Oulu

Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Lii­kun­ta­maas­sa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Liikuntamaan kuntoportaita kehutaan kevyiksi juosta. Torstai-iltana Saana (vas.) ja Julia Syri treenasivat portaissa tehokkaasti puolen tunnin ajan. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 20.7.2019 14:13 | Päivitetty 20.7.2019 16:54
Inkeri Harju

Jo keskeneräisenäkin Kaakkurin Liikuntamaa kerää kävijöiltä kiitosta. Kuntoiluportaat ja pyöräily- sekä lenkkireitit houkuttelevat liikkujia paikalle jo nyt.

Kaakkuriin Liikuntamaa on ollut kovalla käytöllä, vaikkei se ole vielä läheskään valmis. Viime kesänä aloitettu projekti jatkuu vielä ainakin ensi kesälle. Entisen moottoriradan paikalle on tähän mennessä rakennettu kunto- ja maastopyöräreittejä sekä kuntoportaat. Tulossa on vielä lisää reittejä, ulkokuntolaitteita sekä kaksi sähköautorataa. Aurinkoisena torstai-iltapäivänä Liikuntamaassa urheili useita pyöräilijöitä ja porrasjuoksijoita.

Liikuntamaan kuntoportaat ovat olleet hankkeen projektipäällikkö Ville-Pekka Lappalaisen mukaan todella suositut. Torstaina portaissa treenanneet äiti Saana Syri ja tytär Julia Syri kehuvat portaita toimiviksi ja kevyiksi juosta. Samaa mieltä on moni muukin paikalla treenaava.

– Voisi toki olla eri levyistäkin askelmaa, mutta muuten nämä ovat hyvät. Portaissa saa tehtyä lyhyessä ajassa tehokkaan ja monipuolisen treenin, Saana Syri kertoo.


Lappalaisen mukaan portaat ovat viimeistelyä ja valaistusta vaille valmiit, mutta jo juoksukuntoiset. Tieto portaista on levinnyt puskaradion kautta, ja juoksivat ovat löytäneet paikalle. Lappalainen on asiasta iloinen.

Saana Syri kertoo, että Syrjän perheessä Liikuntamaan alue on ollut suosittu.

– Asumme tässä lähellä, ja olemme käyneet usein lenkillä ja kuntoilemassa, talvella lapset tykkäävät laskea täällä mäkeä. Ainoa asia, jota vielä kaipaisin on nuotiopaikka, se kruunaisi Liikuntamaassa vietetyn seikkailupäivän.

Tällä hetkellä Liikuntamaassa tehdään ulkoilureittejä. Työ jatkuu syksyyn ja tekemistä riittää vielä ensi kesällekin. Lappalaisen mukaan ainakin osa reiteistä saadaan talveksi hiihtokuntoon. Kuntoportaiden alapuolelle on tulossa myös ulkokuntoilulaitteita.

Liikuntamaa on houkuttanut paikalle myös maastopyöräilijät. Lappalainen kertoo, että osa reiteistä on jo valmiina, osa vasta tekeillä.

Facebook-ryhmän kautta koottu maastopyöräilijöiden porukka kehuu Liikuntamaan pyöräreittejä vaihteleviksi ja tasokkaiksi. KUVA: Maiju Pohjanheimo

– Pyöräreittejä tehdään vaiheittain, reittimerkintöjä on tehty nyt kesän aikana. Mukava nähdä, että harrastajat ovat löytäneet paikalle, Lappalainen sanoo.

"Ainutlaatuinen paikka maastopyöräilyyn"

Valmiit maastopyöräreitit keräävät kiitosta harrastajilta.

– Jo nyt tämä on ainutlaatuinen paikka maastopyöräilyyn, vastaava ei lähialueella ole. Reittivaihtoehtoja on paljon. Aloittelijoille ja junioreille on helpompia reittejä ja kokeneemmille vaikeampaa metsäreittiä, kertoo maastopyöräharrastaja Antti-Olli Kauppinen.

Kauppinen on pyöräilemässä kahdeksan miehen porukalla, joka on koottu kasaan MTB Oulu -nimisessä Facebook-ryhmässä.

– Ryhmässä on noin 3 500 maastopyöräilystä kiinnostunutta. Siellä kootaan porukka ja tullaan yhdessä pyöräilemään, Kauppinen kertoo.

Maastopyöräily on miesporukan mukaan toimistotyöläisen tapa päästä ulos luontoon liikkumaan. Yleensä yhdessä pyöräillessä hurahtaa useampi tunti. Kauppinen eikä muukaan porukka keksi Liikuntamaasta pahaa sanottavaa. Reitti ovat hyvät ja paikalle pääsee kätevästi pyörällä, Antti Vasankari pyöräili Liikuntamaahan Kempeleestä.

– Erityinen kiitos Ville-Pekka Lappalaiselle siitä, että käyttäjien toiveita on kuultu ja Liikuntamaata on kehitetty käyttäjälähtöisesti. Facebookissa kun jotain on toivottu, niin aina on kuunneltu, Kauppinen kiittelee.

