Oulu

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Päivi Laajala julkaisi bud­jet­tie­si­tyk­sen­sä: Oululaisten veroprosentit pysyvät ennallaan, lainan määrä kasvaa

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala julkaisi budjettiesityksensä ensi vuodelle. KUVA: Pekka Peura
Oulu 8.10.2019 11:20 | Päivitetty 8.10.2019 11:28
Heidi Peltonen, Taina Virolainen, Antti Pasanen

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala julkisti tiistaina talousarvioesityksensä ensi vuodelle. Samalla Laajala julkisti toimintasuunnitelman vuosille 2021–2022.

Talousarvioesityksen mukaan kaupungin verorahoitus kasvaa ensi vuonna noin 6,7 prosenttia ja nettomenot kasvavat puolestaan noin 5,3 prosenttia. Veroprosentit pysyvät ennallaan, sillä tuloveroon tai kiinteistöveroon ei esitetä korotuksia.

Kaupungin vuosikate on noin 57,1 miljoonaa euroa ja poistot 82,2, miljoonaa euroa. Alijäämä on -24,3 mijoonaa euroa, mikä on noin 12 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2019 ennusteessa. 

Tulorahoitus ei ole riittävä palvelu- ja investointitarpeisiin nähden. Kaupungin lainat ja korkomenot ovat kasvussa.

Laajalan mukaan Oulu on kasvava kaupunki ja kaupunki aikoo investoida tulevina vuosina noudattaen omaa investointiohjelmaansa.

Lukuisia suuria investointeja

Nettoinvestointitaso on noin 135,7 miljoonaa euroa, josta suurin osa rahoitetaan lainalla alhaisen vuosikatteen takia. Nettolainanotto on 86,1 miljoonaa euroa ja kaupungin lainakanta on ensi vuoden lopussa noin 781 miljoonaa euroa. Tämä tekee lainan määräksi yhteensä 3 771 euroa per asukas.

Budjettiesityksen Oulun ensi vuoden suurimmat erillishankkeet ovat Ouluhalli 13 miljoonaa euroa, Jokirannan koulun korvaava uudisrakennus 10 miljoonaa euroa, Leinonpuiston yksikön uudistila Terva-Toppilan koulun tontille 5,6 miljoonaa euroa, kaupungintalon peruskorjaus 4,1 miljoonaa ja Pohjankartanon koulu 3,2 miljoonaa euroa.

Infrainvestoinneista suurimmat erillishankkeet ovat Keskusta-Linnanmaa -liikennejärjestelyiden parantaminen 5 miljoonaa euroa, Ranta-Toppilan venesatama 3,5 miljoonaa euroa ja Hiukkavaaran keskus 1,6 miljoonaa euroa.

Laajala viittasi esityksensä alussa Suomen väestönkasvun hiipumisesta kertoviin uutisiin.

Hänen mukaansa Oulu kuitenkin lukeutuu maan harvoihin kaupunkiseutuihin, jotka ovat "valopilkkuja" vuodet 2019-2040 käsittävällä jaksolla.

Kaupungin tavoitteena on saada 10 000 asukasta ja 5 000 työpaikkaa lisää keskustan ruutukaava-alueelle ja täydennysrakennusalueille vuoteen 2026 mennessä. Esityksen mukaan tavoitteen saavuttamiseksi asema-alueen ja tulevan Hartaanselän vuoden 2025 asuntomessualueen suunnittelu ja kaavamuutokset käynnistyvät sekä torinrannan kehittäminen etenee. 

Kaupungin tavoitteena on, että ensi vuonna luovutetaan tontteja yhteensä 1000 asuntoa varten.

Vanhusväestö kasvaa

Vanhusväestön lisääntyminen on silti haaste myös Oulun seudulla, Laajala sanoi.

Ilonaiheiksi kaupunginjohtaja nostaa myös työttömyysprosentin alenevan trendin - Oulun työttömyys oli elokuussa 10,8.

Laajala viittasi Oulun teatterissa pitämän puheensa alussa myös Oulun palkkaaman ulkopuolisen konsultin Eero Laesterän työhön. Häneltä odotetaan esitystä Oulun säästökohteista syksyn aikana.

