäisi puolikas palsta, en sentään pottuja ole kasvattamassa joten se siitä. Pitäisi siis olla mahdollisuus pienempään jos sellaisen haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä harrastus. Kaupungissa asuvat lapsiperheet voivat helposti näyttää kasvavalle sukupolvelle mistä ruoka tulee.
Jokainen voi kyllä helposti rakentaa itselleen ja perheelleen viljelylaatikon, tarvikkeet rautakaupasta eikä ne paljon maksa. Laatikko kestää vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monen vanhemman kerrostalon piha-alueet ovat todella hulppean suuret.
Pihoille mahtuisi monta viljelylaatikkoa taloyhtiöiden asukkaiden iloksi.
Nyt suurin osa piha-alueesta on täysin käyttämättömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palstat ovat nyt liian kaukana viljelijöistä. Pitäisi päästä polkupyörällä työkaluineen ja pollenpotkusäkit mukana. Viherpiiperäjillä kun ei autoa monesti ole.
Palstat pitää saada sinne, missä ihmiset asuvat. Laatikkoviljely on pikkupiiperrystä. Ei niissä perunoita ja porkkanoita eikä punajuuria koko talveksi perheelle kasvateta. Palstoja lisää, mutta lähemmäs asukkaita. Nuo laatikot ovat vähän niinkuin kukkia ja rehuja varten silmäniloksi.
Ottaisin kyllä oman palstan monivuotisena vuokrauksena ilman aurausta ja karhintaakin, mutta aina parempi, jos maa saa koneellista muokkausta ajoittain. Lakkauttaa palstoja ei saa. Se on niin kuin henki menisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaaressa palsta-alueen laidat kasvavat umpeen pöheikköä niin ettei viljelyksille tule paikoitellen auringonvaloa kuin pari tuntia päivässä eikä tuulenvirekään käy , joten sääskiä on tuhottomasti. Vettä joutuu hakemaan umpeenkasvaneen polun päästä lietteisestä rannasta.
Voisi luulla, että halutaankin käyttäjistä eroon.
Mukavan rauhallista siellä kyllä on ja kauniista linnunlaulusta saa nauttia koko pitkän kesän. Mieli lepää ja stressi lähtee. Palstalla puuhastelu on todella hyväksi ruumiilliselle ja henkiselle terveydelle. Halpaa terveydenhoitoa myös aluella ulkoileville: voivat virkistäytyä vehreydessä vaikkeivat viljelisikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka haluaa oikeasti puhdasta ruokaa viljelee kyllä laitakaupungilla metsän vieressä eikä keskikaupungilla. Kaupungissa kasvattaisin varmaan kukkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulu haluaa pitää vihreää imagoa yllä niin viljelypalstoista kannattaisi alkukeväällä mainostaa näkyvämmin hintatietoineen. Halpaa huvia ja hyötyä. Voisiko perhekodit, koulut, päiväkodit saada monivuotisen palstan, josta syksyisin poimisivat marja- ja omenasatoa hyötykäyttöön. Helppohoitoiset lajikkeet, jotta kesän pärjäävät itsekseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en käyttäisi viljelylaatikoita keskellä kaupunkia humalaiset kussee niihin ja pakokaasut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuo palstat pitäs lopettaa kaikki ja rakentaa tilalle vähintään 30 kerroksisia taloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palstaviljelyä oon kesäisin mietiskelly mutta luullut että kaikki paikat olis varattuja. Kuten nuo laatikotkin. Hyvä että tilanne tuli esille täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa kaupunki vaan laittas koko kesän kukkivia ruusuja yms.noihin laatikkoihinsa kasvamaan olisivat paljon nätimmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnon kastelumahdollisuus parantaisi palstaviljelyn miellekkyyttä. Esim. Iinatissa veden voi hakea punkkipöheikön (todistetusti) läpi ojasta, mutta olisi paljon miellyttävämpää jos kaupunki tekisi ojan laitaan vaikkapa kivituhkapolun tai olisi erilliset vesipisteet palstojen lähellä. Moni palstaviljelijä on jo harmaapäinen, pitkä matka kantaa vettä heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostus palstaviljelyyn lopahti omalla kohdalla kastelumahdollisuuden puuttumiseen kokonaan ja siihen, että aarin ruutu on omiin tarpeisiini aivan liian suuri. Jos koko alaa ei muokkaa ja viljele, rikkaruohot valtaavat alan. Vuosien varrella naapuripalstat tyhjenivät, mikä myös villitsi rikkaruohot leviämään. Monivuotisten palstojen lisääminen voisi olla hyvä idea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kohta 10v Oulussa asunut ja en nuista palstoista tiennyt, en kyllä kummemmin mitään lehtiä lue, mutta mainonnan asiasta saisi tuoda myös nettiin, otan kyllä itselle palstan!

Jos palstoja on nuin monta ylimääräistä, voisiko vaikka jokin koulu läheltä palstoja vuokrata nuita, ja opettaa viljelyä, varmasti olisi hieno kokemus nuorille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
25
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
23
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
15
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
12
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
10
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
8
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
5
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image