Oulu

Kan­san­edus­ta­ja Sebastian Tynkkynen lokakuussa oikeuteen kii­hot­ta­mi­ses­ta kansanryhmää vastaan – poliisi epäilee Tynkkystä toisestakin tapauksesta

Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on parhaillaan sekä syytettynä että epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 28.8.2019 17:39 | Päivitetty 29.8.2019 9:45
Antti Pasanen

Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on parhaillaan sekä syytettynä että epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kyse on kahdesta eri tapauksesta, joista toinen on pian käräjillä ja toinen poliisilla esitutkinnassa.

Kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö vahvistaa, että Tynkkynen on syytteessä 3. lokakuuta Oulun käräjäoikeudessa.

Tynkkynen kiisti keskiviikkona Kalevalle syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Tynkkynen sanoo, ettei muista että häntä olisi kuultu syytteeseen edenneen asian esitutkinnassa.

Huhtikuun 3. päivä hän kirjoitti Twitterissä, että "mitään esitutkintaa tai poliisin kanssa juttelemista ei ole ollut".

– En muista käyneeni poliisilaitoksella kuultavana. Sain Kalevan toimittajan kautta [huhtikuussa] tiedon syytteestä. En muista milloin esitutkinta olisi ollut, ja yritän nyt selvittää sitä, Tynkkynen sanoi keskiviikkona.

Syyttäjä Kirsi Männikkö toteaa, että asiassa on toimitettu esitutkinta.

Männikkö ei kerro tarkemmin, mistä kiihottamisessa kansanryhmää vastaan on Tynkkysen jutussa kysymys tai mikä mahdollisen rikoksen tekoaika on. Haastehakemus tulee julki oikeuden istunnossa.

Tynkkynen itse on julkaissut kesällä saamansa, vielä ei-julkisen haastekirjelmän sosiaalisessa mediassa.

Vaikka haaste on salassapidettävä, Tynkkynen tuskin on syyllistynyt rangaistavaan tekoon julkistaessaan sen, koska kyse on vain häntä itseään koskevasta asiasta, tulkitsee rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Toisen jutun tutkinta alkuvaiheissaan

Tynkkynen kertoi alkuviikolla some-kanavissaan olevansa jälleen epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiasta uutisoi ensin MTV Uutiset.

Tutkintaa johtava rikoskomisario Tero Luukkonen kertoo Kalevalle, että esitutkinta on meneillään. Jutussa on kyse Tynkkysen vuonna 2017 julkaisemista Facebook-kirjoituksista.

Luukkonen ei halua toistaiseksi kommentoida tekstien sisältöä tai tutkinnan etenemistä tarkemmin.

Tynkkysen mukaan hän ei vielä ole saanut poliisilta tietoa, mistä teksteistä tuoreessa poliisitutkinnassa on kyse.

Sebastian Tynkkynen tuomittiin vuonna 2017 maksamaan 50 päiväsakkoa uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sakkosumma oli tuolloin 300 euroa.

Tynkkynen valittiin eduskuntaan tänä vuonna.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Ainakin näinkin vanhan kiihottamisen seuraukset pitäisi olla todettavissa. Uhrien näkökulmasta törkein rikoksen tekijä on luonnollisesti heille vahingon aiheuttajat eli kansanryhmää vastaan kiihottuneet. Eihän meillä sentään ole oikeutta ryhtyä toisiamme vahingoittavaan yllytyshulluuteen.

Kiihottuneet ovat siis pahimpia rikollisia. Joko he ovat joutuneet vastuuseen kansanryhmiä vastaan ryhtymisestä?
Jos kansanryhmiä vastaan kiihottuneita ei voida kiistatta todeta, lienee kysymys korkeintaan epäonnistuneesta kiihottamisyrityksestä.

Ettei nyt vain harkita taas hätäisesti tuomiota kiihottamisesta ja jätetä tuhoja tekevät kiihottuneet tekemään pahojaan?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu lukijoilla unohtuvan, että nyt on kyseessä jo 2017 tapahtunut asia.
Silti osa kommentoi, kuin tämä olisi tänään tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisen kauden kansanedustaja varmistaa äänisaalistaan.
Peruskoulupohjalta ne suuret yritykset luodaan!
Rahoitus pitää saada kuitenkin äänestäjäkunnalta.
Sebua äänestäneet, mitatkaa arvo mitä olette saaneet.
Jos se on mitä toivoitte, hienoa. Jos ei niin...