Laesterän yhtiö Perlacon Oy on tunnettu kuntasaneeraaja, joka on aiemmin toteuttanut talousselvityksiä muun muassa Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Laesterä totesi Kalevalle elokuussa, että tehtävä vaikuttaa etukäteen katsottuna vaikealta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Hyvä kun kunnallisvero ei nouse, edellinen hallitus nosti eläkeläisten verotusta tänäkin vuonna 0,5 prosenttia, olen juuri keskituloinen eläkeläinen 1650 euroa, korotuksia ei ole tullut. Töissä tienasi lomarahoineen hieman noin 3000 kuukaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se edellinen hallitus alensi veroprosentteja ja sinä et maksa, kuin kahdestasadasta eurosta veroja joten tuskin elämäsi muutaman euron veroihin kaatuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkeaa johtamista Laajalalta ja lammasmaista toimintaa valtuustolta ja hallitukselta! Päättäjät ajattelevat vain Oulun imagoa, eivät asukkaiden todellisia tarpeita. Onhan se selvää, että velkaa täytyy ottaa kun maalataan jo teitäkin ja rakennukset muuttuvat rahanpuutteen takia hoitamattomana hometaloiksi. Teatteri oli oikea paikka esitykselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei ! Onneksi meillä on välttämättömät hyvin toimivat ja hienot citypyörät !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain vielä tämä viesti.
Kaikesta huolimatta meillä suurimmalla osalla kaikki sujuu hienosti.
Joillain on asiat toisin. Nyt kannattas nillitys jättää tekemättä niillä joilla asiat oavat hyvin tai eivät ole huomanneet, että ovat hyvin. Täällä kyllä pärjätään, jos ymmärtää käyttää asennetta.
Minusta yksityiskohtia ja toisten työpaikkoja ja niiden tarpeellisuutta on tässä turha ruotia.
Isot asiat ne määrittää, miten täällä menee. Meidän pitää tehdä työtä, maksaa veroja, maksuja ja kuluttaa tarpeellisia hankintoja paikallisesti. Kannattaa mielummin esittää jotain jolla saadaan lisäarvoa tulevaisuuteen 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan täällä yksi näkäjään JASKAZ täyspäinen henkilö, ei voisi näiden valittajien kirjoitukset enempää kiinnostaa, ikäväähän se on jos joillain menee valittamisen takia jo henki!
Rollaamistahan tämä Etelä Suomesta päin on, mitä muuta tälläinen kirjoittelu jatkuvasti on.
Laajala on huippujohtaja, erittäin arvostettu, pitää Oulun puolta tuulimyllyjä vastaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisin, että aikasta törkeää. Meidän kansalaisten verotaakan on lähdettävä pienenemään ja mielellään vauhdilla. Ja ei sitten latiakaan uutta velkaa kiitos.

Virkamiesten ja kokonaisten virastojen määrää on nyt radikaalisti leikattava. Niitä asioita pitää jättää kylmästi hoitamatta. Ja tiedättekö mikä parasta? Kukaan ei huomaa mitään vaikka puolet virkamiehistä potkittaisiin ulos. Päinvastoin yhteiskunnan asiat alkavat paranemaan kun on vähempi niitä "aidan tolpan asennon" tarkistajia. Tämä yleton sosialismi - tai kuten eliitti itse kutsuu, hyvinvointiyhteiskunta - on karannut käsistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaanko vaikka siitä, että jätetään sinun kotikatusi auraamatta ja mahdolliset kakarat kouluttamatta? Muistahan mennä yksityiselle sitten, kun joku paikka on pipinä.

Nyt on hyvä ottaa velkaa, kun korot ovat jopa miinuksella. Oulullakin olisi varaa ottaa vaikka miljardi velkaa ja jakaa se suoraan asukkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaan vaikka siitä, että lopetetaan tuo järjetön pyöräteitten aukikaivu ja uudelleentäyttö maalauksineen. Sitten kaikki tuki urheilulle pois ja urheilukentille ja -halleille samat maanvuokrat ja kiinteistöverot yms kuin omakotitaloillekin. Ne maksakoot, jotka tarvitsevat! Ja sama teattereille sun muille oopperoille. Poliitikoille palkkakatto 5000 euroa kuussa ja virat muutenkin kilpailutettava. Onhan nähty, että näissä hinta ei takaa laatua muutenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai olisiko niin, että sieltä jeeralta kun saavutte nauttimaan kaupungin palveluista maksaisitte 150€ palvelulisää, kun kuitenkin palvelut kelpaavat muttei mistään haluta maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on pienet summat kyseessä Oulun budjetissa ja noin vähää ei kyetä ilman velkaa hoitamaan. Kertoo siitä, että Oulussa ei ole riittävästi veronmaksajia jotta kylä voisi toimia omavaraisesti. Noh, kohta täältä sammuu valot muutenkin, kun Stora Enso pistää tehtaan kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajala esitteli Oulun budjetin - ei omaansa.
Kansanterveyden, terveyden edistämisen ja terveysongelmien ennaltaehkäïsyn saalla uusi uimahallin olisi vidoinkin saatava 200 000 kuntalaisen käyttöön kun entissiin ei ei ole mahtunut enää vuosikymmeniin vaan ne ovat ääriään myöten täynnä aina.
Erityisryhmille on toteutuksissa tehtävä omat tilat etteivät esimerkiksi lapset ja vammaiset joudu aikuisten sekaan jolloin kukaan ei voi liikkua kuten pitäisi.
Lisääntyvän vanhenevan väestön tarpeet on myös ja erityisesti huomioitava tässä KAIKILLE erittäin hyvin sopivassa hellässä ja samalla erittäin tehokkaassa liikuntamuodossa sen mahdollistamiseksi sopivassa muodossa viikottaiseksi pysyväksi tavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen ja info koski Oulua. Ei siis koko suomea.
Me uskotaan oulussa tulevaisuuteen ja siihen pitää panostaa.
Uskotaan, että päätöksemme mukaiset hankkeet ja niistä aiheutuvat kulut pystytään/voidaan hoitaa.
Typerintä on että ollaan ilman ja pääkaupunkiseutu käyttää nekin rahat millä meidän ympäristöä saataisiin toimivammaksi. Yhteiskunnan pitää olla taspuolinen ja siitä meidän pitää pitää kiini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan nyt sullekin hiukan faktaa tulemaan, että voit lopettaa tuon valehtelemisen ja näet miten asiat oikeasti on. Eli kyllä oulu on se joka käyttää muiden rahoja. Kannattaisi nyt herätä siitä unesta jo pikkuhiljaa, sillä oulu on niin pieni kylä joka elää toisten siivellä ja lainarahalla eikä kykene edes itseään elättämään.

