Oulu

Juomavesi saastunut entistä laajemmalla alueella Oulunsalossa – keittokehotus laajenee ja varaveden jakelupiste myös kaup­pa­kes­kuk­seen

Oulunsalon keittokehotusaluetta on laajennettu.
Oulu 6.11.2018 14:24 | Päivitetty 6.11.2018 14:54
Kaleva

Oulunsalossa keittokehotusaluetta laajennetaan koskemaan Niemenrannan ja Karhuojan lisäksi näiden eteläpuolista aluetta Lentokentäntielle saakka.

Oulunsalosta maanantaina näytteissä todettiin koliformisia bakteereita keittokehotusalueen ulkopuolelta. Keittokehotus ei koske Pitkäkankaan eikä lentoaseman aluetta. 

Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia. Oulunsalon alueelta otetaan edelleen vesinäytteitä päivittäin. Virusnäytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon alussa.

Oulunsalon keittokehotusalueella on kaikki ruoka- ja juomavesi keitettävä vähintään 5 minuuttia. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja eläinten juomavetenä normaalisti. Vettä voi myös käyttää astioiden ja pyykinpesuun. Muualla Oulussa talousvesi on moitteetonta.

Oulun Vesi ja Oulun seudun ympäristötoimi tiedottavat, että veden keittokehotus on voimassa ainakin tiistaihin 13. marraskuuta kello 16 saakka.

Varaveden jakelupisteitä tulossa lisää

Oulun Vesi siirtää tiistaina iltapäivällä varaveden jakelupisteen kauppakeskus Kapteenin pihalle, josta voi käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä arkisin kello 7 – 21 ja viikonloppuna kello 8 – 21 välisenä aikana. Oulun Vesi tiedottaa myöhemmin lisäjakelupisteistä.

Oulun Vesi on aloittanut verkoston huuhtelut, minkä johdosta vesijohtoverkon paine voi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia. Vesitorni on poistettu toistaiseksi käytöstä ja tyhjennetty. Tornin allastilat pestään ja desinfioidaan lähipäivien aikana.

Oulunsalon keskustan ja Niemenrannan alueella on yhteensä 11 näytteenottopistettä, joista vedenlaatua tarkkaillaan.

Lue myös: Kanisterit ja juomapullot ovat tehokäytössä Oulunsalossa, kaupasta ostetaan valmiiksi pestyjä vihanneksia – "Nyt sen vasta tajuaa, kuinka paljon meillä menee käyttövettä"

 

Ohje veden keittoon

- Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään 5 minuuttia.

- Myös mehun laimentamiseen käytettävä vesi on keitettävä.

- Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti.

- Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa tai kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (120)

Niin kauan kun Oulun vedeltä tulee laskuja jotka maksan, oletan että saan juomaveteni kotona suoraan hanasta enkä mistään tankista kaupan pihasta, muut saavat raahata vettä kotiinsa, nöyristellä ja ymmärtää täällä aivan niin paljon kuin haluvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ei kaikki mene aina niin kuin Strömsössä, joskus tulee "vastoinkäymisiä". Ei tässä mistään nöyristelystä ole kyse, vaan kyvystä sopeutua tapahtuneeseen. Pahemminkin saattaa näet tässä maailmanajassa käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa tuo vesirumba kestää useamman viikon, olettehan henkisesti valmistautuneet tähän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpimästä ja kuivasta kesästä johtuen pohjavedet tänä syksynä poikkeuksellisen alhaalla.Siitä johtuen normaalit pohjaveden virtaussuunnat muuttuneet vedenottamolle päin.Vedenottamon veteen tullut pöpöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesi otetaan Papinjärvestä Oulunsaloon ja Kempeleeseen. Miten saaste on muka rajautunut ko oulunsaloon alueelle siinä virkakoneisto vain yrittää väistää vastuutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä vettä mistään järvestä oteta. Vaan usean metrin syvyydestä kaivoista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä taloudellisia tappioita sinulle on aiheutunut? Sinähän saat ilmaiseksi vettä tankkiautosta ja säästät näin omassa vesilaskussasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siinä käsittääkseni kuluja tulee kun ajelet sitä vettä hakemaan, ostat mahdollisesti astian mihin sitä vettä lasket, tai jos et pääse vettä hakemaan niin keität sen veden jolloin menee sähköä ja tulee lasku puhtaasta ja jätevedestä kun sen hanasta kattilaan lasket. Toisten tuloille ne kulut voi olla pieniä, toisten taas isoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sinulla on varaa pitää autoa, on sinulla varaa muiden ajelujesi ohessa hakea sitä vettäkin. Viiden litran kanisteri maksaa reilut pari euroa, ja sitä voi käyttää myöhemminkin. Vettä voi hakea myös pyörällä, se on hyvää hyötyliikuntaa. Ja eihän sitä vettä tarvitse satoja litroja hakea, melkein kaikkiin päivittäisiin toimintoihin hanavesi kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, tuo viis litraa riittääkin hyvin pottujen keittoon, sitten voikin ajella hakemaan lisää vettä😂 Unohtamatta tottakai että motonet myy noita kanistereita ilmeisesti vajaalla kahdella eurolla niin käydääs siellä ensin mutka vaikkei muuten olisi tarvetta ajella yhtään minnekkään vai mennäänkö pyörällä jos ei oo autoo?🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No höh. Potuthan saa keittää ihan hanavedessä, kun antaa niiden kiehua vähintään viisi minuuttia, ja siinä ajassahan potut eivät vielä kypsy, joten kiehutusaikakin on pitempi. Miten ihmiset ovat näin avuttomia lukemaan ohjeita? Tarvitset kanisterivettä vain juomiseen, kahvinkeittoon, jääkuutioiden tekoon ja vihannesten huuhteluun, kaikkeen muuhun käy hanavesi. Ja noihin edellä mainittuihin riittää viisi litraa melko pitkäksi aikaa, ellei sitten yhtäkkiä ole ilmennyt epätavallista janoisuutta. Ja yhtäkkiä näyttää oulunsalolaisilta kaikki ajelut loppuneen, kun ei saa sitä kanisteria millään kaupasta. Eikä tarvitse Motonettiin asti mennä. 😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieni kuluerä se veden hakeminen lienee vaan varmaan hitaasta tiedotuksesta johtuen on porukkaa ollut töistä pois ja apteekista on varmasti jonkinlaista kohtoa haettu oloa helpottamaan, lasken nuo kuluiksi kyllä. Asialla on aina kaksi puolta ja jokainen kokee asiat eritavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kotona loisimisesta maksetaan eli ei ole työmatkakuluja ja kuitenkin saa rahan. Että mitä kuluja nyt oikein tulee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi miettiä selvää asiaa? Kun tosiaan ei ole työmatkakuluja, ei vesikuluja ja kotona lorvimisesta saa vielä palkan, niin mikä on se kulu joka noin kauheasti hiertää?
PS. Mietippä kirjoitetaan mietipä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kaikenlaiset katastrofit mualimassa yleistyy....tää on vasta alkua! Joten kalustoa vaan hankkimaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lidlistä saa hyvää lähde vettä halvalla, 5,15l maksaa 1,55euroa. Ja on pullotettu kaski-pohjanmaallla. Suosittelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (120)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
22
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image