Pohtija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista somen väärinkäyttöä se hänen toimintansa ollut, tehokasta, joku näyttää uskoneen juttelut ja oman nahkansa korostamista, sitä kautta kansanedustajaksi.
Sama mitä esittää, aina pakolaisvastaisuudella saa kannattajia, hän ei ole tehnyt itse oikeastaan mitään asian suhteen, syyttää aina muita päättäjiä, olisi hyvä että vaalien jälkeen hoidetaan asiat luvatusti kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tynkkynen on kansan ääni. Hän on henkilö joka tuo julki sen mitä tavallinen työssäkäyvä ihminen ei enää sakkojen pelossa uskalla sanoa. Tynkkynen kärsii tavallisten ihmisten puolesta. Vähän niinkuin Jeesus aikoinaan. Häntä tullaan pitämään sankarina joskus tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sebu ei ole kyllä kansan ääntä nähnytkään eikä varsinkaan kuullut. Ihmettelen, miten voi olla niin sivistymätön. Menee kansanedustajana samaan laariin kuin T. Halme ja veltto-Virtanen sekä Hakkarainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Suomessa ei ole enää voimassa Perustuslain takaama mielipiteenilmaisunvapaus. Milloin Perustuslakia on muutettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakia juuri nyt noudatetaankin eli jokainen voi sanoa mitä haluaa, mutta myös vastaa huudoistaan. Jos BB-Sebu ei ymmärrä tätä kannattajineen, niin otan osaa. Seb on tullut kalliiksi veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki yhteiskuntaopin tunnilla kuunnelleet tietävät, että sananvapaus tarkoittaa ennakkosensuurin kieltoa. Kaikilla on Suomen perustuslain mukaan oikeus ilmaista ja julkistaa kenenkään ennakolta estämättä, mutta sanomisista voi joutua myös vastuuseen.

Perustuslain 12 § sanoo asiasta näin: Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PerusSuomalainen ei saa kritisoida maahanmuuttoa eikä maahantunkeutujia, heti syyte heilahtaa.
Mutta kun kyseessä on muun puolueen edustaja (AlTae ja SDP) niin saa huoletta lynkata homot ja eri uskontokunnan edustajat ja ei tarvitse kuin katua kiltisti ja jäädä pitkälle saikulle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään vihapuhetta, vaan realismia eli totta.
Suomi ei ole demokraattinen maa, täällä ei saa kritisoida.
Suomi = PohkoisKoreaSuomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko suomalainen oikeuslaitos kansanryhmä, kun se kiihottuu vapaasta sananvapaudesta. Näyttää kiihottumisen aste olevan sitä kovempi mitä enemmän kritisoidaan ns " oikean median" horinoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan asiaahan tuo välillä puhuu, vaikken ole kyseisen puolueen kannattaja. Rehellisellä vaaleilla valittu, voi olla ensi kautenakin mukana. Miksi valittaa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä tämä kansakynttilä näyttää karvansa.
Mesoaa kyllä eduskunnassa, luulee olevansa jokin rikostutkija.
Tästä se persujen alamäki alkaa, on ne niin värikästä sakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti kärkeen voin sanoa että olen kaukana perussuomalaisten ideologiasta. Mutta kun perehdyin vähän tähän aiheeseen ja luin nuita Tynkkysen kirjoituksia niin hieman ihmettelen mistä syytteet on nostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on pääministerinä Antti Rinne joka on 2 kertaa tuomittu oikeudessa (taloyhtiön ja ATK:n matkalaskujen) rahasotkuista ja joka ennen eduskunta vaaleja sätti Perus Suomalaisia ns "Arvopohjasta" ja nyt SDP:n omat edustajat Hussein Al Tae ja Husu Hussein ovat jääneet kiinni nettikirjoitteluistaan joista Suomen poliisi ja oikeuslaitos ei kuitenkaan edes nosta syytettä. Laki ei todellakaan ole sama tässä maassa kaikille.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tilanne näyttää siltä, että sananvapaus on enää vain sdp:n, vihreiden ja vassareiden edustajilla. Muisen sanan vapaus on rajiitettu ja jos mielipiteensä ilmaisee, niin heti leimataan rasistiksi, kiihottamisesta tmv.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho, jos kyseessä sossu, tai muu vanha vlaltapuolue ,ei syystettä ,mutta kun ........ ja sitten sanotaan ,että Suomessa on sananvapaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haiskahtaa korruptiolta ja musta maalaamiselta. Kommentoijat hoi! Ottakaa asioista selvää ennenkuin tulette pätemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
54
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
45
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
42
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image