Helsingin kaupungin verotuloiksi ennustetaan ensi vuonna 3,623 miljardia. Toimintamenoja kertyy 4,598 miljardia euroa ja toimintatuloja 1,113 miljardia. Toimintamenojen kattamiseksi tarvitaan 3,332 miljardia euroa, joka pystytään näillä näkymin hyvin kattamaan verotuloilla.

Ensi vuoden tilikauden ylijäämäksi ennustetaan 344 miljoonaa euroa. Rahaa näyttäisi jäävän viivan alle myös tältä vuodelta, peräti 238 miljoonaa euroa.

Vapaavuori muistuttaa, että Helsinki jakaa ensi vuonna verotulontasausta muille kunnille 376 miljoonaa euroa. Tasausten kasvu on ollut voimakasta, sillä vielä toissa vuonna Helsinki tuki muita kuntia 289 miljoonalla eurolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinkiin maksetaan miljarditolkulla tulonsiirtoja esim. asumis-, toimeentulo- ja työttömyystukia koko maan veronmaksajien kukkarosta. Lisäksi Helsingissä on lähes kaikki valtionvirastot, joiden palkka- ym. menot maksetaan koko maan verokertymästä. Helsingissä on lisäksi useiden firmojen pääkonttorit, mutta ei juurikaan tuotannollista toimintaa tai esim. elintarvikkeiden tuotantoa. Stadi olisi aika snadi ilman muuta maata. Muistakaapa se!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin suurin osa menoista maksetaan maakuntiin ja jopa sinun elämääsi katetaan stadilaisten fyrkasta.
Että kyllä se nyt vaan niin on, että Uusimaa elättää meidät oululaisetkin.

Kelan mukaan suurimmat asukaslukuun suhteutetut asumistukimenot olivat maakuntakeskuksissa eli Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Joensuussa. Näissä kaupungeissa tukea maksettiin asukasta kohti keskimäärin yli 600 euroa, kun koko maassa summa oli keskimäärin 378 euroa.

– Eniten asumistukien saajia asui Turussa, Joensuussa ja Tampereella. Näissä kaupungeissa 24 prosenttia asukkaista sai asumistukea, kertoo sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilastoryhmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelan suurimmat asumistuen saajat ovat Helsingin kaupungin asuntoyhtiö, VVO ja Sato.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viitsi höpöttää mistään tilastoista kun et mitään tilastoita edes ole seurannut. Tässä sinullekin hiukan totuutta niin opit.

Lähes neljäsosa Tampereen, Turun ja Joensuun asukkaista nosti viime vuonna asumistukea, selviää Kelan asumistukitilastoista.

Kelan mukaan suurimmat asukaslukuun suhteutetut asumistukimenot olivat maakuntakeskuksissa eli Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Joensuussa. Näissä kaupungeissa tukea maksettiin asukasta kohti keskimäärin yli 600 euroa, kun koko maassa summa oli keskimäärin 378 euroa.

– Eniten asumistukien saajia asui Turussa, Joensuussa ja Tampereella. Näissä kaupungeissa 24 prosenttia asukkaista sai asumistukea, kertoo sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilastoryhmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heka- asuntojen vuokrat ovat niin pieniä ettei niiden asukit juurikaan saa asumistukea ja asukeista suurin osa on kuitenkin työssäkäyviä. VVO:n ja Sato:n asunnoissa asuu myös paljon opiskelijoita joten asumistuki on ihan perusteltua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

93
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
64
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
43
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
33
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
31
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
26
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
22
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Olehan varovainen, koska Juttutuvan virallisen totuuden mukaan osakesäästäjän on tunnetusti mahdotonta voittaa massimieh... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image