Juttua muokattu kello 16.54: korjattu Saana ja Julia Syrin sukunimi oikeaan muotoon.

Kaakkurin Liikuntamaa

Liikuntamaa on osaksi valmis, paljon on kuitenkin vielä tekeillä. Projekti kestää ensi kesään. Toteutusvaiheessa tai suunnitteilla on:

Kuntoreittejä, valaistaan ja päällystetään kivituhkalla

Maastopyöräreittejä, osa ajokunnossa vuoden ympäri

Juoksuvalmiit kuntoiluportaat, odottavat vielä valaistusta

Ulkokuntoilulaitteita

Kaksi sähköautorataa

Dronen lennätysrata

Tulossa yhteensä noin 13 kilometriä valaistua kuntoreittiä.

Talvella osa kuntoreiteistä muutetaan hiihtoladuiksi.

Kuntoreitti yhdistyy Kempeleen kuntoreittiverkostoon sekä Iinatin ja Metsokankaan reitteihin.

Lähivuosina mahdollisesti tulossa myös Pump Track -pyöräilyrata, joka soveltuu kaikentasoisille pyöräilijöille sekä skeittaajille ja skuuttaajille.

Alkuperäisen suunnitelman mukainen BMX ja Trial-pyöräily parkki jäi toteutumatta kiinnostuksen vähäisyyden vuoksi.

Ajatuksena myös rakentaa sosiaalitilat ja kalustovarasto, jos kysyntää on.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Syrin ehdottama nuotiopaikka, parikin, olisi kyllä Kaakkurin Liikuntamaalle plussaa monestakin syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiinko heinäpään urheilualueen mäkeen tai Ruskotunturillekkin saada portaat? Kävijöitä olisi varmasti! Hiirosen ja Ritaharjun kaltaisia urheilupuistoja myös lisää, niin saadaan porukka liikkeelle? Nallikariin mahtuisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallikariin portaat? Oishan se hauskan näkönen ku rakennettas semmonen portaikko hiekkarannalta merelle päin. Sieltä yläpäästä voi hyppiä sitte suoraa mereen. Onha siinä metri vettä kuiteski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moottoriurheilun harrastajat tekivät talkoilla vuosikymmeniä töitä, sitten tuli häätö että hölkkäheikit saa pyörällä sotkea siellä.Metsää ja pyöräteitä olisi riittänyt ilman tätäkin paikkaa ja motoristit olisivat saaneet jatkaa harrastuksiaan. On tämä ihme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä sitä nyt saa juosta elämäänsä ja ongelmiaan pakoon portaita ylös ja alas. Ja polkea pyörällä kuin joku Ranskan ympäriajo olisi käynnissä. Ja toimiipa tuo ehkäisynäkin, joskin aika huonosti. Viimeisen päälle pitää olla vermeet jotta voi mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa erikoinen kommentti! Kuntoilen, kävelen ja pyöräilen joka päivä, mutta en kyllä tee sitä ongelmia paetakseni. On vain niin mukava olo kuntosuorituksen jälkeen. Osa liikunnasta on hyötyliikuntaa, säästänpähän näin osaltani yhteistä ympäristöä. Tuo ehkäisykommentti on tyhmyydessään itkettävän ja naurettavan rajamailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalit vaatteet käyvät kyllä. Ei tarvi panostaa siihen puoleen, mutta jos joku niin tekee, niin hänen asiansahan se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kuntoillut koko ikäni ja olen sitä mieltä, että pitää olla kunnon vermeet, että homma tuntuu hyvältä. Kaupungin pitäisi vielä enemmän satsata kansan liikuttamiseen. Jokainen minuutti liikuntaan on lahja yhteiskunnalle eli säästöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuohon aina samaan paikkaan ja reitteihin kyllästyy aika joutuin..
Vaihtelevuus on parasta ja olisi ihan kiva jos lisää alueita tehtäisiin Oulun alueelle esim 25km pururata metsään olisi ihan mukava juttu.Siellä ei saisi sitten pyörällä ajaa muuten olisi vapaata mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntoilu pitää kieltää, ettei porukka huohota hiilidioksidia ilmaan. Huonosti käy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntoilijoiden aiheuttamat kustanukset julkiseen terveyenhuoltoon ovat yllättävän suuret. Haitat reiluti hyötyä suuremmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas tuli melekoinen kupla! Pitäisikö kaikkien poltaa ja ryypätä, sehän se olisi kaikkein parasta? Liikunta säästää valtion varoja todella paljon. Kansa koko ajan lihoo, kun pitäisi saada paino sellaiseksi, että se olisi terveydelle hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin tutustumassa. Alueella pitäisi olla iso karttataulu, jossa olisi reitit yms. tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
12
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla
1
Oopperajuhlien ketun apulaisesta tuli isona tiede- ja kulttuuriministeri: Hanna Kosonen haluaa, että lapset kaikkialla Suomessa saavat kulttuurikokemuksia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image